تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,106,442 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,211,731 |
تأثیر پروبیوتیک و اسانس گیاه آرتمیزیا آنووا بر کیفیت تخم و لاشه بلدرچینهای تخمگذار ژاپنی | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 10، دوره 20، شماره 4، بهمن 1397، صفحه 613-623 اصل مقاله (842.9 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2018.258656.623285 | ||
نویسندگان | ||
حسن شیرزادی* 1؛ حسین ناصرمنش2؛ علی خطیب جو3؛ کامران طاهرپور1؛ محمد اکبری قرایی1 | ||
1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران | ||
2دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران | ||
3عضو هیات علمی | ||
چکیده | ||
هدف از این آزمایش بررسی تأثیر اسانس گیاه آرتمیزیا آنوا و پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بر کیفیت تخم و لاشه بلدرچینهای تخمگذار ژاپنی بود. بههمین منظور از تعداد 180 قطعه بلدرچین تخمگذار 46 روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار (نه قطعه جوجه در هر تکرار) استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره پایه بهعنوان گروه شاهد (فاقد افزودنی)، 2) جیره پایه + اکسیتتراسایکلین (200 میلیگرم در کیلوگرم)، 3) جیره پایه + اسانس گیاه آرتمیزیا آنوا (250 میلیگرم در کیلوگرم) و 4) جیره پایه + پروبیوتیک (CFU1011× 02/4 لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در کیلوگرم جیره) بودند. نتایج نشان داد که استفاده از پروبیوتیک در مقایسه با تیمارهای شاهد و آرتمیزیا سبب افزایش معنیدار مجموع وزن تخم و گرم تخم تولیدی روزانه شد (05/0P<). همچنین در مقایسه با گروه شاهد، مکمل کردن جیره پایه با اسانس گیاه آرتمیزیا سبب کاهش میزان مالون دیآلدئید زرده تخم (05/0P<) و وزن کبد (06/0P=) شد. افزون بر این استفاده از تمامی افزودنیها سبب افزایش وزن فولیکولهای F3 و F2 شد (05/0P<). براساس نتایج این آزمایش، میتوان از لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بهعنوان یک جایگزین برای آنتیبیوتیک برای افزایش تولید و از اسانس آرتمیزیا برای تولید محصولات سالم در تغذیه بلدرچین استفاده نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
آرتمیزیا آنوا؛ بلدرچین؛ پروبیوتیک؛ کیفیت تخم؛ مالون دیآلدئید | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effect of probiotic and Artemisia annua essential oil on egg and carcass quality of laying Japanese quails | ||
نویسندگان [English] | ||
Hassan Shirzadi1؛ Hossein Nasermanesh2؛ Ali Khatibjoo3؛ Kamran Taherpour1؛ Mohammadi Akbari Gharaei1 | ||
1Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran | ||
2Former MSc. Student, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran | ||
3University assistant professor | ||
چکیده [English] | ||
The aim of this study was to examine the effects of Artemisia annua L. essential oil (AAEO) and probiotic (Lactobacillus acidophilus) on egg and carcass quality of laying Japanese quails. A total of 180 46-d-old female Japanese quail were randomly allocated to 4 dietary treatments in a completely randomized design with five replicates and nine birds per each. The experimental diets were: 1) basal diet as control group (without additive), 2) basal diet plus oxytetracycline (200 mg/kg), 3) basal diet plus AAEO (250 mg/kg) and 4) basal diet plus probiotic (4 CFU Lactobacillus acidophilus per kg diet). Results showed that the use of probiotic caused to an increase in the cumulative egg weight and daily egg mass, when compared with control and AAEO treatments (P<0.05). In comparison to control group, supplementing the basal diet with AAEO resulted in decreases on MDA level of egg yolk (P<0.05) and liver weight (P=0.06). In addition, the F3 and F2 follicles weights were increased when the basal diet supplemented with each of the feed additives (P <0.05). It can be concluded that, Lactobacillus acidophilus can be used as an alternative to antibiotics for increasing the egg production, and AAEO can be used to produce healthy products in feeding laying Japanese quails. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Artemisia annua, egg quality, Malondialdehyde, Probiotic, quail | ||
مراجع | ||
1. ساکی ع ا، حقی م و رحمت نژاد ع (1394) تأثیر سطوح مختلف متیونین و پروتئین جیره بر تولید و خصوصیات تخممرغ مرغهای تخمگذار در اواخر دوره تخمگذاری. نشریه پژوهشهای تولیدات دامی. 10: 25-13. 2. شیرزادی ح (1393) بررسی اثرات عصارههای دو گیاه سماق (Rhus coriaria L.) و جغجغه (Prosopis farcta) بر جمعیت میکروبی روده و کنترل سندرم آسیت در جوجههای گوشتی. پایاننامه دکتری. دانشگاه تربیت مدرس. 3. Abdel-Azeem F, Nematallah G and Ibrahim Faten A (2005) Effect of dietary protein level with some natural biological feed additives supplementation on productive and physiological performance of Japanese quail. Egyptian Poultry Science Journal. 25: 497-525. 4. Abdelqader A, Al-Fataftah A-R and Daş G (2013) Effects of dietary Bacillus subtilis and inulin supplementation on performance, eggshell quality, intestinal morphology and microflora composition of laying hens in the late phase of production. Animal Feed Science and Technology. 179(1-4): 103-111. 5. Angel R, Dalloul R and Doerr J (2005) Performance of broiler chickens fed diets supplemented with a direct-fed microbial. Poultry Science. 84(8): 1222-1231. 6. Arslan C and Saatci M (2004) Effects of probiotic administration either as feed additive or by drinking water on performance and blood parameters of Japanese quail. European Poultry Science. 68(4): 160-163. 7. Botsoglou NA, Fletouris DJ, Papageorgiou GE, Vassilopoulos VN, Mantis AJ and Trakatellis AG (1994) Rapid, sensitive, and specific thiobarbituric acid method for measuring lipid peroxidation in animal tissue, food, and feedstuff samples. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 42(9): 1931-1937. 8. Ciftci O, Ozdemir I, Tanyildizi S, Yildiz S and Oguzturk H (2011) Antioxidative effects of curcumin, β-myrcene and 1, 8-cineole against 2, 3, 7, 8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin-induced oxidative stress in rats liver. Toxicology and Industrial Health. 27(5): 447-453. 9. Fang Y and Polk D (2011) Probiotics and immune health. Curr Opin Gastroenterol. 27(6): 496-501. 10. Ferreira‐da‐Silva FW, Barbosa R, Moreira‐Júnior L, Santos‐Nascimento D, Oliveira‐Martins D, Maria D, Coelho‐de‐Souza AN, Cavalcante FS, Ceccatto VM and De Lemos TL (2009) Effects of 1, 8‐cineole on electrophysiological parameters of neurons of the rat superior cervical ganglion. Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology. 36(11): 1068-1073.
