![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,579 |
تعداد مقالات | 71,071 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,679,907 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,910,593 |
مقایسه عملکرد دانه، کارایی مصرف نیتروژن و درصد پروتئین دانه برخی از ارقام قدیم و جدید گندم (Triticum aestivum L.) | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 2، 1-37، شماره 2 - شماره پیاپی 1496، فروردین 1385 اصل مقاله (214.27 K) | ||
نویسندگان | ||
سعید صوفیزاده؛ اسکندر زند؛ حمید رحیمیان مشهدی؛ رضا دیهیمفرد* | ||
چکیده | ||
نیتروژن از عناصر غذایی مهم در تغذیه گندم محسوب شده و نقش کلیدی در رسیدن به پتانسیل عملکرد ایفا میکند. بنابراین تولید ارقامی با غلظت پروتئین و عملکرد دانة بالا اهمیت دارد. به منظور بررسی کارآیی جذب، بهرهوری، و مصرف نیتروژن و تعیین ارتباط این عوامل با پروتئین و عملکرد دانه، آزمایشی در سال زراعی 82-1381 در مزرعه تحقیقاتی واقع در 5 کیلومتری مرکز تحقیقات کشاورزی اراک اجرا شد. در این آزمایش 6 رقم از گندمهای آزاد شده طی نیم قرن اخیر در ایران در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار کشت و مطالعه شد. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که ارقام جدید (قدس، الموت و الوند) در مقایسه با ارقام قدیم (امید، بزوستایا و آزادی) افزایش معنیداری در عملکرد بیوماس، عملکرد دانه و کارآیی مصرف نیتروژن در سطح 05/0 آماری داشتند. ولی کارآیی جذب و کارآیی بهرهوری نیتروژن در بین ارقام تفاوت معنیداری نداشت. از طرف دیگر درصد پروتئین دانه در ارقام جدید نسبت به ارقام قدیم کاهش معنیداری یافته که این مسئله میتواند به دلیل همبستگی منفی بین عملکرد دانه و غلظت پروتئین دانه باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
ارقام گندم نان؛ عملکرد؛ کارایی بهره وری نیتروژن؛ کارایی جذب نیتروژن؛ کارایی مصرف نیتروژن | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
Nitrogen is among the most needed nutrients in wheat plays a key role in the crops’s reaching its maximum yield potential. Producing cultivars of high yield and high grain protein content is important. In order to investigate Nitrogen Utilization Efficiency (UTE), Nitrogen Uptake Efficiency (UPE), and Nitrogen Use Efficiency (NUE) and to determine the relationship among these factors and grain protein as well as yield, an experiment was conducted during 2002-2003 growing season in Arak. The expriment was established in a randomized complete block design of three replications. Treatments included six winter wheat cultivars which had been released in Iran during the past 50 years. Results indicated that the modern cultivars (Qods, Alamout and Navid ) benefitted from a more pronounced increase in biomass yield, grain yield and NUE in comparison with the old cultivars (Omid, Bezostaya and Azadi). However, UPE and UTE were not significantly different among the cultivars. On the other hand, grain protein concentration in modern cultivars was significantly lower in recent cultivars than in old cultivars probably because of the negative correlation that usually exists between grain yield and grain protein content. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Bread wheat cultivars, Nitrogen uptake efficiency, Nitrogen use efficiency, Nitrogen utilization efficiency, yield | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,998 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,465 |