تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,096,502 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,203,535 |
اثر شوری حاصل از کلرید سدیم و مخلوط املاح بر غلظت پرولین و برخی شاخص های رشد گوجه فرنگی در همزیستی با قارچ های میکوریز آربوسکولار | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 15، دوره 37، شماره 1 - شماره پیاپی 1490، فروردین 1385 اصل مقاله (159.24 K) | ||
نویسندگان | ||
محسن برین؛ ناصر علی اصغر زاده؛ عباس صمدی* | ||
چکیده | ||
همزیستی گیاهان با قارچهای میکوریزی درشرایط شور‘ می تواند بر روی عملکرد و پارامترهای رشد گیاهان موثر باشد. در پژوهش حاضر اثر شوری حاصل از کلرید سدیم ومخلوط املاح بر غلظت پرولین برگ و برخی شاخصهای رشد گیاه گوجه فرنگی رقم اسپکتروم 882 درهمزیستی با دو گونه از قارچهای میکوریز آربوسکولار مورد بررسی قرار گرفت. طرح آزمایشی به صورت فاکتوریل با دو فاکتور ‘ قارچ در سه سطح MO (بدون قارچ) ‘ Mi (Glomus interadices) و Mm (Glomus mosseae) وفاکتور شوری شامل هشت سطح با دو نوع ترکیب شوری (چهار سطح شوری مخلوط املاح( S4 تا S1) شامل نمکهای )CaCL2,NaCL ‘ MgSo4 و Na2SO4 به ترتیب با نسبت 20:43:38:1 (W/V) و چهار سطح شوری کلرید سدیم ( S5تا S8) در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی اجرا شد. درهر دو نوع ترکیب‘ سطوح شوری شامل 5/6‘4‘2/1 و 8 دسی زیمنس بر متر بودند . در این آزمایش از دو خزانه استفاده شد. تلقیح گیاهان با دو گونه قارچی به طور مجزا در خزانه دوم صورت گرفت. گیاهان شاهد (بدون میکوریز) در خزانه استریل کشت شدند. بعد از حدود یک ماه‘ گیاهان تلقیح شده ار به گلدانهای حاوی چهارکیلوگرم ماسه استریل منتقل کرده و بعد از استقرار کامل دانهال ها تیمار شوری به تدریج آغاز شد. کل دوره رشد گیاه پنج ماه نیم بود. نتایج آنالیز آماری افزایش معنی دار در وزن خشک ساقه‘ سطح برگ‘ درصد کلنیزاسیون ریشه ‘ وزن میوه و غلظت پرولین در برگ گیاهان تلقیح شده در مقایسه با گیاهان شاهد (بدون میکوریز ) را نشان داد (05/0 >P) هر چند بین دو گونه قارچی از نظر عملکرد اختلاف معنی داری وجود نداشت ولی هر دو گونه قارچی (Mi و Mm) عملکرد را به ترتیب حدود 16% و 10% نسبت به شاهد افزایش دادند (05/0 >P) ‘ سطوح شوری برای تمام صفات اندازه گیری شده معنی دار شد (001/0 >P) وزن تر وخشک هوایی و ریشه ‘ ارتفاع گیاه‘ درصد کلنیزاسیون ریشه ‘ وزن میوه ‘ بین سطوح متناظر در دو نوع شوری اختلاف معنی دار ی نداشتند. در حالیکه غلظت پرولین در برگ در سطوح سوم و چهارم در شوری کلرید سدیم نسبت به مخلوط املاح افزایش معنی دار داشت. (05/0 >P) | ||
کلیدواژهها | ||
پرولین؛ شوری؛ گوجه فرنگی؛ میکوریز آربوسکولار | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
Mycorrhizal symbiosis can affect yield and plant growth parameters in saline conditions. In the present research the effects of NaC1-induced and salinity due to salt mixtures on leaf proline as well as on growth indices of tomato (Lycopersicon esculentum var Spectrum882) in symbiosis with two species of mycorrhiza arbuscular fungi were studied. The experiment was carried out in a glasshouse as a randomized complete block design with two factors of fungi in three levels, Mo(without fungi), Mi(Glomus interaradices) and Mm(Glomus mosseae) and salinity in eight levels. Two kinds of salinity were employed including: four dS!m levels of salt mixture (S1-S4), S1—1.2, S2—4, S3—6.5 and S4—8, and four levels of NaC1 (S5-S8), S5—1.2, S6—4, S7—6.5 and S8—8. The seedlings were inoculated separately with two fungi species. Control plants (with no inoculation) were planted in a sterilized nursery. After one month, the inoculated plants were transferred to pots containing four Kg of sterilized sand, and salinity treatments were initiated gradually. Total growth period was 165 days. The results showed a significant increase in shoot dry weight, leaf area, root colonization percent (RCP), fruit weight and leaf proline concentration in mycorrhizal plants in comparison with non-mycorrhizal plants (p | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Arbuscular mycorrhiza, proline, salinity, Tomato | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,945 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,983 |