تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,098,515 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,142 |
اثر لسیتین سویا بر عملکرد و فراسنجههای بیوشیمیایی خون جوجههای گوشتی | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 4، دوره 17، شماره 1، فروردین 1394، صفحه 29-37 اصل مقاله (587.41 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2015.54017 | ||
نویسندگان | ||
هانیه سادات بنی کمال1؛ مهدی ژندی* 2؛ ملک شاکری2؛ حسین مروج3 | ||
1دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، علوم دامی، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
2استادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
3دانشیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
اثر سطوح گوناگون لسیتین سویا بر عملکرد و فراسنجههای بیوشیمیایی خون جوجههای گوشتی، با استفاده از 180 قطعه جوجهخروس گوشتی سویۀ راس 308 بهمدت 47 روز بررسی شد. جیرههای آزمایشی برای سه دوره پرورش آغازین، رشد، و پایانی با استفاده از نه سطح لسیتین سویا (صفر، 2/0، 4/0، 6/0، 8/0، یک، 2/1، 4/1، 6/1 درصد) بهنحوی تهیه شدند که انرژی قابل سوختوساز، پروتئین خام و سایر مواد مغذی در آنها یکسان بود. بهمنظور ارزیابی فراسنجههای بیوشیمیایی خون شامل کلسترول، تریگلیسرید، لیپوپروتئین با چگالی زیاد و لیپوپروتئین با چگالی کم، خونگیری از جوجهها در 41روزگی انجام شد. صفات افزایش وزن، خوراک مصرفی، و ضریب تبدیل غذایی در پایان دورههای گوناگون بررسی شد. اثر سطوح متفاوت لسیتین بر افزایش وزن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی در دورههای گوناگون پرورش و کل دوره معنیدار نبود. با افزایش سطح لسیتین در جیره، میزان کلسترول، تریگلیسرید و لیپوپروتئین با چگالی کم کاهش پیدا کرد، ولی میزان لیپوپروتئین با چگالی زیاد خون افزایش یافت (05/0>P). درنتیجه، لسیتین توانست پروفیل لیپیدهای خون را در جوجهها بهطور معنیدار تغییر دهد، درحالیکه اثر معنیداری بر عملکرد نداشت. | ||
کلیدواژهها | ||
تریگلیسرید؛ ضریب تبدیل غذایی؛ فسفاتیدیل کولین؛ کلسترول؛ لیپوپروتئین | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effects of different levels of soybean lecithin on performance and blood lipids of broiler chicks | ||
نویسندگان [English] | ||
Hanieh Sadat Banikamal1؛ Mahdi Zhandi2؛ Malak Shakeri2؛ Hossein Moravej3 | ||
1Former Master Students, Department of Animal Science, Faculty of Science and Agricultural Engineering, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
2Assistant, Department of Animal Science, Faculty of Science and Agricultural Engineering, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
3Associated Professors, Department of Animal Science, Faculty of Science and Agricultural Engineering, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
چکیده [English] | ||
This study was conducted to investigate the effects of different levels of soybean lecithin on performance and blood lipids of broiler chicks. A total of 180 one day old Ross 308 broiler chicks were used in a completely randomized design with nine treatments (diets with 0, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8, 1, 1.2, 1.4 and 1.6 percent of soybean lecithin) and four replicates for 47 days-rearing period. In order to evaluate the biochemical factors of blood including cholesterol, triglyceride, high density lipoprotein and low density lipoprotein, blood sampling from chickens were taken in day 41. The traits of weight gain, feed intake and feed conversion ratio were evaluated at the end of each period. The results showed that different levels of soybean lecithin had no significant effect on weight gain, feed intake and feed conversion ratio traits during each period. Increasing in the level of lecithin, decreased the concentration of cholesterol, triglyceride and low density lipoprotein and increased the high density lipoprotein concentration in blood plasma (P<0.05). In conclusion, dietary inclusion lecithin up to 1.6 percent, have no any effect on broiler performance, but could reduce cholesterol, triglyceride, and low density lipoprotein and increase high density lipoprotein in blood’s plasma. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
blood lipoprotein, cholesterol, feed conversion ratio, phosphatidylcholine, Triglycerides | ||
مراجع | ||
1 . جمیلی، ف؛ شریعتمداری، ف؛ و کریمی ترشیزی، م ا؛ (1392). اثر لسیتین و نمک صفراوی بر عملکرد، هضمپذیری مواد مغذی و مورفولوژی روده در جوجههای گوشتی. تولیدات دامی. 15(2): 126-117.
