تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,486 |
تعداد مقالات | 70,066 |
تعداد مشاهده مقاله | 123,052,127 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 96,285,219 |
تحلیل شبکة تعاملات کنشگران سازمانی نظام نوآوری پایدار صنعت لبنیات ایران | ||
تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران | ||
مقاله 10، دوره 48، شماره 3، مهر 1396، صفحه 477-490 اصل مقاله (413.74 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijaedr.2017.63967 | ||
نویسندگان | ||
زهرا فزونی اردکانی1؛ همایون فرهادیان* 2؛ غلامرضا پزشکی راد2؛ حبیب اله طباطباییان3؛ حبیب اله رعنایی کرد شولی4 | ||
1دانشجوی دکتری دانشگاه تربیت مدرس | ||
2عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس | ||
3عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی | ||
4عضو هیات علمی دانشگاه شیراز | ||
چکیده | ||
امروزه، تحلیل شبکة اجتماعی در مطالعات نظام نوآوری کشاورزی و بررسی پایداری آنها پذیرفته شده است. بنابراین، هدف مطالعة حاضر، بررسی شبکة تعاملات نظام نوآوری پایدار صنعت لبنیات ایران به روش کیفی، اکتشافی و با استفاده از تحلیل شبکة اجتماعی کنشگران سازمانی نظام بوده است. در این راستا، از مصاحبة عمیق و نیمهساختارمند با خبرگان کلیدی (26 نفر از سطوح کلان و میانی نظام) و متخصصان موضوعی (20 نفر از سطوح خرد و اجرایی نظام) برای گردآوری دادهها استفاده شد. همچنین، نرمافزارهای ORA و Atlas. ti برای تحلیل داده مورد استفاده قرار گرفتند. یافتههای تحقیق نشان میدهد که اگر چه شبکة کنشگران سازمانی نظام نوآوری این صنعت مانند ابزار طبقهبندی کنشگران مطالعات پیشین دارای سازمانهای تجاری، نهادهای سیاستی دولتی، مؤسسات آموزش عالی، سازمانهای تحقیقاتی و فناوری، مؤسسات واسطه، سازمانهای سرمایهگذاری، نهادهای غیرانتفاعی، بخش خارجی و نیز تعاملات آنها است امّا، از شبکة تعاملات سازمانی متفاوتی تبعیت میکند. بر اساس نتایج، اصلاح ساختار این شبکه جهت ارتقای پایداری نظام نوآوری بایستی با دو هدف دنبال گردد: الف) بهبود جریان منابع، دانش، اطلاعات و ایدهها در نظام و ب) کاهش تمرکز شبکة اصلی و افزایش پویایی گرهها با ایجاد شبکههای کوچکتر در درون شبکة اصلی جهت گسترش جریان محلّی اطلاعات، تسریع تعاملات و دسترسی به تمامی کنشگران نظام. | ||
کلیدواژهها | ||
صنایع لبنی؛ نظام نوآوری؛ تحلیل شبکه؛ تعاملات سازمانی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Network Analysis of Organizational Actors Interactions in Sustainable Innovation System of Iranian Dairy Industry | ||
نویسندگان [English] | ||
zahra Fozuni ardekani1؛ Homayoun Farhadian2؛ Gholamreza Pezeshki raad2؛ Habibolah Tabatabaeian3؛ Habibolah Ranaei Kord sholi4 | ||
1Phd. Student Tarbiat Modares University | ||
2Faculty Member Tarbiat Modares University | ||
3Faculty Member Shiraz University | ||
4Faculty Member Shiraz University | ||
چکیده [English] | ||
At the moment, using Social Network Analysis (SNA) has applied in Agricultural Innovation Systems and their sustainability studies. Therefore, the aim of this study was to qualitative and exploratory investigate of Iranian dairy industry innovation system network by network analysis of its organizational actors, semi-structured and in-depth interviews of key informants (at macro and meso level analysis (n=26)) and subject matter specialists (at micro level analysis (n=20)). Also, ORA and Atlas. ti softwares used for data analysis. Like the categorization tool of organizational actors in the previous studies, research findings showed that organizational network of dairy innovation system includes: business organizations, government policy institutions, higher education institutions, research and technology organizations, intermediate institutions, venture capital organizations, non-profit organizations, abroad sector, and their interactions. Also, this network follows a different organizational interactions. Based on the results, in order to achieve a higher level of sustainability, this network needs some structural corrections by two goals include: a) improving of the knowledge, information, and ideas flow in the system, and b) decreasing main network centralization and increasing nodes dynamics through creating smaller networks within the main network to expand local flow of information, speed up interactions, and access to all system actors. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
dairy industry, Innovation System, network analysis, Organizational Interactions | ||
مراجع | ||
10. de-Marcos, L., García-López, E., García-Cabot, A., Medina-Merodio, J., Domínguez, A., Martínez-Herráiz, J., & Diez-Folledo, T. (2016). Social network analysis of a gamified e-learning course: Small-world phenomenon and network metrics as predictors of academic performance. Computers in Human Behavior, 60, 312-321.
11. Demeter, R. M., Meuwissen, M. P. M., Oude Lansink, A. G. J. M., & Van Arendonk, J. A. M. (2009). Scenarios for a future dairy chain in the Netherlands. NJAS - Wageningen Journal of Life Sciences, 56(4), 301-323.
12. Dolinska, A., & d'Aquino, P. (2016). Farmers as agents in innovation systems. Empowering farmers for innovation through communities of practice. Agricultural Systems, 142, 122-130.
