تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,091,911 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,195,790 |
ارزیابی اثرات کاربرد سیتوکنین برتسهیم مواد فتوسنتزی و درصد روغن دانه در ارقام گلرنگ در شرایط تنش خشکی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دوره 53، شماره 3، مهر 1401، صفحه 249-261 اصل مقاله (932.13 K) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2021.324063.654827 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
لیلی گلچین1؛ افشین توکلی* 2؛ احسان محسنی فرد3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی دکتری گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشیار گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استادیار گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده به منظور مطالعه اثرات کاربرد سیتوکنین بر بهبود تسهیم مواد فتوسنتزی و امکان افزایش درصد روغن دانه گلرنگ، پژوهشی بهصورت آزمایش اسپلیت پلات فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهارتکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان- ایران، در سالهای زراعی 1397-1396 و 1398-1397 اجرا شد. در این پژوهش، سطوح آبیاری شامل آبیاری مطلوب (4/0- مگاپاسگال) و تنش خشکی (2- مگاپاسگال ) در کرتهای اصلی و ارقام گلرنگ شامل سینا، فرامان، پرنیان، گلدشت و محلی اصفهان و سه سطح سیتوکنین شامل عدم مصرف (شاهد)، 50 و 75 میکرومولار بهصورت فاکتوریل در کرتهای فرعی قرار گرفتند. تنش خشکی در مرحله گلدهی، شروع شد و همزمان با اعمال تنش خشکی، محلولپاشی با سیتوکنین انجام شد. نتایج نشان داد که اعمال تنش خشکی باعث افزایش کارایی انتقال مجدد (75/42درصد)، میزان مشارکت ذخایر ساقه به دانه (26درصد) و کاهش عملکرد (8/26درصد) و روغن (6/10درصد) شد. در شرایط تنش خشکی، رقم محلی اصفهان با میانگین (42/35) درصد، بیشترین درصد روغن و افزایش 7/52 درصدی کارایی انتقال ذخایر ساقه به دانه را به خود اختصاص داد. کاربرد سیتوکنین باعث به حداقل رساندن اثرات منفی تنش خشکی و بهبود صفاتی چون کارایی ساقه در انتقال ذخایر به دانه، عملکرد دانه و درصد روغن در ارقام مورد مطالعه شد. بالاترین درصد روغن دانه با کاربرد غلظت 75 میکرومولار سیتوکنین (با میانگین38/33درصد) نسبت به تیمار شاهد بهدست آمد. بنابراین کاربرد سیتوکنین را میتوان در جهت کاهش اثرات منفی تنش خشکی، تسهیم مواد فتوسنتزی و درصد روغن دانه گلرنگ پیشنهاد کرد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
تسهیم مواد فتوسنتزی؛ تنش؛ عملکرد دانه؛ کارایی انتقال مجدد ساقه؛ گلرنگ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عنوان مقاله [English] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Effects of cytokinin application on the photoassimilate partitioning and oil percentage in safflower cultivar under drought stress condition | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان [English] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Leyli Golchin1؛ Afshin Tavakoli2؛ Ehsan Mohsenifard3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1Department of Plant Production and Genetics, Agriculture Faculty, University of Zanjan, Iran. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2Department of Plant Production and Genetics, Agriculture Faculty, University of Zanjan, Iran. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3Department of Plant Production and Genetics, Agriculture Faculty, University of Zanjan, Iran. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده [English] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
In order to evaluate the possibility of partitioning photoassimilate improvement and increasing the percentage of safflower seed oil by cytokinin application, a split plot factorial experiment was conducted based on a randomized complete block design with four replications at the research farm of Agriculture Faculty, University of Zanjan, Iran, during 2018-2019 and 2019-2020 growing seasons. In this experiment, irrigation levels included optimal irrigation (-0.4MP) and drought stress (-2 MP) were the main plots and safflower cultivars (i.e Sina, Faraman, Parnyan, Gholdasht and Mahaly Esfahan), and three levels of cytokinin, (i. e no- application (control), 50 and 75 μM) were subplots. Drought stress started at flowering stage and cytokinin spray and drought stress were performed simultaneously. The results showed that drought stress increased the remobilization efficiency (42.75%) and contribution of stem reserves to grain yield (26%) and decreased the grain yield (26.8%) and seed oil percentage (10.6%). Under drought stress condition, Mahally Esfahan cultivar had the highest oil percentage with an average of 35.42% and an increase in the transfer efficiency of stem reserves to grain (52.7%). Cytokinin application minimized the negative effects of drought stress and improved traits such as stem efficiency in grain transfer, grain yield and oil percentage in the studied cultivars. The highest percentage of seed oil was