تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,090,382 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,194,042 |
مستندسازی مدیریتهای زراعی مؤثر بر تولید برنج (.Oryza sativa L) در استان گیلان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 15، دوره 54، شماره 2، تیر 1402، صفحه 191-204 اصل مقاله (1.35 M) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2023.348013.654936 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
فاطمه فرحدهر1؛ محمدرضا جهانسوز* 2؛ سعید صوفیزاده3؛ محمدرضا یزدانی4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی دکتری گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استادیار گروه کشاورزی اکولوژیک، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران. ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهمنظور مستندسازی مدیریتهای زراعی مؤثر بر تولید و عملکرد برنج در استان گیلان، آزمایشی مزرعه ای-میدانی طی دو سال زراعی 1397 و 1398 اجرا شد. بهطوریکه اثر عوامل مدیریتی اعمالشده (سن نشا، تاریخ نشاکاری، تراکم کاشت، روش کشت، مقدار کود نیتروژن و حجم آبیاری) توسط کشاورزان سه شهرستان سنگر، خشک بیجار و کوچصفهان بر عملکرد و اجزای عملکرد برنج، بررسی شد. ازاینرو، 36 مزرعه در شهرستانهای مذکور که معرف مدیریت در کل استان بودند انتخاب شدند. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار عملکرد شلتوک با میانگین 4500 کیلوگرم در هکتار برای دو روستای جورکویه خشک بیجار و ابراهیمسرا کوچصفهان ثبت شد و کمترین عملکرد دانه مربوط به روستای گیلوادشتان کوچصفهان با میانگین 3000 کیلوگرم در هکتار بود. دلیل عملکرد بالا در مزارع، مربوط به تاریخهای کاشت بهموقع، کاشت نشا با سن مناسب، تراکم بهینه بوته در متر مربع، مقدار بیشتر کربن آلی خاک و مقدار مناسب کود نیتروژن مصرفی میباشد که نشاندهنده تأثیر مدیریت زراعی و ویژگیهای خاک بر عملکرد است. در میان تمامی عوامل مدیریتی، میتوان کشت بهموقع را به عنوان مهمترین جزء مدیریتی کشت برنج در استان معرفی کرد. بهطوریکه شرایط آب و هوایی مناسب در تاریخهای کشت بهموقع، به ویژه در زمان گلدهی و پرشدن دانه، منجر به استفاده از درجه حرارت مناسب در زمان بیشتر و بهره گیری گیاه از تمامی عوامل محیطی و مدیریتی شد و عملکرد بالاتر دانه را به دنبال داشت. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
تراکم بوته؛ سن نشا؛ عملکرد؛ مدیریت زراعی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عنوان مقاله [English] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Documenting Crop Managements Affecting on Rice (Oryza sativa L.) Production in Guilan Province | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان [English] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Fatemeh Farahdahr1؛ Mohammad Reza Jahansouz2؛ Saeid Soufizadeh3؛ MohamadReza Yazdani4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3Department of Agroecology, Environmental Sciences Research Institute, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4Rice Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rasht, Iran | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده [English] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
In order to document effective crop managements on rice production and yield in Guilan province, a field experiment was carried out during two years 2018 and 2019. So that the effect of applied management factors applied (seedling age, transplanting date, planting density, planting method, amount of nitrogen fertilizer, and irrigation volume) by the farmers of three counties of Sangar, Khoshkebijar and Kouchesfahan on rice yield and yield components was investigated. Therefore, 36 farms were selected in the mentioned counties that represented the management in the entire province. The results showed that the highest yield of paddy with an average of 4500 kg.ha-1 was recorded for the two villages of Jorkuye Khoshkebijar and Ebrahimsara Kouchsefahan, and the lowest grain yield was related to the village of Gilvadashtan Kouchsefahan with an average of 3000 kg.ha-1. The reason for the high yield in the fields is related to the timely planting dates, transplanting with the suitable age, optimal plant density per m2, more soil organic carbon and the appropriate amount of nitrogen fertilizer, which shows the impact of the crop management and soil characteristics on yield. Among all management factors, timely planting can be introduced as the most important management component of rice cultivation in the province. So that suitable weather conditions in timely planting dates, especially during flowering and seed filling, led to the use of appropriate temperature for a longer time and to take advantage of all the environmental and management factors that led to higher grain yield. