تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,097,028 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,204,560 |
تأثیر برخی محرکهای رشدی و سطوح مختلف کود شیمیایی بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 14، دوره 53، شماره 1، فروردین 1401، صفحه 189-200 اصل مقاله (828.11 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2021.320634.654812 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
هاشم ابراهیمی1؛ محمد نبی ایلکایی* 2؛ محمدمهدی طهرانی3؛ فرزاد پاک نژاد4؛ مجید بصیرت3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی دکتری گروه زراعت، واحد کرج ، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشیار گروه زراعت، واحد کرج ،دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استادیار مؤسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، کرج، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4دانشیار گروه زراعت، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهمنظور بررسی تأثیر محرکهای رشدی و مقادیر مختلف کود شیمیایی بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت، آزمایشی بهصورت فاکتوریل و در قالب بلوکهای کامل تصادفی، در مزرعه تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات خاک و آب در سال زراعی 1398 با سه تکرار به مرحله اجرا درآمد. عوامل مورد بررسی شامل مقادیر مختلف کود در سه سطح (عدم استفاده از کود (شاهد) وکاربرد 100 و 75 درصد کود مورد نیاز گیاه) و استفاده از محرکهای رشدی در هفت سطح (محلولپاشی اسیدآمینه، اسید فولویک و محلول جلبک دریایی، کود آبیاری اسید هیومیک، ترکیب کود آبیاری اسید هیومیک + محلولپاشی اسیدآمینه + جلبک دریایی و عدم استفاده از محرکهای رشدی (شاهد)) بودند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد کاه و زیستی از تیمار کاربرد 75 درصدی کود شیمیایی با محلولپاشی جلبک دریایی بهدست آمد، بهطوری که بهترتیب 33/10 و 85/11 درصد از شاهد بیشتر بودند. همچنین تیمارهای کاربرد 100 درصدی کود شیمیایی و کود آبیاری اسید هیومیک، کاربرد 100 درصدی کود شیمیایی با ترکیب کود آبیاری اسید هیومیک، محلولپاشی جلبک دریایی و اسیدآمینه و کاربرد 75 درصدی کود شیمیایی در محلولپاشی جلبک دریایی بهترتیب 57/27، 60/24 و 83/23 درصد عملکرد بالاتری نسبت به شاهد تولید کردند. با توجه به نتایج این آزمایش، استفاده از جلبک دریایی، نه تنها سبب بهبود عملکرد ذرت شد، بلکه استفاده از کودهای شیمیایی مورد نیاز گیاه را 25 درصد کاهش داد، بدون آنکه عملکرد گیاه کاهش یابد. بنابراین استفاده از محلولپاشی جلبک دریایی توصیه میشود. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اسیدآمینه؛ اسید فولویک؛ اسید هیومیک؛ جلبک دریایی؛ محلولپاشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عنوان مقاله [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Effect of some of growth stimulants and different levels of chemical fertilizer on yield and yield components of maize | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hashem Ebrahimi1؛ Mohammad Nabi Ilkaei2؛ Mohamadmehdi Tehrani3؛ Farzad Paknejad4؛ Majid Basirt3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1Department of Agronomy, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2Department of Agronomy, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3Soil and Water Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4Department of Agronomy, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
