بهبودی املشی, عارفه, خوش خاضع, محمد جمال الدین. (1401). گونه شناسی تحریف حروف در روایات تغذیه و تأثیر آن بر فهم. , 55(1), 29-9. doi: 10.22059/jqst.2022.332749.669854
عارفه بهبودی املشی; محمد جمال الدین خوش خاضع. "گونه شناسی تحریف حروف در روایات تغذیه و تأثیر آن بر فهم". , 55, 1, 1401, 29-9. doi: 10.22059/jqst.2022.332749.669854
بهبودی املشی, عارفه, خوش خاضع, محمد جمال الدین. (1401). 'گونه شناسی تحریف حروف در روایات تغذیه و تأثیر آن بر فهم', , 55(1), pp. 29-9. doi: 10.22059/jqst.2022.332749.669854
بهبودی املشی, عارفه, خوش خاضع, محمد جمال الدین. گونه شناسی تحریف حروف در روایات تغذیه و تأثیر آن بر فهم. , 1401; 55(1): 29-9. doi: 10.22059/jqst.2022.332749.669854
گونه شناسی تحریف حروف در روایات تغذیه و تأثیر آن بر فهم
1دانش آموختۀ کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)
2استادیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره)
چکیده
روایات طبی و بهطور خاص روایات تغذیه، یکی از گونههای کاربردی روایات هستند. تأثیر مستقیم این روایات بر سلامتی مردم، اهمیت بررسی فقه الحدیثی را دو چندان میکند. ویژگی های خاص روایات مانند نقل شفاهی و عدم کتابت در سالهای نخستِ نقل، روایات را دستخوش تصرفات لفظی کرده است. این تصرفات لفظی که از آنها با عنوان کلی تحریف یاد میشود، در سه مقیاس حروف، واژگان و عبارات رخ داده است. در این جستار، موارد تحریف حروف در روایات تغذیه ذیل عناوین افزودن یا کاستن نقطه، تبدیل پایه، تغییرحرکات، تکرار و افزودن یا کاستن حروف، با روش توصیفی تحلیلی بررسی شده است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که تحریفهای رخ داده تا چه اندازه میتواند بر فهم مخاطب از سخن معصوم (ع) تأثیر گذارد. بدیهی است عدم توجه به این تحریفها و در نتیجه به کارگیری روایات محرّف در زمینه تغذیه، میتواند سلامتی انسانها را با مخاطراتی جدی روبرو سازد.
Typology of Distorting Letters in Nutrition Narrations and Its Effect on Comprehension
نویسندگان [English]
arefeh behboodi amlashi1؛ Mohammad Jamalodin Khoshkhazeh2
1MA of Qur’an and Hadith Sciences, Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran
2Assistant Professor, Department of Qur’an and Hadith Sciences, Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran
چکیده [English]
Medical narrations, and in particular nutrition narrations, are one of the practical types of narrations. The direct impact of these narrations on human health doubles the importance of studying hadith comprehension. The special features of narrations such as oral narration and lack of writing in the early years of narration made them distorted of verbal changes. These verbal changes, namely the distortion (tahrīf), occurred in three scales of letters, words and phrases. In this paper, the cases of letter distortion in nutrition narrations are studied through a descriptive-analytical method, as follows: adding or subtracting a dot, changing the base, changing movements (haraka), repeating, adding or subtracting letters. The result shows the extent that such distortions may affect the audience’s understanding of the Infallible (AS)’s words. If these distortions are not regarded, human health may face serious risks due to using distorted narrations in the field of nutrition.
کلیدواژهها [English]
Tashif, Tahrīf, Medical Narrations, Nutrition Narrations, Text Comprehension
مراجع
1. قرآن کریم.
ابناثیر، مبارک بن محمد، النهایة فی غریب الحدیث و الأثر، مصحح: محمود محمدطناحی، طاهراحمد زاوی، قم، مؤسسۀ مطبوعاتی اسماعیلیان، 1367.
دمشقی، مسیح بن حکم، الرساله الهارونیه، تهران، دانشگاه علوم پزشکی ایران، 1388.
رازی، محمدبن زکریا، الحاوی فی الطب، محقق: هیثم خلیفه طعیمی، بیروت، دار احیاء التراث العربی، 1422.
راغب اصفهانی، حسین بن محمد، مفردات الفاظ القرآن، بیروت، دارالقلم، 1412.
روازاده، حسین؛ معینی کربکندی، محمدرضا؛ سعادتمندی، عباس، «روش مجرب و ارزان قیمت و کم عارضۀ درمان دملهای چرکی با جوش شیرین و عسل»، کنفرانس بین المللی طب ایرانی اسلامی، تهران، 1398.
زبیدی، مرتضی، تاجالعروس من جواهر القاموس، تصحیح: علی شیری، بیروت، دارالفکر، 1414.
شبر، سیدعبدالله، طب الأئمۀ (ع)، بیروت، دار الإرشاد، 1428.
شبیری، سیدمحمدجواد، دانشنامۀ جهان اسلام مدخل «تصحیف و تحریف»، زیرنظر: غلامعلی حدادعادل، تهران، بنیاد دائرهالمعارف اسلامی، 1375.
60. میرداماد، محمد باقر بن محمد، الرواشح السماویه فی شرح الأحادیث الإمامیه، قم، دارالخلافه،1311.
میرحیدر، حسین، معارف گیاهی، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1385.
نراقی، مولی احمد، معراج السعاده، تهران، دلشاد، چاپ تکراری، 1366.
63. نوجوان، فاطمه، دانش، عطیه السادات، «مروری بر خواص انار از دیدگاه طب سنتی ایران و پزشکی مدرن»، مجلۀ طب سنتی اسلام و ایران، سال هشتم، شمارۀ اول، بهار 1396.
نورانی، مصطفی، دائرةالمعارف بزرگ طب اسلامی (نورانی)، قم، ارمغان یوسف. 1384.
نوری، حسین بن محمدتقی، مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، مصحح: مؤسسة آل البیت(ع)، قم، مؤسسة آل البیت(ع)، 1408.
نوری، لیلا، «تراخم از ابتلا تا درمان»، کتاب ماه علوم و فنون، شمارۀ 34، بهمن 1379.
هروی، محمدبن یوسف، بحر الجواهر (معجم الطب الطبیعی)، قم، جلال الدین. 1387.