2. Amal M, Michel L, Soldng G and Maryline K (2002) Effect of dietary fats on hepatic lipid metabolism in the growing turkey. Comparative Biochemistry and Physiology. 132: 473-483. 3. Amouni M, Eder CP, Priscila G, Maricene S and Patricia M (2009) Influence of soy lecithin administration on hypercholesterolemia. Cholesterol. 2010: 137-141. 4. An BK, Nishiyama H, Tanaka K, Ohtani S, Iwata T, Tsutsumi K and Kasai M (1997) Dietary safflower phospholipid reduces liver lipids in laying hens. Poultry Science. 76(5): 689-695. 5. Aydin R and Cook M (2004) The effect of dietary conjugated linoleic acid on egg yolk fatty acids and hatchability in Japanese quail. Poultry Science. 83(12): 2016-2022. 6. Azman M and Ciftci M (2004) Effects of replacing dietary fat with lecithin on broiler chicken zootechnical performance. Journal of Veterinary Medicine. 155(8-9): 445-448. 7. Childs MT, Bowlin JA, Ogilvie JT, Hazzard WR and Albers JJ (1981) The contrasting effects of a dietary soya lecithin product and corn oil on lipoprotein lipids in normolipidemic and familial hypercholesterolemic subjects. Atherosclerosis. 38(1): 217-228. 8. Clark SB, Clark VE and Small DM (1981) Effects of lecithin ingestion on plasma and lymph lipoproteins of normo-and hyperlipemic rats. American Journal of Physiological. 241: 422-430. 9. Coutteau P, Geurden I, Camara MR, Bergot P and Sorgeloos P (1997) Review on the dietary effects of phospholipids in fish and crustacean larviculture. Aquaculture. 155(1): 149-164. 10. Cox WR, Richie SJ, Sifri M, Bennett B and Kitts DD (2000) The impact of replacing dietary fat with lecithin on broiler chicken performance. Poultry Science. 79(1): 67-71 11. Emmert JL, Garrow TA and Baker DH (1996) Development of an experimental diet for determining bioavailable choline concentration and its application in studies with soybean lecithin. Animal Science. 74(11): 2738-2744. 12. Fiume Z (2001) Final report on the safety assessment of Lecithin and Hydrogenated Lecithin. International Journal of Toxology. 20(1): 21-45. 13. Friedewald WT, Levy RI and Fredrickson DS (1972) Estimation of the concentration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma, without use of the preparative ultracentrifuge. Clinical Chemistry. 18(6): 499-502. 14. Holland JL, Kronfeld DS, Rich GA, Kline KA, Fontenot JP,Meacham TN and Harris PA (1998) Acceptance of fat and lecithin containing diets by horses. Applied Animal Behavior Science. 56(2): 91-96. 15. Huang CH (969) Phosphatidylcholine vesicles. Formation and physical characteristics. Biochemistry. 8(1): 344-352. 16. Huang J, Yang D, Gao S and Wang T (2008) Effects of soy-lecithin on lipid metabolism and hepatic expression of lipogenic genes in broiler chickens. Livestock Science. 118(1): 53-60. 17. Ipatova OM, Prozorovskaia NN, Torkhovskaia TI, Baranova VS and Guseva DA (2003) Biological effects of the soybean phospholipids. Biomeditsinskaia Khimiia. 50(5): 436-450. 18. Iwata T, Hoshi S, Takehisa F, Tsutsumi K, Furukawa Y and Kimura S (1992) The effect of dietary safflower phospholipid and soybean phospholipid on plasma and liver lipids in rats fed a hypercholesterolemic diet. Nutritional Science and Vitaminology. 38(5): 471-479. 19. Jenkins T and Fotouhi N (1990) Effects of lecithin and corn oil on site of digestion, ruminal fermentation and microbial protein synthesis in sheep. Animal Science. 68(2): 460-466. 20. Jones DB, Hancock J, Harmon DL and Walker CE (1992) Effects of exogenous emulsifires and fat sources on nutrient digestibility, serum lipids and growth performance in weanling pigs. Animal Science. 70: 3473-3482. 21. Kabir Y and Ide T (1992) Effect of dietary soybean phospholipid and fats differing in the degree of unsaturation on fatty acid synthesis and oxidation in rat liver. Nutritional Science and Vitaminology. 41(6): 635-645. 22. LeBlanc MJ, Brunet S, Bouchard G, Lamireau T, Yousef IM, Gavino V, Lévy E and Tuchweber B (2003) Effects of dietary soybean lecithin on plasma lipid transport and hepatic cholesterol metabolism in rats. Nutritional Biochemistry. 14(1): 40-48. 23. Liu D, Veit HP, Wilson JH and Denbow DM (2003) Maternal dietary lipids alter bone chemical composition, mechanical properties, and histological characteristics of progeny of Japanese quail. Poultry Science. 82(3): 463-473. 24. Murata M, Imaizumi K and Sugano M (1983) Hepatic secretion of lipids and apolipoproteins in rats fed soybean phospholipids and soybean oil. Nutrition. 113(9): 1708-1716. 25. O’Brien BC and Corrigan SM (1998) Influence of dietary soybean and egg lecithins on lipid responses in cholesterol-fed guinea pigs. Lipids. 23(7): 647-650. 26. O’Mullane J and Hawthorne J (1982) A comparison of the effects of feeding linoleic acid-rich lecithin or corn oil on cholesterol absorption and metabolism in the rat. Atherosclerosis. 45(1): 81-90. 27. Spilburg CA, Goldberg AC, McGill JB, Stenson WF, Racette SB, Bateman J, McPherson TB and Ostlund J (2003) Fat-free foods supplemented with soy stanol-lecithin powder reduce cholesterolabsorption and LDL cholesterol. American Dietetic Association. 103(5): 577-581. 28. Thomas AW, Craig MM and Robert JN (1998) Soy lecithin reduces plasma lipoprotein cholesterol and early atherogenesis in hypercho-lesterolemicmonkeys andhamsters: beyond linoleate. Atherosclerosis. 140: 147–153. 29. Tompkins RK and Parkin LG (1980) Effects of long-term ingestion of soya phospholipids on serum lipids in humans. The American Journal of Surgery. 140 (3): 360-364. 30. Wang YW, Sunwoo H, Cherian G and Sim JS (2004) Maternal dietary ratio of linoleic acid to alpha-linolenic acid affects the passive immunity of hatching chicks. Poultry Science. 83(12): 2039-2043. 31. Wong EK, Nicolosi RJ, Low PA, Herd JA and Hayes KC (1980) Lecithin influence on hyperlipemia in rhesus monkeys. Lipid. 15(6): 428-433. 32. Zeisel SH (2000) Choline: needed for normal development of memory. American College of Nutrition. 19 (sup5): 528-531. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,019 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 846 |