تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,084,086 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,188,544 |
ارزیابی تحمل به شوری ارقام تجاری فلفل گلخانهای در مرحله گیاهچهای | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 5، دوره 17، شماره 4، دی 1394، صفحه 893-909 اصل مقاله (908.3 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2015.55139 | ||
نویسندگان | ||
محمدرضا زارع بوانی1؛ غلامعلی پیوست* 2؛ محمود قاسم نژاد3؛ اکبر فرقانی4 | ||
1دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
2استاد گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
3دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
4استادیار گروه خاکشناسی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور مقایسۀ ارقام مختلف فلفل از نظر تحمل به شوری در مرحلۀ گیاهچه و شناسایی شاخص مناسب برای ارزیابی تحمل به شوری فلفل در این دوره، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایۀ بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سیستم هیدروپونیک در سال 1392 در محل گلخانۀ تحقیقاتی دانشکدۀ علوم کشاورزی دانشگاه گیلان به اجرا در آمد. دو سطح شوری (صفر و 100 میلیمولار کلرید سدیم)، عامل اول؛ و 26 رقم فلفل، عامل دوم درنظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که بین ارقام از لحاظ همۀ شاخصهای مطالعهشده اختلاف معناداری وجود داشت. تنش شوری سبب کاهش همۀ شاخصها بهجز درصد مادۀ خشک کل و مقدار سدیم شاخساره شد. افزایش سدیم با کاهش مدار پتاسیم، کلسیم و شاخصهای رشدی همراه بود. نتایج نشان داد که مقدار سدیم با شاخصهای رشدی، نسبت پتاسیم به سدیم و نسبت کلسیم به سدیم در همۀ ارقام همبستگی منفی و معناداری داشت. در مجموع از بین ارقام بررسیشده، ارقام ‘پارامو’، ‘افستس’ و ‘اسپادی’، متحملترین ارقام فلفل شناخته شدند. براساس نتایج، شاخصهایی نظیر مقدار سدیم شاخساره و شاخص تحمل به تنش میتوانند در غربالگری ارقام متحمل به تنش شوری در فلفل بهکار روند. | ||
کلیدواژهها | ||
پتاسیم؛ تنش شوری؛ سدیم؛ شاخص تحمل به تنش؛ کلسیم | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Evaluation of salt tolerance in commercial pepper cultivars at the seedling stage | ||
نویسندگان [English] | ||
Mohammad Reza Zarea Bavany1؛ Gholamali Peyvast2؛ Mahmoud Ghasemnezhad3؛ Akbar Forghani4 | ||
1Ph.D. Student, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Guilan, Rasht - Iran | ||
2Professor, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Guilan, Rasht – Iran | ||
3Assistant Professor, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Guilan, Rasht – Iran | ||
4Associated Professor, Department of soil Sciences, Faculty of Agriculture, University of Guilan, Rasht – Iran | ||
چکیده [English] | ||
Salinity is the main limiting environmental factor on plant growth and production. Therefore, finding salinity tolerant cultivars result to increase crop yield and production. However, a factorial experiment was carried out based on randomized complete block design with three replicates in hydroponic culture. Two salinity levels (0 and 100mM NaCl) were considered the first factor and 26 greenhouse pepper cultivars was the second. Results showed a significant difference for all studied characteristics. Salt stress decreased all characteristics except to total dry matter percent and sodium concentration. The increase in sodium content accompanied with the decrease in potassium, calcium content and growth indices. Results showed a significant negative correlation between sodium with vegetative indices, potassium to sodium ratio, calcium to sodium ratio in all cultivars. Overall, ‘Paramo’, ‘Efests’ and ‘SPADI’ were known as the most tolerant pepper cultivars. According to finding of this study, the characteristics such as shoot sodium content and stress tolerance index can be used for screening salinity tolerance in pepper cultivars. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Calcium, potassium, Salinity stress, sodium, Stress tolerance index | ||
مراجع | ||
1 . ایزددوست ه، سمیعزاده ح، ربیعی ب و عبدالهی ش (1392) ارزیابی تحمل به شوری در ارقام برنج (Oryza sativa L.) با تأکید بر شاخصهای تحمل به تنش. تحقیقات غلات. 3(3): 180-167. 2 . ساردویی نسب س، محمدینژاد ق، زبرجدی ع ر، ناخدا ب، مردی م، طباطبایی س م ت، شریفی غ ر، امینی ا و مجیدی هروان ا (1392) واکنش لاین های گندم نان (Triticum aestivum L.) به تنش شوری. بهنژادی نهال و بذر. 29(1): 102- 81. 3 . سلطانی حویزه م، ارزانی ا و میرمحمدی میبدی س ع م (1387) ارزیابی تحمل به شوری ارقام تجاری و امیدبخش نیشکر در شروع رشد رویشی با استفاده از شاخصهای مختلف تحمل به تنش. نهال و بذر. 24(1): 159-145. 4 . Aktas H, Abak K and Cakmak I (2006) Genetic variation in the response of pepper to salinity. Scientia Horticulturae. 110: 260-266.
5 . Amirjani MR (2011) Effect of salinity stress on growth, suger content, pigment and enzyme activity of rice. International Journal of Botany. 7(1): 73-81.
6 . Anagholi A, Tabatabaee SA and Foman A (2010) Evaluation of salinity tolerance of forage sorghum varieties with stress tolerance and susceptibility indices. Electronical Journal of Crop Production. 3(1): 89-102.
7 . Ashraf M and McNeilly T (2004) Salinity tolerance in Brassica oil seeds. Critical Reviews in Plant Sciences. 23: 157-174.
