تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,504 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,122,760 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,230,958 |
بررسی امکان کاهش پفیشدن میوۀ نارنگی انشو (Citrus unshiu) در شرق مازندران | ||
علوم باغبانی ایران | ||
مقاله 7، دوره 46، شماره 4، دی 1394، صفحه 591-600 اصل مقاله (490.15 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2015.56907 | ||
نویسندگان | ||
نگین اخلاقی امیری* 1؛ علی اسدی کنگرشاهی2 | ||
1استادیار بخش تحقیقات گیاهان زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری | ||
2استادیار بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری | ||
چکیده | ||
پفیشدن یک ناهنجاری فیزیولوژیکی در برخی ارقام مرکبات است که سبب جداشدن پوست از گوشت، کاهش بازارپسندی، افزایش خسارتهای پوست و کاهش خاصیت انباری میوه میشود. بهمنظور امکان کاهش این ناهنجاری، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 11 تیمار: 1. شاهد؛ 2. مونو آمونیم فسفات؛ 3. کلرور کلسیم؛ 4. نیترات پتاسیم؛ 5. مونو آمونیم فسفات + نیترات پتاسیم؛ 6. GA3؛ 7. 2,4-D؛ 8. مونو آمونیم فسفات + GA3؛ 9. نیترات پتاسیم +2,4-D ؛ 10. نیترات پتاسیم + GA3 و 11. 2,4-D+GA3 و 4 تکرار با درختان بالغ نارنگی انشو با پایۀ نارنج انجام شد. نتایج نشان داد که همۀ تیمارها سبب افزایش جرم حجمی پوست میوه نسبت به شاهد شدند. بهترین تیمارها در افزایش جرم حجمی پوست، تیمارهای ترکیبی GA3 یعنی تیمارهای 8، 10 و 11 و تیمار تغذیهای مونو آمونیم فسفات بودند که این تیمار بالاترین اندازۀ میوه را نیز تولید کرد. هرچه اندازه و وزن میوهها بیشتر بود، تعداد میوههای با پوست پفیشده نیز بیشتر بود. غلظت مس در برگ، همبستگی مثبت و غلظت فسفر، همبستگی منفی و معناداری با عارضۀ پفیشدن نشان داد. بنابراین، با توجه به نتایج این آزمایش، توصیه میشود در زمان تغییر رنگ میوه از محلولپاشی کودهای فسفره استفاده شود؛ در مقابل، استفاده از سموم با ترکیبات مسی تا حد امکان کاهش یابد. | ||
کلیدواژهها | ||
تنظیمکنندههای رشد؛ عناصر غذایی؛ میوۀ مرکبات؛ ناهنجاریهای فیزیولوژیکی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Possibility of reducing Satsuma mandarin (Citrus unshiu) fruit puffing in East of Mazandaran | ||
نویسندگان [English] | ||
Negin Akhlaghi Amiri1؛ Ali Asadi Kangarshahi2 | ||
1Assistant Professor, Horticulture Crops Research Department, Mazandaran Agricultural & Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Sari, Iran | ||
2Assistant Professor, Soil Science Department, Mazandaran Agricultural and Natural Resources Research Center, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Puffing is a physiological disorder in some citrus cultivars which splits pulp from peel and reduces marketing, increases rind damage and reduces shelf life of fruit. To investigate possibility of decreasing puffing, an experiment was performed in randomized complete block design with 11 treatments: 1. control, 2. mono ammonium phosphate, 3. calcium chloride, 4. potassium nitrate, 5. mono ammonium phosphate + potassium nitrate, 6. mono ammonium phosphate + GA3, 7. 2,4-D, 8. Potassium nitrate + 2,4-D, 9. Potassium nitrate + GA3, 10. Potassium nitrate + 2,4-D and 11. 2,4-D + GA3 and 4 replications with mature trees of Satsuma mandarin on sour orange rootstock. Results showed that all treatments caused to increase fruit peel density compared to control. The best treatments in increasing peel density were compound treatments: 8, 10 and 11 and nutritional treatment: mono ammonium phosphate (treatment 2). Also, treatment 2 produced the highest fruit size. The heavier and larger fruits were more puffy. Leaf copper and phosphorus concentration had a respectively positive and negative correlation with puffy fruits number. According to this experiment, it is recommended that at fruit colour break time, phosphorus foliar application should be done, while, the use of copper compound should be reduced as much as possible. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
citrus fruit, growth regulators, nutrition element, physiological disorders | ||
مراجع | ||
6. Davies, F.S., Campbell, C.A., Zalman, G.R. & Fidelibus, M. (1999). Gibberellic acid application timing effects on juice yield and peel quality of Hamlin oranges. In: Proceeding of Florida State of Horticultural Society, 112, 22-24.7. El-hilali, F., Ait-Oubahou, A., Remah, A. & Akhayat, O. (2003). Chilling injury and peroxidise activity changes in Fortune mandarin fruit during low temperature storage. Bulgaria Journal of Plant Physiology, 29(1-2), 44-54.9. Fidelibus, M.W., Teixeira, A.A. & Davies, F.S. (2002). Gibberellic acid applied to sweet oranges increases juice yield by reducing peel volume. In: Proceeding of Florida State of Horticultural Society, 115, 243-246.16. Jacobus, O.P. (2013). Fruit split and fruit size studies on Citrus. Thesis (MScAgric)--Stellenbosch University, http://hdl.handle.net/10019.1/7993317. Kawase, K. & Hirai, M. (1983). Growth, sugar accumulation and puffiness of the mandarin peel during colouring. Journal of Japanese Society of Horticultural Science, 52 (3), 231-237.
18. Kuraoka, T. (1962). Histological studies on the fruit development of the Satsuma orange with special reference to peel-puffing. Memoirs of Ehime University, 8, 106-154.
19. Kuraoka, T., Iwasaki, K. & Kadoya, K. (1966). Studies on peel puffing and levels of GA like substances and ABA in the peel of Satsuma mandarin (Citrus unshiu). In: Proceeding of Japanese Society of Horticultural Science, 43-44.20. Lester. G.E., Jifon, J.L. & Makus, D.J. (2010). Impact of potassium nutrition on food quality of fruit and vegetables: A condensed and concise review of the literature. Better Crops, 94 (1), 18-20.
27. Shah Beig, M.A. (1997). Reducing post harvest losses in citrus fruits by cooling, heat therapy, PE coating and modified atmosphere. Articles for Word Food Day, Ministry of Agriculture publication.28. Shi, X., Xu, J., Zhang, L., Fan, G. & Lin, M. (2010). Studies on the peel puffiness and storage of mature fruit in Satsuma mandarin. In: Proceedings of 11th International Citrus Congress, Wuhan, China, pp. 912-914.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,116 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,727 |