In order to evaluate the effect of plant growth stimulants and levels of chemical fertilizer on yield and yield components of corn, a factorial field experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications and 21 treatments at research field of Soil and Water Research Institute (SWRI), Karaj, Iran, during 2019. The studied factors included different levels of fertilizer (application of 100% fertilizer required by the plant, application of 75% fertilizer required by the plant, and no fertilizer (control)) and different growth stimulants (foliar application of amino acid, seaweed and fulvic acid, humic acid fertigation, humic acid fertigation + foliar application of seaweed + amino acid, and no growth stimulants (control)). The results showed that the highest straw and biological yields were obtained from 75% fertilizer application with seaweed foliar application treatment, so that they were 10.33% and 11.85% more than the control, respectively. Also, 100% application of chemical fertilizer and humic acid fertigation, 100% chemical fertilizer application with combination of humic acid fertigation + seaweed foliar + amino acid foliar, and 75% chemical fertilizer application with seaweed foliar application treatments, produced 27%. 57%, 24.60%, and 23.83% grain yield higher than the control. According to the results of this experiment, not only seaweed application improved the yield, but also reduced the use of chemical fertilizers required by 25% without reducing the yield of the plant. Therefore, seaweed foliar application is recommended. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Amino acids, foliar application, folic acid, humic acid, seaweed | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه ذرت با نام علمی Zea mays L.، یکی از گیاهان با ارزش خانواده غلات میباشد که سطح زیر کشت آن در سال 2019 در ایران، آسیا و دنیا به ترتیب 204305، 66474093 و 197204250 هکتار بود. عملکرد ثبت شده این گیاه در ایران، آسیا و دنیا در سال 2019، بهترتیب 1400000، 368346573 و 1148487291 تن بهترتیب بوده است (FAO, 2021). استفاده بیرویه از کودهای شیمیایی و عدم استفاده از کودهای آلی، سبب کاهش چشمگیر مقدار ماده آلی در مزارع و همچنین مشکلات زیست محیطی و عدم توازن عناصر غذایی خاک شده است (Ghorbani et al., 2010). عصاره جلبک دریایی بهدلیل وجود هورمون های رشد سیتوکینین، اکسین و ایندول بوتیریک اسید، عناصر غذایی مانند آهن، مس، روی، کبالت، مولیبدن، منگنز، نیکل، ویتامینها و اسیدهای آمینه، اثرات مفیدی روی گیاهان دارد (Taghadosi et al., 2012). استفاده از عصاره جلبک دریایی باعث افزایش رشد گیاه، تحریک رشد ریشه، تأخیر در پیری و بهبود مقاومت در برابر تنشهای محیطی مانند خشکسالی، شوری و دما میشود (Taghadosi et al., 2012). این عصاره باعث افزایش رشد و بهرهوری گیاهان میشود (Cristian Popescu, & Popescu, 2014) و کاربرد آن سبب افزایش رشد گیاه، تعداد برگ، تحریک رشد ریشه، تسریع زمان گلدهی، افزایش تشکیل میوه، تأخیر پیری برگ و افزایش کمیت و کیفیت میوه میشود (Shokouhi Far, 2016). اسیدهایآمینه سبب افزایش غلظت کلروفیل میشوند و روی فتوسنتز اثر میگذارند و در نتیجه رشد و عملکرد گیاهان را بهبود میدهند و بهصورت مستقیم و غیرمستقیم بر فعالیتهای فیزیولوژیک و رشد و نمو گیاه تأثیر دارند (Faten et al., 2010). امروزه کاربرد ترکیبهای آلی زیستی آمینواسیدی در زراعت گیاهان موردتوجه قرارگرفته است که دلیل این توجه، نقش اساسی اسیدهایآمینه در حیات موجودات میباشد. ارزش استفاده از فرآوردههای زیستی با مجموعهای از اسیدهایآمینه آزاد در این است که بهدلیل غنای آمینواسیدی این فرآوردهها، سلول نیازی به بیوسنتز مجدد این ترکیبها ندارد و انرژی مورد نیاز جهت این بیوسنتز، در گیاه ذخیره میشود. این فرآوردهها با تأثیر بر روند پروتئینسازی در سطوح ژنی و با تأثیر بر سوخت و ساز پایه گیاهی، رشد و تکوین گیاه را منظم میکنند و در مراحل مختلف رشد، کارآیی و کاربرد خاص خود را با محلولپاشی در اختیار گیاه قرار میدهند. در واقع تغذیه برگی اسیدهایآمینه آزاد میتواند یک منبع مهم برای سنتز پروتئین در گیاهان باشد (Raeisi et al., 2014). استفاده از اسیدآمینه در گوجه فرنگی سبب افزایش تشکیل میوه شده است (Nahed et al., 2009). مواد هیومیک مانند اسید هیومیک و اسید فولویک، از پیچیده ترین و فعالترین ترکیبات آلی شناخته شده از نظر زیستیی در خاک هستند که باعث تحریک رشد گیاهان گیاهان میشوند (Canellas & Olivares, 2014). اسید فولویک بهعنوان فعالترین