تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,098,954 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,518 |
اثر افزودن پودر تره و آنتیبیوتیک فلاووفسفولیپول بر عملکرد، برخی فراسنجههای خونی و بافتشناسی روده باریک جوجههای گوشتی | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 10، دوره 19، شماره 3، آبان 1396، صفحه 645-656 اصل مقاله (679.72 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2017.222923.623143 | ||
نویسندگان | ||
ملیحه کمالی1؛ مژگان مظهری* 2؛ امید علی اسماعیلی پور3؛ روح اله میرمحمودی1 | ||
1دانشگاه جیرفت | ||
2استادیار/دانشگاه جیرفت، تخصص: تغذیه طیور | ||
3دانشیار/ دانشگاه جیرفت | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی اثر افزودن پودر تره و آنتیبیوتیک فلاووفسفولیپول بر عملکرد، فراسنجههای خونی و بافتشناسی روده باریک جوجههای گوشتی، آزمایشی با 200 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار، چهار تکرار و 10 پرنده در هر تکرار انجام شد. گروههای آزمایشی شامل 1) جیره پایه، 2) جیره پایه + 02/0 درصد آنتیبیوتیک فلاووفسفولیپول و گروههای 3، 4 و5) جیره پایه + 5/0، 75/0 و یک درصد پودر تره به ترتیب بودند. نتایج نشان داد که مصرف خوراک در تمام دورهها با تیمار فلاووفسفولیپول افزایش یافت (01/0>P). در دوره آغازین تیمار آنتیبیوتیک منجر به بهبود افزایش وزن نسبت به تیمار شاهد شد(05/0P<). در دوره رشد و کل دوره، بیشترین افزایش وزن و بهترین ضریب تبدیل خوراک مربوط به تیمار فلاووفسفولیپول و پس از آن سطوح یک و 75/0 درصد پودر تره بود(05/0P<). افزودن پودر تره منجر به کاهش معنیدار سطح گلوکز، تریگلیسرید و کلسترول سرم خون جوجههای گوشتی شد (01/0>P). نسبت هتروفیل به لنفوسیت به طور معنیداری با سطح یک درصد پودر تره نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (05/0>P). طول پرز و نسبت طول پرز به عمق کریپت با آنتیبیوتیک و پودر تره بهطور معنیداری افزایش یافت (01/0>P). طبق نتایج این آزمایش سطوح 75/0 و یک درصد پودر تره تأثیر مثبتی بر بهبود عملکرد رشد، ایمنی وسلامت روده باریک جوجههای گوشتی داشتند و با در نظر گرفتن ممنوعیت مصرف آنتیبیوتیکها، میتوان از پودر تره جهت بهبود رشد و ایمنی جوجههای گوشتی استفاده کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
بافتشناسی روده؛ تره؛ جوجه گوشتی؛ فراسنجههای خون؛ فلاووفسفولیپول | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effect of Allium ampeloprasum and flavophospholipol antibiotic on performance, some blood metabolites and small intestine morphology of broilers | ||
نویسندگان [English] | ||
Maliheh Kamali1؛ Mozhgan Mazhari2؛ Omidali Esmaeilipour3؛ Rouhollah Mirmahmoudi1 | ||
1University of Jiroft | ||
2Assistant Professor/University of Jiroft | ||
3University of Jiroft | ||
چکیده [English] | ||
To investigate the effect of different levels of Allium ampeloprasum powder (AP) and flavophospholipol (FP) on growth performance, blood metabolites and small intestine morphology of broilers, an experiment was conducted on 200, day-old male broiler chicks (Ross 308) in a completely randomized design with 5 treatments, 4 replicates and 10 chicks per each. The treatments consisted of: corn-soybean meal as basal diet (BD), BD + 0.02% flavophospholipol, BD + 0.5% AP, BD + 075% AP and BD + 1% AP. The results showed that feed intake (FI) increased by FP treatment over all periods (P<0.01). Addition of FP, increased WG in starter phase (P<0.05). In grower and whole period the best WG and FCR was observed for FP, 1 and 0.75% AP (P<0.01) treatments. Blood glucose, triglycerides and cholesterol were decreased by AP significantly (P<0.05). Heterophil to lymphocyte ratio decreased significantly by 1% AP compared to control group (P<0.05). Villi height and villi height to crypt depth ratio increased by FP and AP supplementation (P<0.05). Based on results, 0.75 and 1% AP had positive effect on growth performance, immunity and small intestine health of broilers and with regards to restriction on the use of antibiotic in broiler ration, AP can be used to improve growth performance and immunity of broilers. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Allium ampeloprasum, Blood metabolites, broiler, flavophospholipol, intestine morphology | ||
مراجع | ||
