تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,098,672 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,326 |
توزیع زمانی و مکانی اجزای ردپای آب و تجارت آب مجازی محصول گردو در ایران | ||
اکوهیدرولوژی | ||
مقاله 3، دوره 7، شماره 3، مهر 1399، صفحه 583-593 اصل مقاله (880.67 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ije.2020.301439.1318 | ||
نویسندگان | ||
زهرا بذرافشان1؛ هادی رمضانی اعتدالی* 2؛ ام البنین بذرافشان3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم مهندسی آب، دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)، قزوین | ||
2دانشیار گروه علوم مهندسی آب، دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)، قزوین | ||
3دانشیار گروه مهندسی منابع طبیعی، دانشکدۀ کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس | ||
چکیده | ||
بخشهای زیادی از ایران با بحران آب مواجه شدهاند. با توجه به اینکه حدود 85 درصد از منابع آب سطحی و زیرزمینی کشور در بخش کشاورزی مصرف میشود، مدیریت آب در این بخش برای کاهش مصرف آب ضروری است. حفظ محیط زیست، منابع آب و تولیدات کشاورزی از مهمترین اهداف اکوهیدرولوژی است. ردپای آب و تجارت آب مجازی مفاهیمی هستند که اخیراً برای مدیریت منابع آب و در اکوهیدرولوژی استفاده میشوند. بیشتر مطالعات صورتگرفته از این مفاهیم دربارۀ محصولات زراعی است و در مورد محصولات باغی مطالعات اندکی وجود دارد. مطالعۀ حاضر، به برآورد اجزای ردپای آب در گردوی فاریاب با کمک شاخص ردپای آب برای دورۀ آماری 1387 تا 1396 در 27 استان در سطح ایران پرداخته است. نتایج نشان داد به طور متوسط ردپای آب در محصول گردو 42/6 مترمکعب بر کیلوگرم است که سهم آب آبی، سبز و خاکستری بهترتیب 90، 3 و 7 درصد است. بیشترین و کمترین ردپای آب مربوط به استانهای یزد و مازندران با مقدار 11/14 و 94/1 مترمکعب بر کیلوگرم است. همچنین، متوسط حجم کل ردپای آب در محصول گردوی فاریاب 1493 میلیون مترمکعب در سال است، که حدود 94 درصد از کل حجم ردپای آب در تولید گردوی کشور یعنی معادل 1403 میلیون مترمکعب در سال به صورت تجارت آب مجازی از کشور صادر میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
تجارت آب مجازی؛ ردپای آب؛ گردو؛ مقیاس استانی؛ مقیاس ملی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Spatio-temporal of Walnut Water Footprint Components and Virtual Water Trading in Iran | ||
نویسندگان [English] | ||
Zahra Bazrafshan1؛ Hadi Ramezani Etedali2؛ Omolbanin Bazrafahan3 | ||
1M.Sc. Student, Department of Water Sciences and Engineering, Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran | ||
2Associate Professor, Department of Water Sciences and Engineering, Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran | ||
3Associate Professor, Department of Natural Resources Engineering, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Many regions of Iran are increasingly faced with water crisis. Since agriculture is the main sector of water resources consumption with 85% of global surface and groundwater, it is necessary to reduce water consumption in this sector. Environmental protection, water resources and agricultural production are the main important goals of echo hydrology. Water footprint (WF) and virtual water trading (VW) concepts are recently used for fresh water resources management and echo hydrology engineering. WF and VW are used for sustainable management of water resources, especially in arid and semi-arid regions. These concepts have been used more in crop productions and less in fruit crops. The purpose of this study was to investigate the water footprint and water footprint in walnut production for duration of 2006-2016 in provincial and national scale of Iran. This study calculates water footprint components in walnut production for duration of 2006-2016 in provincial and nation scale of Iran. Result showed the average of water footprint is 6.42 m3/kg which the share of blue, green and grey water footprint are 90%, 3% and 7%, respectively. The highest and the lowest water footprint are in Yazd (14.11 m3/kg) and Mazandaran (1.94 m3/kg) provinces. Also, the total volume of water footprint is 1493 MCM per year that exported about 94% (1403 MMC per year) in the form of virtual water trade. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Water footprint, Walnut, Provincial scale, National Scale, Virtual water Trade | ||
مراجع | ||
