تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,107,197 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,212,158 |
تأثیر مدیریت آبیاری با آب شور بر برخی صفات زراعی و فیزیولوژیک هیبرید ذرت 704 | ||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||
مقاله 12، دوره 49، شماره 1، خرداد 1397، صفحه 143-154 اصل مقاله (751.55 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2017.231689.654308 | ||
نویسندگان | ||
فاطمه قهرمانی پیرسلامی1؛ افراسیاب راهنما* 2؛ محمدرضا سیاهپوش3؛ سعید برومند نسب3 | ||
1دانشجوی سابق کارشناسی ارشد د دانشگاه شهید چمران اهواز | ||
2عضو هیئت علمی | ||
3عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی تأثیر سه روش آبیاری شامل سطحی (I1)، بارانی (I2) و بارانی همراه با شستشوی برگها (I3)، و سطوح مختلف شوری معادل 9/2 (شاهد)، 5/3، 1/4 و 7/4 و 3/5 دسی زیمنس بر متر بر عملکرد دانه و برخی صفات مورفوفیزیولوژیک ذرت، آزمایشی مزرعهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1392 در دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد. برای اعمال شوری از روش آبیاری بارانی با ایجاد سطوح شوری حداقل و حداکثر روی دو خط لوله موازی در طرفین مزرعه استفاده شد، به طوری که هم پوشانی آبپاشها منجر به ایجاد شیب خطی شوری شد. روش آبیاری I3و I2به ترتیب با 4750 و 4160 کیلوگرم در هکتار دارای بیشترین و کمترین عملکرد دانه بود. افزایش شوری آب باعث کاهش معنی دار هدایت روزنهای، شاخص کلروفیل، شاخص سطح برگ، غلظت پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم برگ شد و مقادیر کاهش این صفات در آبیاری بارانی بیشتر بود. گیاهان تحت تیمار آبیاری بارانی و سطحی به ترتیب با میانگین 2/18 و 1/15 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک دارای بیشترین و کمترین غلظت یون سدیم بودند. براساس یافتههای این پژوهش، مقادیر آستانۀ شوری آب برای بیشتر صفات و در هر سه روش آبیاری در حدود 1/4 دسی زیمنس بر متر شناخته شد. با توجه به محدودیت و شور و نیمه شور بودن منابع آبی کشور، شاید بتوان از روش آبیاری بارانی همراه با شستشوی برگهابرای محصولات ردیفی مانند ذرت با حداقل کاهش عملکرد دانه استفاده کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
آبیاری بارانی؛ آبیاری سطحی؛ جذب برگی؛ سدیم | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effect of irrigation management with saline water on some agronomic and physiological traits of maize hybrid 704 | ||
نویسندگان [English] | ||
Fatemeh Ghahramani Pirsalami1؛ Afrasyab Rahnama2؛ Muhammad Reza Siahpoosh3؛ Saeed Boromand Nasab3 | ||
1MSc student, Shahid Chamran University of Ahvaz | ||
3Faculty member, Shahid Chamran University of Ahvaz | ||
چکیده [English] | ||
In order to evaluate the effect of three irrigation methods including surface irrigation (I1), daily sprinkler irrigation (I2), post-irrigation sprinkling with fresh water (I3), and different levels of salinity including 2.9 (control), 3.5, 4.1, 4.7 and 5.3 dS.m-1 on agronomic and physiological traits of maize, a field experiment as factorial was carried out based on randomized complete block design with three replications during 2013-2014 in College of Irrigation science, Shahid Chamran University of Ahvaz. To apply salinity, a sprinkler irrigation system was used to establish minimum and maximum salinity levels on two parallel pipelines on both sides of field. Overlapping sprinklers led to establish a linear salinity gradient. Irrigation methods I3 and I2 with 4750 and 4160 kg h-1 had higher and lower amounts of grain yield, respectively. Water salinity significantly decreased stomatal conductance, chlorophyll index, leaf area index, K+ concentration and ratio of potassium to sodium, and higher reductions in these traits was observed in sprinkler irrigation. Daily sprinkler irrigation and surface irrigation showed the higher and lower Na+ concentration, 18.2 and 15.1 mg kg-1, respectively. These findings showed that, the threshold value of salinity for most traits and all irrigation methods was found to be ~4.1 dS.m-1. With the given water resources limataion and saline water resources in Iran, post-irrigation sprinkling with fresh water might be used for irrigating row crops such as maize with a lower yeild loss. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Foliar absorption, Sprinkler irrigation, Surface irrigation, sodium | ||
مراجع | ||
10. Gardner, F.P., Pearce, R. B. & Mitchell, R. I. (1985). Physiology of crop plant. Iowa State University Press, Ames.
11. Hamada, A. M. & EL- Enany, A. E. (1994). Effect of NaCl salinity on growth, pigment and mineral element contents, and gas exchange of broad bean and pea plants. Biologia Plantarum, 36, 75-81.