2.Barros RD, Vieira SL, Favero A, Taschetto D, Mascarello NC, and Cemin HS (2012) Reassessing flavophospholipol effects on broiler performance. Revista Brasileira de Zootecnia. 41(12): 2458-2462. 3. Bomski A (1989) Basic laboratory investigations of haematology. In Polish. PZWL, Warszawa, Poland, 56-182. 4. Dey P and khaled K (2015) An extensive review on Allium ampeloprasum a magical herb. International Journal of Science and Research. 4: 371-376 5. Elagib HAA, El-Amin WIA, Elamin KM, and Malik HEE (2013). Effect of dietary garlic (allium sativum) supplementation as feed additive on broiler performance and blood profile. Journal of AnimalScience Advance. 3(2): 58-64. 6. Fadlalla IMT, Mohammed BH and Bakhiet AO (2010) Effect of feeding garlic on the performance and immunity of broilers. Asian Journal Poultry Science. 4: 182-189. 7. Frankic T, Voljc M, Salobir J and Rezar V (2009) Use of herbs and spices and their extracts in animal nutrition. Acta Agriculture Slovenica. 94:95-102. 8. Fritsch RM and Keusgen M (2006) Occurrence and taxonomic significance of cysteine sulphoxides in the genus Allium L. (Alliaccac). Phytochemistry. 67: 1127-1135. 9. Garcia VP, Catala-Gregori F, Hernandez MD, Megias and Madrid J (2007) Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, intestine mucosa morphology and meat yield of broilers. Journal of Applied Poultry Research. 16(4): 555-562. 10. Goodarzi M and Nanekarani SH (2014) Effect of Onion Extract in Drink Water on Performance and Carcass Traits in Broiler Chickens. IERI Procedia. 8: 107-112. 11. IjiPA, Hughes RJ, Choct M and Tivey DR (2001) Intestinal structure and function of broiler chickens on wheat-based diets supplemented with a microbial enzyme. Animal Science. 14: 54-60. 12. Klaver FAM and Van-dermeer R (1993) The assumed assimilation of cholesterol by lactobacilli and Bifidobacterium bifidum is due to their bils salt deconjugating activity. Applied and Environmental Microbiology. 59: 1120-1124. 13. Langhout PI and Provimi R (2000) New additives for broiler chickens. Worlds Poultry Science Association. (3)19. 14. Lewis MR, Rose SP and Mackenzie AM (2003) Effects of dietary inclusion of plant extracts on the growth performance of male broiler chickens. British Poultry Science. 44(1): 43–44. 15. Lillehoj HS and Lee KW (2012) Immune modulation of innate immunity as alternatives-to-antibiotics strategies to mitigate the use of drugs in poultry production. Poultry Science. 91: 1286-1291. 16. Miles RD, Butcher GD, Henry PR, and Littell RC (2006) Effect of Antibiotic Growth Promoters on Broiler Performance, Intestinal Growth Parameters and Qualitative Morphology. Poultry Science. 85: 476 -485. 17. Nobakht A, Rahimzadeh M, and Safamehr A (2011) Effect of mixture of Nettle, Mentha pulegium and Ziziphora on performance, carcass quality and blood cells of broilers. Journal of Iranian Medicinal Plants. 29(1): 215-224 (In Persian). 18. Rahimi S, and Khaksefidi A (2006) A comparison between the effects of a probiotic (Bioplus 2B) and an antiobiotic (virginiamycin) on the performance of broiler chickens under heat stress condition. Iranian Journal of Veterinary Research. 7(3):23-38. 19. Roghani M and Aghaiee M (2006) Effect of Allium ampeloprasum on serum glucose, triglyceride and total cholesterol of diabetic rats. Semnan Journal of Medical Science. 8(2): 73-77 (In Persian). 20. Saadat Shad H, Mazhari M, Esmaeilipour O, and Khosravinia H (2016) Effects of Thymol and Carvacrol on Productive Performance, Antioxidant Enzyme Activity and Certain Blood Metabolites in Heat Stressed Broilers. Iranian Journal of Applied Animal Science. 6(1):195-202. 21. SAS Institute. (2001). SAS®/STAT Software, Release 8. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA. 22. Yamauchi K (2006) Review on chicken intestinalvillus histological alteration relatedwith intestinal function. Poultry Science. 39: 229-242. 23. Zaboli GH, and Jahantigh M (2013) Effect of different levels of garlic powder on performance, intestine morphology, blood immunity and chemical composition of femur in broilers. Journal of Animal Productions. 13: 23-36 (In Persian). 24. Zhu XY, Zhong T, Pandya Y and Joerger RD (2002) 16S rRNA-based analysis of microbiota from the cecum of broiler chickens. Applied and Environmental Microbiology. 68: 124-137. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 520 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 331 |