تعداد نشریات | 209 |
تعداد شمارهها | 5,404 |
تعداد مقالات | 59,622 |
تعداد مشاهده مقاله | 98,104,666 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 78,323,941 |
آنالیز ترکیب شیمیایی اندامهای مختلف Ferula assa-foetida L. با استفاده از GC-MS | ||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||
مقاله 7، دوره 50، شماره 3، آبان 1398، صفحه 89-96 اصل مقاله (681.4 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2018.258462.654473 | ||
نویسندگان | ||
هاجر امینی1؛ محمدرضا نقوی ![]() | ||
1دپارتمان زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
2مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران، صندوق پستی 1365- 91775 | ||
3پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی جهاد دانشگاهی، تهران، ایران (ACECR) | ||
چکیده | ||
گیاه آنغوزه با نام علمی Ferula assa-foetida، گیاه دارویی از خانواده چتریان (Apiaceae) و بومی ایران است که بهطور سنتی بهخاطر ارزش درمانی آن مورد استفاده قرار گرفته است. ترکیبات ترپنوئیدی و سسکوئیترپنی بهعنوان اجزای اصلی صمغالئورزینی حاصل از ریشه، خاصیت ضد التهاب و سیتوتوکسیتی را نشان میدهند.در این تحقیق اسانسگیری توسط روش تطقیر با آب بهوسیله دستگاه کلونجر صورت پذیرفت و ترکیبات شیمیاییاز جمله پلیسولفید و سسکوئیترپن موجود در اسانسهای حاصل از اندامهای مختلف ریشه، ساقه، گل و برگ این گیاه توسط کروماتوگرافی گازی و طیفسنجی جرمی (GC-MS) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بهدست آمده نشان داد که اندامهای گل و برگ گیاه آنغوزه بهترتیب بیشترین و کمترین مقدار اسانس (7/0 و 1/0درصد v/w) را دارا بودهاند. ترکیباتی همانند بتا-پینن، آلفا-پینن، پروپیل n-بوتیلدیسولفید و 1،2-دیتیولان ترکیبات اصلی اسانس هر چهار اندام گیاهی مربوطه را تشکیل دادند. سایر ترکیبات مهم ریشه، ساقه و گل شامل زی-1-پروپنیل سک-بوتیل دیسولفید و بتا-یودسمول بوده درحالیکه 2-ایزوپروپیل-5-متیل-9 متیلن و بتا-مالین ترکیبات اصلی موجود در برگ بودهاند. ترکیبات گوگرددار فرار بههمراه ترکیبات سسکوئیترپنها ترکیبات غالب اسانس این چهار اندام بودند. این نتایجنشان داد که F. assa-foetidaمیتواند منبعی برای تولید صمغالئورزینی باشد در نتیجه میتوانددر صنایع غذایی و داروسازی مورد استفاده قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ صمغالئورزینی؛ آنغوزه؛ GC-MS | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Chemical composition of different parts of Ferula assa-foetida L. using GC-MS | ||
نویسندگان [English] | ||
Hajar Amini1؛ MohammadReza Naghavi1؛ Mehrdad Iranshahi2؛ Najmeh Yazdanfar3؛ Jaber Nasiri1 | ||
1Division of Plant Molecular Genetics, Department of Agronomy and Plant Breeding, Agricultural and Natural Resources College, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
2Biotechnology Research Center, School of Pharmacy, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran, P.O. Box 91775-1365. | ||
3Iranian Research and Development Center for Chemical Industries, Tehran, Iran (ACECR), P.O. Box: 14155-175. | ||
چکیده [English] | ||
Ferula assa-foetida L. is a medicinal plant of the Apiaceae family is native to Iran that has traditionally been used for its therapeutic value. Particularly, terpenoid and sesquiterpene metabolites, major components of the root-derived oleo-gum-resin, exhibit anti-inflammatory and cytotoxic activities .In the present investigation, the essential oils were obtained by hydrodistillation in a clevenger extractor and the chemical compounds from four different organs (i.e., roots, stems, flowers and leaves) of F. assa-foetida L. including terpenoids and sesquiterpene were evaluated by gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC-MS). Our results indicated that the flower and leaf of the plant possess the highest and the lowest amounts (0.7 and 0.1 % v/w) of essential oils, respectively. The metabolites such as β-Pinene, α-Pinene, Propyl n-butyl disulfide and 1,2-dithiolane were the main constituents of the essential oil of all the four plant organs. The other major components in the root, stem and flower of the plant were (Z)-1-propenyl sec-butyl disulfide and β-Eudesmol, while considering leaf organ, 2-isopropyl-5-methyl-9-methylene- and β-Maaliene were characterized as the major constitutes. The essential oils of four parts were dominated by the volatile sulfur-containing compounds as well as sesquiterpene. Our results, overall, represented that F. assa-foetida could be a reliable and trustworthy repository for production of “oleo-gum-resin”, and therefore can be frequently utilized in food and flavor industries. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Essential oils, Oleo-gum resin, Ferula assa-foetida, GC-MS | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 291 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 251 |