امینی فرد, زهرا, کیانی, علی, آذرفر, آرش. (1401). تعیین ارزش تغذیهای و گوارشپذیری تفاله گوجهفرنگی قبل و بعد از روغنگیری در شرایط آزمایشگاهی (in vitro) و بررسی میزان تجزیهپذیری لیکوپن به روش درون شکمبهای (in situ). , 24(4), 441-452. doi: 10.22059/jap.2022.338142.623673
زهرا امینی فرد; علی کیانی; آرش آذرفر. "تعیین ارزش تغذیهای و گوارشپذیری تفاله گوجهفرنگی قبل و بعد از روغنگیری در شرایط آزمایشگاهی (in vitro) و بررسی میزان تجزیهپذیری لیکوپن به روش درون شکمبهای (in situ)". , 24, 4, 1401, 441-452. doi: 10.22059/jap.2022.338142.623673
امینی فرد, زهرا, کیانی, علی, آذرفر, آرش. (1401). 'تعیین ارزش تغذیهای و گوارشپذیری تفاله گوجهفرنگی قبل و بعد از روغنگیری در شرایط آزمایشگاهی (in vitro) و بررسی میزان تجزیهپذیری لیکوپن به روش درون شکمبهای (in situ)', , 24(4), pp. 441-452. doi: 10.22059/jap.2022.338142.623673
امینی فرد, زهرا, کیانی, علی, آذرفر, آرش. تعیین ارزش تغذیهای و گوارشپذیری تفاله گوجهفرنگی قبل و بعد از روغنگیری در شرایط آزمایشگاهی (in vitro) و بررسی میزان تجزیهپذیری لیکوپن به روش درون شکمبهای (in situ). , 1401; 24(4): 441-452. doi: 10.22059/jap.2022.338142.623673
تعیین ارزش تغذیهای و گوارشپذیری تفاله گوجهفرنگی قبل و بعد از روغنگیری در شرایط آزمایشگاهی (in vitro) و بررسی میزان تجزیهپذیری لیکوپن به روش درون شکمبهای (in situ)
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایران
چکیده
در این مطالعه، ارزش تغذیهای و گوارشپذیری تفاله گوجهفرنگی قبل و بعد از روغنگیری اندازهگیری شد. میزان لیکوپن تفاله گوجهفرنگی و نرخ ناپدید شدن شکمبهای لیکوپن تعیین شد. در آزمایشی برونتنی در قالب طرح کاملا تصادفی، میزان تولید گاز برای تفاله گوجهفرنگی قبل و بعد از روغنگیری اندازهگیری شد. میزان ناپدید شدن مادهخشک و لیکوپن تفاله گوجهفرنگی با استفاده از گاوهای فیستولادار در زمانهای صفر، دو، شش، 12، 24، 36، 48 و 72 و 96 ساعت از انکوباسیون بررسی شد و فراسنجههای تجزیهپذیری شامل بخش سریعتجزیه، کندتجزیه، ثابتنرختجزیه، پتانسیل تجزیهپذیری و تجزیهپذیریموثر برآورد شدند. نتایج نشان داد مقدار لیکوپن در تفاله 168 میلیگرم در کیلوگرم مادهخشک بود. تفاله گوجهفرنگی روغنگیریشده دارای مقادیر بیشتری پروتئینخام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی در مقایسه با تفاله گوجهفرنگی بود. فراسنجههای تولید گاز، گوارشپذیری مادهآلی و اسیدهایچرب کوتاهزنجیر تفاله روغنگیری شده بیشتر، ولی غلظت نیتروژن آمونیاکی آن کمتر از تفاله گوجهفرنگی بود. بخش سریعتجزیه، کندتجزیه، ثابتنرختجزیه، پتانسیل تجزیهپذیری و تجزیهپذیریموثر برای مادهخشک به ترتیب 32/9، 1/57، 07/0، 4/66 و 3/49 و برای لیکوپن 87/3، 1/42، 076/0، 9/45 و 1/34 بود. در نتیجه، میزان تجزیهپذیری لیکوپن در شکمبه حدود 30 درصد بود به این معنی که حدود 70 درصد لیکوپن از شکمبه عبور میکند. علاوه بر این، تفاله گوجهفرنگی روغنگیری شده ارزش خوراکی مناسبی برای استفاده در تغذیه نشخوارکنندگان را دارد.
Determination of nutritive and digestibility values of tomato pomace before and after oil extraction in vitro and evaluation of ruminal disappearance of in situ
نویسندگان [English]
Zahra Aminifard؛ Ali kiani؛ Arash Azarfar
, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran
چکیده [English]
In this study, nutritional and digestibility value of tomato pomace before (TP) and after oil extraction (DTP) were measured. Lycopene content of TP and its rumen disappearance rate was determined. In a completely randomized design, gas production content of TP and DTP was measured in vitro. Ruminal disappearance of dry matter and lycopene of TP were determined at 0, 2, 6, 12, 24, 36, 48, 72 and 96 hours of incubation using fistula cows. Ruminal degradability parameters including rapidly degraded fraction (a), slowly degraded fraction (b), fractional rate of degradation (c), potential of degradability (PD) and effective degradability (ED) were estimated. Results showed that lycopene content of TP was 168 mg/kg DM. DTP contained higher crude protein, NDF, and ADF than TP. De-oiled TP showed higher gas production, digestibility of organic matter and short-chain fatty acids and lower N-ammonia as compared to TP. The values for a, b, c, PD and ED for dry matter were 57.1, 0.07, 66.4 and 49.3% and for lycopene were 3.87, 42.1, 0.076, 45.9 and 34.1, respectively. In conclusion, ruminal degradability of lycopene was about 30% meaning that about than 70% of lycopene by-passes the rumen. Moreover, de-oiled tomato pomace has reasonable nutritive values to be used in ruminant nutrition.
