
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,693 |
تعداد مقالات | 72,239 |
تعداد مشاهده مقاله | 129,219,874 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 102,048,280 |
غنیسازی محصول تولیدی کیک خوراکی با استفاده از پودر استخوان ماهی کپور نقرهای (Hypophthalmichthys molitrix) به منظور تامین عناصر معدنی ضروری مورد نیاز روزانه انسان | ||
شیلات | ||
دوره 74، شماره 3، مهر 1400، صفحه 339-350 اصل مقاله (1.06 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jfisheries.2020.245694.1004 | ||
نویسندگان | ||
محدثه هاشمی1؛ کبری ضیایی* 2؛ سیدولی حسینی3 | ||
1دانش آموخته کارشناسی شیلات، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
2دانشجوی کارشناسی ارشد شیلات، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
3دانشیار، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
امروزه فقر ریزمغذیها و اثرات نامطلوب بهداشتی و اجتماعی آن، جزو مسائل مهم جوامع بشری به حساب میآید که بهبود وضیعت تغذیهای با افزودن ترکیبات ارزشمند و سرشار از این ریزمغذیها میتواند باعث رفع این نقیصه گردد. از همینرو در پژوهش حاضر پودر استخوان ماهی کپور نقرهای (Hypophthalmichthys molitrix) در چهار سطح 0، 2، 4 و 6 درصد (وزنی/وزنی) جایگزین آرد گندم در فرمولاسیون کیک شد و سپس تغییرات برخی از مهمترین مواد معدنی مورد نیاز انسان مانند منیزیم، روی، سدیم، منگنز، مس، آهن و پتاسیم مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج بدست آمده با افزایش سهم پودر استخوان ماهی در فرمولاسیون کیک، میزان عناصر معدنی شامل منیزیم، روی، منگنز، مس و پتاسیم به طور معنی داری افزایش یافت (p < 0.05) و مقدار آنها در تیمار حاوی 6 درصد پودر استخوان به ترتیب به 08/41، 14/2، 72/4، 07/3 و 104 میلیگرم در هر صد گرم کیک رسید. در حالی که میزان سدیم و آهن روند کاهشی داشت و میزان آن به 46/113 و 3/1 میلیگرم در صد گرم کیک کاهش یافت (p < 0.05). با توجه به اهمیت ریزمغذیها در سلامت بدن و همچنین با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش، کیک حاوی 6 درصد پودر استخوان ماهی، به دلیل تامین حداکثری نیاز بدن انسان به مواد معدنی مورد اشاره، به عنوان یک میان وعدهی مناسب برای سنین مختلف، مانند کودکان و نوجوانان و بویژه تغذیهی مدارس، معرفی میگردد. لذا پیشنهاد میگردد که جهت غنیسازی و تولید کیکهای خوراکی از این میزان جایگزینی، در فرمولاسیون کیکها استفاده گردد. | ||
کلیدواژهها | ||
تغذیه انسانی؛ پودر استخوان ماهی؛ فرمولاسیون؛ کیک؛ مواد معدنی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Replacement of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) bone powder in the cake formation: Evaluation the amount of minerals changes in produced cake | ||
نویسندگان [English] | ||
mohadese hashemi1؛ kobra ziyaei2؛ seyed vali hosseini3 | ||
1B.Sc. Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
2M.Sc. Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
3Associate Professor. Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Deficiency of micronutrients in the diet and their impacts on human health, is an emerging issue in the world. Therefore, fortification of human’s diet could be viable solution to this issue. In this study, silver carp’s bone powder (SCBP) at different levels (0, 2, 4 and 6%; w/w) were used for partial replacement of wheat flour in the cake. Results showed that incorporation of SCBP in the cake, increased the content of Cu, K, Mg, Mn and Zn (P<0.05) in the cake. The content of Cu, K, Mg, Mn and Zn in the treatment with 6% replacement was 3.07, 104, 4.72, 41.08 and 2.14 mg 100 g-1 cake, respectively. However, the content of Fe and Na was reduced, and their contents were reported as 113.46 and 1.30 mg 100 g-1 cake, respectively in the same treatment. These reductions were significantly different compared to control treatment. According to the results, replacement of wheat flour with 6% SCBP is recommended to use in the cake. Thus, this fortified cake could be a logical vehicle of nutrients for preschool children and adolescents. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Human nutritio, Fish bone powder, Formulation, cake, minerals | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 549 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 452 |