تعداد نشریات | 158 |
تعداد شمارهها | 6,226 |
تعداد مقالات | 67,694 |
تعداد مشاهده مقاله | 115,006,275 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 89,687,559 |
نظام عملکردی واحدهای همپیوند با میادین میوه و تره بار تهران مطالعه موردی: سردخانه های تهران (وضع موجود – پیش بینی برای آینده) | ||
پژوهش های جغرافیایی (منتشر نمیشود) | ||
مقاله 2، دوره 34، شماره 0 - شماره پیاپی 1424، تیر 1377 اصل مقاله (526.23 K) | ||
نویسنده | ||
دکتر رحمت الله فرهودی* | ||
چکیده | ||
در اجرای طرح ساماندهی شهر تهران‘ برنامه ریزی با هدف توزیع مناسب فضایی سازمانهای موجود صنفی از جمله میادین میوه و تره بار مد نظر قرار گرفت. انتقال میادین میوه و تره بار از داخل شهر به محل جدید‘ ضرورت بررسی همپیوندی واحدهای مرتبط با این سازمان صنفی را آشکار ساخت و بدین لحاظ نظام عملکردی سردخانه ها و انبارهای سرد تهران به عنوان یکی از شاخص ترین واحدهای همپیوند با میادین میوه و تره بار تؤام با پیش بینی نیازهای موجود و آتی آن در قالب یک پروژه تحقیقاتی مطرح شد. در یک طبقه بندی کلی و با تهیه پراکندگی سردخانه های موجود تهران مشخص گردید که از کل 32 واحد سردخانه ای تنها 19 واحد در جهت ارائه خدمات به عموم فعالیت دارند و بقیه در اختیار اهداف بخشهای تولیدی و بازرگانی و دیگر مؤسسات خصوصی هستند. ارتباط عملکردی و ظرفیت مفید سردخانه هایی که به خدمات عام اشتغال دارند به ترتیب برای سردخانه هایی که با میدان میوه و تره بار رابطه قوی دارند 70 درصد‘ متوسط 50 درصد و ضعیف 20 درصد می باشد. این در شرایطی است که ضریب اشغال و سرانه بالایی در فعالیت سردخانه های موجود بدلیل نقش دولت و سازمانهای دولتی در نگهداری اقلام غذایی استراتژیک وجود دارد. ضعف رابطه عملکردی بین میادین سنتی میوه و تره بار و سردخانه های تهران با توجه به طرح انتقال میادین مزبور و استقرار در محل جدید‘ برنامه ریزی برای احداث سردخانه ها و انبارهای سرد را در کنار میدان جدید توجیه نموده و ایجاد رابطه عملکردی کارآمد بین آنها را ضروری می دارد. افزایش جمعیت توأم با تأثیر عوامل اقتصادی‘ اجتماعی در یک افق 25 ساله (1370-1395) گویای نیاز روز افزون به تأمین و توزیع مواد غذایی از جمله میوه و تره بار برای جمعیتی افزون بر دو برابر جمعیت حال حاضر تهران است. به عبارت دیگر میزان عرضه و مصرف میوه و تره بار در تهران که اکنون بالغ بر 4 میلیون تن در سال است‘ حجمی برابر با 13000 تن را جهت تخلیه و بارگیری روزانه در سردخانه ها شامل می شود. این مقدار با احتساب میزان ضایعات‘ جذب و گرایش بسیاری از واسطه ها بدلیل مکان یابی منطقی سردخانه و نیز پیش بینی جایگزینی میادین مرغ و گوشت در میدان جدید‘ نیاز به ظرفیتی برابر با 000‘20 تن را مشخص می دارد. بدیهی است با در نظر داشتن رشد جمعیت و افزایش تقاضا در افق 25 ساله‘ نیاز به ظرفیتی بالغ بر دو برابر وضع موجد قابل پیش بینی است. در احداث سردخانه و انبارهای سرد‘ استانداردهای مربوط به مکان گزینی‘ طراحی کالبدی و توجه به ویژگیهای محیطی مطابق آئین نامه های اجرایی تنظیم شده‘ قابل اجراست. نهایتاً بمنظور ارائه شیوه منطقی و صحیح در ایجاد ارتباط و همپینودی فراگیر از سطح میادین تولید تا حد توزیع بصورت خرده فروشی با در نظر داشتن اینکه در وضع فعلی یک برنامه اصولی و جامع و عملکرد سامان یافته در نظام توزیع میوه تره بار با سردخانه های موجود تهران وجود ندارد‘ الگوی مربوطه طراحی و در انتهای مقاله ارائه شده است. | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
In carrying out the plan of organizing Tehran, the suitable spatial allotment of the present bazaars including the fresh fruit and vegetables bazaar has been taken into consideration. The idea of transferring the fresh fruit and vegetables bazaar from the interior of the city to the new locations emphasizes the necessity of the interrelated supplementary units. Thus, the functional system of the cold stores of Tehran was proposed as one of the most salient supplementary units with a view to predicting the future needs in the form of a research. After providing a general classification and a density map of the cold stores of Tehran. it was determined that only 19 cold stores of Tehran out of the 32 existing stores offer public services and the remaining 13 are in service of private sections. The functional relationship and the good capacity of the cold stores which offer public services in relation to the cold stores of the fresh fruit and vegetables bazaar having strong relationship with them are respectively 70% , 50% , 20%. The occupation coefficient in the activities of the existing cold stores is due to the role the government and the governmentl organizations hold in relation to preserving and storing the food stufs. The weakness the functional relation between the traditional fruit and vegetables bazaars and the cold - Stores of Tehran with a view to the idea of transferring the mentioned bazaars and their re establishment in the new locations Justifies the establishment of the cold stores s rear the bazaars, rendering the efficient functional relationship necesary. The population growth as well as the socio—economical factors ill matt. it 25 years shows the growing need for providing and distributing food stuffs including fresh fruit and vegetables for a population twice the present population of Tehran. In other words, the amount of distribution and use of fresh fruit and vegetables, being more than 4 million tons per year. consists of 13000 tons of food stuffs for daily loading and unloading in the cold stores. This amount excepting the damages, the attraction of dealers for the logical location of the cold stores as well as the prediction of replacing the meat and chicken stuffs in new bazaars marks the need for a capacity of 20,000 tons . Considering toe population growth and the increasing demand in the matter at 25 years, the need for a capacity two times greater the present one is predictable. To establish new cold stores, the relevant standards of location, structural design and the environmental features based on directives are applicable. To present a proper and logical way in creating pervasive and supplementary relationship from providing food stuffs to distributing them, the relevant pattern has been designed and presented at the end of the end of this article. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
- | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,797 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 918 |