ترکیب هیومیکی، از طریق کلاتکنندگی عناصر غذایی و با قدرت تبادل یونی بالا، جذب عناصر معدنی را درگیاهان افزایش میدهد و از این طریق، سبب افزایش کمیت و کیفیت محصول میشود (Saffar Sabzevar & Jami Moeini, 2015). در تحقیقی روی فلفل گزارش شده است که محلولپاشی اسید فولویک، میزان فعالیت آنتیاکسیدان، فنل کل، کربوهیدراتها و کارتنوئیدها را افزایش داد، ولی روی فلاونوئید کل و آسکوربیک اسید تأثیری نداشته است. همچنین این تیمار اثرات مثبتی را بر ویژگیهای کیفی میوه فلفل نشان داده است (Aminifard et al., 2012). اسید هیومیک یک ترکیب پلیمری آلی طبیعی اسـت که در نتیجه پوسیدگی مواد آلی خـاک، پیـت و لیگنـین به وجود میآید و باعث افزایش عملکرد و کیفیت محصـول مـیشـود (Ghorbani et al., 2010). اسید هیومیک، نوعی کود آلی میاستباشد که در مقادیر اندک و به دلیل وجود ترکیبات هورمونی، اثرات مفیدی در افزایش و بهبود تولید محصولات کشاورزی دارد (Samavat & Malakooti, 2006). مواد هیومیکی، رشد گیاهان را تحت تأثیر قرار میدهند، به طوری که گزارش شده است که هیومیک اسید باعث افزایش جذب نیتروژن، پتاسیم، فسفر، کلسیم و منیزیم در سورگوم (Taghadosi et al., 2012) وافزایش محتوی کلروفیلها و کارتنوئید در چای ترش (Sanjari et al., 2015) میشود. محلولپاشی اسید هیومیک نسبت به شاهد؛ سبب افزایش 20 درصدی در عملکرد زیستی رازیانه شد (Gholami et al., 2015). در مطالعه دیگری، اسید هیومیک فـسفر و نیتروژن را در گیاه بنت گراس افزایش داد و سبب افزایش تجمع ماده خشک شد (Mackowiak et al., 2001). محققان دیگری نیز اظهار داشتند استفاده از اسید هیومیک، علاوه بر افزایش عملکرد میتواند در جهت کاهش مصرف کودهای شیمیایی و کاهش آلودگی محیط زیست نقش مثبتی را ایفا کند و به عنوان مادهای با منبع طبیعی در جهت پایداری و افزایش تولید محصولات زراعی مورد استفاده قرار گیرد (Mojaddam et al., 2016). محافظت از محیط زیست و حرکت در راستای کشاورزی پایدار و نزدیک شدن به مؤلفه های آن، از اقدامات ضروری و مهم کشورها در دنیا میاست که با توجه به اثرات نامطلوب و استفاده بی رویه کودهای شیمیایی، کاهش استفاده از آنها و جایگزینی با مواد آلی و محرکهای رشدی به نظر مفید میآید. در این راستا، هدف از این پژوهش، بررسی اثرات محرکهای رشدی گیاهی در جهت کاهش استفاده از کودهای شیمیایی روی عملکرد و اجزای عملکرد ذرت میباشد.
مواد و روشها این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر محرکهای رشد گیاهی و مقادیر مختلف کود شیمیایی در قالب بلوکهای کامل تصادفی به صورت فاکتوریل با سه تکرار در سال زراعی 1398 و 21 تیمار در مزرعه پژوهشی مؤسسه تحقیقات خاک و آب با مختصات جغرافیایی 35 درجه و 45 دقیقه عرض شمالی و 50 درجه و 57 دقیقه طول شرقی با ارتفاع 1280 متر از سطح دریا اجرا شد. قبل از انجام آزمایش، ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک محل آزمایش در تعیین شد (جدول 1).
جدول 1- خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مزرعه Table 2. Field soil physicochemical properties.
بعد از آماده سازی زمین شامل شخم و تسطیح، با استفاده از فاروئر، پشته هایی به فاصله 60 سانتیمتر از یکدیگر در نظر گرفته شدند. هر کرت شامل پنج ردیف کاشت به طول چهار متر و یک ردیف نکاشت بین کرتها بود. اندازه هر کرت آزمایشی 12 متر مربع بود و فاصله روی ردیف 20 سانتی متر در نظر گرفته شد. کشت ذرت رقم سینگل کراس 704 در اوایل خرداد 1398 انجام گرفت. آبیاری به صورت قطرهای با نوار تیپ آبیاری و با توجه به نیاز گیاه انجام شد و در طول فصل رشد با علفهایهرز به صورت دستی مبارزه شد. عوامل مورد بررسی شامل مقادیر مختلف کودی در سه سطح (کاربرد 100 و 75 درصد کود مورد نیاز گیاه و عدم استفاده از کود (شاهد)) و محرکهای رشدی در هفت سطح (محلولپاشی اسیدآمینه، اسید فولویک و جلبک دریایی، کود آبیاری اسید هیومیک، محلول ترکیب کودآبیاری اسید هیومیک + محلولپاشی اسیدآمینه + محلولپاشی جلبک دریایی و عدم استفاده از محرکهای رشدی (شاهد)) بود. کود مورد نیاز گیاه با توجه آنالیز خاک (جدول 1) محاسبه شد، بهطوریکه در سطح کودی 100 درصد، مقدار کاربرد اوره، مونوآمونیوم فسفات، سولفات پتاسیم، آهن و روی، بهترتیب 405، 188 ، 140 ، 10 کیلوگرم و 20 کیلوگرم در