تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,107,877 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,212,574 |
بررسی روشهای مناسب حفظ اسپات و دانه گرده خرما | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 20، دوره 24، شماره 3، مهر 1401، صفحه 1007-1017 اصل مقاله (928.25 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2022.325734.2567 | ||
نویسندگان | ||
عزیز تراهی* ؛ مریم بروجردنیا | ||
استادیار، پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران. | ||
چکیده | ||
این پژوهش بهمنظور بررسی روشهای مختلف حفظ دانهگرده، خوشک و اسپات کامل نر رقم غنامی در قالب طرح کاملاً تصادفی با استفاده از آزمایش فاکتوریل در سه تکرار بهمدت دو سال (98-1397) در ستاد پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری در اهواز انجام شد. فاکتورها شامل نوع گرده (گرده تازه، گرده خشک، خوشک تازه، خوشک خشک و اسپات کامل نر غنامی)، محیط نگهداری (دمای اتاق، یخچال (4 درجه سانتیگراد) و فریزر (20- درجه سانتیگراد) و مدت زمان نگهداری (سه، شش، نُه و 12 ماه) بودند. آزمون جوانهزنی دانههای گرده در محیط کشت مایع حاوی 8 درصد ساکارزو 50 میلیگرم در لیتر بوریکاسید و با استفاده از میکروسکوپ نوری انجام شد. نتایج نشان داد که اثرات متقابل محیط نگهداری× نوع گرده و محیط نگهداری× مدت زمان نگهداری بر قوهنامیه گرده بسیار معنیدار بود و گرده خشک و خوشک خشک در محیط فریزر و یخچال و در مدت زمان نگهداری حدود یک سال مناسبترین نتیجه را دادند. گرده تر و گرده خوشک تر و گرده اسپات کامل، بهدلیل دارابودن رطوبت بالا، در کوتاهمدت بهشدت قوهنامیه خود را از دست دادند. لذا برای حفظ و نگهداری گرده و حفظ قوه نامیه آن در بلندمدت، خشککردن خوشک یا گردهها بهمنظور کاهش رطوبت آنها و افزایش ماندگاری کاملاً ضروری است. | ||
کلیدواژهها | ||
اسپات کامل؛ دمای محیط؛ قوهنامیه؛ محیط فریزر؛ محیط یخچال؛ نخل خرما | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Investigation of Suitable Storing Methods of Date Palm Inflorescence and Pollen | ||
نویسندگان [English] | ||
Aziz Torahi؛ maryam Boroujerdnia | ||
Research Assistant Professor, Date Palm and Tropical Fruit Research Center, Horticultural Science Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization, Ahwaz, Iran. | ||
چکیده [English] | ||
This research has been done in a completely randomized design and using a factorial experiment with three 3 replications in Date palm and Tropical Fruits Research Center in Ahwaz for two years (2018-2019) to evaluate different methods of date pollen grain maintenance. Factors include type of pollen (fresh pollen, dry pollen, fresh strands, dry strands, and full male spahte cv. Ghannamy, storage environment (room temperature, refrigerator (+4 degrees Celsius) and freezer (-20 degrees Celsius)) and storage time (3, 6, 9 and 12 months). Germination test of pollen grains is performed in liquid culture medium containing 8% sucrose and 50 mg l-1boric acid using a light microscope. Results show that the interaction effects of storage environment× type of pollen and storage environment × storage time on pollen viability have been very significant and dried pollen and dried strand pollen in freezer and refrigerator and during storage period of about one year have given the most appropriate results. Fresh pollen, fresh strand pollen, and whole spahte pollen, due to their high humidity content, lost their viability in a short time. Therefore, in order to preserve the pollen and maintain its vigor and viability in the long run, it is absolutely necessary to dry the strands or pollen in order to reduce their moisture content and increase their shelf life. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Ambient temperature, Date palm, Freezer environment, Full spathes, Refrigerator environment, Viability | ||
مراجع | ||
Ahmad, F. A. (2012). Effect of Storage Method on Date Palm and Pistachio Pollen Viability. Jordan Journal of Agricultural Sciences, 8(4), 573-582. Al-Helal, A. (1995). Response of date palm pollen tube growth to storage period and conditions. Qatar Uni. Sci. J. 14, 71-75. Anushma, P. L., Vincent, L., Rajesekharan, P. E., & Ganeshan, S. (2018). Pollen storage studies in date palm. International Journal of Chemical Studies, 6(5), 2640-2642. Boughediri, L., & Bounanga, N. (1991). Storage of date palm pollen (Phoenix dactylifera L.), I-Preliminary results. Annales des Sciences Naturelles, 11, 119-124. Boughediri, L. M., & Cerceau-Larrival & Dore, J. (1995). Significance of freeze-drying in long term storage of date palm pollen. Grana Palynologica, 34, 408-412. Izadi, M., Shirazi, M.P., & Khademi, R. (2010). Study of the effects of storage methods and amount of pollen on 'zahidi' date palms fruit setting. IV International Date Palm Conference, ISHS. Acta Horticulturae, 882. Kamalpouradib, M., Rouhi, V., Houshmand, S., Mohammadkhani, A., & Zargari, H. (2016). Effects of temperature and storage time on different varieties of date pollen. Journal of Crops Improvement, 18(2), 495-506. Koubouris, G. C., Metzidakis, I. T., & Vasilakakis, M. D. (2009). Impact of temperature on olive (Olea europaea L.) pollen performance in relation to relative humidity and genotype. Environ. Exp. Bot., 67, 209-214. Maryam, M., jaskani, J., Fatima, B., Haider, M. S., Abbas, S., Nafees, N. M., Ahmad, R., & Ahmad khan, I. (2015). Evaluation of pollen viability in date palm cultivars under different storage temperatures. Pak. J. Bot., 47(1), 377-381. Mesnoua, M., Messaoud, R., & Salem, A. (2018). The effect of pollen storage temperatures on pollen viability, fruit set and fruit quality of six date palm cultivars. Scientia Horticulturae, 236, 279-283. Mortazavi, S. M. H., Arzani, K., & Moieni, A. (2010). Optimizing storage and in vitro germination of date palm (Phoenix dactylifera) pollen. J. Agr. Sci. Tech., 12, 181-189. Torahi, A., Mostaan, A., & Ahmadizadeh, S. (2011). Determination of the most suitable male cultivars for pollination of commercial date palm cultivars “Sayyer and Berhee”. Final report of research. Date Palm & Tropical Fruits Research Center. Ahwaz. P 47. Wang. J., Wang, D., Luo, Q., Xiao, H., Zhang, X., Fang, X., Gao, Z., & Han, S.(2017). Lipid oxidation and color degradation kinetics under different storage conditions of pollen. Transactions of the Chinese Society of Agricultural Engineering, 33, 367-373. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 360 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 221 |