تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,114,662 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,218,427 |
تعیین زیست فراهمی کلسیم موجود در صدف معدنی (لوماشل) | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 8، دوره 37، شماره 4 - شماره پیاپی 1480، اردیبهشت 1385 اصل مقاله (121.44 K) | ||
نویسندگان | ||
مجتبی زاغری؛ محمد ریاحی* | ||
چکیده | ||
برای تعیین زیست فراهمی کلسیم موجود در صدف معدنی از تعداد 81 قطعه مرغ تخمگذار سویه تجارتی های لاین(W-36) استفاده شد. آزمایش در قالب طرح کامل تصادفی با 9تیماردر 3 تکرار انجام شد و هر تکرار شامل 3 قطعه مرغ بود. پرنده ها در داخل قفس هایی به ابعاد 37×37 سانتی متر قرار داشتند. تیمار ها شامل جیره های آزمایشی بود . تیمار یک جیره پایه بدون منبع کلسیم حاوی 37/0درصد کلسیم بود. تیمارهای 2تا5 حاوی سطوح 3،2،1 و 4 درصد کلسیم از منبع مورد استفاده به عنوان ماده استاندارد بودند. منبع مورد استفاده به عنوان ماده استاندارد کربنات کلسیم خالص بود. تیمارهای 6 تا 9 حاوی سطوح 3،2،1 و 4 درصد کلسیم از منبع مورد آزمایش یعنی صدف معدنی بودند. تنها عامل متغیر در جیره های آزمایشی منبع و سطح کلسیم بود و سایر مواد مغذی یکسان بود. پرنده ها به مدت 30 روز جیره های آزمایشی را دریافت نمودند و پس از گذشت 25 روز از دریافت جیره های آزمایشی به مدت 5 روز صفات تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ، وزن مخصوص تخم مرغ، ضخامت پوسته تخم مرغ، واحد هاو، خاکستر پوسته تخم مرغ، وزن پوسته تخم مرغ و خاکستر استخوان چربی گرفته شده انگشت پا اندازه گیری شد. تفاوت شیب خط ماده آزمایشی و استاندارد در مورد صفت تولید تخم مرغ معنی دار بود (05/0P<)، عرض از مبداء دو خط و تفاوت عرض از مبداء و عملکرد با جیره پایه معنی دار نبود. با استفاده از این صفت به عنوان معیار برآورد، زیست فراهمی کلسیم موجود در صدف معدنی 138 درصد و حدود اطمینان 95 درصد آن 170 - 2/106 بود. در مورد ضخامت پوسته تخم مرغ شیب دو خط تفاوت معنی دار داشت (05/0P<)، عرض از مبداء خط صدف معدنی و کربنات کلسیم و تفاوت عرض از مبداء و عملکرد با جیره پایه معنی دار نبود. با استفاده از این صفت به عنوان معیار برآورد، زیست فراهمی کلسیم موجود در صدف معدنی 120 درصد و حدود اطمینان 95 درصد آن 149 – 105 بود. | ||
کلیدواژهها | ||
زیست فراهمی نسبی؛ صدف معدنی؛ کلسیم؛ مرغ تخمگذار | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
An experiment was conducted to determine the bioavailability of calcium in mineral oyster shell as dietary complement for laying hens. Eighty-one hens of commercial layer strain (Hy-line W-36) were allocated to 9 dietary treatments with three replicates of three hens per replicate in a completely randomized design. Treatment one as the basal diet, without any supplemental calcium, contained 0.37 % calcium. Diet 2 to 5 contained 1, 2, 3, or 4 % calcium from calcium carbonate as a standard source. Diet 6 to 9 contained 1, 2, 3, or 4 % calcium from the mineral oyster shell as the test source. All diets were isoenergetic, isonitrogenous and equal in amino acid content. Data were subjected to ANOVA procedures appropriate for completely randomized designs. Difference between individual treatment means were assessed using Duncan multiple range test. The slope ratio assay was used to determine bioavailability of calcium in mineral oyster shell. GLM procedure of SAS was employed to obtain parameter estimates for calculation of relative bioavailability. Hens fed diets based on mineral oyster shell and calcium carbonate, exhibited very similar performances. However, hens fed 0.37 % calcium did not perform as well as the others and had lower egg productions. Effect of calcium level on egg specific gravity, eggshell thickness and shell weight was significant (P< 0.01). In most cases, no significant differences were observed between slopes of test and standard calcium source regression lines. In the case of egg production and egg shell thickness, slopes of test and standard lines were significantly different (P<0.05). In these cases relative bioavailabilities were 138 and 120 % respectively. It is concluded that mineral oyster shell is a good calcium source comparable in bioavailability to calcium carbonate for laying hens. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Calcium, Laying Hen, Mineral oyster shell, Relative bioavailability | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,374 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 3,620 |