تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,105,247 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,210,779 |
بررسی عملکرد و پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیرههای حاوی مکمل اسید بوتیریک و ال-کارنیتین | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 10، دوره 17، شماره 2، مهر 1394، صفحه 269-279 اصل مقاله (586.73 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2015.53376 | ||
نویسندگان | ||
زهرا نوره1؛ علی خطیب جو* 2؛ فرشید فتاح نیا2؛ محمد اکبری قرائی2 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد علوم دامی، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه ایلام | ||
2استادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام | ||
چکیده | ||
اثر الـکارنیتین و اسیدبوتیریک بر عملکرد تولیدی و پاسخ ایمنی با استفاده از 192 قطعه جوجۀ گوشتی راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 2×3 با سه سطح الـکارنیتین (صفر، 125 و 250 میلیگرم در کیلوگرم) و دو سطح اسیدبوتیریک (صفر و 2 گرم در کیلوگرم) بر پایۀ طرح بلوکهای کامل تصادفی با شش تیمار، چهار بلوک و هشت جوجه در هر تکرار بررسی شد. جوجههای تغذیهشده با جیرههای حاوی افزودنی (الـکارنیتین و اسیدبوتیریک) ازنظر خوراک مصرفی، افزایش وزن و ضریب تبدیل تفاوت معنیداری با گروه شاهد نداشتند. درصد لنفوسیت در خون پرندگانی که با جیرههای حاوی الـکارنیتین، اسیدبوتیریک و یا هر دو ترکیب تغذیه شدند، بالاتر بود (05/0P<). تیتر IgG اولیه (31روزگی) در پاسخ به گلبول قرمز گوسفند در جوجههای تغذیهشده با جیرۀ حاوی 125 میلیگرم بر کیلوگرم الـکارنیتین در مقایسه با جیرۀ تیمار شاهد بالاتر بود (05/0P<). شاخص تورم پردۀ پا پس از تزریق فیتوهماگلوتینین در جوجههای دریافتکنندۀ جیرههای دارای 250 میلیگرم بر کیلوگرم الـکارنیتین و 125 و 250 میلیگرم بر کیلوگرم الـکارنیتین همراه با اسیدبوتیریک در مقایسه با جوجههای گروه شاهد پایینتر بود (05/0< P). نتایج تحقیق حاضر نشان داد افزودن 125 میلیگرم الـکارنیتین و دو گرم اسیدبوتیریک در کیلوگرم جیره، بدون تأثیری بر عملکرد جوجههای گوشتی، باعث بهبود پاسخ ایمنی در آنها میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
اسیدبوتیریک؛ الـکارنیتین؛ پاسخ ایمنی؛ جوجه گوشتی؛ عملکرد تولیدی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Investigation of performance and immune response of broiler chickens fed diet containing butyric acid and L-carnitine supplement | ||
نویسندگان [English] | ||
Zahra Norreh1؛ Ali Khatibjoo2؛ Farshid Fattahnia2؛ Mohammad Akbari-Gharaei2 | ||
1M.Sc. Student, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Ilam, Iran | ||
2Assistant Professors, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Ilam, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Effect of L-carnitine and butyric acid on the performance and immune responses of 192 broiler chickens (Ross 308) was investigated with three levels of L-carnitine (zero, 125 and 250 mg/kg) and two levels of butyric acid (2 g/kg) in a 2×3 factorial arrangement based on randomized complete block design with 6 dietary treatments, four replicates and eight birds per each. Broilers fed basal diet plus feed additives (L-carnitine and butyric acid) did not have significant differences on feed intake, body weight gain and feed conversion ratio when compred to control group. Broilers fed diets containing additives had higher blood lymphocyte count than control diet fed birds (P<0.05). Primary IgG tiitter (31d) against SRBC in broilers fed diet containing 125 mg/kg L-carnitine was higher than that of the control birds (P<0.05). Skin thickness in response to PHA in broielrs fed diet containing 250 mg/kg L-carnitine alone and 125 and 250 mg/kg L-carnitine in combination with butyric acid was lower than that of control group (P<0.05). It was concluded that addition of 125 mg/kg L-carnitine and two g/kg butyric acid did not influenced broiler chicken performance while improved their immune response. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
butyric acid, Broiler Chicken, Immunity, l-carnitine, performance | ||
مراجع | ||
1 . Abdel-Fattah SA, EI-Sanhoury MH, EI-Mednay NM and Abdul-Azeem F (2008) Thyroid activity of broiler chicks fed supplemental organic acids. International Journal of Poultry Science. 7: 215-222. 2 . Adams C (1999) Poultry and dietary acids. Feed International. 20(19): 14-19. 3 . Cengiz O, Koksal B, Tatli O, Sevim O, Avci H, Epikmen T, Beyaz D, Buyukyoruk S, Boyacioglu M and Uner A (2012) Influence of dietary organic acid blend supplementation and interaction with delayed feed access after hatch on broiler growth performance and intestinal health. Veterinarni Medicina. 57(10): 515-528. 