هکتار برآورد شد. اوره به صورت سرک در دو مرحله هشت برگی و شروع گلدهی استفاده شد و مونوآمونیوم فسفات، سولفات پتاسیم، آهن و روی، قبل از کاشت با خاک مخلوط شدند. محلول پاشیهای اسیدآمینه، جلبک دریایی، اسید فولویک و اسید هیومیک در دو مرحله هشت برگی و قبل از گلدهی با غلظت پنج در هزار لیتر انجام شد. کود آبیاری اسید هیومیک در دو مرحله (آبیاری دوم و قبل از گلدهی) با غلظت پنج کیلوگرم در هکتار انجام شد، ولی کود آبیاری در تیمار ترکیب کود آبیاری اسید هیومیک + محلولپاشی اسیدآمینه + محلولپاشی جلبک دریایی، تنها در آبیاری دوم انجام شد. اسیدآمینه مورد استفاده در این آزمایش، AminoActiv GS 250 محصول شرکت Deretil کشور اسپانیا با 25% اسیدآمینه آزاد بود؛ از HVITA DS80 محصول شرکت BlackEarth کشور کانادا به عنوان اسید هیومیک استفاده شد که دارای 80% اسید هیومیک بود و جلبک دریایی مورد استفاده در این آزمایش، Acadian Agritech شرکت Acadian Seaplants کشور کانادا بود. اسید فولویک نیز از شرکت BlackEarth کشور کانادا تهیه شد که حاوی 70% اسید فولویک بود. عملکرد دانه و زیستی و اجزای عملکرد گیاه، در پایان فصل رشد و زمان رسیدگی اکولوژیک ذرت (15 شهریور 1395) و پس از حذف اثر حاشیه، با برداشت یک متر مربع از هر واحد آزمایشی صفات اندازهگیری شدند. صفات مورد بررسی شامل ارتفاع، طول و قطر بلال، قطر چوب بلال، تعداد ردیف بلال، تعداد دانه در بلال، وزن 100 دانه، عملکردهای کاه و زیستی، شاخص برداشت، غلظت آهن و روی در اندامهای هوایی و عملکرد دانه بود. اندازه گیری روی و آهن با اسـتفاده از دسـتگاه جــذب اتمـی مــدل AA6400-Shimadzu و با روش اکسیداسیون خشک انجام گرفت. بدین منظور، یک گرم از نمونه های پودر شده اندامهای هوایی در ترازویی با دقـت ٠٠٠١/٠ گرم وزن شد و داخل کروزه ریخته شد. سپس کروزه داخـل کـوره بـا دمـای ٥٥٠ درجه به مدت پنج ساعت، قرار داده شد. با اسـتفاده از ٢٠ میلی لیتر اسید کلریدریک یک نرمـال و حـرارت دادن روی اجاق شنی، نمونه گیاهی هضـم و عصـاره تهیـه شد. نیم میلیلیتر از عصاره با استفاده از پیپت مـدرج حباب دار برداشت شد و داخل کروزه ریخته شد و تا متوقف شدن بخارها، روی گـرمکـن حـرارت داده شـد. سـپس کـروزه بـه مـدت چهـار سـاعت در دمـای ٤٠٠ درجـه سلسیوس در کوره قرار داده شد. پس از خارج کردن کـروزه از کوره و سرد شدن آن، دو میلیلیتـر اسـید نیتریـک غلـیظ بـه آن اضافه شد و تا تبخیر شدن اسید، روی گرمکن حـرارت داده شد. سپس نمونه ها به مدت یک ساعت دوباره در کـوره قـرار داده شد و پس از سرد شدن، دو میلی لیتر اسید کلریدریک ٢٠ درصـد اضافه شد و با استفاده از کاغذ صافی واتمن ٤٢ در داخل یـک بالن ١٠ میلی لیتری صاف و به حجـم رسـانده شـد و با استفاده از دسـتگاه جــذب اتمـی، مقادیر آهن و روی اندازهگیری شد (Rouessac & Rouessac, 2007). برای تجزیه و تحلیل دادهها با روش تجزیه واریانس از برنامه آماری SAS[1] (SAS, 9.4 Institute Inc., 2019) و برای ترسیم نمودارها از نرم افزار Excel استفاده شد. مقایسه میانگینهای صفات مورد بررسی به روش آزمون حداقل تفاوت معنیدار (LSD[2]) انجام گرفت.
نتایج و بحث نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر متقابل مقادیر مختلف کودی و محرکهای رشدی، تأثیر معنی داری در سطح احتمال یک درصد روی ارتفاع داشت (جدول 2)، بهطوریکه بیشترین ارتفاع در تیمار محلوپاشی جلبک دریایی در شرایط تأمین 100 درصدی کود (9/239 سانتیمتر) مشاهده شد (جدول 2). استفاده از عصاره جلبک دریایی، باعث افزایش رشد گیاه، تحریک رشد ریشه، تأخیر در پیری و بهبود مقاومت در برابر تنش های محیطی مانند خشکسالی، شوری و دما میشود (Taghadosi et al., 2012).
جدول 2- تجزیه واریانس (میانگین مربعات) برخی صفات مورفولوژیک ذرت، تحت تأثیر سطوح مختلف کودی و محرکهای رشدی. Table 2. Variance analysis (Mean Squares) of some morphological traits of corn affected by the fertilizer and growth stimulants.
٭٭: معنیدار در سطح احتمال یک درصد. **: Significant at 1% of probability level.
جدول 3- اثر سطوح مختلف کودی و محرکهای رشدی بر برخی صفات مورفولوژیک ذرت. Tables 3. Effect of the different fertilizer levels and growth stimulants (G) treatments on some morphological traits of corn.