obtained by 75 μM cytokinin application (with an average of 33.38%) compared to the control treatment. Therefore, cytokinin application can be suggested to reduce the negative effects of drought stress, increase photosynthetic partitioning material and of safflower seed oil percentage. , 50 and 75 μM were allocated to subplots as factorial. At the flowering stage, simultaneously with drought stress safflower plants were sprayed with cytokinin.The results showed that drought stress increased the allocation ،transfer efficiency of stem reserves to grain, decrease grain yield and oil percentage. Under drought stress conditions Mahally Esfahan cultivar had the highest oil percentage with an average of 35.42% and an increase in transfer efficiency of stem reserves to grain 52.7 percent. The application of cytokinin minimized the negative effects of drought stress and improvement in the above traits. The highest oil percentage was obtained by application of 75 μM of cytokinin with an increase of 10% oil percentage compared to the control. Therefore, the application of 75 μM BAP can be suggested as a solution to reduce the negative effects of drought stress, increase photoassimilate partitioning and safflower seed under optimal irrigation and drought stress conditions. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها [English] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Photoasssimilate partitioning, safflower, seed yield, stem remobilization efficiency, stress | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه گیاهان دانه روغنی، منبع تولید روغن خوراکی هستند. در حال حاضر بیش از 90 درصد از کل روغن مصرفی در ایران از طریق واردات تأمین میشود که همین عامل کشور را با چالش اساسی در این زمینه مواجه کرده است .(Taleshi et al., 2014) از بین دانههای روغنی، گلرنگ به عنوان یک گیاه بومی ایران و به دلیل تحمل بالا نسبت به تنشهای محیطی از جمله خشکی، شوری و سرمای زمستانه، از اهمیت خاصی برخوردار است (Emonoger, 2010). هم اکنون حدود 5239 هکتار از اراضی کشاورزی و دیم کشور به کشت گلرنگ اختصاص داده شده است که سهم ناچیزی از روغن مصرفی کشور را پوشش داده است (Agricultural Jihad Statistics, 2020). اسیدهای چرب غیراشباع از اهمیت زیادی در کیفیت تغذیهای روغن برخوردارند و روغن گلرنگ با بیش از 80 درصد اسیدهای چرب غیر اشباع، بسیار با ارزش میباشد .(Nazari et al., 2017) این روغن با داشتن درصد بالایی از اسیدهای چرب اشباع نشده (16-20 درصد اولئیک ، 75- 71 درصد لینولئیک و اسید12-10 درصد لینولنیک) و همچنین اسیدهای چرب اشباع شده (دو تا سه درصد پالمتیک اسید و 16-20 درصد استئاریک اسید)، از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است (Bortolheiro & Silva, 2017). تنش خشکی یکی از مهمترین تنشهای محیطی محدود کننده تولید محصولات گیاهی در سراسر جهان است و اثرات نامطلوبی بر رشد و نمو گیاه و سایر فراوردههای متابولیکی دارد (Drynto et al.,2016). عملکرد بسیاری از محصولات گیاهی در اثر تنش خشکی، بیش از 50 درصد کاهش مییابد .(Zlateve & Lidon, 2012) Salek et al., 2020 نیز نشان دادند که تنش خشکی در گیاه گلرنگ باعث کاهش 18/51 درصدی عملکرد دانه گلرنگ شد. کاهش عملکرد گلرنگ توسط محققان دیگر نیزگزارش شده است(Amiri et al., 2016; Nasiri et al., 2017). پر شدن دانه به فتوسنتز جاری و انتقال مجدد مواد ذخیره شده در بافتهای رویشی در قبل و بعد از گردهافشانی وابسته است. انتقال مجدد قندهای محلول ساقه بهطور معمول زمانی آغاز میشود که فتوسنتز جاری برگها قادر به تامین نیاز مخازن فعال گیاه نباشد (Saeidi & Moradi, 2011). سیتوکنینها گروهی از هورمونها هستند که بر بسیاری از فرآیندهای نموی و فیزیولوژیک مانند انتقال مواد غذایی، پیری برگ، تشکیل و فعالسازی مریستم انتهایی، نمو گل، شکستن خواب جوانه و افزایش مقاومت گیاه در تنشهای محیطی شرکت دارند (Mazid et al., 2011). سیتوکنینها بر حرکت مواد غذایی از بخشهای دیگر گیاه به برگها و ساقهها خصوصا در شرایط تنش، تأثیر میگذارند و موجب افزایش حرکت مواد غذایی می شوند که به این پدیده، جابجایی مواد غذایی بر اثر سیتوکنین گفته میشود. Taize & Zaiger (2006) چنین فرض کردهاند که این هورمون با ایجاد یک رابطه منبع - مخزن جدید، موجب جابجایی مواد غذایی میشود. در شرایط تنش خشکی، مواد فتوسنتزی تولیدی کم و تقاضا از سوی دانهها برای دریافت مواد فتوسنتزی زیاد است و سیتوکنین با افزایش حرکت مواد غذایی و تغییر الگوی تسهیم مواد فتوسنتزی، باعث کاهش تسهیم مواد به قسمت برگها و ساقهها میشود و انتقال مواد فتوسنتزی به سمت دانهها را افزایش میدهد و در نتیجه باعث کاهش اثرات منفی تنش میشود (Taize & Zaiger, 2006; Mohamadi et al., 2014). با توجه به اهمیت گیاه گلرنگ در تغذیه انسان که با تأمین امنیت غذایی، سبب کاهش وابستگی به واردات دانههای روغنی میشود و همچنین با در نظر گرفتن مقاومت بالای آن به شرایط نامساعد محیطی، تحقیقات روی سازگاری و قابلیت کشت گیاه گلرنگ در داخل کشور ضروری است؛ بنابراین هدف از انجام این پژوهش، بررسی امکان افزایش تخصیص مواد فتوسنتزی و درصد روغن دانه با کاربرد سیتوکنین در دو شرایط آبیاری مطلوب و اعمال تنش خشکی و همچنین بررسی رقم جدید کشت شده در منطقه زنجان بود.