13. Effken, J. A., Carley, K. M., Gephart, S., Verran, J. A., Bianchi, D., Reminga, J., & Brewer, B. B. (2011). Using ORA to explore the relationship of nursing unit communication to patient safety and quality outcomes. International Journal of Medical Informatics, 80(7), 507-517.
14. Elsner, W., Heinrich, T., & Schwardt, H. (2015). Chapter 16 - Networks and Innovation—The Networked Firm, Innovation Systems, and Varieties of Capitalism. The Microeconomics of Complex Economies, 473-498. San Diego: Academic Press.
15. Elo, S., Kaariainen, M., Kanste, O., Polkki, T., Utriainen, K. & Kyngas, H. (2014). Qualitative content analysis: a focus on trustworthiness. SAGE Open January-March 2014, 1–10.
16. Elo, S. & Kyngas, H. (2008). The Qualitative Content Analysis Process. Journal of Advanced Nursing, 62(1), 107–115.
17. Fozouni Ardekani, Z., Farhadian, H., & Pezeshki Rad, Gh. R. (2017). Determine the Degree of Dairy Industry Development in Iran Provinces; Using Numerical Taxonomy Technique. Journal of Food Science And Technology (JFST), 14(64), 51-60 (In Farsi).
18. Hermans, F., Stuiver, M., Beers, P. J., & Kok, K. (2013). The distribution of roles and functions for upscaling and outscaling innovations in agricultural innovation systems. Agricultural Systems, 115, 117-128.
19. Hoseini, M., & Rezaei, M. (2011). An investigation on effective factors in brand loyalty of dairy products market. Business Management Perspective, 5(38), 57-79 (In Farsi).
20. Hosseini, S., & Erfanian, Z. (2009). Modeling the effects of advertising on the demand for dairies in Iran (case study: milk industries of Iran). Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Resaerch, 39(1), 1-9 (In Farsi).
21. Kilkis, S. (2016). Sustainability-oriented innovation system analyses of Brazil, Russia, India, China, South Africa, Turkey and Singapore. Journal of Cleaner Production, 130, 235-247.
22. Klerkx, L., Aarts, N., & Leeuwis, C. (2010). Adaptive management in agricultural innovation systems: The interactions between innovation networks and their environment. Agricultural Systems, 103(6), 390-400.
23. Klerkx, L., & Nettle, R. (2013). Achievements and challenges of innovation co-production support initiatives in the Australian and Dutch dairy sectors: A comparative study. Food Policy, 40, 74-89.
24. Lamprinopoulou, Ch., Renwick, A., Klerkx, L., Hermans, F., & Roep, D. (2014). Application of an integrated systemic framework for analysing agricultural innovation systems and informing innovation policies: Comparing the Dutch and Scottish agrifood sectors. Agricultural Systems, 129, 40-54.
25. Li, L., & Chen, B. (2015). A System Analysis and Biform Game Modeling to Emerging Function and Value of Innovation Networks. Procedia Computer Science, 55, 852-861.
26. Manson, S. M., Jordan, N. R., Nelson, K. C., & Brummel, R. F. (2016). Modeling the effect of social networks on adoption of multifunctional agriculture. Environmental Modelling & Software, 75, 388-401.
27. Morone, P., Tartiu, Valentina, E., & Falcone, P. (2015). Assessing the potential of biowaste for bioplastics production through social network analysis. Journal of Cleaner Production, 90, 43-54.
28. Pamuk, H., Bulte, E., & Adekunle, A. A. (2014). Do decentralized innovation systems promote agricultural technology adoption? Experimental evidence from Africa. Food Policy, 44, 227-236.
29. Raee Dehaghi, M., Karimi, F., & Zahedi Keyvan, M. (2011). Economic investment feasibility for constructing dairy plants under uncertainty conditions. Journal of Agricultural Economics Researches, 3(1), 47-72 (In Farsi).
30. Schut, M., Klerkx, L., Rodenburg, J., Kayeke, J., Hinnou, L. C., Raboanarielina, C. M., Bastiaans, L. (2015a). RAAIS: Rapid Appraisal of Agricultural Innovation Systems (Part I). A diagnostic tool for integrated analysis of complex problems and innovation capacity. Agricultural Systems, 132, 1-11.
31. Schut, M., Rodenburg, J., Klerkx, L., Kayeke, J., van Ast, A., & Bastiaans, L. (2015b). RAAIS: Rapid Appraisal of Agricultural Innovation Systems (Part II). Integrated analysis of parasitic weed problems in rice in Tanzania. Agricultural Systems, 132, 12-24.
32. Spielman, D.J., Davis, K.E., Negash, M., & Ayele, G. (2008). Rural innovation systems and networks; findings from a study of Ethiopian smallholders Vol. Discussion Paper 00759 (pp. 44).
33. Spielman, D. J., Davis, K., Negash, M., & Ayele, G. (2010). Rural innovation systems and networks: findings from a study of Ethiopian smallholders. Agriculture and Human Values, 28(2), 195-212.
34. Spielman, D. J., Ekboir, J., & Davis, K. (2009). The art and science of innovation systems inquiry: Applications to Sub-Saharan African agriculture. Technology in Society, 31(4), 399-405.
35. Tran, M. T. T., Jeeva, A. S., & Pourabedin, Z. (2016). Social network analysis in tourism services distribution channels. Tourism Management Perspectives, 18, 59-67.
Turner, J. A., Klerkx, L., Rijswijk, K., Williams, T., & Barnard, T. (2016). Systemic problems affecting co-innovation in the New Zealand Agricultural Innovation System: Identification of blocking mechanisms and underlying institutional logics. NJAS - Wageningen Journal of Life Sciences, 76, 99-112. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 802 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 608 |