تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,504 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,122,741 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,230,919 |
جذب و توزیع فسفر در دو گیاه گندم و جو در مراحل طویل شدن ساقه و گردهافشانی تحت تأثیر مقدار کود فسفره و مایه زنی با باکتری استرپتومایسس | ||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||
مقاله 1، دوره 50، شماره 1، خرداد 1398، صفحه 1-13 اصل مقاله (639.9 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2018.228348.654285 | ||
نویسندگان | ||
تکتم خسرویان1؛ ابراهیم زینلی2؛ آسیه سیاهمرگویی* 3؛ رضا قربانی نصرآباد4؛ سید مجید عالیمقام5 | ||
1گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران | ||
2گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران | ||
3استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
4گروه خاکشناسی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران | ||
5دانشجوی دکتری دانشگاه علوک کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
چکیده | ||
در این مطالعه بررسی غلظت، جذب و توزیع فسفر، بهعنوان محدودکنندهترین عنصر معدنی ضروری بعد از نیتروژن، در این دو مرحله در گندم و جو مورد توجه قرار گرفت. بدین منظور، در سال زراعی 94-1393 آزمایشی با سه فاکتور شامل مقدار فسفر کودی (0، 20، 40، 60 و 80 کیلوگرم در هکتار)، مایهزنی با باکتری استرپتومایسس و نوع گیاه زراعی در قالب طرح کاملاً تصادفی بهصورت فاکتوریل در دانشگاه علوم کشاورزی گرگان انجام شد. در هر دو مرحله یاد شده، با افزایش مقدار فسفر کودی، غلظت و تجمع فسفر در بخشهای مختلف گیاه بهصورت خطی افزایش یافت. در تمام مقادیر فسفر کودی، ترتیب بخشهای بوته از نظر غلظت فسفر بهصورت برگ> بخش هوایی> کل بوته> ساقه> ریشه و از نظر تجمع فسفر به صورت کل بوته > بخش هوایی> ساقه> برگ> ریشه بود. مایهزنی با باکتری باعث افزایش معنیدار غلظت فسفر ریشه در SE، و غلظت فسفر برگ، بخش هوایی و کل بوته، و تجمع فسفر در این اندامها بهعلاوه ساقه در Ant شد. در هر دو مرحله، غلظت و مقدار فسفر تجمع یافته در بخشهای مختلف بوته به استثنای مقدار فسفر تجمع یافته در ساقه، در جو بهطور معنیداری بیشتر از گندم بود. نتایج حاکی از ثبات بیشتر ضریب توزیع فسفر به بخشهای گیاه در مقایسه با غلظت و تجمع فسفر بود. یافتههای مطالعه حاضر نشاندهندهی همبستگی قوی بین مقدار فسفر جذب شده در SE و Ant با عملکرد دانه بود که بهوسیله تابع دو تکهای خطی-مسطح توصیف شد. | ||
کلیدواژهها | ||
استرپتومایسس؛ باکتری حلکننده فسفات؛ مقدار فسفر کودی؛ عملکرد دانه | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Phosphorus uptake and partitioning in stem elongation and anthesis growh stages of wheat and barley as influenced by fertilizer P rate and inoculation with Streptomyces sp. bacterium | ||
نویسندگان [English] | ||
Toktam Khosraviyan1؛ Ebrahim Zeinali2؛ reza Ghorbani nasrabad4؛ Syed Majid Alimagham5؛ | ||
1Department of Agronomy, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Recourses, Gorgan, Iran. | ||
2Department of Agronomy, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Recourses, Gorgan, Iran. | ||
4Department of Soil Science, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Recourses, Gorgan, Iran. | ||
5Department of Agronomy, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Recourses, Gorgan, Iran. | ||
چکیده [English] | ||
In this study, concentration, absorption and distribution of phosphorus, as most restrictive essential element after nitrogen, in these two stages of wheat and barley were studied.The experimental factors were fertilizer P rate (0, 8.4, 16.8, 25.2 and 33.6 mg P per kg dry soil equal to 0, 20, 40, 60 and 80 kg P ha-1), inoculation or uninoculation with Streptomyces sp. bacterium and crop (wheat cultivar Morvarid and barley cultivar Sahra). In both growth stages of SE and Ant, P concentration was increased linearly in all plant parts by increasing the amount of applied fertilizer phosphorus. In all fertilizer P rates, plant parts in terms of P concentration were arranged as leaf > shoot > total plant > stem > root, and in term of P content were arranged as root< leaf< stem< shoot< total plant. Inoculation with Streptomyces isolate increased root P concentration in SE and leaf, shoot and whole plant P concentration in Ant, P accumulation in these parts of plants and stem in Ant, significantly. In both growth stages, P concentration and accumulation in different parts of plant except phosphorus has accumulated in the stem, in barley was more than wheat. Results showed that P allocation coefficient to different organs has higher stability than P concentration and accumulation. Findings of this study indicated a strong relationship between the amount of accumulated P in whole plant in SE and Ant with grain yield in two crops. This relationship well described by a segmented linear-plateau function. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Streptomyces, phosphate solubilizing bacterium, fertilizer phosphorus rate, Grain yield | ||
مراجع | ||
