تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,037 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,522,480 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,782,123 |
مطالعه خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و میکروبی شیر الاغ؛ یک نوشیدنی فراسودمند | ||
علمی- ترویجی (حرفهای) دامِستیک | ||
دوره 21، شماره 1 - شماره پیاپی 19، خرداد 1400، صفحه 32-37 اصل مقاله (994.03 K) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی- ترویجی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/domesticsj.2021.306938.1044 | ||
نویسندگان | ||
علیرضا ابراهیمی* 1؛ میرحسن موسوی2 | ||
1کارشناسی ارشد بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
2دانشیار بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
چکیده | ||
شیر یک ماده ضروری برای رشد و جزء رژیم غذایی است؛ همچنین سهم عمدهای در تغذیه روزانه زندگی انسان دارد. مصرف شیر الاغ به عنوان یک ماده نوشیدنی فراسودمند توسط محققین مختلف توصیه میشود و استفاده از آن در اکثر نقاط جهان ﺑﻪ دﻟﯿﻞﺧﻮاص ﺗﻐﺬﯾﻪای و ﻓﻘﺪان پروتئینهای آﻟـﺮژیزا در ﺣـﺎل اﻓـﺰاﯾﺶ است. ترکیبات تشکیلدهنده شیر گونههای مختلف به دلیل عوامل ژنتیکی، فیزیولوژی و تغذیهای و شرایط محیطی با یکدیگر اختلاف دارند. شیر الاغ در مقایسه با شیر گاو حاوی مقادیر کمتر پروتئین و چربی و مقادیر بیشتر لاکتوز است و از این رو به راحتی قابل هضم و غنی از مواد مغذی است. این تحقیق با هدف بررسی خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و میکروبی شیر الاغ به منظور پی بردن به کیفیت آن انجام گردید. در این مطالعه نمونههای شیر الاغ از نظر آزمونهای فیزیکی و شیمیایی نظیر ماده خشک، خاکستر، چربی به روش ژربر، پروتئین به روش ماکرو کلدال، قند لاکتوز به روش لین- آینون، وزن مخصوص و pH و شمارش کلی باکتریایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده از پارامترهای شیمیایی، شیر الاغ از نظر میزان لاکتوز غنی و از نظر میزان چربی و پروتئین فقیر بود. همچنین بار میکروبی شیرهای مورد مطالعه مطابق استاندارد جهانی و ارزیابی نمونهها از لحاظ پارامترهای فیزیکی، کیفیت قابل قبولی داشتند. در نتیجه استفاده از شیر الاغ به علت مشابهت ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی آن با شیر انسان، داشتن کیفیت میکروبی مناسب و همچنین خواص درمانی، به عنوان یک نوشیدنی فراسودمند توصیه میگردد. | ||
کلیدواژهها | ||
شیر؛ الاغ؛ نوشیدنی؛ فراسودمند | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Evaluation of physical, chemical, and microbial properties of donkey milk; as a useful beverage | ||
نویسندگان [English] | ||
Alireza Ebrahimi1؛ Mir Hassan Mousavi2 | ||
1M.Sc. Student of Food Hygiene and Quality Control, Department of Food Hygiene and Aquatic, Faculty of Veterinary Medicine at the University of Tabriz, Tabriz, Iran | ||
2Associate Professor of Food Hygiene and Quality Control, Department of Food Hygiene and Aquatic, Faculty of Veterinary Medicine at the University of Tabriz, Tabriz, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Milk is an essential substance for growth and part of the diet, and also plays a major role in the daily nutrition of human life. Consumption of donkey milk as a beneficial beverage is recommended by various researchers and uses of it in the most part of the world is increasing, because it has nutritional properties and lack of allergenic proteins. The milk compounds of different species are widely different due to genetic, physiological, nutritional factors, and environmental conditions. Donkey milk contains less protein and fat but more lactose than cow's milk, so it is easily digestible and rich in nutrients. This study aimed to investigate the physical, chemical, and microbial properties of donkey milk to find out its quality. In the present study, donkey milk samples in terms of physical and chemical tests such as Dry Matter, Ash, Fat by Gerber method, Protein by Macro Kjeldahl method, Lactose by Lane Eynon method, Specific Gravity, and pH, and Total bacterial count (TBC) were evaluated. Based on the results obtained from chemical parameters, donkey milk was rich in lactose and poor in fat and protein. Also, the microbial load of the studied milk according to international standards and evaluation of samples in terms of physical parameters having acceptable quality. As a result, the use of donkey milk is recommended as a useful drink due to the similarity of its physical and chemical properties with human milk, having good microbial quality as well as healing properties. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Milk, Donkey, Drink, Useful | ||
مراجع | ||