G1: شاهد، G2: محلولپاشی اسیدآمینه، G3: محلولپاشی جلبک دریایی، G4: کود آبیاری اسید هیومیک، G5: محلولپاشی اسید فولویک، G6: محلولپاشی اسید هیومیک،G7: ترکیب کود آبیاری اسید هیومیک، محلولپاشی جلبک دریایی و اسید آمینه. حروف مشترک در هر ستون، نشان دهنده عدم اختلاف معنیدار در سطح احتمال یک درصد میباشد. G1: Control, G2: Foliar application of amino acid, G3: Foliar application of seaweed, G4: Humic acid irrigation fertilizer, G5: Foliar application of fulvic acid, G6: Foliar application of humic acid, G7: Humic acid irrigation fertilizer + Foliar application of seaweed + amino acid. Means followed by the same letter(s) in the same column are not significantly different at 1% of probability level.
برهمکنش مقادیر کودی مورد استفاده با محرکهای رشدی، اثر معنیداری روی قطر بلال و چوب بلال و تعداد دانه در ردیف درسطح احتمال یک درصد داشت (جدول 2)، در حالی که روی طول بلال و تعداد ردیف در بلال، اثر معنیداری نداشت (جدول 2). جدول مقایسه میانگین نشان داد که بیشترین قطر چوب بلال در تیمار 100 درصد کود با ترکیب کود آبیاری اسید هیومیک، محلولپاشی جلبک دریایی و اسیدآمینه (0/29 میلیمتر) بهدست آمد و با تیمارهای محلولپاشی اسید فولویک (3/27 میلیمتر) و محلول اسید هیومیک (3/27 میلیمتر) در 100 درصد کودی در یک گروه آماری قرار گرفت (جدول 3). اسید هیومیک به دلیل اثرات هورمونی و با تأثیر بر متابولیسیم سلولهای گیاهی و با قدرت کلاتکنندگی و افزایش جذب عناصر غذایی، سبب افزایش رشد و ارتفاع گیاه میشود (Nardi et al., 2002). اسید هیومیک از طریق افزایش در محتوای نیتروژن گیاه، سبب افزایش رشد، ارتفاع و به تبع آن عملکرد زیستی میشود (Ayas & Gulser, 2005). در یک بررسی، کاربرد اسید هیومیک در محلول غذایی، موجب افزایش محتوای نیتروژن در اندام هوایی و رشد شاخساره و ریشه در ذرت شد (Tan, 2003). تأثیر مثبت هیومیک اسید بر صفات رشدی لوبیا سـبز از جملـه تعداد برگ وشاخه فرعی، وزن تر و خشـک بوتـه و ارتفاع بوته گزارش شده است (El-Bassiony et al., 2010). بیشترین قطر بلال در تیمارهای کاربرد 100 درصدی کود با ترکیب کود آبیاری اسیدهیومیک، محلوپاشی جلبک دریایی و اسیدآمینه (6/45 میلیمتر)، کاربرد 75 درصدی کود با محلولپاشی اسیدآمینه (3/43 میلیمتر) و محلولپاشی اسیدفولویک (0/44 میلیمتر)، عدم استفاده از کود با محلولپاشی اسیدفولویک (3/43 میلیمتر) و محلولپاشی اسید فولویک (7/43 میلیمتر) به دست آمد (جدول 3). جدول مقایسه میانگین نشان داد که بیشترین تعداد دانه در ردیف، در تیمارهای کاربرد 100 درصدی کود با کود آبیاری اسید هیومیک (6/38) و عدم استفاده از محرکهای رشدی (3/41) و از کاربرد 75 درصدی کود با محلولپاشی جلبک دریایی (8/38) و ترکیب کود آبیاری اسید هیومیک، محلولپاشی جلبک دریایی و اسید آمینه (8/38) بهدست آمد (جدول 3). اسید فولویک، یکی از ترکیبات هیومیکی با جرم مولکولی پایین است و در محلول های اسیدی و بازی حل میشود و این ویژگی، آن را از اسید هیومیک متمایز میکند که فقط در محلولهای بازی حل میشود. اسید فولویک، نوعی کلات کننده مناسب با قدرت تبادل یونی بالا است که قدرت جذب عناصر معدنی را در گیاهان افزایش میدهد که در نتیجه آن، مقاومت گیاه به تنشهای محیطی افزایش مییابد و باعث افزایش کیفیت و کمیت محصول میشود (Vaughan & Linehan). کاربرد عصاره جلبک، باعث افزایش رشد گیاه، تعداد برگ، تحریک رشد ریشه، تسریع زمان گلدهی، افزایش تشکیل میوه، تأخیر در