مواد و روشها این پژوهش در مزرعه تحقیقاتی دانشکدهی کشاورزی دانشگاه زنجان، واقع در عرض جغرافیایی 36 درجه و 40 دقیقهی شمالی و طول جغرافیایی 48 درجه و24 دقیقهی غربی و ارتفاع 1594 متری از سطح دریا در سالهای زراعی 97 -96 و 98-97 بهصورت آزمایش اسپیلیت پلات فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. هر واحد آزمایشی شامل چهار ردیف به طول شش متر بود. کاشت بهصورت مسطح بر روی ردیفهایی با 50 سانتیمتر از یکدیگر و فاصلهی بوتهها بر روی ردیف ده سانتیمتر انجام شد. عملیات تنک کردن بوتهها نیز در مرحله شش برگی برای رسیدن به تراکم مطلوب (40 بوته در متر مربع) انجام شد و سیستم آبیاری به صورت نواری بود. تیمارهای آزمایش شامل سطوح آبیاری (پتانسیل آب خاک 4/0- مگاپاسکال بهعنوان تیمار شاهد و پتانسیل آب خاک 2- مگاپاسکال تیمار تنش خشکی) بهعنوان فاکتور اصلی و پنج رقم گلرنگ (سینا، گلدشت، فرامان، پرنیان و محلی اصفهان) و محلولپاشی با هورمون سیتوکنین در سه سطح (صفر (شاهد)، 50 و 75 میکرومولار) بهعنوان فاکتورهای فرعی بود (Mohammadi et al., 2014). در بین ارقام کشت شده،رقم پرنیان، رقم اصلاح شده جدیدی بود که برای اولین بار در منطقه زنجان کاشته شد. آمادهسازی زمین در اسفند سالهای 1397و 1398 انجام شد. و بذرها در هر دو سال در تاریخ بیستم فروردین کاشته شدند و بلافاصله آبیاری انجام شد. تا مرحله 50 درصد گلدهی، آبیاری در تمام کرتها بهصورت یکسان انجام شد و جهت اعمال تنش خشکی، آبیاری در مرحله 50 درصد گلدهی در کرتهای تنش خشکی قطع شد و قطع آبیاری تا رسیدن پتانسیل آب خاک به 2- مگاپاسکال ادامه یافت (Contour- Ansel et al., 2010) و سپس آبیاری مجدد انجام شد. برای تعیین درصدی از رطوبت خاک که در آن پتانسیل آب خاک به 2- مگاپاسگال برسد، از منحنی رطوبتی خاک استفاده شد (شکل 1). برای این منظور، بعد از قطع آبیاری هر دو روز یکبار، نمونه برداری از خاک صورت گرفت و درصد رطوبت وزنی خاک تعیین شد. و تیمار تنش وقتی آبیاری شد که درصد رطوبت خاک به 12 درصد )نقطه پژمردگی دائم) رسید .همچنین تیمار شاهد هر هفته یکبار آبیاری شد، بهگونهای که رطوبت خاک در محدوده رطوبت سهلالوصول (18 تا 22 درصد رطوبت وزنی) حفظ شود. درصد وزنی رطوبت خاک مزرعه آزمایش، در ظرفیت زراعی 33 درصد، و در نقطه پژمردگی دائم، 12 درصد تعیین شد (شکل 1). جهت اعمال تیمار سیتوکینین، از 6-بنزیل آمینوپورین استفاده شد. تیمار هورمون سیتوکینین در غلظتهای اشاره شده (صفر(شاهد)، 50 و 75 میکرومولار) همزمان با اعمال تنش خشکی و سه بار با فاصله پنچ روز یکبار در هنگام غروب آفتاب اعمال شد. بهمنظور کاهش کشش سطحی آب و در نتیجه جذب بهتر، مقدار پنج سیسی ماده توئین 20 رقیق شده (01/0 درصد) به مخزن سمپاش اضافه شد. تیمار شاهد (غلظت صفر) شامل اسپری با آب مقطر بدون استفاده از هورمون سیتوکنین بود. برای اندازهگیری میزان انتقال مجدد مواد فتوسنتزی، به حداکثر وزن خشک ساقه پس از گلدهی (اتمام گلدهی) و همچنین وزن خشک ساقه در مرحله رسیدگی کامل نیاز است. برای تعیین حداکثر وزن خشک ساقه، در سه مرحله (به فاصله پنچ روز بعد از هر نوبت هورمون پاشی) و در هر مرحله ده بوته رقابت کننده از هر واحد آزمایشی انتخاب و برداشت شدند و سپس در آزمایشگاه، برگ، ساقه و طبقها از یکدیگر جدا شدند و ساقهها در پاکت کاغذی و در آون با دمای 80 درجه سانتیگراد به مدت 24 ساعت قرار گرفتند تا وزن خشک آنها بهدست آید. همچنین برای اندازهگیری تسهیم مواد فتوسنتزی، در پایان فصل رشد (در زمان رسیدگی کامل)، از سه خط وسط هر واحد آزمایشی و با حذف اثر حاشیهای، ده بوته بهطور تصادفی برداشت شدند. در آزمایشگاه، برگ، ساقه و طبقها از یکدیگر جدا شدند و هر کدام بهصورت جداگانه در پاکت کاغذی در آون 80 درجه سانتیگراد به مدت 24 ساعت قرار داده شد و وزن خشک آنها بهدست آمد و در نهایت تسهیم مواد فتوسنتزی به برگ، ساقه و طبقها محاسبه شد. در نهایت میزان انتقال مجدد مواد فتوسنتزی از ساقه به دانه و سهم ذخایر ساقه در عملکرد دانه با استفاده از روابط زیر محاسبه شدند:
شکل 1- منحنی رطوبتی خاک محل آزمایش. منحنی صورتی نمایانگر منحنی رطوبتی، خط زرد پتانسیل آب خاک در 4/0- مگاپاسگال به عنوان تیمار شاهد، خط آبی نیز پتانسیل آب خاک در 2- مگاپاسگال به عنوان تیمار تنش خشکی میباشد. Figure 1. Soil moisture curve of the experimental site soil. Pink curve: moisture curve; Yellow: soil water potential in -0.4 MP as control treatment, Blue: soil water potential in -2 MP as drought stress
رابطه1 (Kobata et al., 1992) حداکثر وزن خشک ساقه بعد از رسیدگی کامل- حداکثر وزن خشک ساقه بعد از گلدهی= انتقال مجدد مواد فتوسنتزی از ساقه به دانهها رابطه2 (Plata et al.,1994) 100×[وزن خشک ساقه در زمان گلدهی/(وزن خشک ساقه در رسیدگی-وزن خشک ساقه درمرحله گلدهی)] = کارایی ساقه در انتقال ذخایر به دانه رابطه3 (Niu et al., 1998) 100× (عملکرد دانه/ انتقال مجدد از ساقه به دانه ) =سهم ذخایر ساقه در عملکرد دانه برای اندازهگیری عملکرد دانه در مرحله رسیدگی کامل، دو متر مربع از وسط هر کرت پس از حذف اثر حاشیهای برداشت شد و سپس وزن کل بوتههای برداشت شده اندازهگیری شد. برای اندازهگیری درصد روغن از روش سوکسله (Ullah & Bano, 2011). استفاد شد. تجزیه و تحلیل دادههای دو سال از طریق مدل خطی (GLM) به کمک نرم افزار ) SASنسخه 9.1) انجام شد. به دلیل اینکه این پژوهش در دو سال زراعی انجام شد، از تست بارتلت استفاده شد. سطح معنی داری P=0.05)) بالای پنج درصد بود که فرض برابری واریانس ها پذیرفته شد و معلوم شد که واریانس ها همگن هستند. برای مقایسه میانگینها از آزمون چند دامنهای دانکن سطح احتمال پنج درصد استفاده شد. نمودارها نیز با استفاده از نرمافزار (2013) Excel رسم شد.
نتایج و بحث تسهیم مواد فتوسنتزی به برگ نتایج تجزیه واریانس صفت وزن خشک برگ، بیانگر تفاوت معنیداری بین شرایط آبیاری، رقم، اثر متقابل شرایط آبیاری و رقم و اثرمتقابل رقم در سال بود (جدول1). اعمال تنش خشکی در رقمهای پرنیان، سینا، فرامان، محلی اصفهان و گلدشت بهترتیب باعث کاهش 23/2، 5/55، 5/56، 22 و 12/13 درصدی وزن خشک برگ نسبت به آبیاری مطلوب شد(جدول2). تنش خشکی در مرحله زایشی با القای پیری به برگها، باعث کاهش وزن برگ میشود. بسته شدن روزنهها در اثر تنش خشکی، افزایش تولید کلروفیلاز و کاهش محتوی کلروفیل یکی از عوامل مهم پیری و کاهش وزن برگهاست(Pereira et al., 2008). رقم محلی اصفهان در سال اول و دوم آزمایش بهترتیب با میانگین 58/4 و 7/6 گرم، بیشترین وزن خشک برگ و رقمهای فرامان و گلدشت بهترتیب در سال اول و دوم آزمایش با میانگین 51/3 و 56/3 گرم، کمترین وزن خشک برگ را به خود اختصاص دادند (جدول3). نتایج تجزیه واریانس نسبت وزن خشک برگ به وزن خشک کل بیانگر تفاوت معنیداری بین رقم و عدم معنی داری هورمون پاشی بود (جدول1). در بین ارقام مورد مطالعه، رقم فرامان و پرنیان بهترتیب با میانگین 22/12 و17/10درصد، بیشترین و کمترین نسبت وزن خشک برگ به وزن خشک کل را به خود اختصاص دادند (جدول4). عدم وجود تفاوت معنیدار اثر کاربرد هورمون سیتوکنین نیز طبیعی و نرمال است، زیرا هورمونپاشی در مرحله گلدهی اعمال شد که برگها تشکیل شده بودند؛ بنابر این هورمون نتوانسته است بر برگهای گیاه تاثیر معنیداری داشته باشد. تسهیم موادفتوسنتزی به ساقه نتایج تجزیه واریانس صفت وزن خشک ساقه، بیانگر تفاوت معنیداری بین شرایط آبیاری، رقم، هورمونپاشی، اثر متقابل شرایط آبیاری و رقم و اثر متقابل رقم در سال بود (جدول1 ). اعمال تنش خشکی در رقمهای سینا، فرامان و محلی اصفهان بهترتیب باعث کاهش 2/57، 73/11 و1/28 درصدی وزن خشک ساقه نسبت به آبیاری مطلوب شد و این درحالیاست که تنش خشکی، تأثیر معنیداری بر رقمهای پرنیان و گلدشت نداشت (جدول2). در شرایط تنش شدید، نقش و سهم انتقال مجدد مواد ذخیره شده غیر ساختمانی در برگ و ساقه که در اثر تحریک تنش به قندهای قابل حل و انتقال تبدیل شدهاند، جهت جبران کاهش فتوسنتز جاری برای پر کردن دانهها به شدت افزایش مییابد .