تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,522 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,135,733 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,241,181 |
برآورد و معرفی بهترین ضرایب تشتک تبخیر ماهیانه جهت محاسبات نیاز آبی (مطالعه موردی استان کرمانشاه) | ||
مدیریت آب و آبیاری | ||
مقاله 5، دوره 12، شماره 4، بهمن 1401، صفحه 747-761 اصل مقاله (3.36 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jwim.2022.344535.1001 | ||
نویسندگان | ||
هوشنگ قمرنیا* 1؛ میثم پالاش2؛ مریم بشی پور2 | ||
1گروه مهندسی آب، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی،کرمانشاه، ایران. | ||
2گروه مهندسی آب، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. | ||
چکیده | ||
محاسبات تبخیر و تعرق به روش فائو پنمن مانتیث نیازمند پارامترهای زیادی است و کمبود برخی از آنها، محاسبات را با مشکل مواجه میسازد. ازطرفی استفاده از روشهایی که محاسبات آنها راحتتر بوده و بهراحتی برای کشاورزان قابل فهم باشد، الزامی است. یکی از روشهای غیرمستقیم برآورد تبخیر- تعرق مرجع، روش تبخیراز تشت است که میتواند به عنوان شاخصی مناسب، برای برآورد تبخیر– تعرق گیاه مرجع و در نهایت گیاه اصلی قلمداد شود. در این روش جهت محاسبه تبخیر- تعرق پتانسیل باید نتایج حاصل از تبخیر تشت را در ضریبی بنام ضریب تشت ضرب نمود. محاسبات دقیق مربوط به برآورد ضریب تشت بسیار حائز اهمیت است زیرا در مواقع فقدان تجهیزات لایسیمتری جهت برنامهریزیهای آبیاری میتواند مورد استفاده قرار گیرد. لذا در این تحقیق با استفاده از دادههای هواشناسی روزانه، ساعتی و دادههای تشت تبخیر کلاس A ایستگاه هواشناسی کل استان کرمانشاه در یک دوره درازمدت، مقادیر تبخیر و تعرق پتانسیل از روش فائو پنمن- مانتیث و سپس مقدار ضریب تشت برآورد گردید. ضرایب بهدست آمده بهعنوان معیاری جهت بررسی تخمین روشهای کونیکا، آلن پروت، اشنایدر، اشنایدر اصلاح شده، اورنگ در نظر گرفته شد. بر اساس نتایج روش اورنگ و اشنایدر اصلاح شده نسبتبه سایر روشها از دقت بالاتری برخوردار بودند. مقدار R2با روش اورنگ برای شهرستانهای اسلامآبادغرب، قصرشیرین، کرمانشاه، سرارود، سنقر، گیلانغرب، سرپلذهاب، کنگاور بهترتیب 84/0، 77/0، 72/0، 76/0، 85/0، 79/0، 77/0، 73/0 محاسبه شد. در نهایت مقادیر ضرایب تشت با روشهای مذکور در ایستگاههای مطالعاتی محاسبه و ارائه گردید. | ||
کلیدواژهها | ||
استان کرمانشاه؛ ضریب تشت تبخیر؛ فائو- پنمن- مانتیث | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Estimation and introduction of the best coefficients of monthly evaporation pan for calculations of water requirement) Case study Kermanshah province) | ||
نویسندگان [English] | ||
Houshang Ghamarnia1؛ Meisam Palash2؛ hoshang ghamarnia2 | ||
1Department of Water Engineering, Campus of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran. | ||
2Department of Water Engineering, Campus of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran. | ||
چکیده [English] | ||
Evapotranspiration calculations by the FAO Penman-Monteith method require many parameters, the lack of some of which makes the calculations difficult. On the other hand, it is necessary to use methods that are easier to calculate and are easily understood by farmers. One of the indirect methods of estimating reference evapotranspiration is the pan evaporation method, which can be considered as a suitable index to estimate the evapotranspiration of the reference plant and finally the main plant. In this method, in order to calculate the potential evapotranspiration, the results of pan evaporation must be multiplied by the pan coefficient. Accurate calculations related to the estimation of the pan coefficient are very important because it can be used for irrigation planning when there is no lysimeter equipment. In this study, by using of daily, hourly meteorological data, and data from class pan A evaporation from meteorological stations of Kermanshah province in the long term, potential evapotranspiration values of the FAO Penman-Monteith and then pan coefficients were calculated. The index coefficients as a measure of estimation methods for Cuenca, Allan, Snyder, Modified Snyder, and Orang were used. The results showed that the, Orang and modified Snyder method had a higher level of accuracy compared to the other methods. The R2 with Orang method for different cities of Islamabad Gharb, Qasr-e Shirin, Kermanshah, Sararood, Sonqor, Gilan-e Gharb, Sarpol-e zahab, Kangavar were determined as: 0.84, 0.77, 0.72, 0.76, 0.85, 0.79, 0.77, and 0.73, respectively. Finally, the values of pan coefficients calculated by all methods in study stations in different months were calculated and presented. It is hoped that the results of this study will be used by managers and farmers in the region. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Evaporation, FAO Penman-Monteith, Kermanshah Province, Pan Coefficient (Kp) | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 593 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 259 |