تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,037 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,511,749 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,774,307 |
بررسی اثر شوری و دما بر جوانه زنی بذر گیاه دارویی زوفا | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 11، دوره 15، شماره 3، آبان 1392، صفحه 155-169 اصل مقاله (475.22 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2013.36393 | ||
نویسندگان | ||
علی اکبر قاسمی1؛ حسن حمیدی* 2؛ جابر آروس3؛ علی معصومی4 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشگاه پیام نور، مشهد ـ ایران | ||
2کارشناس ارشد، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، مشهد ـ ایران | ||
3دانشجوی کارشناسی ارشد، اصلاح نباتات، دانشگاه پیام نور، مشهد ـ ایران | ||
4استادیار، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، مشهد ـ ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تأثیرات توأم تنش شوری حاصل از کلرید سدیم و کلرید کلسیم و دما بر خصوصیات جوانهزنی گیاه دارویی زوفا (Hyssopus officinalis)، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایة طرح کاملاً تصادفی با پتانسیلهای مختلف اسمزی (صفر، 3-، 6- و 9- بار) در دماهای متفاوت، 20، 25، 30 و 35 درجة سانتیگراد، با سه تکرار در آزمایشگاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، در سال 1389، انجام شد. در این تحقیق صفات درصد و سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه، نسبت طول ریشهچه به ساقهچه و بنیة بذر اندازهگیری شد. نتایج نشان داد اثر سطوح مختلف نمک، پتانسیل اسمزی و دما بر همة صفات مورد مطالعه بسیار معنیدار شد. مقایسة میانگینها برای صفات درصد و سرعت جوانهزنی نشان داد که نمک کلرید کلسیم بهترتیب با 63 درصد و 11/7 نسبت به کلرید سدیم با 50 درصد و 70/1 اختلاف معنیداری داشت. بالاترین درصد و سرعت جوانهزنی در تیمار کلرید کلسیم و پتانسیل اسمزی 3- بار با دمای 25 درجة سانتیگراد مشاهده شد. بیشترین طول ریشهچه و بنیة بذر نیز در تیمار کلرید کلسیم و پتانسیل اسمزی 3- بار با دمای 20 درجة سانتیگراد مشاهده شد. بیشترین طول ساقهچه در تیمارهای کلرید سدیم و کلرید کلسیم با پتانسیل اسمزی شاهد (آب مقطر) و دمای 30 درجة سانتیگراد وجود داشت. بهطور کلی با افزایش پتانسیل اسمزی و نیز دمای بالاتر از 30 درجة سانتیگراد همة صفات در هر دو محلول نمک بهطور معنیداری کاهش یافت. با وجود این اثرات سوء، افزایش دماهای بالا در نمک کلرید سدیم به مراتب بیشتر از کلرید کلسیم بود. بررسی پاسخ گیاه زوفا به سطوح مختلف تنش شوری و دما در مرحلة جوانهزنی، کشاورزان را در استقرار و تولید مطلوب آن یاری خواهد کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
تنش شوری؛ درجه حرارت؛ کلرید سدیم؛ کلرید کلسیم؛ مرحله جوانهزنی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effects of salinity and temperature on germination of Hyssop | ||
نویسندگان [English] | ||
Ali Akbar Ghasemi1؛ Hassan Hamidi2؛ Jaber Arves3؛ Ali Masomi4 | ||
1M.Sc. Student, Department of Plant Breeding, Payam Noor University, Mashhad, Iran. | ||
2M.Sc., Department of Seed and Plant Research, Agricultural and Natural Resources Research Center of Khorasan Razavi, Mashhad, Iran | ||
3M.Sc. Student, Department of Plant Breeding, Payam Noor University, Mashhad, Iran | ||
4Assistant Professor, Department of Agriculture, Payam Noor University, Mashhad, Iran | ||
چکیده [English] | ||
In order to study the effects of salinity stress (made by sodium chloride and calcium chloride) and temperature interaction on germination characteristics of hyssopus officinalis, an experiment was conduct on factorial basis and in a completely randomized design with three replication at laboratory of Khorasan Razavi Agriclultural and Natural Resource Research Center in 2010. In this experiment, different osmotic potentials (0, -3, -6 and -9 bar) and also different temperatures (20, 25, 30 and 35 centigrade degree) were used. In this research, the percentage and rate of germination, the length of radicle and plumule, length ratio of radicle and plumule and seed vigor characteristics has been measured. The results showed a very significant effect of salt levels, osmotic potential and temperature on the above characteristics. The mean comparison for percentage and rate of germination characteristics showed that calcium chloride with 63% and 7.11 respectively had a significant difference with sodium chloride with 50% and 1.70. The highest percent and rate of germination were seen in -3 bar osmotic potential made by calcium chloride in 25 centigrade degree. The highest length of radicle and vigor was in -3 bar osmotic potential made by calcium chloride in 20 centigrade degree. The highest length of plumule was seen in both sodium chloride and calcium chloride in 0 bar (control) osmotic potential and 30 centigrade degree. Generally while the osmotic potential increases and temperature goes up to 30 centigrade degree all the characteristics in sodium chloride and calcium chloride had a remarkable reduction. Also increment of high temperatures had more harmful effects in NaCl than CaCl2. Study the Hyssop plant response to different levels of salinity and temperature on germination stage, it will assist farmers in establishment and desirable production. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
CaCl2, germination stage, NaCl, salt stress, temperature | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,309 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,692 |