(Ghassemi-Golezani et al., 2014) در سال اول و دوم آزمایش، رقم محلی اصفهان بیشترین وزن خشک ساقه را به خود اختصاص داد (جدول3). کاربرد غلظت 75 و 50 میکرومولار سیتوکنین بهترتیب باعث کاهش6/30 و 6/19 درصدی وزن خشک ساقه نسبت به عدم کاربرد آن شد )جدول4). نتایج تجزیه واریانس صفت نسبت وزن خشک ساقه به وزن خشک کل، بیانگر تفاوت معنیداری بین آبیاری، رقم و هورمونپاشی(p≤0.01) بود (جدول 1). همچنین تنش خشکی باعث کاهش 2/12 درصدی نسبت وزن خشک ساقه به وزن خشک کل شد(جدول4). در بین ارقام مورد مطالعه، رقم سینا کمترین نسبت وزن خشک ساقه به وزن خشک کل و محلی اصفهان بیشترین نسبت وزن خشک ساقه به وزن کل را داشتند (جدول4). کاربرد غلظت 50 میکرومولار سیتوکنین، باعث کاهش 6/45 درصدی وزن خشک ساقه نسبت به عدم کاربرد آن شد (جدول4). دلیل کاهش وزن خشک ساقه و نسبت وزن خشک ساقه به وزن خشک کل با کاربرد سیتوکنین، افزایش تحرک و انتقال مواد فتوسنتزی بیشتر به طبقها نسبت به عدم کاربرد آن بیان شده است (Lopez Pereia et al., 2008). تسهیم موادفتوسنتزی به طبق نتایج تجزیه واریانس صفت وزن خشک طبق بیانگر تفاوت معنیداری بین شرایط آبیاری، رقم، هورمونپاشی، اثر متقابل شرایط آبیاری و رقم و اثرمتقابل هورمونپاشی در سال بود (جدول1). اعمال تنش خشکی در رقمهای پرنیان، سینا، فرامان، محلی اصفهان و گلدشت، بهترتیب باعث کاهش 6/15، 9/6،12/28، 6/29 و 8/24 درصدی وزن خشک طبق نسبت به آبیاری مطلوب شد (جدول2). در هنگام اعمال تنش خشکی در مرحله گلدهی، تعداد زیادی از گلها که توانایی بالقوه تبدیل شدن به طبق را داشتند، بهدلیل کاهش فتوسنتز و عدم فرآهمی منابع، از بین میروند و تعداد طبق در بوته کاهش مییابد .(Dawood, 2018) کاربرد 75 میکرومولار سیتوکنین در سال اول آزمایش با میانگین 6/14 و در سال دوم آزمایش با میانگین 99/13 گرم، بیشترین وزن طبق را به خود اختصاص داد و این درحالیاست که کاربرد 50 میکرومولار سیتوکنین در سال اول آزمایش، با میانگین 89/14 گرم، بیشترین وزن خشک طبق را نسبت به عدم کاربرد این هورمون داشت (شکل 2). نتایج تجزیه واریانس صفت نسبت وزن خشک طبق به وزن خشک کل، بیانگر تفاوت معنیداری بین رقم و هورمونپاشی بود (جدول 1). از لحاظ اختصاص وزن خشک کل به وزن خشک طبق، رقم سینا با میانگین16/62 درصد و پرنیان با میانگین 33/59 درصد، بر دیگر ارقام برتری داشتند (جدول4). سایتوکنینها بر حرکت مواد غذایی خصوصا در شرایط تنش، از بخشهای دیگر گیاه به برگها و ساقهها تأثیر میگذارند و موجب افزایش حرکت مواد غذایی میشوند (Koutrobas et al., 2004). کارایی ساقه در انتقال ذخایر به دانه نتایج تجزیه واریانس صفت کارایی ساقه در انتقال ذخایر به دانه، نشاندهنده تفاوت معنیدار بین شرایط آبیاری، رقم، هورمونپاشی و اثر متقابل شرایط آبیاری و رقم بود (جدول 1).
جدول 1- تجزیه واریانس اثر غلظتهای مختلف سیتوکنین(C) بر صفات مختلف پنچ رقم گلرنگ (B) در دو سطح آبیاری (I) دو سال زراعی (Y) Table 1. Variance Analysis of the effects of different cytokinin concentrations (C) on different traits of five safflower cultivars (B) under two irrigation treatments (I) in two crop years(Y)
ns،*و **: بهترتیب نشان دهنده عدم تفاوت معنی دار و معنیداری در سطح احتمال پنج و یک درصد. ns, * and **: Non significant and significant differences at 5% and 1% of probability levels, respectively.
اعمال تنش خشکی در رقمهای پرنیان، سینا، فرامان، محلی اصفهان و گلدشت بهترتیب باعث افزایش 2/25، 9/12،67/30، 7/52 و 8/25 درصدی کارایی ساقه در انتقال ذخایر به دانه نسبت به آبیاری مطلوب شد (جدول2). افزایش تسهیم مواد فتوسنتزی ذخیرهای به دانهها در شرایط تنش در مرحله دانهبندی میتواند در ارتباط با روابط منبع به مخزن باشد (Lopez Pereia et al., 2008). این بدان مفهوم است که در شرایط تنش خشکی، با نقصان فتوسنتز جاری و پیر شدن برگها، ذخایر ساقه یکی از منابع مهم فتوسنتزی برای دانههاست که تقاضای زیادی برای منابع فتوسنتزی دارند. در این حالت است که ذخایر موجود در بافتهای رویشی و خصوصا ساقهها به عنوان مبدا ثانوی، نقش مهمتری را نسبت به حالت بدون تنش در پر شدن دانه ایفا میکنند. کارایی انتقال مجدد ماده خشک، تحت تاثیر ژنتیک و محیط است و تولید ماده خشک بیشتر در مرحله گرده افشانی، باعث انتقال مجدد بیشتر ماده خشک به سمت دانه خواهد شد (Marefatzadeh Khamaneh, 2012).
