تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,036 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,504,538 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,768,641 |
تاثیر دانه گرده بر تشکیل بذر و میوه در نارنگی کلمانتین و بررسی نقش قرابت ژنتیکی منابع گردهزا در عمل لقاح | ||
علوم باغبانی ایران | ||
دوره 53، شماره 1، خرداد 1401، صفحه 143-156 اصل مقاله (744.93 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2021.321887.1950 | ||
نویسندگان | ||
هادی علی نژاد جهرمی1؛ عبدالکریم زارعی* 2؛ عبدالرحمان محمدخانی3 | ||
1دانشآموخته دکتری، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران | ||
2دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جهرم، جهرم، ایران | ||
3دانشیار، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی اثر دانههای گرده مختلف بر خصوصیات کمی و کیفی میوه نارنگی کلمانتین آزمایشی در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در شش تیمار با چهار تکرار انجام گرفت. بدین منظور گردهافشانی نارنگی کلمانتین با دانههای گرده لیموشیرین، لیمولیسبون، گریپفروت، نارنج، خودگردهافشانی و آزادگردهافشانی انجام گرفت. تعیین سازگاری و ناسازگاری رقمهای گردهدهنده به دو روش گردهافشانی کنترل شده و مطالعه میکروسکوپی رشد لوله گرده انجام شد. نتایج حاصل از مطالعه میکروسکوپی نشان داد نارنگی کلمانتین خودناسازگار بوده و با همه گونههای مورد آزمایش سازگار بود. درصد تشکیل میوه مربوط به گلهای گردهافشانی شده با گردههای لیموشیرین (75/73)، لیمولیسبون (25/71)، گریپفروت (70) و نارنج (70) تفاوت معنیداری نشان نداد، در حالی که تیمارهای گردهافشانی باز و خودگردهافشانی تشکیل میوه کمتری داشتند. بیشترین بذر سالم از میوههای حاصل از گرده نارنج (2/13 عدد) حاصل شد، در حالیکه میوههای حاصل از خودگردهافشانی بذری نداشتند. همچنین گردههای نارنج و لیمولیسبون نسبت به بقیه گونههای مرکبات مورد استفاده، قدرت بیشتری برای جوانهزنی و نفوذ در مادگی گلهای نارنگی کلمانتین دارا بودند. بررسی قرابت ژنتیکی بین گونههای مورد ارزیابی مشخص نمود نارنج بیشترین شباهت را در سطح دی ان آ با نارنگی کلمانتین داشت. نتایج این پژوهش مشخص کرد نوع دانه گرده تاثیر بالایی در میزان تشکیل میوه و ویژگیهای کمی و کیفی میوه نارنگی کلمانتین دارد. در مجموع با توجه به فاکتورهای مختلف، گونههای گریپفروت و لیمولیسبون به عنوان بهترین نوع گردهدهنده برای تولید اقتصادی میوه نارنگی کلمانتین پیشنهاد میگردد. | ||
کلیدواژهها | ||
تشکیل میوه؛ جوانهزنی گرده؛ قرابت ژنتیکی؛ گردهافشانی؛ مرکبات | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effect of pollen grain sources on the fruit and seed formation of the Clementine mandarin and the role of genetic similarity of the pollen sources in fertilization | ||
نویسندگان [English] | ||
Hari Alinejad-Jahromi1؛ Abdolkarim Zarei2؛ Abdolrahman Mohammadkhani3 | ||
1Ph.D. Graduate, Faculty of Agriculture, Shahrekord University, Shahrekord, Iran | ||
2Associate Professor, Faculty of Agriculture, Jahrom University, Jahrom, Iran | ||
3Associate Professor, Faculty of Agriculture, Shahrekord University, Shahrekord, Iran | ||
چکیده [English] | ||
In order to investigate the role of different pollen grains on the qualitative and quantitative characteristics of 'Clementine' mandarin (Citrus clementina), an experiment was carried out based on a randomized complete blocks design with six treatments and four replications. The 'Clementine' mandarin was subjected to the open-, self-, and cross-pollination with the pollen grains of sweet lemon (Citrus limetta), grapefruit (Citrus paradisi), Lisbon lemon (Citrus limon) and sour orange (Citrus aurantium). The compatibility and incompatibility of pollinators were determined using controlled pollination methods and the microscopic analyses of pollen tube growth. The microscopic evaluations revealed that 'Clementine' mandarin is a self-incompatible cultivar but it is compatible with all studied species. The fruit set in the flowers that were pollinated with sweet lemon (73.75%), Lisbon lemon (71.25%), grapefruit (70%) and sour orange (70%) were not significantly different, while the self- and open- pollinated flowers produced a lower leve of fruit set. The highest viable seeds (13.2) were recorded in the fruits that were pollinated with sour orange, while the self-pollinated ones had no seed. In addition, the pollens of sour orange were the most successful for penetration to the basal portion of style and into ovary of ‘Clementine’ mandarin. Evaluation of genetic affinity among Citrus species revealed that sour orange is the most genetically similar species with 'Clementine' mandarin. Results of this investigation showed that the source of pollen grain substantially affect the fruit set as well as qualitative and quantitative attributes of 'Clementine' mandarin. By considering all of the fruit-related factors, the pollens of C. paradisi and C. limon are suggested as the best choice for improving qualitative and quantitative characteristics of 'Clementine' mandarin. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Citrus, fruit set, genetic relationship, pollen germination, pollination | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 230 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 212 |