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها [English] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Crop management, plant density, seedling age, yield | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. مقدمه امروزه با افزایش پیوسته جمعیت جهان و مصرف سالانه مواد غذایی، اهمیت جایگاه امنیت غذایی بیش از پیش مورد توجه میباشد (Mohidem et al., 2022). اگرچه، بعد از انقلاب سبز و تحول صورتگرفته در علم کشاورزی افزایش عملکرد گیاهان زراعی رخ داد، اما عوامل بسیاری سیر صعودی عملکرد را به روندی کاهشی یا به حالت سکون تبدیل کرد. ازاینرو، تولید هر چه بیشتر مواد غذایی نیازمند توجه به مدیریتهای زراعی از قبیل حاصلخیزی خاک، تاریخ و تراکم مناسب کاشت، مصرف بهینه آب و مواد غذایی، افزایش بهرهوری واحدهای کشاورزی و … میباشد (Kumar et al., 2021). غلات نقش مهم و ویژهای در الگوی مصرف هر کشوری در دنیا دارند. در میان غلات برنج پس از گندم بیشترین سطح زمینهای کشاورزی جهان را بهخود اختصاص داده است و غذای اصلی حدود نیمی از مردم جهان و کشورهای در حال توسعه میباشد (Hajarpour et al., 2017). بر اساس آمار در سال زراعی 99-1398 سطح زیر کشت زمینهای شالیزاری کشور بیش از 854 هزار هکتار بوده است. زمینهای زیر کشت برنج در ایران بهطور عمده متعلق به پنج استان مازندران (31 درصد)، گیلان (26 درصد)، خوزستان (21 درصد)، گلستان (12 درصد) و فارس (چهار درصد) میباشد. لازم به ذکر است که 60000 هکتار از زمینهای استان مازندران مربوط به کشت دوم است. همچنین، مقدار تولید این محصول در همان سال در سطح کشور 4560693 تن شلتوک بود که استان مازندران با 1539744 و استان گیلان با 1095442 تن، بیشترین مقدار تولید محصول را بهخود اختصاص دادهاند (Agricultural statistics, 2021). باتوجهبه محدودیت منابع ورودی بهویژه آب در ایران و شرایط خاص جغرافیایی کشور، بررسی مدیریتهای مختلف در زمینه تولید محصولات راهبردی نظیر برنج امری بدیهی میباشد. با اعمال مدیریت صحیح در سیستم آب، خاک و گیاه میتوان ضمن افزایش یک محصول، به کشاورزی پایدار نیز دست یافت (Liaghat et al., 2018). تاریخ کشت مناسب، ابزار مدیریتی مهمی برای تعیین بهترین تطابق زمانی مراحل فنولوژیکی گیاه با عوامل محیطی مؤثر بر آنها میباشد (Cerioli et al., 2021). همچنین، پژوهشهای انجامشده در ایری نشان میدهد که بهترین سن نشا در روش خزانه مرطوب 30-20 و در خزانه خشک 18-14 روز است (Latif Virk et al., 2020). یکی دیگر از عوامل مدیریتی که در ارزیابی عملکرد گیاهان زراعی مورد توجه میباشد، تراکم بوته و فاصله گیاهان در ردیفهای کاشت است. بهطوریکه در برنج لازمه دستیابی به عملکرد بالا، وجود تعداد کافی پنجه و خوشه بارور در واحد سطح میباشد که بستگی به تراکم بوتهها دارد. در آزمایشی جهت تعیین مناسبترین تراکم بوته برای عملکرد بالا در برنج در آرایش کشتهای 20×20، 5/22×5/22 و 25×25 سانتیمتر مربع، مشخص شد که در فواصل بیشتر هر بوته بهدلیل داشتن فضای بهتر در اطراف خود، نور بیشتری دریافت کرده و فعالیت فتوسنتزی را بهتر انجام میدهد (Hussain et al., 2022). بر اساس پژوهشها، زمان و مقدار مصرف نیتروژن بهعنوان یک عنصر کلیدی یکی از روشهای مدیریتی است که برای افزایش کارایی مصرف نیتروژن در اختیار میباشد (Rajput et al., 2020). بهطوری که مناسبترین مقدار مصرف کود اوره 200 کیلوگرم در هکتار گزارش شده است. همچنین، گزارش شده است که با مصرف نیتروژن در سه نوبت میتوان به یک عملکرد مناسب دست یافت. برای این منظور میبایست یکسوم نیتروژن در مرحله نشاکاری، یکسوم در مرحله پنجهزنی و یکسوم باقیمانده در مرحله ظهور خوشه به زمین اضافه شود (Rao et al., 1997). امروزه پژوهشهای بسیاری نشان میدهد که در بسیاری از مناطق کشت برنج، سرعت روند افزایش عملکرد در حال کاهش میباشد (Zhang et al., 2022). خلأ عملکرد به عوامل مختلفی از جمله عوامل مرتبط با خاک، کمبود رطوبت، شوری آب، مکانیزاسیون، آفات، بیماریها، علفهای هرز و ... نسبت داده شده است (Yousefan et al., 2021). بنابراین، اعمال روشهای مدیریتی مناسب که در جهت رفع محدودیتهای موجود عمل کرده و منجر به نزدیکشدن عملکرد واقعی به عملکرد پتانسیل شود میتواند در کاهش مقدار خلأ عملکرد نقش مثبتی داشته باشد (Bhuiyan et al., 2020). ازاینرو، پژوهش حاضر با بررسی و مقایسه عوامل مدیریتی کشت برنج در استان گیلان، به بیان شباهتها و تفاوتهای این عوامل در بین مزارع پرداخته و در نهایت، مؤثرترین عوامل مدیریتی بر عملکرد و اجزای عملکرد برنج معرفی میشود.