12. Hussain, A., Khan, Z. I., Ashraf, M., Rashid, M. H. & Akhtar, M. S. (2004). Effect of salt stress on some growth attributes of sugarcane cultivars CP-77-400 and Coj- 84. International Journal of Agriculture and Biology, 1, 188-191.
13. Isla, R., & Aragues, R. (2010). Yield and plant ion concentrations in maize (Zea mays L.) subject to diurnal and nocturnal saline sprinkler irrigations. Field Crops Research, 116, 175-183.
14. James, R. A., Davenport, R. J. & Munns, R. (2006). Physiological characterization of two genes for Na+ exclusion in durum wheat, Nax1 and Nax2. Plant Physiology, 142, 1537-1547.
15. James, R. A., Caemmerer, S. V., Condon, A. G., Zwart, A. B. & Munns, R. (2008). Genetic variation in tolerance to the osmotic stress component of salinity stress in durum wheat. Functional Plant Biology, 35, 111-123.
16. Maas, E.V. & Hoffman, G. J. (1977). Crop salt tolerance-Current assessment. ASCE J. Irrig. Drain. Div. 103 (IR2), 115-134.
17. Maas, E.V. (1985). Crop tolerance to saline sprinkling water. Plant and Soil, 889, 273-284.
18. Munns, R., James, R. A. & Lauchli, A. (2006). Approaches to increasing the salt tolerance of wheat and other cereals. Journal of Experimental Botany, 57, 1025-1043.
19. Noshadi, M., Fahandej, S. & Sepaskhah, A. R. (2013). Effects of salinity and irrigation water management on soil and tomato in drip irrigation. International Journal of Plant Production, 7(2), 295-312.
20. Pereira, L. S., Cordery, I. & Iacovides, I. (2009). Coping with Water Scarcity. Addressingthe Challenges. Springer, Dordrecht, pp. 382.
21. Rahnama, A., James, R.A., Poustini, K. & Munns, R. (2010). Stomatal conductance as a screen for osmotic stress tolerance in durum wheat growing in saline soil. Functional Plant Biology, 37: 255-269.
22. Rahnama, A., Poustini, K., Tavakkol-Afshari, R., Ahmadi, A. & Alizadeh, H. (2011). Growth properties and ion distribution in different tissues of bread wheat genotypes (Triticcum aestivum L.) differing in salt tolerance. Journal of Agronomy and Crop Science, 1971, 21-30.
23. Ritchie, S. W., Nguyen, H. T. & Haloday, A. S. (1990). Leaf water content and gas exchange parameters of two wheat genotypes differing in drought resistance. Crop Sciences, 30,105-111.
24. Rodrigues, G. C., Paredes, P., Goncalves, J. M., Alves, I. & Pereira, L. S. (2013). Comparing sprinkler and drip irrigation systems for full and deficit irrigated maize using multicriteria analysis and simulation modelling: Ranking for water saving vs. farm economic returns. Agricultural Water Management, 126, 85-96.
25. Shams al-Saeed, M. & farahbakhsh, H. (2005). Effect of salinity on yield and agronomic and physiological traits of hybrid corn in the region of Kerman. Journal of Agricultural Science, 32 (1), 13-24.
26. Stevens, R. M., Pech, J. M. & Grigson, G. J. (2008). Improving yield of vegetables grown with over-canopy, saline irrigation. Acta Horticulturae, 792: 639-646.
27. Tanji, K. & Kielen, N. 2002. Agricultural water management in arid and semiarid areas. FAO irrigation and drainage paper no. 61, Rome.
28. Zhao, G. Q., Ma, B. L. & Ren, C. Z. (2007). Growth, gas exchange chlorophyll fluorescence and Ion content of naked oat in response to salinity. Crop Science, 47, 123-131.
29. Wei, W., Bilsborrow, P. E., Hooley, P., Fincham, D., Lombi, A. E. & Forster, B. P. (2003). Salinity induced differences in growth, ion distribution and partitioning in barley between the cultivar Maythorpe and its derived mutant Golden Promise. Plant and Soil, 250, 183–191. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 395 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 295 |