تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,118,353 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,224,377 |
میزان آلودگی کروم کل در آب، خاک و محصولات کشاورزی منطقه میامی | ||
تحقیقات آب و خاک ایران | ||
دوره 53، شماره 4، تیر 1401، صفحه 835-847 اصل مقاله (1.23 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijswr.2022.318694.668929 | ||
نویسندگان | ||
علیرضا توکلی* 1؛ بهمن یارقلی1؛ احمد اخیانی2 | ||
1موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات،آموزش وترویج کشاورزی، کرج، ایران | ||
2مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی شاهرود، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات،آموزش وترویج کشاورزی، شاهرود، ایران | ||
چکیده | ||
کروم از جمله فلزهای سنگین و سمی برای ریز جانداران، حیوانها و گیاهان محسوب میشود که در صورت استفاده از منابع آن، به یک آلاینده جدی محیطزیست تبدیل خواهد شد. غلظتهای بالای کروم بهعنوان عاملی تنشزا برای گیاهان به شمار میرود که میتواند بهعنوان یک عامل محدودکننده رشد، خصوصیات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاهان را تحتتأثیر قرار دهد. باتوجهبه وجود معدن فعال کرومیت در منطقه فرومد شهرستان میامی استان سمنان، این تحقیق برای تعیین وضعیت آلودگی کروم در منابع آب، خاک منطقه و نمونههای گیاهی انجام شده است. برایناساس و برای شناخت، اقدام به نمونهگیری همزمان از کلیه منابع آب منطقه اعم از چاه، چشمه و قنات شده و علاوه بر تجزیه کیفی و تعیین عناصر (آنیونها و کاتیونها)، اقدام به تعیین میزان غلظت عنصر کروم کل در آزمایشگاه تخصصی مؤسسه تحقیقات خاک و آب کشور گردید. نتایج حاکی از وجود کانونهای آلودگی در مناطق فرومد، پل ابریشم، استربند، کلاته سادات است. نمونهگیری از محصولات زراعی، باغی و گیاهان دارویی منطقه، نشان داد که میزان جذب کروم در گیاه فلفل بهعنوان محصول شاخص ملی منطقه، کمتر از حد مجاز بوده (کمتر از 1 میلیگرم بر کیلوگرم) و نگرانیهای اولیه را تا حد زیادی برطرف نموده است. میزان جذب کروم کل در محصول پسته و گلابی نیز در حد مجاز است که میتوانند در برنامه کشت منطقه موردتوجه قرار گیرند. ازآنجاییکه میزان جذب کروم در دانه کنجد، گندم، یونجه، محصول انجیر و برخی محصولات بالاتر از حد مجاز است، بایستی از طریق سیاستهای تشویقی برای اصلاح الگوی کشت و جایگزینی آن با محصولات آلوده اقدام گردد. آلودگی منابع خاک منطقه به کروم در 32 نقطه مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که تقریباً تمامی انواع نمونههای خاک بیش از حد مجاز دچار آلودگی کروم هستند (دامنه 386-142 میلیگرم در کیلوگرم). نتایج نشان داد که میزان غلظت کروم کل در چهار نمونه آب شرب فرومد و پل ابریشم قبل از تصفیه 5/123، 2/107، 127 و 6/110 میکروگرم در لیتر بعد از تصفیه صفر، 7/6، صفر و 2/4 میکروگرم در لیتر بوده است که حاکی از اثربخش بودن بهکارگیری روش اسمز معکوس در تصفیه آب برای مصارف شرب و کشاورزی خانگی میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
آلودگی؛ جذب کروم کل؛ غلظت کروم؛ فرومد | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Chromium Contamination in Water, Soil and Agricultural Products of Mayamey Area | ||
نویسندگان [English] | ||
Ali Reza Tavakoli1؛ Bahman Yargholi1؛ Ahmad Akhyani2 | ||
1Agricultural Engineering Research Institute. Agricultural Research, Education and Extension Organization, Karaj, Iran | ||
2Assistant Professor Agricultural and Natural Resources Research and Education Centre of Semnan province (Shahrood), Soil and Water Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Shahrood, Iran. | ||
چکیده [English] | ||
Chromium is one of the heavy and toxic metals for microorganisms, animals, and plants, which the use of the sources that contain them may lead to serious environmental pollutants. High concentrations of chromium are considered a stress factor for plants that can affect plants' physiological and biochemical properties as a growth-limiting factor. Due to an active chromite mine in the Forumad area of Mayamey city, Semnan province, this research is to determine the status of chromium contamination in water resources, the soil of the region, and plant samples. Regarding the mentioned issue and for the identification, simultaneously sampling of all water resources in the region, including wells, springs, and aqueducts, are implemented. Besides the qualitative analysis and determination of ions (anions and cations), the total chromium concentration is investigated in the Soil and Water Research