![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,579 |
تعداد مقالات | 71,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,680,855 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,911,248 |
اثر عصاره تجاری گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis) بر میزان فعالیت برخی شاخصهای آنتیاکسیدانی و بیوشیمیایی در ماهی قرمز (Carassius auratus) | ||
شیلات | ||
دوره 73، شماره 4، دی 1399، صفحه 505-514 اصل مقاله (951.85 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jfisheries.2020.307277.1187 | ||
نویسندگان | ||
شلاله موسوی* 1؛ مرضیه حیدریه2 | ||
1استادیار گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
2دانشیار گروه دامپزشکی و علوم دامی، پژوهشکده کشاورزی هستهای، پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
گیاه رزماری با نام علمی Rosmarinus officinalis، دارای متابولیتهای فعال زیستیِ مختلف با خواص آنتیاکسیدانی، ضد التهابی، ضد سرطانی و کاهش استرس اکسیداتیو است. مطالعه حاضر به منظور بررسی کارایی عصاره تجاری گیاه رزماری بر عملکرد برخی فراسنجههای آنتیاکسیدانی و بیوشیمیایی در ماهی قرمز (Carassius auratus) انجام شد. ماهیها با میانگین وزنی g5/0 ± 60/7 به دو تیمار و یک گروه شاهد تقسیم شدند و دو تیمار با غلظتهای 1 و 2 گرم در کیلوگرم عصاره رزماری به مدت 40 روز تغذیه شدند. در پایان آزمایش نتایج بدست آمده نشان داد که محصول پراکسیداسیون لیپیدی (MDA) در هر دو تیمار در مقایسه با گروه شاهد کاهش یافت (05/0 > P). فعالیت برخی آنزیمهای آنتیاکسیدانی، شامل فعالیت کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز در هر دو تیمار در مقایسه با گروه شاهد بالاتر بود (05/0 > P). همچنین تغذیه با عصاره رزماری منجر به کاهش معنیدار میزان آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) تیمارهای آزمایشی گردید (05/0 > P). با استفاده از عصاره تجاری رزماری در میزان فعالیت گلوتاتیون اس- ترانسفراز و آلکالینفسفاتاز (ALP) در هر دو تیمار تغییری نسبت به گروه شاهد دیده نشد (05/0 > P). بنابراین نتایج مطالعه حاضر بیانگر این مهم است که مصرف خوراکی در دو سطح بهکارگیری 1 و 2 گرم در کیلوگرم عصاره تجاری گیاه رزماری میتواند در بهبود عملکرد برخی شاخصهای آنتیاکسیدانی و محافظت از کبد در ماهی قرمز نقش مؤثری ایفا کند و نتایج بهتر نیازمند تحقیقات بیشتری می باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
عصاره تجاری رزماری؛ ماهی قرمز؛ فراسنجههای آنتیاکسیدان؛ فراسنجههای بیوشیمیایی؛ پراکسیداسیون لیپیدی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effects of Rosmarinus officinalis commercial extract on some antioxidant and biochemical indices in gold fish (Carassius auratus) | ||
نویسندگان [English] | ||
Shalaleh Mousavi1؛ Marzieh Heidarieh2 | ||
1Department of Food Hygiene and Aquatic Animals, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tabriz, Tabriz, Iran. | ||
2Department of Veterinary and Animal Science, Nuclear Agriculture Research School, Nuclear Science and Technology Research Institute, Karaj, Iran. | ||
چکیده [English] | ||
Rosemary (Rosmarinus officinalis) has various biologically active metabolites with antioxidant, anti-inflammatory, anti-cancer and oxidative stress reduction properties.The current study was performed to examine the efficacy of dietary Rosmarinus officinalis commercial extract on some antioxidant and biochemical parameters in gold fish (Carassius auratus). Fish with mean weight 7.6 ± 0.5 g were divided into three groups and fed with 0 (as control group), 1 and 2 g kg - Rosmarinus officinalis extract for 40 days. Based on the results, lower lipid peroxidation product (MDA) was observed in the treatment groups (P<0.05). Meanwhile, activities of some antioxidant enzymes, including catalase, superoxide dismutase and glutathione peroxidase were higher in the treatment groups compared to the control group (P<0.05). Feeding with Rosmarinus officinalis extract also led to a significant decrease in aspartate aminotransferase (AST) (P<0.05), whereas no significant changes were noted in alkaline phosphatase (ALP) and glutathione S-transferase (GST) activities (P>0.05). Therefore, the results of this study show that the administration of 1 and 2 g kg - Rosmarinus officinalisextract had the potential to improve some antioxidant indices, as well as protecting the liver in gold fish and better results require more research. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Rosmarinus officinalis commercial extract, gold fish, antioxidant indices, biochemical indices, lipid peroxidation | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 443 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 399 |