8 . Ashraf MY, Awan AR and Mahmood K (2012) Rehabilitation of saline ecosystems through cultivation of salt tolerant plants. Pakistanian Journal of Botany. 44: 69-75.
9 . Azuma R, Ito N, Nakayama N, Suwa R, Nguyen NT, Mayoral JAL, Esaka M, Fujiyamac H and Sane H (2010) Fruits are more sensitive to salinity than leaves and stems in pepper plants (Capsicum annuum L.) Scientia Horticulturae. 125: 171-178.
10 . Chinnusamy V, Jagendorf A and Zhu JK (2005) Understanding and improving salt tolerance in plants. Crop Science. 45: 437-448.
11 . Deivanai S, Xavier R, Vinod V, Timalata K and Lim OF (2011) Role of Exogenous Proline in Ameliorating Salt Stress at Early Stage in Two Rice Cultivars. Journal of Stress Physiology and Biochemistry. 7(4): 157-174.
12 . Flowers TJ (2004) Improving crop salt tolerance. Journal of Experimental Botany. 55: 307-319.
13 . Kanwal S, Ashraf M, Shahbaz M and Iqbal MY (2013) Influence of saline stress on growth, gas exchange, mineral nutrients and non-enzymatic antioxidants in mungbean [(Vigna radiate (L.). Wilczek]. Pakistanian Journal of Botany. 45(3): 763-771.
14 . Kaouther Z, Nina H, Rezwan A and Cherif H (2013) Evaluation of Salt Tolerance (NaCl) in Tunisian Chili Pepper (Capsicum frutescens L.) on Growth, Mineral Analysis and Solutes Synthesis. Journal of Stress Physiology and Biochemistry. 9(1): 209-228.
15 . Lopez-Aguilar R, Medina-Hernandez D, Ascencio-Valle F, Troyo-Dieguez E, Nieto-Garibay A, Arce-Montoya M, Larrinaga-Mayoral JA and Gomez-Anduro GA (2012) Differential responses of Chiltepin (Capsicum annuum var. glabriusculum) and Poblano (Capsicum annuum var. annuum) hot peppers to salinity at the plantlet stage. African Journal of Biotechnology. 11(11): 2642-2653.
16 . Lycoskoufis IH, Savvas D and Mavrogianopoulos G (2005) Growth, gas exchange and nutrient status in pepper (Capsicum annuum L.) grown in recirculating nutrient solution as affected by salinity imposed to half of the root system. Scientia Horticulturae. 106: 147-161.
17 . Mazher AMA, El-Quesni EMF and Farahat MM (2007) Responses of ornamental and woody trees to salinity. World Journal of Agriculture Science. 3(3): 386-395.
18 . Mousa MAA, Al-Qurashi AD and Bakhashwain AAS (2013) Response of tomato genotypes at early growing stages to irrigation water salinity. Journal of Food, Agriculture and Environment. 11(2): 501-507.
19 . Mousa MAA, Al-Qurashi AD and Bakhashwain AAS (2014) Ions concentration and their ration in roots and shoots of tomato genotypes associated with salinity tolerance at early growth stage. International Journal of Plant, Animal and Environmental Sciences. 4(3): 586-600.
20 . Munns R (2002) Comparative physiology of salt and water stress. Plant Cell Environment. 25: 239-250.
21 . Munns R, Husain S, Rivelli AR, James RA, Condon TAG, Lindsay MP, Lagudah ES, Schachtman DP and Hare RA (2002) Avenues for increasing salt tolerance of crops, and the role of physiologically based selection traits. Plant Soil. 247: 93-105.
22 . Niu G and Rodrigueza DS (2010) Rapid Screening for Relative Salt Tolerance among Chile Pepper Genotypes. HortScience. 45(8): 1192-1195.
23 . Niu G, Rodrigueza DS, Call E, Bosland PW, Ulery A and Acostac E (2010) Responses of eight chile peppers to saline water irrigation. Scientia Horticulturae. 126: 215-222.
24 . Ping A, Inanaga S, Li XJ, Eneji AE and Zhu NW (2005) Interactive effects of salinity and air humidity on two tomato cultivers differing in salt tolerance. Journal of Plant Nutrition. 28: 459-473.
25 . Rao KVM, Raghavendra AS and Reddy KJ (2006) Physiology and molecular biology of stress tolerance in plants. Published by Springer. Pp. 58.
26 . Rubio JS, Garcia-Sanchez F, Rubio F and Martinez V (2009) Yield, blossom-end rot incidence, and fruit quality in pepper plants under moderate salinity are affected by K+ and Ca2+ fertilization. Scientia Horticulturae. 119: 79-87.
27 . Toth SJ, Prince AL, Wallace A and Mikkelsen DS (1948) Rapid quantitative determination of eight mineral elements in plant tissue by a systematic procedure involving use of a flame photometer. Soil Science. 66(6): 459-466.
28 . Zhang L, Tian LH, Zhao JF, Song Y, Zhang CJ and Guo Y (2009) Identification of an apoplastic protein involved in the initial phase of salt stress response in rice root by two-dimensional electrophoresis. Plant Physiology. 149: 916-928.
29 . Zhani K, Elouer MA, Aloui H and Hannachi C (2012) Selection of a salt tolerant Tunisian cultivar of chili pepper (Capsicum frutescens). EurAsian Journal of BioSciences. 6: 47-59.
30 . Ziaf K, Amjad M, Aslampervez M, Iqbal Q, Rajwana IA and Ayyub M (2009) Evaluation of different growth and physiological traits as indices of salt tolerance in pepper (Capsicum annuum L.). Pakistanian Journal of Botany. 41(4): 1797-1809. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,064 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,006 |