تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,572 |
تعداد مقالات | 71,021 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,497,754 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,759,273 |
بررسی اثر مکمل غذایی روغن ماهی غنی از اسیدهای چرب امگا-3 بر تولید و ترکیبات شیر گاو | ||
مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) | ||
مقاله 14، دوره 61، شماره 1 - شماره پیاپی 822096، فروردین 1385، صفحه 71-76 اصل مقاله (3.49 M) | ||
نویسندگان | ||
مسعود حقیقی1؛ مسعود امیدی2؛ ارمغان دیانی دردشتی2؛ حسینعلی خوشباور رستمی1؛ علی سلمانی1 | ||
1سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی، مازندران | ||
2دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران | ||
چکیده | ||
. 6;!6Ll96*11 ji o;a,,r (DHA9EPA "t-t;1 l-t5"1 u9.gb.qr*l .d!.rJl;.i.,S:Crb . ( J;5 or.5., s yi t a t r;,1.'J a e f ,r -! o ; 6*;, tSrr'1, t. : ou lelr 1.. 9l;*p9s9 J9l 6taa;.orr*i.ri a).pb g.igreib u. .p ryrl9.: "La9.a>l-15*l.u!.;29; El+,ilr1c V;?.jbri."l rg91o (98 a\ s*rt I lFl;fi: s (eicosapentaenoic,EPA) q3l .fu e;tt-+ lfu t 09.1$:r: alL,rrl ji6r.1 ol.r.aa, (docosahexaenoic acid, DHA).u,1 . J;5o9f(Ye.pl,"Orer brt"*i !9r5(J J"tji Slt .&,-*sy.Instat.5rlpl p; arUrl L pt> 6bosb :.5rLTrfob<;9 q;r "rbra*f f ,J+Jf si,e5U;orL,.ri 9l.ct;e. bsr cslFol,.*iic*Ji.. 6taatyi 69.31'11 6L"tr 6taa;-ia1,r b 96'11'o92S9t -;'i2L.il.;rc9 6!,Jrlu. ,; ,!;r,:rl,:.;*6L- 6l ys aqp<. /. 6 gdiortir;-l unpaired ttest Jii* .r,iorrf i,p:.r r,+, .,J13 t'' 6 Y L.; r I'ir a5 r I s 6U; 4.iirO .y I ; I o.ril,:o.r, gti : pJ! .S,iiorla9 6i9 *.!* :t g*b,-!e,:I,r.1i.15l, =.i.rr,4, r-1I 6l;y.pt J.!i9t .,4.5 i*d r-+9. a54l o9),b . ,u;lr; o,r"i,419i::f O$lp;y g.,11f o9f"gb96.pit a*lirrr,rlL 3sfr !.rt"* ot.5,Jb96;"iu. .; ,5la,r*,1 te t s 9 .fulrll yilg$l ;r u. ; .5la,q4l .u1,: $ lJ'l 6, I I l, l 15J2-l5 .,r,il) OLj"j Ji;Alsi;j;EL.iil v9 gbJ*rl giie<" r5r;.5tla:l! 9 .3;i; arl;l orTc*u., ggL! +, a+9i L :dJ$a+*i 9 EPA -9 6ba*rl "ta9*i.rlL Oif; cil*.Sf r*9 aSc.irb 6b ala;.rr &1re #? * 6br*rl,_r.i5:q+f c erf .5Ji,.idbg6lsJljr o;s1l DHA .Yl-Vt,l "rL^i,,t\ ore:,\lAA,;14015:,l;1:*S*i;r"l:o,r5.,1;1:d+" . J-11 | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Study on the Effects of Fish Oil Supplementation to Dairy Cow on Composition and Milk Yield | ||
نویسندگان [English] | ||
Masoud Haghighi1؛ Masoud Omidi2؛ Armaghan Dayani Dardashti2؛ Hossein Ali Khoshbavar Rostami1؛ Ali Salmani1 | ||
چکیده [English] | ||
Objective: To modify yeild of milk fat and to improve fatty acids profile of milk fat with supplementation of the diet with fish oil enrich in omega-3 fatty acids, especially, eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA). Design: Clinical trial. Animals: Ten dairy cows (treatment group, n=5 and control group, n=5). Procedure: Different amounts of fish oil were fed to the treatment group for one or two weeks: 100ml/cow/day for two weeks, 300 and 500mVcow/day each for one week. Statistical analysis: Data were compared between groups using unpaired t-test at p< 0.05. Results: Feeding fish oil depressed milk fat percent. The concentrations of milk protein and dry matter, however, remaind unchanged. The concentrations of unsaturated fatty acids increased but those of saturated fatty acids decreased. Clinical implications: Supplementation of cow's diet with fish oil may modify milk fat yeild and may improve the quality of milk fatty acids. This may increase per capita consumption of milk and its products. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
cow's milk, DHA, EPA, fish oil, Omega-3 fatty acids | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,099 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,084 |