11. Forte C, Moscati L, Acuti G, Mugnai C, Franciosini M, Costarelli S, Cobellis G and Trabalza‐Marinucci M (2016) Effects of dietary Lactobacillus acidophilus and Bacillus subtilis on laying performance, egg quality, blood biochemistry and immune response of organic laying hens. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 100(5): 977-987. 12. Guclu BK (2011) Effects of probiotic and prebiotic (mannanoligosaccharide) supplementation on performance, egg quality and hatchability in quail breeders. Veterinary Journal of Ankara University. 58(1): 27-32. 13. Hatab M, Elsayed M and Ibrahim N (2016) Effect of some biological supplementation on productive performance, physiological and immunological response of layer chicks. Journal of Radiation Research and Applied Sciences. 9(2): 185-192. 14. Ladan Moghadam AR (2015) Antioxidant activity and chemical composition of rosmarinus officinalis l. Essential oil from iran. Journal of Essential Oil Bearing Plants. 18(6): 1490-1494. 15. Lei K, Li Y, Yu D, Rajput I and Li W (2013) Influence of dietary inclusion of Bacillus licheniformis on laying performance, egg quality, antioxidant enzyme activities, and intestinal barrier function of laying hens. Poultry Science. 92(9): 2389-2395. 16. Li Z, Wang W, Liu D and Guo Y (2017) Effects of Lactobacillus acidophilus on gut microbiota composition in broilers challenged with Clostridium perfringens. Plos One. 12(11): 1-16. 17. Mitic-Culafic D, Zegura B, Nikolic B, Vukovic-Gacic B, Knezevic-Vukcevic J and Filipic M (2009) Protective effect of linalool, myrcene and eucalyptol against t-butyl hydroperoxide induced genotoxicity in bacteria and cultured human cells. Food and Chemical Toxicology. 47(1): 260-266. 18. Murakami AE, Souza LMG, Sakamoto MI and Fernandes JIM (2008) Using processed feeds for laying quails (Coturnix coturnix japonica). Brazilian Journal of Poultry Science. 10(4): 205-208. 19. Sahin T, Elmali DA, Kaya I, Sari M and Kaya O (2011) The effect of single and combined use of probiotic and humate in quail (Coturnix coturnix Japonica) diet on fatttening performance and carcass parameters. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi. 17:1-5. 20. Shata FY, Eldebaky H and Abd El Hameed A (2014) Effects of camphor on hepatic enzymes, steroids and antioxidantcapacity of male rats intoxicated with atrazine. Middle-East J Sci Res. 22(4): 553-560. 21. Sreesujatha RM, and Jeyakumar S, Pazhanivel N, Kundu A and Chellambalasundram (2014) Regulation of ovarian follicular Atresia through apoptotic process in Japanese quail (Coturnix coturnix japonica). International Journal of Advanced Research in Biological Sciences. 1(6): 326-330. 22. Verdian-Rizi M, Sadat-Ebrahimi E, Hadjiakhoondi A, Fazeli M and Pirali Hamedani M (2008) Chemical composition and antimicrobial activity of Artemisia annua L. essential oil from Iran. Journal of Medicinal Plants. 1(25): 58-62. 23. Wang W, Wu N, Zu Y and Fu Y (2008) Antioxidative activity of Rosmarinus officinalis L. essential oil compared to its maincomponents. Food chemistry 108(3): 1019-1022. 24. Xu C-L, Ji C, Ma Q, Hao K, Jin Z-Y and Li K (2006) Effects of a dried Bacillus subtilis culture on egg quality. Poultry Science 85(2): 364-368. 25. Zeweil HS, Genedy SG and Bassiouni M (2006) Effect of probiotic and medicinal plant supplements on the production and egg quality of laying Japanese quail hens. in Proceeding of the 12th European poultry conference., ZWANS. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 519 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 398 |