تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,504 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,122,752 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,230,945 |
بهگزینی ژنوتیپهای گندم نان برای ارزش نانوایی با استفاده از نشانگرهای STS-PCR | ||
به نژادی گیاهان زراعی و باغی | ||
مقاله 4، دوره 1، شماره 2، مهر 1392، صفحه 101-110 اصل مقاله (2.4 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
الهام مهرآذر1؛ علی ایزدی دربندی* 2؛ محسن محمدی3؛ گودرز نجفیان4 | ||
1کارشناس ارشد رشتة اصلاح نباتات، دانشکدة کشاورزی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران | ||
2دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدة کشاورزی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران | ||
3استادیار مؤسسة اصلاح و تهیة نهال و بذر، کرج، ایران | ||
4دانشیار مؤسسة اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
ارزش نانوایی در گندمهای هگزاپلوئید، صفت بسیار پیچیدهای در برنامة اصلاحی گندم است. زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی بالا نقش مؤثری در استحکام گلوتن و کششپذیری خمیر دارند. مکان ژنی Glu-1 رمزکنندة این زیرواحدهاست که بر روی بازوی بلند کروموزومهای گروه یک قرار دارد. در این پژوهش از نشانگرهای DNA مبتنی بر PCR در بهگزینی کیفی ارقام گندم استفاده شد. دو زوج آلل Glu-D1یعنی 1Dx5-1Dy10 و 1Dx2-1Dy12 بهترتیب همبستگی شدیدی با قوت و ضعف ارزش نانوایی دارند و زیرواحد 1Bx7 در مکان ژنی Glu-B1 که معمولاً با یکی از آللهای 1By8 یا 1By9 پیوسته است با افزایش الاستیسیتة خمیر، ارزش نانوایی متوسط تا خوب دارد. نشانگرهای اختصاصی DNA به طول 450، 576، 612، 2373، 527، 669 جفتبازی بهترتیب برای آللهای پروتئینی 1Dx5، 1Dy10، 1Dy12، 1By8،1Bx7 و 1Dy9 تأیید شدند. در این پژوهش پتانسیل استفاده از نشانگرهای DNA جهت غربال ژنوتیپهای گندم از نظر ارزش نانوایی در مرحلة گیاهچهای معرفی شد. | ||
کلیدواژهها | ||
کیفیت نانوایی؛ گلوتنین؛ گندم؛ نشانگرهای مولکولی؛ واکنش زنجیرهای پلیمراز | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Validation of common wheat genotypes for bread making quality using STS-PCR markers | ||
نویسندگان [English] | ||
Elham Mehrazar1؛ Ali Izadi Darbandi2؛ Mohsen Mohammadi3؛ Goodarz Najafian4 | ||
1MSc., Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Aboureihan, University of Tehran, Tehran, Iran | ||
2Associate Professor, Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Aboureihan, University of Tehran, Tehran, Iran | ||
3Assistant Professor, Institution of Agronomy and Plant Breeding, Karaj, Iran | ||
4Associate Professor, Institution of Agronomy and Plant Breeding, Karaj, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Bread-making quality in hexaploeid wheat is a complex trait for breeding programs. High molecular weight glutenin subunits (HMW-GS) have an important effect on dough stability and elasticity. The Glu-1 loci that are encoded these subunits are located on the long arms of group-1 homologues chromosomes of the A, B and D genomes. In this work we used PCR-based DNA markers to distinguish wheat bread-making quality. Good and poor wheat bread-making quality is associatedwith two allelic pairs at the Glu-D1 complex locus, designated1Dx5–1Dy10 and 1Dx2–1Dy12, respectively.Among the glutenin subunits encoded at Glu-B1, thec1Bx7 allele that is usually expressed with 1By8 or 1By9 subunits, contributemoderately well to good quality. The specific DNA markers as: 450, 576, 612, 527, 2373 and 669 bp respectively were characterized for 1Dx5, 1Dy10, 1Dy12, 1By8, 1Bx7 and 1Dy9 alleles. Inthis research, we report the development of an alternativescreening method based on DNA markers at seedling stage for wheat bread making quality. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
bread-making quality, glutenin, Molecular markers, PCR, Wheat | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,445 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,687 |