جدول 2- مقایسه میانگین اثر متقابل سطوح آبیاری و رقم بر صفات مختلف ارقام گلرنگ در دو سطح آبیاری و غلظتهای مختلف سیتوکنین Table 2. Mean comparison of the interaction effects of irrigation levels and cultivar on different traits of safflower cultivars in two irrigation levels and different cytokinin concentrations
در هر ستون، میانگینهای دارای حروف مشترک،بر اساس آزمون دانکن و در سطح احتمال پنج درصد، تفاوت معنیداری ندارند. Means with the same letters in the same column are not significantly different based on Duncan's test at 5% of probability level.
شکل 2- نتایج مقایسه میانگین اثر متقابل سال و هورمونپاشی بر وزن خشک طبق. میانگینهای دارای حروف مشابه، بر اساس آزمون چند دامنهای دانکن و در سطح احتمال پنچ درصد، تفاوت معنیداری با یکدیگر ندارند. Figure 2. Mean comparison of the interaction effects of year × hormone spraying on capitule dry weight. Means with the same letters are not significantly different based on Duncan's test at 5% of probability level. جدول 3- مقایسه میانگین اثر متقابل سال و رقم برصفات مختلف ارقام گلرنگ در دو سطح آبیاری و غلظتهای مختلف سیتوکنین Table 3. Mean comparison of the interaction effects of year × cultivar on different traits of safflower cultivars in two irrigation levels and different cytokinin concentrations
در هر ستون، میانگینهای دارای حروف مشترک،بر اساس آزمون دانکن و در سطح احتمال پنج درصد، تفاوت معنیداری ندارند. Means with the same letters in the same column are not significantly different based on Duncan's test at 5% of probability level.
سهم ذخایر ساقه در عملکرد دانه تفاوت معنیداری بین اثر شرایط آبیاری، رقم و هورمونپاشی بر سهم ذخایرساقه در عملکرد دانه وجود داشت (جدول 1). اعمال تنش خشکی باعث افزایش 1/26 درصدی سهم ذخایر ساقه در عملکرد دانه شد (جدول4). محققان نیز بیشترین میزان، سهم و کارایی انتقال مجدد از ساقه گیاه را در شرایط تنش خشکی شدید (بدون آبیاری) گزارش نمودند (Mansorifar et al., 2012). از لحاظ سهم ذخایر ساقه در بین ارقام مورد مطالعه، رقم سینا با میانگین 75/0 درصد بر دیگر ارقام برتری داشت و رقم محلی اصفهان با میانگین 46/0 درصد، کمترین سهم ذخایر ساقه را در عملکرد دانه داشت (جدول4). این نتایج نشان دهنده اینست که در رقم محلی اصفهان، سهم بیشتری از مواد فتوسنتزی که در دانهها ذخیره شدهاند، از فتوسنتز جاری گیاه تامین شده است و دیگر ارقام برای پر کردن دانه، وابستگی بیشتری به مواد فتوسنتزی ذخیره شده در ساقه دارند. کاربرد غلظت 75 میکرومولار سیتوکنین، بهترتیب باعث افزایش 9/43 درصدی سهم ذخایر ساقه در عملکرد دانه نسبت به عدم کاربرد آن شد (جدول4). محققان با کاربرد چهار غلظت سیتوکنین (100 و 50،75، 25) نشان دادند که کارایی ساقه در انتقال ذخایر به دانه بهترتیب 37/16، 27/31، 89/84 و 90/79 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت و این در حالیست که که بالاترین کارایی ساقه با کاربرد 75 میکرو مولار هورمون سیتوکنین بهدست آمد(Mohammadi et al., 2013). سایتوکنینها بر حرکت مواد غذایی خصوصا در شرایط تنش، از بخشهای دیگر گیاه به برگها و ساقهها تأثیر میگذارند و موجب افزایش حرکت مواد غذایی میشوند (Koutrobas et al., 2004). عملکرد دانه شرایط آبیاری، رقم، هورمونپاشی و اثرات متقابل شرایط آبیاری و رقم، اثر متقابل رقم و سال و هورمونپاشی و سال بر عملکرد دانه معنیدار بود (جدول 1). اعمال تنش خشکی در رقمهای پرنیان، سینا، فرامان، محلی اصفهان و گلدشت بهترتیب باعث کاهش3/13، 8، 2/21، 9/14 و 7/14 درصدی عملکرد دانه نسبت به آبیاری مطلوب شد (جدول2). بهنظر میرسد که رقم سینا توانسته است در شرایط تنش خشکی، عملکرد دانه بیشتری نسبت به به دیگر ارقام داشته باشد و رقم متحملتری نسبت به دیگر ارقام در شرایط تنش خشکی باشد. در سال اول آزمایش، رقم فرامان و سینا بهترتیب با میانگین 3/3008 و 8/2995 کیلوگرم در هکتار و در سال دوم آزمایش، پرنیان و محلی اصفهان بهترتیب با میانگین 7/3366 و 3300کیلوگرم در هکتار، بیشترین عملکرد دانه را داشتند (جدول3).
