![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,578 |
تعداد مقالات | 71,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,682,090 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,912,032 |
تأثیر ساکارز و پیشتیمار فراصوت بر ویژگیهای مورفولوژیکی و میزان فنل کل سوسن چلچراغ در شرایط درونشیشهای | ||
به نژادی گیاهان زراعی و باغی | ||
مقاله 10، دوره 4، شماره 1، خرداد 1398، صفحه 141-152 اصل مقاله (1.09 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
زهرا عظیم زاده1؛ مهدی محب الدینی* 2؛ اسماعیل چمنی3 | ||
1دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
2دانشیار، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
3استاد، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی اثرات ساکارز و امواج فراصوت بر گیاه سوسن چلچراغ (.Lilium ledebourii Bioss) در شرایط درونشیشهای، آزمایشهایی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام گردید. تیمارهای اعمالشده در این پژوهش شامل ساکارز در سه سطح (30، 45 و 60 گرم در لیتر) و امواج فراصوت با فرکانس 35 کیلوهرتز در پنج سطح (صفر، پنج، 10، 20 و 30 ثانیه) روی دو نوع ریزنمونه فلس و پیازچه بود. بررسی نتایج بهدستآمده از آزمایش اول نشان داد که در ریزنمونه پیاز، بیشترین وزن تر کل، وزن پیازچهها، وزن ریشهها، طول ریشهها و طول گیاهچه از ترکیب تیماری g L-1 60 ساکارز+ 10 ثانیه فراصوتدهی حاصل گردید، درحالیکه کمترین میزان فنل از این ترکیب تیماری بهدست آمد. بنابراین این تیمار میتواند بهمنظور بهبود ریزازدیادی سوسن چلچراغ با استفاده از ریزنمونه پیازچه بهکار رود و برای افزایش میزان فنل کل نیز ترکیب تیماری g L-1 60 ساکارز+ 30 ثانیه فراصوتدهی توصیه میشود. همه سطوح امواج فراصوت بر تعداد فلسها، تعداد برگ و طول برگ تأثیر مثبت داشت، اما میزان کلروفیل برگ را کاهش داد. بیشترین تعداد ریشه و تعداد پیازچههای ریشهدارشده در محیط کشت حاوی g L-1 30 ساکارز مشاهده شد. در هر دو ریزنمونه، محیط کشت حاوی g L-1 45 ساکارز در افزایش طول ریشه مؤثر بود. در آزمایش دوم امواج فراصوت باعث از بین رفتن ریزنمونههای فلسی شد. | ||
کلیدواژهها | ||
پیازچه؛ ریزنمونه؛ فراصوتدهی؛ فلس؛ کشت درونشیشهای | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effect of sucrose and ultrasound pretreatment on morphological characteristics and total phenol of Chelcheragh lily in in-vitro condition | ||
نویسندگان [English] | ||
Zahra Azimzadeh1؛ Mehdi Mohebodini2؛ Esmaeil Chamani3 | ||
1Former M. Sc. Student, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculutre, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran | ||
2Associate Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculutre, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran | ||
3Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculutre, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran | ||
چکیده [English] | ||
To evaluate the effects of sucrose and and ultrasound on Chelcheragh lily (Lilium ledebourii Boiss.) under in-vitro condition, an experiment was conducted in a factorial experiment based on completely randomized design with four replications in tissue culture laboratory of Department of Horticultural Science in Mohageg Ardebili University in 2014. Treatments in this study were sucrose in 3 levels (30, 45 and 60 g L-1) and ultrasound with frequency of 35 kHz in 5 levels (0, 5, 10, 20 and 30 seconds) on the 2 types of explants (bulblet and scale). In bulb explants, the results showed that the highest fresh weight, bulbs and roots weight, root and plantlet length was obtained from 60 g L-1 sucrose + 10 seconds ultrasound, but the least amount of total phenolic content was observed from this treatment combination. The highest total phenolic content was obtained from 60 g L-1 sucrose + 30 seconds ultrasound. All levels of ultrasound had positive effect on number of scales, number of leafs and leaf length, but reduced the amount of chlorophyll. The highest number of roots and number of rooted bulbs was observed in MS medium containing 30 g L-1 sucrose. In both explants, MS medium containing 45 g L-1 sucrose was effected in increase of length of root. In second experiment, ultrasound destroyed the scale explants. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Bulblet, explant, exposure to ultrasound, Scale, In-vitro culture | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 361 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 348 |