اکرمی، م.ج.، نظریان فیروزآبادی، ف. و اسماعیلی، ا. (2016). "جداسازی و شناسایی باکتریهای پروبیوتیک اسید لاکتیک از شیر الاغ." مجله علمی پژوهشی یافته، 17, 99-108. موسوی، م.ح.، محمودی، ر.، قربانپور فرهاد، ا. و خطیبی، س.ا. (1395). "ارزیابی کیفیت میکروبی و فیزیکی، شیمیایی شیرهای خام گاو تحویلی به کارخانجات شیر پاستوریزه شهرستان تبریز."پژوهشهای صنایع غذایی، 196-183. Altomonte, I., Salari, F., Licitra, R. and Martini, M. (2019). “Donkey and human milk: Insights into their compositional similarities.” International dairy journal, 89, 111-118. Baars, T., Berge, A.C., Garssen, J. and Verster, J.C. (2019). “Effect of raw milk consumption on perceived health, mood and immune functioning among US adults with a poor and normal health: A retrospective questionnaire based study.” Complementary therapies in medicine, 47, 102196. Brumini, D., Furlund, C.B., Comi, I., Devold, T.G., Marletta, D., and et al. (2013). “Antiviral activity of donkey milk protein fractions on echovirus type 5.” International Dairy Journal, 28, 109-111. Fantuz, F., Polidori, F., Cheli, F. and Baldi, A. (2001). “Plasminogen activation system in goat milk and its relation with composition and coagulation properties.” Journal of Dairy Science, 84, 1786-1790. Floris, R., Recio, I., Berkhout, B. and Visser, S. (2003). “Antibacterial and antiviral effects of milk proteins and derivatives thereof.” Current Pharmaceutical Design, 9, 1257-1275. Ghazani, N., Karami, A., Dolgharisharf, J., Khajeh, M. and Najafian, K. (2008). “Microbiological safety of raw milk in Tabriz, Iran.” Journal of Animal and Veterinary Advances, 7, 863-865. Guo, H., Pang, K., Zhang, X., Zhao, L., Chen, S., and et al. (2007). “Composition, physiochemical properties, nitrogen fraction distribution, and amino acid profile of donkey milk.” Journal of dairy science, 90, 1635-1643. Jenness, R. (1979). “The composition of human milk.” Seminars in perinatology, 225-239. Malacarne, M., Martuzzi, F., Summer, A. and Mariani, P. (2002). “Protein and fat composition of mare's milk: some nutritional remarks with reference to human and cow's milk.” International Dairy Journal, 12, 869-877. Mazhitova, A. and Kulmyrzaev, A. (2016). “Determination of amino acid profile of mare milk produced in the highlands of the Kyrgyz Republic during the milking season.” Journal of dairy science, 99, 2480-2487. Moosavy, M.H. and Roostaee, N. (2017). “Effects of seasonal and geographical variations on the physicochemical properties of commercial pasteurized milk in the northwest of Iran.” Nutrition and Food Science, 47, 31-41. Moosavy, M.H., Shavisi, N. and Khatibi, S.A. (2017). “Therapeutic Properties of milk in Modern Medicine.” Clinical Excellence, 7, 33-49. Moosavy, M.H, Kordasht, H.K., Khatibi, S. and Sohrabi, H. (2019). “Assessment of the chemical adulteration and hygienic quality of raw cow milk in the northwest of Iran.” Quality Assurance and Safety of Crops and Foods, 11, 491-498. Sadler, G.D. and Murphy, P.A. (2010). “pH and titratable acidity.” Food analysis. 219-238. Salimei, E. and Fantuz, F. (2012). “Equid milk for human consumption.” International dairy journal, 24, 130-142. Šarić, L.Ć., Šarić, B.M., Mandić, A.I., Torbica, A.M., Tomić, J.M., and et al. (2012). “Antibacterial properties of Domestic Balkan donkeys’ milk.” International dairy journal, 25, 142-146. Sarno, E., Santoro, A.M., Di Palo, R. and Costanzo, N. (2012). “Microbiological quality of raw donkey milk from Campania Region.” Italian Journal of Animal Science, 11, e49. Sesh, P., Loganathasamy, K. and Ayyadural, K. (2012). “A study on the chemical composition of ass's and camel's milk.” Journal of Dairying Foods and Home Sciences, 31. Tadesse, T. (2010). “Investigation on nutritional and microbiological properties of Abyssinian donkey milk from Adea woreda.” (Doctoral dissertation, Addis Ababa University). Tafaro, A., Magrone, T., Jirillo, F., Martemucci, G., D'alessandro, A., and et al. (2007). “Immunological properties of donkey's milk: its potential use in the prevention of atherosclerosis.” Current pharmaceutical design, 13, 3711-3717. Tassew, A. and Seifu, E. (2011). “Microbial quality of raw cow’s milk collected from farmers and dairy cooperatives in Bahir Dar Zuria and Mecha district, Ethiopia.” Agriculture and Biology Journal of North America, 2, 29-33. Tidona, F., Sekse, C., Criscione, A., Jacobsen, M., Bordonaro, S., and et al. (2011). “Antimicrobial effect of donkeys’ milk digested in vitro with human gastrointestinal enzymes.” International Dairy Journal, 21, 158-165. Tsakalidou, E. and Papadimitriou, K. (2016). “Non-bovine milk and milk products,” Academic Press, No. 1, USA. Vargas-Bello-Pérez, E., Cancino-Padilla, N., Geldsetzer-Mendoza, C., Vyhmeister, S., Morales, M.S., and et al. (2019). “Effect of Feeding Cows with Unsaturated Fatty Acid Sources on Milk Production, Milk Composition, Milk Fatty Acid Profile, and Physicochemical and Sensory Characteristics of Ice Cream.” Animals, 9, 568. Zhang, X.Y., Zhao, L., Jiang, L., Dong, M.L. and Ren, F.Z. (2008). “The antimicrobial activity of donkey milk and its microflora changes during storage.” Food Control, 19, 1191-1195. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,157 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 319 |