Institute. The results indicate pollution centers in the areas of Forumad, Pole Abrisham, Estarband, Kalateh-ye Sadat. A sampling of crops, horticulture, and medicinal plants in the region showed that the amount of chromium adsorption in pepper as a national index product of the region was less than the allowable limitation (less than 1 mg/kg), and the initial concerns were largely resolved. The absorption of total chromium in pistachio and pear crops is also within the allowable range, considered in the region's cultivation program. Since the absorption of chromium in sesame seeds, wheat, alfalfa, figs, and some crops is higher than the allowable level, incentive policies should be implemented to improve the cultivation pattern and replace it with contaminated crops. Contamination of soil sources in the region with chromium was investigated at 32 points. The results showed that almost all soil samples are more contaminated with chromium (range 386-142 mg/kg). The results showed that the concentration of total chromium in the four samples sent from Forumad and the Pole Abrisham before treatment was 123.5, 107.2, 127, and 110.6 μg / l after treatment of zero, 6.7, zero, and 4.2 μg / l, which indicates the use of reverse osmosis in drinking water. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Chromium concentration, Forumad, Pollution, Total chromium adsorption | ||
مراجع | ||
Abdul, G. (2011). Effect of chromium toxicity on growth, chlorophyll and some mineral nutrients of brassica juncea L. Egyptian Academic Journal Biological Sciences 2 (1): 9-15. Akenga, T., Sudio, V., Machuka, W., and Kerich, E. (2016). Heavy metal concentrations in agricultural farms in homa hills homa bay county, Keny. International J. of Science and Research, 5(10): 1664-1669. Alloway, B. J. (1995). Heavy Metals in Soils. Springer Netherlands, XIV, 368pp. Anderson, A. J., Meyer, D. R. and Mayer, F. K. (1972). Heavy metal toxicities: levels of nickel, cobalt and chromium in the soil and plants associated with visual symptoms and variation in growth of an oat crop. Aust J Agric Res. 24:557– 71. Anonymous. (2012). Instruction for Ground Water Quality Monitoring, No.620, Office of Deputy for Strategic Supervision, Department of Technical Affairs and Ministry of Energy, Bureau of Engineering and Technical Criteria for Water and Wastewater, 108 pp. Barton, L. L., Johnson, A. G. and Wagener, B. M. (2000). Inhibition of ferric chelate reductase in alfalfa roots by cobalt, nickel, chromium and copper. Journal of Plant Nutrition 23: 1833-1845. Bonet, A., Poschenrieder, C. and Barcelo, J. (1991). Chromium III ion interaction in Fedeficient and Fe-sufficient bean plants. I. Growth and Nutrient content. Journal of Plant Nutrition 14: 403-414. Chatterjee, J. and Chatterjee, C. (2000). Phtotoxicity of cobalt, chromium and copper in cauliflower. Environmental Pollution 109: 69-74. Chen, H. and Cutright, T. (2001). EDTA and HEDTA effects on Cd, Cr and Ni uptake by Helianthus annuus. Chemosphere 45 (1): 21–28. EPA. (2006). Edition of the Drinking Water Standards and Health Advisories. EPA 822-R-06-013, Office of Water U.S. Environmental Protection Agency Washington, DC FAO/WHO. (1984). List of contaminants and their maximum levels in foods. Codex Alimentarius Commission. Available at http://www.codexalimentarius.org. Ghasemi, A., Nematollahi, M. J. and Taghavi Sani, H. (2015). Potentially contaminant sources assessment and hydrogeochemical characteristics of Chromium in Golbou water resources, North Torbat Heydarieh, Khorasan Razavi. Journal of Environmental Geology, 10(34): 1-15. Joseph, G. W., Merrilee, R. A. and Raymond, E. (1995). Comparative toxicities of six heavy metals using root elongation and shoot growth in three plant species. The symposium on environmental toxicology and risk assessment, Atlanta, GA, USA. P:26– 9. Kazemzadeh Khoei, J., Nouri, A. S., Pourang, N., Alizadeh, M., Qureshi, H. and Padash. A. (2012). Investigation and measurement of heavy metals nickel, lead, copper, manganese, zinc, cadmium and vanadium in edible vegetables south of Tehran refinery. Environmental research 3 (6): 74-65. (in Farsi) Macfarlane, G. R. and Burchett, M. D. (2001). Photosynthetic pigments and peroxidase activity as indicators of heavy metal stress in the grey mangrove, Avicennia marina (Forsk.) Vierh. Marine Pollution Bulletin 42(3): 233-240. Mertz, W. (1969). Chromium occurrence and function in biological systems. Physiological Review 49: 163–239. Ministry of the Environment, Finland (MEF), (2007). Government Decree on the Assessment of Soil Contamination and Remediation Needs (214/2007, March 1, 2007). Miranzadeh, M. B., Mahmoudzadeh, A. A., Hassanzadeh, M., and Bigdeli, M. (2011). Investigation of heavy metal concentrations in the water distribution network of Kashan in 2010. Ardabil Journal of Health, Volume 2, Number 3, pp. 58-68. (in Farsi) Naqibipour, D., Taghavi, K., Sedaghathour, Sh. and Waezadeh Zadeh, M. (2015). Investigation of the efficiency of aqueous lentils in removing heavy metals from aqueous solutions. Wetland Ecobiology Quarterly 23 (6): 56-49. (in Farsi) National Standard of Iran. (2009). Drinking water - physical and chemical properties. Standard 1053, Fifth Edition, Institute of Standards and Industrial Research of Iran. (in Farsi) Panda, S. K. and Choudhury, S. (2005). Chromium stress in plants. Brazilian Journal of Plant Physiology 17: 95-192. Pirooz, P. S., Manouchehri Kalantari, Kh. and Nasibi, F. (2012). Physiological study of sunflower plant under chromium stress: Effect on growth, accumulation and induction of oxidative stress in sunflower root. Journal of Plant Biology 4 (11): 86-73. (in Farsi) Plant, J. A. and Raiswell, R. (1983). Principles of environmental geochemistry. I. Thornton (Ed.), Applied Environmental Geochemistry, Academic Press (1983), pp. 1-40. Research Deputy of Environmental Protection Organization. (1992). Sewage output standard. Publications of the Office of Environmental Education. (in Farsi) Rout, G. R., Sanghamitra, S. and Das, P. (2000). Effects of chromium and nickel on germination and growth in tolerant and non-tolerant populations of Echinochloa colona (L). Chemosphere: 40:855–859. Salmasi, R. and Pirvan, H.R. (2021). Soil pollution to some heavy metals and their relation with soil properties in Sareskand, East Azarbayjan. Journal of Environmental Science and Technology (JEST) 23 (4): 97-106. (in Farsi) Samantaray, S., Rout, G. R. and Das, P. (1998). Role of chromium on plant growth and metabolism. Acta Physiologiae Plantarum 20: 201-212. Seregin, I. V. and Ivaniov, V. B. (2001). Physiological aspects of cadmium and lead toxic effects on higher plants. Russ J Plant Physiol 48(4): 606-630. Shah, K. and Nongkynrih, J.M. (2007). Metal hyperaccumulation and bioremediation. Biologia plantarum, 51:618-634. Shanker A. K, Cervantes C., Loza-Tavera H., and Avudainayagam S. (2005). Chromium toxicity in plants. Environment International 31: 739-753. Sharma, D. C., Sharma, C. P. and Tripathi, R. D. (2003). Phytotoxic lesions of chromium in maize. Chemosphere 51(1):63-68. Sternbery S. P., and Dorn, R. W. (2002). Cadmium removal using Cladophora in batch, semi- batch and flow reactors. Bioresource Technol 81 (3): 249-255. Tóth G., Hermann T., Da Silva M. R. and Montanarella L. (2016). Heavy metals in agricultural soils of the European Union with implications for food safety. Environment International 88:299–309 Vajpayee, P., Rai, U. N., Ali, R. D., Tripathi, V., Yadav, S., Sinha, M. B. and Singh, S. N. (2001). Chromium-induced physiologic changes in Vallisneria spiralis L. and its role in phytoremediation of tannery effluent. Bull. Environ. Contam. Toxicol. 67: 246-256. WHO. (2008). Guidelines for Drinking-Water Quality, second addendum. Vol. 1, Recommendations. 3rd ed. ISBN 978 92 4 154760 4. World Health Organization Yan, G., and Viraraghavan, T. (2003). Heavy metal removal from a queous Solution by fungus Mucor rouxii. Wat. Res., 37 (18): 4486-4496. Yun- guo, L. (2006). Removal of cadmium and zinc ions from aqueous solution by living Aspergillus nigar Trans. Nonferrous Met. Soc. China 16 (3): 681-686. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 222 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 210 |