تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,097,902 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,205,517 |
تأثیر اسید آسکوربیک بر برخی ویژگیهای مورفولوژی و فیزیولوژی شمعدانی معطر (Pelargonium graveolens) در شرایط کمبود آهن | ||
علوم باغبانی ایران | ||
مقاله 10، دوره 48، شماره 3، دی 1396، صفحه 545-554 اصل مقاله (543.22 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2017.204698.987 | ||
نویسندگان | ||
کبری سپهوند1؛ عبدالحسین رضایی نژاد* 2؛ سیده زهرا حسینی3 | ||
1دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه لرستان | ||
2دانشیار، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه لرستان | ||
3مربی، دانشگاه صنعتی خاتمالانبیاء بهبهان | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تأثیر اسید آسکوربیک در کاهش تأثیر وجود کمبود آهن، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایۀ طرح کاملاً تصادفی با شش تکرار در گیاه شمعدانی معطر انجام شد. عاملها شامل میزان آهن با سه سطح (0، 20 و 40 میکرو مولار) و اسیدآسکوربیک با سه سطح (0، 1 و 2 میلیمولار) بود. قلمههای ریشهدار شده بهصورت آبکشتی (هیدروپونیک) درون ماسه کاشت شده و پس از استقرار گیاهان تیمارهای آهن و اسید آسکوربیک به همراه محلول غذایی نیمهوگلند اعمال شد. نتایج نشان داد، با کاهش میزان آهن ویژگیهای رشد مانند ارتفاع گیاه، قطر ساقه، شمار و طول شاخههای جانبی و سطح برگ در بوته کاهش یافت. با کاهش میزان آهن وزن تر و خشک برگ، ساقه و پیکر رویشی کاهش یافته ولی میزان اسانس افزایش یافت. واکنش گیاه به اسیدآسکوربیک در تغذیه با آهن 0 و 20 میکرومولار با هم متفاوت بود. اسیدآسکوربیک (بهویژه با غلظت 1 میلیمولار) باعث افزایش زیستتوده (بیوماس) و میزان اسانس شد. با کاهش میزان آهن، عملکرد اسانس کاهش و با کاربرد اسید آسکوربیک افزایش یافت. کاهش آهن باعث کاهش سبزینه (کلروفیل)ها و کاروتنوئیدها و کاربرد اسیدآسکوربیک باعث بهبود این ویژگیها شد. بنابر نتایج، کاربرد اسیدآسکوربیک توانست رشد و عملکرد گیاه شمعدانی معطر را در تیمار 20 میکرومولارآهن بهبود بخشد اما تأثیر آن در شرایط آهن 0 میکرومولار بسیار کمتر بود. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ تغذیۀ گیاه؛ کشت بدون خاک | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effect of ascorbic acid on some morphological and physiological characteristics of Pelargonium graveolens under iron deficiency | ||
نویسندگان [English] | ||
Kobra Sepahvand1؛ Abdolhossein Rezaei Nejad2؛ Seyedeh Zahra Hosseini3 | ||
1Former M.Sc. Student, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran | ||
2Associate Professor, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran | ||
3Lecturer, Faculty of Basic Sciences, Behbahan Khatam Alanbia University of Technology, Behbahan, Iran | ||
چکیده [English] | ||
In order to study the effect of ascorbic acid (AsA) on quantitative and qualitative characteristics of Pelargonium graveolens under iron (Fe) deficiency stress, a pot experiment was carried out. Three levels of Fe (0, 20 and 40 µM) and three levels of AsA (0, 1 and 2 mM) were combined factorially based on a completely randomized design with six replications. Uniform rooted cutting were planted in sand and grown hydroponically. After plant establishment, Fe and AsA treatments were applied through half-Hoagland nutrient solution. Results showed that as Fe in nutrient solution decreased, growth characters i.e. plant height, stem diameter, number and length of axillary shoots and leaf area decreased. Moreover, as Fe in nutrient solution decreased, leaf fresh and dry weight, stem fresh and dry weight, decreased, while, oil content increased. Growth responses to AsA was different in plants grown in nutrient solution with 0 µM Fe compared with those in plants grown in nutrient solution containing 20 µM Fe. Daily application of AsA (especially with 1 mM concentration in nutrient solution) increased biomass and oil content. Oil yield, Chlorophylls and carotenoids contents decreased with decreasing Fe, while, AsA increased them under Fe deficiency. Overall, AsA could improve growth and yield of geranium under 20 μM Fe nutrition, however, it was less effective at 0 μM Fe. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Essential oil, plant nutrition, Soilless culture | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 477 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 390 |