[1]. Vahdati K. Walnut situation in Iran. Nucis Newsletter. 2000;(9): 32-33. [2]. Bazrafshan O, Ramezani Etedali H, Gerkani Nezhad Moshizi Z, and Shamili M. Virtual water trade and water footprint accounting of Saffron production in Iran. Agricultural Water Management. 2019;213, 368-374. [3]. Bazrafshan O, and Gerkani Nezhad Moshizi Z. The impacts of climate variability on spatiotemporal water footprint of Tomato production in The Hormozgan. Journal of Water and Soil. 2018;32(1):29-43. (Persian) [4]. Allan J. A. Virtual water: A long-term solution for water short Middle Eastern economies? Paper presented at the 1997 British Assoc. Festival of Sci., University of Leeds, UK; 1997. [5]. Hoekstra A.Y., and Hung P.Q Virtual water trade: A quantification of virtual water flows between nations in relation to international crop trade. Value if the Water Research Report Series. No. 11, UNESCO-IHE, Delft. 2002. [6]. Obuobie E, Keraita B, Danso G, Amoah P, Cofie, O.O, Raschid- Sally L. and Drechsel P. Irrigated Urban Vegetable Production in Ghana: Characteristics, Benefits, and Risk. IWMIRUAF- CPWF, Accra, Ghana: IWMI; 2006. 150pp. [7]. Ridoutt B.G, and Pfister S. A revised approach to water footprinting to make transparent the impacts of consumption and production on global freshwater scarcity. Glob. Environ. Change. 2010; 20,113-120. [8]. Deurer M., Green S.R., Clothier B.E. and Mowat A, Can product water footprints indicate the hydrological impact of primary production? A case study of New Zealand kiwifruit. Journal of Hydrology. 2011;408: 246-256. [9]. Salmoral G, Aldaya M.M, Chico D, Garrido A, and Llamas R. The water footprint of olives and olive oil in Spain. Spaish Journal of Agricultural Reesearch; 2011. 9(4): 1089-1104. [10]. Marvinney R.G., Anderson W.A., Barron H.F. and Hernandez R. 2014. The International Appalachian Trail: the ancient Appalachians as ambassador of the geosciences to modern societies. [11]. Ortiz-Rodriguez O. O, Naranjo C. A, Garcia-Caceres, R. G, Villamizar-Gallardo, R. A., Water footprint assessment of the Colombian cocoa production. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. 2015; 19(9):823-828. [12]. Fulton J, Norton M, Shilling F. Water-indexed benefits and impacts of California almonds. Ecological Indicators. 2019;96:711-717. [13]. Gholamhossien pour jafari nejad A, Alizadeh A, and Neshat A. Study on Ecological Water Footprint and indicators of virtual water in Agricultural Section of Kerman Province. Iranian Journal of Irrigation and Water Engineering. 2013;4(13):80- 89. (Persian) [14]. Khalili T, mahdisarai t, babazadeh h, ramezaniettedali h. Water resources management of Qom Province by using the concept of water Footprint. Ecohydrology. 2020;6(4):1109-1119. (Persian) [15]. Dowlatabadi N, Banihabib M, Roozbahani A, Cetin O. Assessment of Water Saving Efficiency Index in Iran/Iraq through Virtual Water Trade with Turkey. Ecohydrology. 2020;6(4):1015-1027. (Persian) [16]. Nafarzadegan A, Vagharfard H, Nikoo M, Nohegar A. Application of interactive interval linear programming for optimal water and crop area allocation considering virtual water content and socio-economic factors (Case study: Dorudzan-Korbal Plain). Ecohydrology. 2017;4(2):601-613. (Persian) [17]. Mohammadi A, Yousefi H. Potential Evaluation of Bioenergy production from Maize crop based on Water Footprint approach. Ecohydrology. 2020;7(1):121-129. (Persian) [18]. Foladi M, Mahdavi Najaf abadi R, Rezai M, moslemi H. Wetland Management Strategies With Emphasis On Water Resources Using, SWOT and WASPAS Models. Ecohydrology. 2020; 7(1): 165-182. (Persian) [19]. Chapagain, A.K. and Hoekstra A.Y. Water footprints of nations; 2004.Ministry of Agriculture- Jihad (MAJ). The year of agricultural production, Volume II; 2017.125 p. (Persian) [20]. IRAN Meteorological Organization, IRIMO; 2015.WWW.IRIMO.ir [21]. Hoekstra A.Y, Chapagain A.K, Aldaya M.M, Mekonnen M.M. The Water Footprint Assessment Manual. Earthscan, London. 2011. [22]. Chapagain A. k, Hoekstra A. Y, Savenije H. H. G, and Gautam R, The water footprint of cotton consumption: An assessment of the impact of worldwide consumption of cotton products on the water resources in the cotton producing countries. Ecological Economics. 2006; 60: 186- 203. [23]. Ababaei B, and Ramezani Etedali H. Water footprint assessment of main cereals in Iran. Agricultural Water Management. 2017;179:401- 411. [24]. Dehghani Pir Sh, Bazrafshan A, and helisaz A. Virtual water trade and its application in watershed (Case study: Hajibabad and Payab Rodan Watershed, Hormozgan Province). Journal of Range and Watershed Management. 2017;70(3): 647-660. [25]. Hoekstra A.Y, Chapagain A.K. Globalization of water: Sharing the planets freshwater resources. Blakwell Publishing, Oxford, UK. 2008. [26]. Ababaei B, and Ramezani Etedali H. Investigating climate change over 1957–2016 in an arid environment with three drought indexes. Theoretical and Applied Climatology. 2019. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 618 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 487 |