تحقیق حاضر بهصورت آزمایش مزرعهای- میدانی در بخش مرکزی سفیدرود استان گیلان در سالهای 1397 و 1398 اجرا شد. استان گیلان در 36 درجه و 36 دقیقه تا 38 درجه و 27 دقیقه عرض شمالی و 48 درجه و 25 دقیقه تا 50 درجه و 34 دقیقه طول شرقی قرار گرفته است. دادههای آب و هوایی مربوط به دوره رشد گیاه در هر دو سال آزمایش از ایستگاه هواشناسی که در میانه مناطق مورد مطالعه قرار داشت، دریافت شد که در جدول 1 ارائه شده است. همچنین، برخی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک سه شهرستان مورد مطالعه در جدول 2 مشاهده میشود. محدوده استان گیلان به چهار دشت تقسیمبندی شده است که در پژوهش حاضر، محدوده دشت سفیدرود مورد بررسی قرار گرفت. طبق آمار سازمان جهاد کشاورزی 171000 هکتار از سطح شالیزاری استان گیلان در شبکه آبیاری سفیدرود قرار دارد. دشت مرکزی سفیدرود بر مبنای توپوگرافی و شیب اراضی (وزارت نیرو، 1392)، به سه منطقه بالادست، میاندست و پاییندست تقسیم شده است و از مستعدترین مناطق استان و کل کشور محسوب میشود. رایجترین رقمهای کشتشده در این ناحیه شامل رقمهای محلی: هاشمی، علیکاظمی، دمسیاه و رقمهای اصلاحشده خزر و گیلانه میباشد. بیشترین سطح زیر کشت رقمهای محلی در این ناحیه مربوط به رقم هاشمی با 75 درصد سطح زیر کشت است (مکاتبات شخصی نویسندگان با سازمان جهاد کشاورزی). واحد مطالعاتی در این آزمایش مزرعه کشاورز بود. بدینمنظور تعداد 36 مزرعه از مجموع سه شهرستان که از لحاظ دسترسی به آب به سه منطقه سنگر (بالادست)، کوچصفهان (میاندست) و خشکبیجار (پاییندست) تقسیم شده بود، انتخاب و چهار روستا در هر منطقه (شهرستان سنگر (روستاهای دهبنه، نصرالهآباد، بنکده و میانده)، کوچصفهان (روستاهای ابراهیمسرا، حشکوا، گیلوادشتان و بلسبنه) و خشکبیجار (روستاهای امینآباد، جورکویه، جیرسرویشکا و پیرعلیده)) و سه مزرعه در هر روستا بهعنوان تکرار در نظر گرفته شد.
