تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,087,315 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,190,380 |
اثر فرآوری حرارتی بر ترکیب شیمیایی، بخشهای پروتئینی و گوارشپذیری بستر جوجههای گوشتی | ||
علوم دامی ایران | ||
مقاله 2، دوره 44، شماره 1، خرداد 1392، صفحه 9-21 اصل مقاله (189.5 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijas.2013.32127 | ||
نویسندگان | ||
مهدی بدیعی باغسیاه1؛ یوسف روزبهان* 2؛ حسن فضائلی3؛ جواد رضائی4 | ||
1دانشآموخته کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس | ||
2دانشیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس | ||
3عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج | ||
4دانشجوی دکتری دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس | ||
چکیده | ||
به منظور سالمسازی و بهینهسازی استفاده از بستر جوجه گوشتی در تغذیه نشخوارکنندگان، اثر فراوری حرارتی در دو کارگاه فراوری سبزوار و سمنان بر ترکیب شیمیایی، بخشهای پروتئینی CNCPS و گوارشپذیری با روش تلی و تری مورد بررسی قرار گرفت. میانگین مقادیر ماده خشک، پروتئین خام، دیواره سلولی، دیواره سلولی منهای همیسلولز، خاکستر، کلسیم، فسفر، منیزیم، پتاسیم، سدیم، آهن، منگنز، مس و روی در نمونههای خام کارگاه سبزوار بهترتیب برابر 5/83 درصد از وزن تازه، 4/26، 3/41، 2/14، 6/18، 85/1، 97/0، 8/0، 0/1، 065/0 درصد ماده خشک، 75/910، 73/332، 14/58 و 4/384 میلیگرم در کیلوگرم ماده خشک بود. مقادیر مذکور در نمونههای فراوریشده بهترتیب برابر 9/92 درصد از وزن تازه، 5/25، 2/46، 4/14، 6/18، 74/1، 95/0، 72/0، 94/0، 062/0 درصد وزن خشک، 3/1029، 25/304، 74/54 و 75/379 میلیگرم در کیلوگرم ماده خشک گردید. در کارگاه سمنان، میانگین ارقام مذکور در نمونههای خام برابر 2/73 درصد از وزن تازه، 8/28، 2/42، 0/16، 2/17، 92/1، 13/1، 61/0، 1/1، 036/0 درصد وزن خشک، 6/1328، 0/374، 69/52 و 0/345 میلیگرم در کیلوگرم ماده خشک، و پس از فراوری بهترتیب برابر 3/82 درصد از وزن تازه، 3/28، 1/49، 5/18، 8/17، 86/1، 94/0، 60/0، 87/0، 035/0 درصد وزن خشک، 2/1598، 67/338، 15/51 و 6/302 میلیگرم در کیلوگرم ماده خشک بود. بخشهای پروتئینی A، B1، B2، B3 و C نمونههای خام کارگاه سبزوار بهترتیب برابر 8/51، 5/18، 1/17، 13/7 و 01/5 درصد پروتئین خام، و در کارگاه سمنان 3/50، 1/11، 6/24، 51/9 و 4/5 درصد پروتئین خام بود. طی فراوری در هر دو کارگاه مقادیر A و B1 کاهش، اما بخشهای B2، B3 و C افزایش یافت. گوارشپذیری آزمایشگاهی ماده خشک و ماده آلی و انرژی قابل متابولیسم در نمونههای خام کارگاه سبزوار بهترتیب برابر 799 و 798 گرم در کیلوگرم و 63/9 مگاژول درکیلوگرم ماده خشک، و در کارگاه سمنان 780 و 791 گرم در کیلوگرم و 70/9 مگاژول درکیلوگرم ماده خشک بود. فراوری حرارتی در دو کارگاه اثر معنیداری بر ضرایب گوارشپذیری و انرژی قابل متابولیسم بستر نداشت (05/0P>)، بهجز مقدار گوارشپذیری ماده خشک در کارگاه سبزوار (1/78 درصد در نمونه فراوریشده با حرارت)که به صورت معنیداری کاهش یافته بود. فراوری با روش پرسکردن در کارگاه سبزوار موجب کاهش معنیدار گوارشپذیری ماده خشک و ماده آلی (بهترتیب 771 و 773 گرم در کیلوگرم) و انرژی قابل متابولیسم (31/9 مگاژول درکیلوگرم ماده خشک) شد (05/0P<). کاربرد فرایند حرارتی غیر مستقیم بستر جوجه گوشتی، هرچند غلظت CP، منیزیم و مس را اندکی کاهش داده است، اما با سالمسازی بستر از پاتوژنها، میتواند منجر به تولید یک مکمل پروتئینی غنی از پروتئین خام (حدود 5/25 درصد)، مواد معدنی مناسب و سطح انرژی قابل متابولیسم نسبتاً مطلوب برای تغذیه نشخوارکنندگان شود و از سوی مشکلات زیستمحیطی را کاهش دهد. | ||
کلیدواژهها | ||
بستر جوجه گوشتی؛ فراوری حرارتی؛ ترکیب شیمیایی؛ بخشهای پروتئینی؛ گوارشپذیری آزمایشگاهی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effect of Heat Processing on Chemical Composition, Protein Fractions and Digestibility of Broiler litter | ||