10. Ghorbani-Nasrabadi, R., Aghaz Nashtifani, P. & Zebarjadi, M. (2014). Evaluation of soil Streptomyces sp. plant growth promotion traits and potential application in enhancing early maize growth and P uptake. Journal of Soil Management and Sustainable. Production, 4, 195-213. (in Farsi) 11. Khosravian, T., Zeinali, E., Siahmarguee, A., GhorbaniNasrAbadi, R. & Aalimagham, S. M. (2016). Phosphorus and dry matter accumulation and partitioning coefficients as affected by fertilizer phosphorus rate and inoculation by Streptomyces bacteria in wheat and barley. Electronic Journal of Crop Production, Accepted. (in Farsi) 12. Korkmaz, K., Ibrikci, H., Karnez, E., Buyuk, G., Ryan, J., Ulger, A. C. & Oguz, H. (2009). Phosphorus Use Efficiency of Wheat Genotypes Grown in Calcareous Soils. Journal of Plant Nutrition, 32(12), 2094-2106. 13. Malboobi, M. A., Owlia, P., Behbahani, M., Sarokhani, E., Moradi, S., Yakhchali, B., Deljou, A. & Morabbi Heravi, K. (2009). Solubilization of organic and inorganic phosphates by three highly efficient soil bacterial isolates. World Journal Microbiology and Biotechnology, 25, 1471-1477. 14. Modhej, A., & Fathi, G. (2003). Wheat Physiology. Azad Islamic University of shushtar. P, 317. (in Farsi) 15. Oliveira, C. A., Alves, V. M. C., Marriel, I. E., Gomes, E. A., Scotti, M. R., Carneiro, N. P., Guimaraes, C., Schaffert, R. E. & Sa, N. M. H. (2009). Phosphate solubilizing microorganisms isolated from rhizosphere of maize cultivated in an oxisol of the Brazilian Cerrado Biome. Soil Biology and Biochemistry, 41(9), 1782-1787. 16. Rajapaksha, P. M. C. P., Hereath, D., Senanayake, A. P. & Senevirathne, M. G. T. L. (2011). Mobilization of rock phosphate phosphorus trough bacterial inoculants to enhance growth and yield of wetland rice. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 42(3), 301–314. 17. Rasipur, L. & Asgharzadeh., A. (2007). The interaction of phosphate solubilizing bacteria and (Bradyrhizobium japonicum) on growth indexes, nodule nutrients in soybean. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources, 11 (40), 53-63. (in Farsi) 18. Rodrı́guez, H. & Fraga, R. (1999). Phosphate solubilizing bacteria and their role in plant growth promotion. Biotechnology Advances, 17(4), 319-339. 19. Saleh Rastin, N. (2005). Biofertilizers, management and soil health. In. Khavazi, k., AsadiRahmani, H. and Malakuti, M. J. (Eds.). The Need for Industrial Production of Biofertilizers in the Country. Publ. Sana. Pp, 12-14. (In Persian). 20. Sarikhani, M. R. & Malboobi, M. A. (2008). Phosphate solubilizing bacteria and phosphate solubilizing genetics. The Tenth Congress of Genetics, Tehran. (in Farsi) 21. Sarikhani, M. R., Aliasgharzad, N. & Malboobi, M. A. (2013). Improvement of wheat phosphorus nutrition using phosphate solubilizing bacteria. Journal of Soil Management and Sustainable, 3 (1), 39- 57. (in Farsi) 22. Sharma, S. B., Sayyed, R. Z., Trivedi, M. T. & Gobi., T. A. (2013). Phosphate solubilizing microbes: Sustainable Approach for Managing Phosphorus Deficiency inAgricultural Soils, SpringerPlus, 2(1), 587. 23. Siadat, S. A., modhej, A. & esfahani, M. (2013). Cereal. Iranian Academic Center for Education, Culture and Research, Mashhad, P, 352. (in Farsi) 24. Soltani, A. (2009). Textbook of Ecology, Crop Production, Cycling of Phosphorus in Agriculture. Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. 25. Soltani, A. (2010).Application of SAS in Statistical Analysis. Iranian Academic Center for Education, Culture and Research, Mashhad, P, 182. (in Farsi) 26. SubbaRoa, W. S. (1998). Phosphate solubilzing microorganisms In: Biofertilizer in Agriculture. Journal of Agricultural Science, 57, 133-142. 27. Taiz, L., Zeiger, E., Møller, I. M. & Murphy, A. (2015). Plant physiology and development. Sinauer Associates, Incorporated. 28. Venkatesh, M. S., Hazra, K. K. & Ghosh, P. K. (2014). Determination of Critical Tissue Phosphorus Concentration in Mungbean and Urdbean for Plant Diagnostics. Journal of Plant Nutritio,. 37(12), 2017-2025. 29. Zahedifar, M., Karimian, N., Ronaghi, A., Yasrebi, J. & Emam Y. (2011). Phosphorus and Zinc Distribution in Different Parts and Various Growth Stages of Wheat Under Field Conditions. Journal of Water and Soil, 25 (3), 436- 445. (in Farsi) 30. Ziadi, N., Blanger, G., Cambouris, A. N., Tremblay, N., Nolin, M.C. & Claessense, A. (2008). Relationship between phosphorus and nitrogen concentration in spring wheat. Agronomy Journal, 100(1), 80-86. 31. Ziadi, N., Bélanger, G., Gastal, F., Claessens, A., Lemaire, G. & Tremblay, N. (2009). Leaf nitrogen concentration as an indicator of corn nitrogen status. Agronomy Journal, 101(4), 947-957.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 545 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 435 |