Alda LM, Gogoasa I, Bordean DM, Gergen I, Alda S, Moldovan C and Nita L (2009) Lycopene content of tomatoes and tomato products. Journal of Agroalimentary Processes and Technologies, 15(4): 540-542.
Anthon G and Barrett DM (2006) of Conference. Standardization of a rapid spectrophotometric method for lycopene analysis. X International Symposium on the processing tomato, 758: 111-128.
AOAC (1991) Official Methods of Analysis. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
Blümmel M, Steingaβ H and Becker K (1997) The relationship between in vitro gas production, in vitro microbial biomass yield and 15 N incorporation and its implications for the prediction of voluntary feed intake of roughages. British Journal of Nutrition, 77(6): 911-921.
Cardinault N, Doreau M, Poncet C and Nozière P (2007) Digestion and absorption of carotenoids in sheep given fresh red clover. Animal Science 82(1): 49-55.
Chumpawadee S (2009) Degradation characteristics of tomato pomace, soybean hull and peanut pod in the rumen using nylon bag technique. Pakistan journal of Nutrition 8(11): 1717-1721.
Cruz-Monterrosa R, Ramírez-Bribiesca J, Guerrero-Legarreta M and Hernández-Mendo O (2011) Carotenoids digestion in African stargrass (cynodon plectostachyus) determined with in situ techniques in cattle. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 14(3).
Del Valle M, Cámara M and Torija ME (2006) Chemical characterization of tomato pomace. Journal of the Science of Food and Agriculture, 86(8): 1232-1236.
Getachew G, Makkar H and Becker K (2002) Tropical browses: contents of phenolic compounds, in vitro gas production and stoichiometric relationship between short chain fatty acid and in vitro gas production. The Journal of Agricultural Science, 139(3): 341-352.
Hino T, Andoh N and Ohgi H (1993) Effects of β-carotene and α-tocopherol on rumen bacteria in the utilization of long-chain fatty acids and cellulose. Journal of dairy science, 76(2): 600-605.
King T, Smith G and Lohman D (1962) Evidence of rumeno-reticullar losses of vitamin-A and caroten. Pages 1002-& in Proc. Journal of Animal Science. Amer Soc Animal Science 1111 North Dunlap Ave, Savoy, IL 61874
Mein JR, Lian F and Wang X-D (2008) Biological activity of lycopene metabolites: implications for cancer prevention. Nutrition reviews, 66(12): 667-683.
Menke KH and Steingass H (1988) Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal research and development, 28: 7-55.
Mora O, Romano JL, González E, Ruiz FJ and Shimada A (1999) In vitro and in situ disappearance of β‐carotene and lutein from lucerne (Medicago sativa) hay in bovine and caprine ruminal fluids. Journal of the Science of Food and Agriculture, 79(2): 273-276.
National Research Council (2001) Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th rev. ed. Natl. Acad. Press, Washington, DC.
Nozière P, Graulet B, Lucas A, Martin B, Grolier P and Doreau M (2006) Carotenoids for ruminants: From forages to dairy products. Animal Feed Science and Technology, 131(3-4): 418-450.
Ørskov E and McDonald I (1979) The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. The Journal of Agricultural Science, 92(2): 499-503.
Przybylska S (2020) Lycopene–a bioactive carotenoid offering multiple health benefits: a review. International Journal of Food Science and Technology, 55(1): 11-32.
Rode L, McAllister T and Cheng KJ (1990) Microbial degradation of vitamin A in rumen fluid from steers fed concentrate, hay or straw diets. Canadian Journal of Animal Science, 70(1): 227-233.
Rodrigues J, Ramin M, Huhtanen P, Aru F, Detmann E and Marcondes M (2018) Effect of soya bean oil supplementation and forage type on methane production and fibre digestibility using the in vitro gas production system. Grass and Forage Science, 73(2): 368-380.
Shi J and Maguer ML (2000) Lycopene in tomatoes: chemical and physical properties affected by food processing. Critical reviews in food science and nutrition, 40(1): 1-42.
Taghizadeh A, Palanghi V, Safamehr A, Nobakht A, Mehmannavaz Y and Paya H (2009) of Conference. Determining of nutritive values of tomato pomace using in situ and gas production techniques Proceedings of the British Society of Animal Science. Cambridge University Press. 194-194.
Van Soest Pv, Robertson J and Lewis B (1991) Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of dairy science, 74(10): 3583-3597.
Wawrzyniak A, Marciniak A and Rajewska J (2005) Lycopene content of selected foods available on the polish market and estimation of its intake. Polish joural of food and nutrition, 14(55): 195-200.
Xu C, Qu Y, Hopkins DL, Liu C, Wang B, Gao Y and Luo H (2018) Dietary lycopene powder improves meat oxidative stability in Hu lamb. Journal of the Science of Food and Agriculture.