نویسندگان [English] | ||
Mehdi BADIEE BAGHSIAH1؛ Yousef ROUZBAHAN2؛ Hasan FAZAELI3؛ Javad REZAEI4 | ||
1Graduate Student, Animal Science Department, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modarres | ||
2Faculty Member, Animal Science Department, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modarres University, Tehran, Iran | ||
3Academic Staff, Animal Science Research Institute, Karaj, Iran | ||
4Postgraduate Student, Animal Science Department, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modarres University, Tehran, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Effect of heat processing on the nutritive value of broiler litter, as a potential ruminant feedstuff, was studied in two pilot plans, processing through an assessment of chemical composition, protein fractionation according to CNCPS as wells digestibility making use of Tilley and Terry method. In a manufactory located in the city of Sabzevar. The average values of Dry Matter (DM), Crude Protein (CP), Neutral Detergent Fiber (NDFom), Acid detergent fiber (ADFom), ash, Ca, P, Mg, K, Na, Fe, Mn, Cu and Zn in the unprocessed broiler litter constituted 83.5% of the fresh matter, 26.4, 41.3, 14.2, 18.6, 1.85, 0.97, 0.8, 1.0, 0.065 % of DM, 910.75, 332.73, 58.14 and 384.4 mg/kg of DM, respectively. These values for the processed litter, respectively, amounted to 92.9 % of fresh weight, 25.5, 46.2, 14.4, 18.6, 1.74, 0.95, 0.72, 0.94, 0.062 % of DM, 1029.3, 304.25, 54.74 and 379.75 mg/kg of DM. As for the Semnan manufactory, the average values for the unprocessed litter were, respectively,73.2 % of fresh weight, 28.8, 16.0, 17.2, 1.92, 1.13, 0.61, 1.1, 0.036 % of DM, 1328.6, 374.0, 52.69 and 345.0 mg/kg of DM. Fllowing the processing operations the mentioned values changed to 82.3 % of fresh weight, 28.3, 49.1, 18.5, 17.8, 1.86, 0.94, 0.60, 0.87, 0.035 % of DM, 1598.2, 338.67, 51.15 and 302.6 mg/kg of DM, respectively. Protein fractions A, B1, B2, B3 and C in the unprocessed litter at Sabzevar manufactory were, respectively 51.8, 18.5, 17.1, 7.13 and 5.01 % of CP. The values for Semnan manufactory were recorded as 50.3, 11.1, 24.6, 9.51 and 5.4 % of CP, respectively. After heat processing, accomplished and fot both manufactories, fractions A and B1 were reduced, wtereas B2, B3 and C increased (P<0.05). The in vitro DM Digestibility (DMD), Organic Matter Digestibility (OMD) and ME contents for the unprocessed litter, respectively, were 799, 798 g/kg and 9.63 MJ/kg DM for Sabzevar manufactory, and 780, 791 g/kg and 9.70 MJ/kg DM for Semnan,s. Heating process had no significant effect on digestibility and ME (P>0.05), except for DMD at Sabzevar manufactory, which had singificantly decreased. The Pressing method of processing reduced (P<0.05) DMD, OMD (771 and 773 g/kg) and ME (9.31 MJ/kg of DM) as compared with unprocessed litter. Overall, although application of indirect heat processing of broiler litter somehow reduced CP, Mg and Cu contents, but by removal of the pathogenic organisms it can lead ot the production of a protein supplement, enriched in mineral,s as a ruminant feedstuff and which can help reduc the environmental pollution. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
broiler litter, heat processing, nutritive value, In vitro digestibility | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,479 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,679 |