پیری برگ و بهبود مقاومت به تنش های محیطی از قبیل خشکی، شوری و درجه حرارت و افزایش کمیت و کیفیت میوه میشود (Sunarpi et al., 2010; Shokouhi Far, 2016). طی تحقیقی، تأثیر مثبت محلولپاشی عصاره جلبک های دریایی بر افزایش طول سنبله در گیاه گندم گزارش شد (Mukesh et al., 2013). اسید هیومیک از طریق افزایش محتوای نیتروژن برگها و حفظ ماندگاری برگها سبب بهبود رشد، افزایش زیستتوده تولیدی و ارتفاع بوته میشود (Ayas & Gulser, 2015). اسید هیومیک به علت خواص سایتوکینینی، موجب به تأخیر انداختن تجزیه کلروفیل و پروتئینها در برگ و پیری در گلها میشود و این ترکیبات نیز در متابولیسم کربوهیدراتها و انتقال آنها به جوانههای در حال رشد نقش اساسی دارند و از این طریق موجب افزایش میزان ماده خشک در گلها و افزایش طول عمر آنها میشوند (Arteca, 1996). تجزیه واریانس صفات مورد مطالعه نشان داد که وزن صد دانه، تحت تأثیر مقادیر مختلف کودی و محرکهای رشدی در سطح احتمال یک درصد قرار گرفت (جدول 4)، بهطوریکه وزن صد دانه در تیمارهای کاربرد 100 درصدی کود با محلولپاشی جلبک دریایی (3/28 گرم) و کاربرد 75 درصدی کود با محلولپاشی اسیدآمینه (6/28 گرم) و ترکیب اسیدهیومیک، جلبک دریایی و اسیدآمینه (8/28 گرم)، بیشتر از سایر تیمارها بود (جدول 5). اسـیدهیومیک مـیتوانـد از طریـق بهبـود میـزان فتوسنتز و تولید زیست توده گیاهی، وزن هزار دانه را افـزایش دهد (Gholami et al., 2015). محققین بیان کردند که وزن هزار دانه رازیانه در تیمار محلولپاشی اسید هیومیک در مقایسه با شاهد، 11 درصد افزایش یافت (Gholami et al., 2015). از آنجا کهاسیدهای آمینه به دلیل اینکه واحدهای سازنده پروئتئین هستند و در سنتز آنها نقش دارند، با افزایش آنها، میزان پروتئین دانه بیشتر میشود.
جدول 4- تجزیه واریانس (میانگین مربعات) وزن 100 دانه، شاخص برداشت، غلظت آهن و روی اندام هوایی و عملکردهای کاه، زیستی و دانه در ذرت تحت تأثیر سطوح مختلف کودی و محرکهای رشدی. Table 4. Variance analysis (Mean Squares) of 100-seed weight, harvest index, Fe and Zn concentrations in shoot, and straw, biological and seed yields in corn affected by different fertilizer levels and growth stimulants.
٭ و ٭٭: بهترتیب معنیدار در سطح احتمال پنج و یک درصد. * and **: Significant at 5% and 1% of probability levels, respectively.
جدول 5- اثر سطوح مختلف کودی و محرکهای رشدی روی وزن 100 دانه، شاخص برداشت و عملکردهای کاه، زیستی و دانه در ذرت. Tables 5- Effect of different fertilizer levels and growth stimulants (G) treatments on 100-seed weight, harvest index, and straw, biological,and seed yields in corn.
G1: شاهد، G2: محلولپاشی اسیدآمینه، G3: محلولپاشی جلبک دریایی، G4: کود آبیاری اسید هیومیک، G5: محلولپاشی اسید فولویک، G6: محلولپاشی اسید هیومیک،G7: ترکیب کود آبیاری اسید هیومیک، محلولپاشی جلبک دریایی و اسید آمینه. حروف مشترک در هر ستون، نشان دهنده عدم اختلاف معنیدار در سطح احتمال یک درصد میباشد. G1: Control, G2: Foliar application of amino acid, G3: Foliar application of seaweed, G4: Humic acid irrigation fertilizer, G5: Foliar application of fulvic acid, G6: Foliar application of humic acid, G7: Humic acid irrigation fertilizer + Foliar application of seaweed + amino acid. Means followed by the same letter(s) in the same column are not significantly different at 1% of probability level.
