تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,100,887 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,207,772 |
بررسی قابلیت ترکخوردگی تنشی دو رقم برنج هاشمی و خزر طی فرآیند خشککردن لایه نازک شلتوک | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 15، دوره 37، شماره 7 - شماره پیاپی 1482، تیر 1385 اصل مقاله (205.86 K) | ||
نویسندگان | ||
علیماشاءاله کرمانی؛ تیمور توکلیهشجین؛ محمدهادی خوشتقاضا* | ||
چکیده | ||
قابلیّت ترکخوردگی تنشی دو رقم برنج هاشمی و خزر طی فرآیند خشککردن شلتوک مورد بررسی قرار گرفت. شلتوکهای هر دو رقم با دماهای هوای خشک کردن °C35، °C45، °C55 و °C65 بصورت لایه نازک (ضخامت لایة محصول به اندازة سه دانه) خشک شدند. واکنش توسعة ترکتنشی درون آندوسپرم دانههای آنها در گذر از رطوبتهای 18%، 15% و نهایتاً 12% بر پایة تر مورد بررسی قرار گرفت. برای کمّیکردن میزان شدت ترکهای توسعه یافته یا به عبارت دیگر شدت صدمة وارده به آندوسپرم دانهها، از شاخص ترکخوردگی تنشی (SCI) استفاده شد. دمای هوای خشککردن اثر قابل ملاحظهای در توسعة ترکهای تنشی دارد. برای رقم هاشمی از حدود دمای °C45 و برای رقم خزر از دمای کمتر از °C45 با افزایش دما، دانههای بیشتر و ترکهای بیشتری در درون آندوسپرم دانه توسعه مییابد و شاخص ترکخوردگی تنشی بشدت افزایش مییابد. برداشت رطوبت از دانههای هر دو رقم در فرآیند خشککردن تا رسیدن به رطوبت حدود 15% برپایة تر، بکارگیری دماهای بالاتر شاخص ترکتنشی را چندان افزایش نمیدهد. برای رقم هاشمی تا دمای °C55 و رقم خزر قدری بالاتر دمای °C45 را میتوان اعمال کرد. لیکن از این رطوبت بعد حتماً بایستی از هوای با دمای پایینتر استفاده کرد. رقم هاشمی نسبت به ترکخورگی تنشی مقاومتر است. | ||
کلیدواژهها | ||
ترک تنشی؛ خشککردن شلتوک؛ شاخص ترکخوردگی تنشی؛ شلتوک | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
Stress cracking susceptibility during drying process of two varieties of Khazar (Long-grain), and Hashemi (longer-grain) rice was investigated. Thin-layer drying tests were conducted with air drying temperatures of 35°C, 45°C, 55°C and 65°C. Stress-cracking development reactions in the endosperm of rice kernels was investigated during drying with various temperatures of drying air and in passing from moisture contents of 18%, 15% and 12%(w.b.). Stress-cracking index (SCI) was applied to quantify stress cracking susceptibility (severity of damage to endosperm) induced to kernels by drying. The drying air temperature and the removal of moisture content have important effects on the development of stress cracking. For Hashemi variety, from 45°C on, and for Khazar variety a moment lower than that (by increase in temperature), SCI increased intensively. To attain the moisture content of 15%(w.b.), either of the varieties could be dried with higher temperatures without inducing any high SCI. Air drying temperatures of 55°C for Hashemi variety and a moment higher than 45°C for Khazar variety were recommended, Then the drying process should continue with the lowest possible temperature. Khazar (long-grain) variety was more susceptible to fissuring than Hashemi (longer-grain). | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Drying, Rough rice, Stress crack, stress cracking index | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,194 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,688 |