جدول 4- مقایسه میانگین اثر غلظتهای مختلف سیتوکنین بر صفات مختلف گلرنگ در دو سطح آبیاری و دو سال زراعی Table 4. Mean comparison of the effects of different cytokinin concentrations on the different safflower traits under two irrigation conditions in two cropping years.
در هر ستون، میانگینهای دارای حروف مشترک،بر اساس آزمون دانکن و در سطح احتمال پنج درصد، تفاوت معنیداری ندارند. Means with the same letters in the same column are not significantly different based on Duncan's test at 5% of probability level.
در شرایط تنش خشکی، کاهش اجزای عملکرد و کاهش فتوسنتز جاری، باعث کاهش عملکرد دانه میشود .(Dawood, 2018) بهنظر میرسد که تنش کمبود آب در دوره پر شدن دانه، موجب نقصان در فتوسنتز جاری به عنوان مبدأ مهم پر شدن دانه میشود، درصورتیکه تقاضای زیاد دانهها (مقصد) همچنان وجود دارد. در این حالت، ذخایر موجود در بافتهای رویشی بهعنوان یک مبدأ ثانوی، نقش مهمتری را نسبت به حالت بدون تنش در پر شدن دانه ایفا میکنند ( (Naseri et al., 2017. کاهش عملکرد دانه گلرنگ توسط محققان دیگر هم گزارش شده است (Ahmed & Suliman, 2010). بیشترین عملکرد دانه با کاربرد 75 میکرومولار در سال دوم آزمایش (با میانگین 3365 کیلوگرم در هکتار) و کمترین آن با عدم کاربرد هورمون در سال اول آزمایش (با میانگین 5/2302 کیلوگرم در هکتار) بهدست آمد. (شکل 3). در مرحله گلدهی، تخمدانهای بارور شروع به رشد و تکامل میکنند و نیاز به تقسیم سلولی بیشتر میشود. سیتوکینینها با افزایش ژنهای درگیر در فرآیند چرخه سلولی، سبب تحریک و تسریع تقسیم سلولی میشوند. از طرفی سلولهای جدید نیاز به مواد غذایی برای رشد و نمو دارند. سیتوکنینها با افزایش تخلیه قندها از آوند آبکش و کمک به انتقال آنها به آپوپلاست و همچنین اثر بر تحرک قندهای ذخیره شده در واکوئل، به تأمین مواد غذایی برای دانههای درحال رشد کمک میکنند و از این طریق باعث حفظ تعداد بیشتری از دانهها و ذخیره بیشتری در آنها میشوند (Roith & Ehneb, 2000). محققان دیگر نیز با کاربرد غلطت های سیتوکنین بر گیاه گلرنگ بیان کردند که کاربرد سیتوکنینها باعث افزایش تخصیص مواد فتوسنتزی از برگها و ساقهها به دانهها و تغییر الگوی تخصیص مواد فتوسنتزی عملکرد دانه میشود(Mohammadi et al.,2014).
شکل 3- مقایسه میانگین اثر متقابل سال و هورمونپاشی بر عملکرد دانه. میانگینهای دارای حروف مشابه، بر اساس آزمون چند دامنهای دانکن و در سطح احتمال پنچ درصد، تفاوت معنیداری با یکدیگر ندارند. Figure 3. Mean comparison of the interaction effects of year × hormone spraying on seed yield. Means with the same letters are not significantly different based on Duncan's test at 5% of probability level.
درصد روغن دانه بر اساس نتایج، اثر سال، شرایط آبیاری، رقم، هورمونپاشی و اثر متقابل شرایط آبیاری و رقم و نیز شرایط آبیاری و هورمونپاشی بر درصد روغن دانه معنیدار بود (جدول 1). در شرایط آبیاری مطلوب، ارقام محلی اصفهان و سینا بهترتیب با میانگین های 77/36 و 92/35 درصد و در شرایط تنش خشکی نیز رقم محلی اصفهان با میانگین 42/35 درصد بیشترین درصد روغن را داشتند (جدول2). مهمترین عاملی که برای کاهش درصد روغن دانه در تنش خشکی میتوان عنوان کرد این است که تنش خشکی، باعث بروز اختلال در پر شدن دانهها میشود و طول دوره پر شدن دانهها را کاهش میدهد؛ بنابراین فرصت برای تجمع پروتئین در دانه فراهم میشود و در نتیجه درصد روغن کاهش مییابد. در واقع تنش خشکی بهویژه در هنگام رسیدگی دانهها، درصد روغن را کاهش و درصد پروتئین را افزایش میدهد و در این حالت، فرصت کافی برای سنتز روغن از پروتئینها فراهم نمیشود (Maleki Nejad & Majidi, 2015). مقایسه میانگین دادههای اثر متقابل شرایط آبیاری و هورمونپاشی نیز نشان داد که شرایط آبیاری مطلوب و تیمار 75 میکرومولار سیتوکنین با میانگین 25/35 درصد، بیشترین درصد روغن و تیمار عدم کاربرد هورمون هم در شرایط آبیاری مطلوب و هم در شرایط تنش خشکی کمترین درصد روغن دانه را داشتند (شکل 4). درصد روغن دانه با تیمار75 میکرومولار سیتوکنین در شرایط مطلوب آبیاری، 15درصد و در شرایط تنش خشکی، 10 درصد افزایش یافت و این در حالیاست که بین تیمار 75 میکرومولار و50 میکرومولار سیتوکنین، اختلاف معنیداری مشاهده نشد. کاربرد