اثر متقابل مقادیر کودی و استفاده از محرکهای رش،دی تأثیر معنیداری بر عملکردهای کاه و زیستی در سطح احتمال یک درصد داشتند (جدول 4). جدول مقایسه میانگین برهمکنش مقادیر کودی و محرکهای رشدی نشان داد که بیشترین عملکرد کاه (92729 کیلوگرم در هکتار) و زیستی (105952 کیلوگرم در هکتار) از تیمار کاربرد 75 درصدی کود با محلولپاشی جلبک دریایی بهدست آمد (جدول 5). نتایج تجزیه واریانس نشان داد که شاخص برداشت، تحت تأثیر برهمکنش سطوح مختلف کودی و محرکهای رشدی در سطح احتمال یک درصد قرار گرفت (جدول 4). بالاترین شاخص برداشت در تیمارهای 100 درصد کود با محلولپاشی اسیدآمینه (7/15 درصد)، کودآبیاری اسید هیومیک (9/14 درصد) و محلولپاشی جلبک دریایی (8/14 درصد) مشاهده شد (جدول 5). طی تحقیقی، افزایش رشد رویشی، کلروفیل a و b، پروتئین و فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز تحت تأثیر جلبک دریایی مشاهده و اعلام شد که محلولپاشی جلبک دریایی، سبب تولید محرکهای رشد زیستی از قبیل هورمونهای رشد و متابولیتهای دیگر در گیاه میشود که افزایش فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز، سنتز کلروفیل و پروتئین را در پی دارد (Latique et al., 2013) و به تبع آن عملکرد زیستی و کاه افزایش مییابد. اثر متقابل کاربرد سطوح مختلف کودی و محرکهای رشدی، تأثیر معنیداری روی غلظتهای آهن و روی در اندام هوایی ذرت داشت (جدول 4). بیشترین میزان آهن از تیمارهای کاربرد 100 درصدی کود با محلولپاشی اسیدآمینه (3/371 میلیگرم در کیلوگرم) و محلولپاشی جلبک دریایی (0/392 میلیگرم درکیلوگرم) بهدست آمد، بهطوریکه گیاهان این تیمارها بهترتیب، 7/37 و 0/39 درصد آهن بیشتری در اندامهای هوایی جذب کردند (شکل 1). مقایسه میانگین اثر متقابل مقادیر کودی و محرکهای رشدی نشان داد که بیشترین غلظت روی در اندامهای هوایی از تیمار کاربرد 100 درصدی کود با استفاده از اسیدهیومیک بهصورت کود آبیاری (5/47 میلیگرم در کیلوگرم) بهدست آمد (شکل 2). یکی از مزایای مهم اسید هیومیک، توانایی کلات شدن مواد مغذی مختلف برای غلبه بر کمبود مواد غذایی است (Ghorbani et al., 2010). اسـید هیومیک بـا افزایش جذب عناصر پرمصرف و ریزمغذیها، منجر به تحریـک رشـد گیاه، تحریک یا ممانعت از فعالیتهای آنزیمی، تغییر در نفوذپـذیری غشای سلولی و در نتیجه افـزایش تولیـد زیست توده میشود (El-Ghamry et al., 2009).
شکل 1- مقایسه میانگین غلظت آهن در ساقه تحت تأثیر مقادیر کودی و محرکهای رشدی در ذرت. (G1: شاهد، G2: محلولپاشی اسیدآمینه، G3: محلولپاشی جلبک دریایی، G4: کود آبیاری اسید هیومیک، G5: محلولپاشی اسید فولویک، G6: محلولپاشی اسید هیومیک،G7: ترکیب کود آبیاری اسید هیومیک، محلولپاشی جلبک دریایی و اسید آمینه. میانگینهای دارای حروف مشترک، تفاوت معنیداری در سطح احتمال یک درصد ندارند. Figure 1. Means comparison of Fe concentration in shoot affected by the fertilizer levels and growth stimulants in corn. (G1: Control, G2: Foliar application of amino acid, G3: Foliar application of seaweed, G4: Humic acid irrigation fertilizer, G5: Foliar application of fulvic acid, G6: Foliar application of humic acid, G7: Humic acid irrigation fertilizer + Foliar application of seaweed + amino acid. Means followed by the same letter(s) in the same column are not significantly different at 1% of probability level. شکل 2- مقایسه میانگین غلظت روی در ساقه، تحت تأثیر مقادیر کودی و محرکهای رشدی در ذرت. (G1: شاهد، G2: محلولپاشی اسیدآمینه، G3: محلولپاشی جلبک دریایی، G4: کود آبیاری اسید هیومیک، G5: محلولپاشی اسید فولویک، G6: محلولپاشی اسید هیومیک،G7: ترکیب کود آبیاری اسید هیومیک، محلولپاشی جلبک دریایی و اسید آمینه. میانگینهای دارای حروف مشترک، تفاوت معنیداری در سطح احتمال یک درصد ندارند). Figure 2. Means comparison of Zn concentration in shoot affected by fertilizer levels and growth stimulants in corn. (G1: Control, G2: Foliar application of amino acid, G3: Foliar application of seaweed, G4: Humic acid irrigation fertilizer, G5: Foliar application of fulvic acid, G6: Foliar application of humic acid, G7: Humic acid irrigation fertilizer + Foliar application of seaweed + amino acid. Means followed by the same letter(s) in the same column are not significantly different at 1% of probability level.
