تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,036 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,507,179 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,771,016 |
برآورد ضایعات آب مجازی ناشی از هدر رفت محصولات در میادین میوه و ترهبار؛ مطالعه موردی شهر تهران | ||
تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران | ||
دوره 52، شماره 2، تیر 1400، صفحه 229-246 اصل مقاله (855.83 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijaedr.2020.301216.668901 | ||
نویسندگان | ||
حامد رفیعی* ؛ نرگس شاه نباتی؛ زهرا کیانی فیض اباد | ||
گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
کمیابی آب چالش اساسی برای توسعه اقتصادی کشور ایران به شمار میرود. در این راستا به منظور مدیریت آب، کاهش صادرات محصولات کشاورزی آببر بهعنوان راهکار مؤثر پیشنهاد شده است. این درحالی است که ضایعات محصولات کشاورزی در بخشهای مختلف تولید، توزیع و مصرف سبب هد ررفت آب مصرفی در جریان تولید این محصولات میگردد. با وجود این واقعیت، بیش از آنکه در کشور، آب مجازی ناشی از این هدر رفت محاسبه و تحلیل شود، صادرات آب مجازی و آسیبهای آن نقد و بررسی شده است. هدف این پژوهش بررسی میزان ضایعات محصولات پرتقال، نارنگی، لیموترش، گریپفروت، کیوی، انار، هندوانه، سیب، به، انگور، خیار، گوجهفرنگی، بادمجان، کدو، پیاز، سیبزمینی، لوبیاسبز، چغندر، کاهو، کلم، کرفس و سبزیجات و محاسبه هدررفت آب ناشی از آن در سطح میدان ترهبار مرکزی و 18 ترهبار اصلی شهر تهران در سال 1395 است. ضایعات آب مجازی محصولات مذکور از ضرب درصد ضایعات این محصولات در آب مجازی محاسبه شده و با آب مجازی صادراتی مقایسه شده است. با توجه به نتایج به دست آمده، میزان ضایعات آب مجازی محصولات فوق در بخش توزیع ترهبارهای اصلی شهر تهران 296270 مترمکعب محاسبه شد که 16 درصد آب مجازی صادراتی این محصولات است. با توجه به درصد بالای ضایعات آب مجازی در بخش توزیع، پیشنهاد میشود سیاستگزاریها در این بخش به جای توجه اغراقآمیز به زیانهای ناشی از صادرات آب مجازی، به اقدامات عملیاتی جهت کاهش ضایعات تولیدات کشاورزی بویژه در بخش توزیع تغییر یابد. | ||
کلیدواژهها | ||
آب مجازی؛ صادرات؛ ضایعات؛ محصولات کشاورزی؛ شهر تهران | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Estimation of virtual water waste due to wasted products in wholesale fruit and vegetable markets; case study of Tehran city | ||
نویسندگان [English] | ||
Hamed Rafiee؛ Narges Shahnabati؛ Zahra Kiani feyzabad | ||
Department of Agricultural Economics, Faculty of Agricultural Economics and Development, Tehran, Karaj, Iran | ||
چکیده [English] | ||
the results of the present study showed that, the highest percentage of wastage of crops in Tehran's central wholesale fruit and vegetable is for vegetables, celery and tomatoes with 30, 30 and 15 percent. Kiwi, grapefruit and sour lemon have almost no wastage. At the level of Tehran's wholesale fruit and vegetable, the highest amount of wastage is related to lettuce, oranges, vegetables and grapes, with 50, 43, 40 and 40 percent, respectively. The lowest amount of wastage is for watermelon and kiwi with 10%. Also, most of the virtual water wastage is for tomato, potato, watermelon, onion and apple with the amounts of 55824, 39345, 34927, 30432 and 29684 thousand cubic meters. The lowest amount of virtual water losses is for kiwi, beet and cabbage with 109, 144 and 151 thousand cubic meters. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Virtual water, Export, Waste, Agricultural crops, Tehran city | ||
مراجع | ||
Spiess, W. E. L. (2014). Virtual water and water footprint of food production and processing | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 838 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 460 |