تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,517 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,132,575 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,238,493 |
اثر لسیتین و نمک صفراوی بر عملکرد، هضمپذیری مواد مغذی و مورفولوژی روده در جوجه های گوشتی | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 5، دوره 15، شماره 2، مهر 1392، صفحه 117-126 اصل مقاله (1.78 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2013.51389 | ||
نویسندگان | ||
فرشته جمیلی1؛ فرید شریعتمداری* 2؛ محمدامیر کریمی ترشیزی3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس | ||
2استاد گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، تربیت مدرس | ||
3استادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، تربیت مدرس | ||
چکیده | ||
تأثیر امولسیفایرها در جیرۀ حاوی چربی بر عملکرد جوجههای گوشتی، با استفاده از 192 قطعه جوجۀ گوشتی آمیختۀ تجاری رأس 308 در شرایط پرورشی استاندارد در آزمایش فاکتوریل 3×2 با دو نوع چربی (چهار درصد روغن سویا یا ضایعات اسید چرب) و سه نوع امولسیفایر (بدون امولسیفایر، 5/0 درصد نمک صفراوی، و یک درصد لسیتین) در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و هشت قطعه جوجۀ گوشتی نر در هر تکرار انجام شد. افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل تحت تأثیر نوع چربی جیره قرار نگرفت، ولی جیرههای حاوی روغن سویا به میزان بیشتری مصرفی شدند (05/0>P). افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذا، با افزودن امولسفایرها به جیره بهبود یافت (05/0>P). طول و عرض پرزها در دودنوم و ژژونوم، عمق کریپت در دودنوم تحت تأثیر نوع چربی قرار نگرفتند ولی عمق کریپت در ژژونوم و عرض پرز در ایلئوم پرندگانی که در جیرۀ خود اسید چرب سویا دریافت کردند، بیشتر بود (05/0>P). افزودن نمک صفرا و لسیتین به جیره، انرژی متابولیسمپذیر ظاهری را افزایش داد (05/0>P).بهطورکلی، افزودن لسیتین و نمک صفراوی به جیرههای حاوی روغن سویا یا اسید چرب آن، با افزایش سطح جذب در دئودنوم و افزایش انرژی متابولیسمپذیر جیره، میزان افزایش وزن روزانه، و ضریب تبدیل غذا در جوجههای گوشتی را بهبود میبخشد. | ||
کلیدواژهها | ||
امولسیفایر؛ جوجه گوشتی؛ چربی؛ عملکرد؛ مورفولوژی روده؛ هضمپذیری | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effect of lecithin and bile salt on performances, digestibility and morphology of broiler chickens | ||
نویسندگان [English] | ||
Fereshteh Jamili1؛ Farid Shariatmadari2؛ Mohammad-amir Karimi Torshizi3 | ||
1Msc, Department of Poultry Science, Agricultural Collage, Tarbiat Modares University, Iran | ||
2Professor, Department of Poultry Science, Agricultural Collage, Tarbiat Modares University, Iran | ||
3Assistant professor, Department of Poultry Science, Agricultural Collage, Tarbiat Modares University, Iran | ||
چکیده [English] | ||
This experiment was conducted to evaluate the effect of emulsifiers such as lecithin and bile salts on broilers performances fed diet containing vegetable fats. 192 male Ross broiler chickens were randomly allocated in a factorial experiment design of 3 × 2, consisting two sources of fat (four percent fatty acids or soy bean oil) and three emulsifiers (none, one percent lecithin and 0.05 percent bile salts) in completely randomized design with four replicates and eight birds per each. Total weight gain and feed conversion ratio was not affected by fat sources while soya oil addition to diets increased feed intake (P<0.05). Emulsifiers’ addition to diet improved weight gain feed conversion ratio (P<0.05). The length and width of villi in jejunum, and crypt depths in duodenum were not affected by fat sources, while, crypt depth in jejunum and width of villi in ileum of birds fed on diets containing fatty acid were higher than other birds (P<0.05). Addition of emulsifiers to diets increased dietary metabolisable energy (P<0.05). In conclusion, addition lecithin or bile salts to diets containing soybean oil or its fatty acids, improved body weight gain and feed conversion ratio in broiler chicks by increasing in absorption area of intestine and dietary metabolisable energy. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Bile salt, Broiler Chicken, fat, Intestinal morphology, Lecithin, Performance | ||
مراجع | ||