برهمکنش مقادیر کودی و محرکهای رشدی در سطح احتمال یک درصد، اثر معنیداری روی عملکرد دانه ذرت داشت (جدول 4). جدول مقایسه میانگین نشان داد که بیشترین عملکرد دانه از تیمار کاربرد 100 درصدی کود و کودآبیاری هیومیک اسید (13622 کیلوگرم در هکتار) بهدست آمد و با تیمارهای کاربرد 100 درصدی کود با ترکیب کود آبیاری اسید هیومیک، محلولپاشی جلبک دریایی و اسیدآمینه (13305 کیلوگرم در هکتار) و کاربرد 75 درصدی کود در محلوپاشی جلبک دریایی (13224 کیلوگرم در هکتار) در یک گروه آماری قرار گرفت (جدول 5). جدول همبستگی صفات مورد بررسی نشان داد که عملکرد دانه، همبستگی مثبت و معنیداری با ارتفاع (43/0r=)، قطر چوب بلال (45/0r=)، قطر بلال (34/0r=)، طول بلال (39/0r=)، تعداد دانه در ردیف (44/0r=)، وزن صد دانه (41/0r=)، عملکرد کاه (52/0r=)، عملکرد زیستی (62/0r=)، شاخص برداشت (57/0r=) و میزان غلظت روی در اندام هوایی (63/0r=) داشت (جدول 6). اسید هیومیک، نفوذپذیری غشای سلولی را بالا میبرد که به سبب آن، فشار داخل سلولی و تقسیم سلولی افزایش پیدا میکند و از طرفی موجب افزایش تولید کلروفیل و میزان فتوسنتز، جذب نیتروژن به درون سلول بیشتر وکاهش تولید نیترات میشود و در نهایت منجر به افزایش تولید میشود (Giasuddin et al., 2007). پژوهشی نشان داد که اسید هیومیک، جذب نیترات و فعالیت آنزیم ATP آز در غشاء پلاسمایی سلولهای ریشه افزایش داد؛ همچنین به سبب افزایش فتوسنتر و جذب عناصرغذایی، بر میزان عملکرد دانه در ذرت افزوده شد (Pinton et al., 1999). عصاره جلبک دریایی، یکی از منابع تجدیدپذیر میباشد که دارای عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم و برخی عناصر ریزمغذی (آهن، مس، روی، کبالت، مولیبدن و منگنز)، هورمونهای رشد (اکسین و سیتوکنین)، ویتامینها و اسیدهای آمینه است و سبب تحریک رشد و نمو و افزایش عملکرد گیاهان میشود (Elumalai & Rathore et al., 2009; ; Rengasamy, 2012; Shahbazi et al., 2015). گزارش شده است که محلولپاشی جلبک دریایی، عملکرد سویا (Rathore et al., 2009) گندم (Shahbazi et al., 2015 )، نیشکر (Deshmukh & Phonde, 2013) و بادام زمینی (Sridhar & Rengasamy, 2010) را افزایش داده است. همچنین محلولپاشی جلبک دریایی افزایش 57 درصدی عملکرد دانه سویا به سبب افزایش اجزای عملکرد از طریق افزایش جذب عناصر غذایی شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم و گوگرد را در پی داشته است (Rathore et al., 2009). استفاده از عصاره مایع جلبک دریایی (20 درصد) روی گندم، منجر به افزایش درصد جوانهزنی، رشد و عملکرد (تعداد دانه و وزن خشک بذر) در گندم شد (Kumar & Sahoo, 2011). نتایج نشان داد که استفاده از عصاره جلبک دریایی سبز و قرمز و عصارههای تجاری جلبک دریایی با کمپوست، رشد رویشی و عملکرد خیار را بهبود بخشید (Ahmed & Shalaby, 2012).
جدول 6- ضرایب همبستگی بین صفات موردبررسی Table 6. Correlation coefficients between studied traits.
* و **: بهترتیب نشاندهنده همبستگی در سطح احتمال پنج و یک درصد. A: ارتفاع، B: قطر چوب بلال، C: قطر بلال، D: طول بلال، E: تعداد ردیف در بلال، F: تعداد دانه در ردیف، G: وزن صد دانه، H: عملکرد کاه، I: عملکرد زیستی، J: شاخص برداشت، K: غلظت آهن، L: غلظت روی و M: عملکرد دانه. * and **: significant correlation at 5% and 1% of probability level, respectively. A: height, B: corn cob diameter, C: ear diameter, D: ear length, E: number of rows per ear, F: number of grains per row, G: 100-seed weight, H: straw yield, I: biological yield, J: harvest index, K: Fe concentration, L: Zn concentration and M: Seed yield.
نتیجهگیری کلی نتایج این پژوهش نشان داد که با استفاده از محرکهای رشدی میتوان از مصرف کودهای شیمیایی کاست، بهطوریکه به عملکرد آن لطمهای وارد نشود. همچنین نتایج این پژوهش ثابت کرد که استفاده از جلبک دریایی، عملکرد را نسبت به شاهد افزایش داد و با استفاده از آن میتوان در مصرف کودهای شیمیایی مورد نیاز گیاه، 25 درصد صرفهجویی کرد. همچنین علاوه بر تولید حداکثری ذرت، میتوان به یکی از مؤلفههای اصلی کشاورزی پایدار در جهت کاهش مصرف کودهای شیمیایی عمل نمود. طبق نتایج این پژوهش، استفاده از جلبک دریایی در تولید ذرت توصیه میشود.
REFERENCES
[1] Statistical Analysis System [2] Least Significant Difference | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
REFERENCES
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 783 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 417 |