تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,104,817 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,210,553 |
اثرات استفاده از سطوح مختلف فسفرقابل دسترس با و بدون آنزیم فیتاز بر عملکرد جوجه های گوشتی | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 2، دوره 37، شماره 1 - شماره پیاپی 1490، فروردین 1385 اصل مقاله (129.94 K) | ||
نویسنده | ||
احمد کریمی* | ||
چکیده | ||
این آزمایش جهت بررسی اثرات مقادیر مختلف فسفرغیرفیتاتی با و بدون استفاده از طرح کاملاً تصادفی و به روش فاکتوریل3× آنزیم فیتاز ،با استفاده از 2 ×روی پانصد و هفتاد و شش قطعه جوجه گوشتی سویه راس که 2به صورت مخلوط با همدیگرنگهداری می شدند انجام گرفت .در طول مدت آزمایش از جیره های دارای مقادیر مختلف فسفرغیرفیتاتی (45/0‘38/0و31/0درصد در مرحله آغازین و 43/0 ‘ 36/0 و 29/0 درصد در مراحل رشد و پایانی ) با و بدون استفاده از پانصد واحد آنزیم فیتاز درهر کیلوگرم جیره استفاده گردید. و در سنین 20‘ 40 و 51 روزگی اوزان زنده وخوراک مصرفی اندازه گیری و بر اساس آنها مقادیر افزایش وزن روزانه و ضرائب تبدیل خوراک محاسبه گردید.نتایج این آزمایش نشان داد که کاهش سطح فسفر غیرفیتاتی جیره در دوره آغازین فاقد تاثیر معنی دار (05/0 | ||
کلیدواژهها | ||
جوجه های گوشتی؛ خوراک مصرفی؛ فسفر غیرفیتاتی؛ فیتاز؛ وزن بدن | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
This study was carried out to investigate the effects of different none phytate phosphorous (nPP) levels and phytase supplementation on performance in broiler chicks. Ross® straight-run broiler chicks (n=576) were allocated to six dietary treatments, each replicated three times (32 chicks per pen) in a completely randomized design and in a 3×2 factorial arrangements. Three dietary phases were employed, a starter (0-20d), grower (21-40d) and finisher (41-51d). During the experimental periods, the chicks were fed with diets of different nPP levels (0.45,0.38, and 0.31% during starter period, and 0.43,0.36, and 0.29% during grower and finisher periods), with and without 500 F.T.U phytase (Natuphos 10000). Measurements included body weight (BW), daily gain (DG), feed intake (FI) and feed conversion ratio (FCR). The results indicated that nPP levels, did not have any significant effect on broiler performances during starter period, but chicks fed with 0.29% NPP diets, had a significantly lower BW at 40d and 51d,as well as a lower D.G during 21-40 and 1-51d growth periods. Feed intake was not affected by nPP levels. FI ( 1-20, 20-40d , and 1-50d) and FCR(1-20d) significantly increased with phytase addition to the diets. The effect of interactions between nPP levels and phytase supplementation on BW at 41d was significant, so that the BW in chicks fed with low NPP containing diets was improved by phytase, whilst BW in chicks fed with high NPP containing diets was adversely affected by phytase supplementation. In conclusion, the results indicated that the negative effect of feeding low NPP diets becomes most evident after 21d of age, and phytase addition to the diets fails in returning performances back to those in the control groups. Further studies are needed to determine the proper NPP levels and phytase dosages during different growth periods. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
broiler, None phytate, performance, Phosphorous, Phytase | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,697 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,200 |