هورمون سیتوکنین باعث افزایش محتوی روغن گلرنگ در پژوهش دیگری نیز شده است & Bano ,2011) (Ullah. ستیوکنین با افزایش انتقال مواد فتوسنتزی و اسمیلاتها و تنظیم روابط منبع و مخزن، باعث افزایش وزن دانه شده است (Mahrokh et al., 2019) و این درحالیاست که سیتوکنینها با افزایش انتقال شیره پرورده به دانه، باعث افزایش مغز دانه به پوسته دانه میشوند؛ با افزایش نسبت مغز دانه به پوسته آن، درصد روغن نیز افزایش می یابد. Mohammadi et al (2014) با مطالعه چهار زمان محلولپاشی با هورمون سیتوکنین (شاهد، آغاز رشد جوانههای جانبی، گلدهی و پر شدن دانه) و سه رقم گلرنگ بهاره (زنده رود،MEC191 و سینا) بیان نموند که محلولپاشی طبقها با غلظت 75 میکرومولار هورمون سیتوکنین در مرحله گلدهی، باعث افزایش معنیدار عملکرد دانه و درصد روغن ارقام گلرنگ شد؛ بالاترین عملکرد دانه و درصد روغن در رقم MEC191 بود کهبهترتیب 84/62 و 12/65 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت. بنابراین با توجه به نتایج این پژوهش میتوان گفت که سیتوکنینها هم در شرایط آبیاری مطلوب و هم در شرایط تنش خشکی، باعث کاهش اثرات ناشی از تنش و افزایش درصد روغن میشوند.
شکل 4- مقایسه میانگین اثر متقابل سطوح آبیاری و هورمونپاشی بر درصد روغن . میانگینهای دارای حروف مشابه، بر اساس آزمون چند دامنهای دانکن و در سطح احتمال پنچ درصد، تفاوت معنیداری با یکدیگر ندارند. Figure 4. Mean comparison of the interaction effects of irrigation levels × hormone on oil percentage. Means with the same letters are not significantly different based on Duncan's test at 5% of probability level.
نتیجهگیری کلی با توجه به نتایج بهدست آمده از این پژوهش که حاکی از تاثیر تنش خشکی در مرحله گلدهی بر تسهیم مواد فتوسنتزی به دانهها، و درصد روغن دانه گلرنگ است، میتوان بیان داشت که تنش خشکی، باعث افزایش تسهیم و تخصیص مواد فتوسنتزی و کاهش عملکرد دانه و درصد روغن دانه گلرنگ در هر دو سال آزمایش شده است. رقم سینا در شرایط تنش خشکی با میانگین 2949 کیلوگرم در هکتار و رقم محلی اصفهان در شرایط آبیاری مطلوب با میانگین3247 کیلوگرم در هکتار، بیشترین عملکرد دانه را داشتند. در بین ارقام مورد مطالعه، رقم سینا با میانگین 67/22 درصد، بیشترین کارایی ساقه را در انتقال ذخایر به دانه داشت. کاربرد 75 میکرومولار سیتوکنین، باعث افزایش 6/20 درصدی تخصیص مواد فتوسنتزی کل به طبقها شد. بیشترین درصد روغن دانه گلرنگ با کاربرد 75 میکرومولار در شرایط آبیاری مطلوب (با میانگین25/35 درصد) و در شرایط تنش خشکی (با میانگین 41/32) بهدست آمد که باعث افزایش 10 درصدی روغن در شرایط تنش خشکی شد. کاربرد هورمون سیتوکنین با افزایش تحرک و انتقال مواد ذخیرهای در گیاه، باعث کاهش اثرات ناشی از تنش در گیاه شده است؛ بنابراین کاربرد هورمون سیتوکنین را میتوان به عنوان راهکاری برای بهبود تخصیص مواد فتوسنتزی، عملکرد دانه و عملکرد روغن دانه در گلرنگ، هم در شرایط آبیاری مطلوب و هم در شرایط تنش خشکی گزارش کرد. برای بررسی رقم جدید کشت شده (پرنیان) بایستی پژوهشهای دیگری نیز در مناطق آب و هوایی مختلف و در مناطق مختلف که اولین بار کشت می شود، انجام گیرد.
REFERENCES
30.Taize, L. & Zaiger , A. (2006). Plant Physiology. Fourth edition. Adequate translation (A. Zand, B. Kamkar, M. Mahdavi , A. Damghani & M. Abasi, Trans.): Mashhad university Jihad Publications. 648p.
33.Zlatev, Z. & Lidon, F. C. (2012). An overview on drought induced changes in plant growth, water relationsand photosynthesis. Emirates Journal of Food and Agriculture, 57-72.
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
REFERENCES
30.Taize, L. & Zaiger , A. (2006). Plant Physiology. Fourth edition. Adequate translation (A. Zand, B. Kamkar, M. Mahdavi , A. Damghani & M. Abasi, Trans.): Mashhad university Jihad Publications. 648p.
33.Zlatev, Z. & Lidon, F. C. (2012). An overview on drought induced changes in plant growth, water relationsand photosynthesis. Emirates Journal of Food and Agriculture, 57-72. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 212 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 231 |