4 . Cheema M, Qureshi M and Havenstein G (2003) A comparison of the immune response of a 2001 commercial broiler with a 1957 randombred broiler strain when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry Science.82(10): 1519-1529. 5 . Deng K, Wong CW and Nolan JV (2006) Long-term effects of early-life dietary L-carnitine on lymphoid organs and immune responses in Leghorn-type chickens. Animal Physiology and Animal Nutrition. 90(1-2): 81-86. 6 . Di Marzio L, Moretti S, D’Alò S, Zazzeroni F, Marcellini S, Smacchia C, Alesse E, Cifone MG and De Simone C (1999) Acetyl-L-carnitine administration increases insulin-like growth factor 1 levels in asymptomatic HIV-1-infected subjects: correlation with its suppressive effect on lymphocyte apoptosis and ceramide generation. Clinical Immunology. 92(1): 103-110. 7 . Doaa SM, Magdy FE, Kamel M, Hassanin A and Khalid SH (2014) The ameliorative effects of L-carnitine and synbiotics on induced hyperlipidemia and oxidative stress in broilers. International Journal of Advanced Research. 2(8): 378-390. 8 . Famularo G and De Simone C (1995) A new era for carnitine? Immunology today. 16: 211-213. 9 . Gijs DB, Eunen KV, Groen AK, Venema K, Reijngoud DJ and Bakker BM (2013) The role of short-chain fatty acids in the interplay between diet, gut microbiota, and host energy metabolism. Journal of Lipid Research. 54(9): 2325-2340. 10 . Hoehler DA, Lemme VR, Bryden WL and Rostagno HS (2005) Feed formulation in broiler chickens based on standardized ileal amino acid digestibility. In Proceedings of the 3rd Mid-Atlantic Nutrition Conference. Pp. 78-91. 11 . Galfi P and Bokori J (1990) Feeding trial in pigs with a diet containing sodium n-butyrate. Acta Veterinaria Hungarica. 38(1-2): 3-17. 12 . Geng A, LI B and Guo Y (2007) Effects of dietary L-carnitine and coenzyme Q10 at different supplemental ages on growth performance and some immune response in ascites-susceptible broiler. Archives of Animal Nutrition. 61(1): 50-60. 13 . Leeson S, Namkung H, Antongiovanni M and Lee E (2005) Effect of butyric acid on the performance and carcass yield of broiler chickens. Poultry Science. 84(9): 1418-1422. 14 . Mahdavi R and Torki M (2009) Study on usage of dietary protected butyric acid performance, carcass characteristics, serum metabolite levels and humoral immune response of broiler chickens. Animal and Veterinary Advances. 8(9): 1702-1709. 15 . Marquis NR, Francesconi RP and Villee CA (1968) A role for carnitine and long chain acylcarnitine in the regulation of lipogenesis. Advances in Enzyme Regulation. 6: 31-55. 16 . Mast J, Buyse J and Goddeeris BM (2000) Dietary L-carnitine supplementation increases antigen-specific immunoglobulin G production in broiler chickens.British Journal of Nutrition. 83(02): 161-166. 17 . Mendel B, Kemp A and Myers DK (1954) A colorimetric micro-method for the determination of glucose. Biochemical. 56(4): 639. 18 . Nezhady MAM, Zabihi SL and Kalhori MM (2011) Effect of Different Level of Butyric Acid Glycerides on Performance and Serum Composition of Broiler Chickens. World Journal of Zoology. 6(2): 179-182. 19 . Rabie MH and Szilagyi M (1998) Effects of L-carnitine supplementation of diets differing in energy levels on performance, abdominal fat content, and yield and composition of edible meat of broilers. British Journal of Nutrition. 80(04): 391-400. 20 . Ross 308 Broiler Nutrition Specification (2009) Managementguide. Zarbal Co. IRIRAN . 21 . SAS Institute (2001) SAS User’s Guide. Version 8 ed. SAS Inst. Inc., Cary, NC. 22 . Takahashi K, Kitano A and Akiba Y (2010) Effect of L-carnitine on proliferative response and mRNA expression of some of its associated factors in splenic mononuclear cells of male broiler chickc. Animal Science. 81(2): 215-222. 23 . Van der Wielen PWJJ, Biesterveld S, Notermans S, Hofstra H, Urlings BA and VanKapen F (2000) Role of volatile fatty acids in development of the cecal microflora in broiler chickens during growth. Applied and Environmental Microbiology. 66(6): 2536-2540. 24 . Wang Y, Field C and Sim J (2000) Dietary polyunsaturated fatty acids alter lymphocyte subset proportion and proliferation, serum immunoglobulin G concentration, and immune tissue development in chicks. Poultry science. 79(12): 1741-1748. 25 . Wang Y , Ning D, Peng Y and Guo Y (2013) Effects of Dietary L-carnitine Supplementation on Growth Performance, Organ Weight, Biochemical Parameters and Ascites Susceptibility in Broilers Reared Under Low-temperature Environment. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 26(2): 233-240.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,283 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 798 |