1 . Attia YA, Hussein AS, Tagel-Din AE, Qota EM, Abed El, Ghany AI and Elsudany AM (2009) Improving productive and reproductive performance of dual-purpose crossbred hens in the tropics by lecithin supplementation. Tropical Animal Health Production. 41: 461-475. 2 . Azman MA and Ciftcl M (2004) Effects of replacing dietary fat with lecithin on broiler chicken zootechnical performance. Revue MédVét. 9: 445-448. 3 . Begley M, Gahan CGM and Hill C (2004) The interaction between bacteria and bile. Microbiology Reviews. 24: 261-269. 4 . Bradley GL, Savage TF, Timm, KI (1994).The effects of supplementing diets with saccharomyces cervisiae var. boulardi on male poult performance and ileal morphology. Poultry Science. 73: 1766-1770. 5 . Brandt and Allam SM (1987) Analytik von TiO2 im Darminhalt und Kot nach Kjeldahlaufschluβ. Archive of Animal Nutrition. 37: 453-454. 6 . Denbow DM (2000) Gastrointestinal anatomy and physiology. In: Sturkie’s avian physiology. Academic press. Pp. 343-368. 7 . El-Rahim MI (2006) Using some of unusual waste vegetable oils as fat supplements in growing broiler rations. Medicine Veterinary. 12: 805-810. 8 . El-Rauof MA (2007) Use of emulsifiers in high fat level diets of broilers. Ph.D. Thesis. Al-Azhar University. 9 . Fedde MR, Waibel PE and Burger RE (1960) Factors affecting the absorbability of certain dietary fats in chicks. Nutrition. 70: 447-452. 10 . Fulle R (1997) Probiotics 2. Applications and practical aspects. Chapman and Hall, London, UK. 11 . Havrevoll O (1984) Experiments with different kinds of lecithin in milk replacers. Rep. Agric. Univ. 226: 6-10. 12 . Hofmann AF and Johnson LR (1998) Bile secretion and gallbladder function in essential medical physiology. (Johnson L.R., Ed), second Ed Lippincott Raven Philadelphia, Pp. 465-471. 13 . Huang J, Yang D, Gao SH and Wang T (2008) Effects of soy-lecithin on lipid metabolism and hepatic expression of lipogenic genes in broiler chickens. Livestock Science. 118: 53-60. 14 . Jones DB, Hancock JD, Nelssen JL and Hines RH (1990) Effect of lecithin and lysolecithin on the digestibility of fat sources in diets for weanling pigs. Animal Science. 68: 98 (Abst.). 15 . Kragdahl AS (1985) Digestion and absorption of lipids in poultry. Nutrition, 102: 178-185. 16 . Kusaibati R, Guilaum J and Leslersq B (1982) The effect of endogenous energy type of diet and addition of bile salts on metabolisable energy and digestibility of saturated fats in chicken. Arshive fur Gefluglkunde, 46: 42-46. 17 . Lee KW, Everts H, Kappert HJ, VanDer JK, Lemmens AG, Frehner M and Beynen AC (2004) Growth performance, intestinal viscosity, fat digestibility and plasma cholesterol in broiler chickens fed a rye-containing diet without or with essential oil components. Poultry Science. 3: 613-618. 18 . Maisonnier SL, Gomez J, Bree A, Berri C, Baeza E and Carre B (2003) Effects of microflora status, dietary bile salts and guar gum on lipid digestibility, intestinal bile salts, and histomorphology in broiler chickens. Poultry Science. 82: 805-814. 19. NRC, 1994. Nutrient Requirements of Poultry. National Academy press, Washington, DC. 20. Overland M, Tokach MD, Cornelius SG, Pettigrew JE and Rust JW (1993) Lecithin in swine diets: I. Weanling Pigs. Animal Science. 71: 1187-93. 21. Pardio VT, Landin LA, Waliszewski KN, Badillo C and Perez-Gil F (2001) The effect ofacidified soapstocks on feed conversion and broiler skin pigmentation. Poultry Scienc. 80: 1236-1239. 22. Pazzi P, Puviani AC, Dalla Libera M, Guerra G, Ricci D, Gullini S and Ottolenghi C (1997) Bile salt-inducted cytotoxicity and ursedoxycholate cytoprotection: in vitro study in perfused rat hepatocytes. European Journal of Gastroenterology. 9: 703-709. 23. Polin DTL, Wing PKi and Pell KE (1980) The effect of bile acids and lipase on absorption of tallow in young chicks. Poultry Science. 59: 2738-2743. 24. Polin P and Hussain TH (1982) The effect of bile on lipid and nitrogen retention carcass composition and dietary metabolisable energy in very young chicks. Poultry Science. 61: 1697-1707. 25. Vieira SL, Viola ES, Berres J, Olmos AR, Conde ORA and Almeida JG (2006) Performance of broilers fed increased levels of energy in the pre-starter diet and on subsequent feeding programs with acidulated soybean soapstock supplementation. Nutrition. 8: 55-61. 26. Walton JR (1988) The modes of action and safety aspects of growth promoting agents. Pages 92-97 in Proc. Maryland Nutrition Conference, University of Maryland, College Park, MD. 27. Wang, RLI, Yang W, Gao Y (1999) Effects of soybean lecithin on broiler performance. Feed Industry, 20: 8-10. 28. Wang YW, Sunwoo H, Cherian G and Sim JS (2004) Maternal dietary ratio of linoleic acid to α–linoleic acid affects the passive immunity of hatching chicks. Poultry Science. 83: 2039-2043. 29. Yamauchi K (2002) Review on chicken intestinal villus histological alterations related with intestinal function. Poultry Science. 39: 229-242. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,034 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,250 |