انتخاب مزارع هدف بر پایه بازدیدهای میدانی قبل از شروع آزمایش و با همکاری مراکز خدمات جهاد کشاورزی صورت پذیرفت. در هر منطقه مزارع بهگونهای انتخاب شد که شرایط و ویژگیهای حاکم بر مزرعه و مدیریت زارع معرف کل منطقه مورد مطالعه باشد و بتوان نتایج بهدستآمده را به کل منطقه تعمیم داد. بهمنظور جمعآوری اطلاعات مورد نیاز در رابطه با چگونگی مدیریت مزارع توسط کشاورزان، از طریق مصاحبه رودررو پرسشهایی از کشاورزان توسط پژوهشگر انجام و اطلاعات ثبت شد. در پرسشنامه طیف گستردهای از اطلاعات مشتمل بر تاریخچه مزرعه، عملیات کاشت (تاریخ نشاکاری، تراکم کاشت، فاصله بین ردیف و روش کشت)، عملیات داشت (تاریخ، نوع و زمان مصرف کود نیتروژن، تاریخ آبیاری، حجم آب آبیاری) و تاریخ برداشت و چگونگی مدیریت مزرعه جمعآوری شد. برخی از این اطلاعات در ابتدای فصل و برخی دیگر باتوجهبه ماهیت آنها در طول دوره رشد برنج با حضور پیدرپی در مزارع هدف و پرسش از کشاورزان ثبت شد. در پایان فصل رشد نیز در مرحله برداشت نهایی، برای اندازهگیری عملکرد از سطحی معادل دو متر مربع از ردیفهای وسط مزرعه و برای اندازهگیری اجزای عملکرد از سطحی برابر با یک متر مربع اقدام به کفبرکردن کپهها شد و پس از خرمنکوبی عملکرد شلتوک محاسبه شد. لازم به ذکر است تمامی اندازهگیریها و نمونهبرداریها در طول دوره رشد در مزرعه کشاورز توسط پژوهشگر انجام شد. دادههای جمعآوریشده، با استفاده از نرمافزار آماری SAS (SAS Institute, 2008) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. قبل از تجزیه واریانس نیز از نرمالبودن توزیع خطای آزمایشی در هر یک از تیمارها و یکنواختبودن آن در بلوکهای آزمایشی و همگنی سالهای آزمایش بر اساس آزمون بارتلت اطمینان حاصل شد. عملیات تجزیه واریانس و مقایسه میانگین دادهها، براساس آزمون چنددامنهای دانکن در سطح احتمال پنج درصد صورت گرفت.
بر اساس آزمون همگنی سالهای آزمایش، بین دو سال از نظر تعداد خوشه و وزن هزار دانه تفاوت معنیدار آماری وجود داشت (جدول 5). درحالیکه بر سایر صفات فاقد اثر معنیدار آماری بود. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که سالهای آزمایش بر تعداد پنجه در متر مربع، طول خوشه، تعداد دانه در خوشه و عملکرد دانه در سطح یک درصد و بر تعداد دانه پر در خوشه در سطح پنج درصد معنیدار میباشد. برهمکنش روستا در شهرستان نیز بجز بر طول خوشه که از نظر آماری فاقد معنیداری بود، بر سایر صفات معنیدار شد. همچنین، برهمکنش سال در روستا بر تعداد دانه در سطح احتمال یک درصد و تعداد دانه پر در خوشه در سطح احتمال پنج درصد معنیدار و بر سایر صفات فاقد تفاوت آماری معنیدار بود (جدول 3). مطابق با جدول 5، برهمکنش روستا در شهرستان بر تعداد خوشه در هر دو سال فاقد اختلاف معنیدار شد. افزونبراین، برهمکنش روستا در شهرستان بر وزن هزار دانه در سال اول تفاوت معنیدار نداشت و در سال دوم در سطح یک درصد معنیدار شد.
ns، * و ** بهترتیب بیانگر عدم معنیداری، معنیداری در سطح احتمال پنج و یک درصد هستند.
3-1. مدیریت زراعی در استان گیلان بهطور عموم عملیات نشاکاری از اوایل اردیبهشت آغاز میشود و در اواسط اردیبهشت بهاوج خود رسیده و تا خردادماه نیز ادامه دارد. تاریخ کاشت بهموقع با میانگین 48 روز پس از اول فروردین برای شهرستان خشکبیجار (شکل 1) منجر به افزایش عملکرد و افزایش کارایی مصرف آب برای این شهرستان شد. تاخیر در تاریخ کاشت بهدلیل مواجه اواخر دوره رشد گیاه با بارندگیهای آخر فصل در منطقه، موجب افزایش خطر ورس و در نتیجه، تأثیر منفی بر عملکرد میشود. یکی از موارد مدیریتی اعمالشده از سوی کشاورزان، سن نشای کاشتهشده میباشد. سن نشاء جهت انتقال به زمین اصلی در شهرستانهای مورد بررسی بین 20 تا 30 روز بود (شکل 2). استفاده از نشاهایی با سن مناسب میتواند یکی از دلایل افزایش عملکرد در مزارع باشد. مناسبترین سن نشا در پژوهشهای انجامشده در ایری 20 تا 30 روز گزارش شده است که با نتایج حاضر همخوانی دارد. بر اساس بررسیهای بهعملآمده تراکم کاشت در مزارع مورد بررسی بین 17 تا 22 بوته در متر مربع بود که بهعنوان بهترین تراکم برای رقم محلی هاشمی میتواند معرفی شود. بیشتر روستاها بدون تفاوت معنیدار در طیف مذکور قرار داشتند (شکل 3). مصرف کود نیتروژن در مزارع بین 160 تا 290 کیلوگرم در هکتار متغیر بود (شکل 4). مزارعی که از ماده آلی و نیتروژن کمتری برخوردار میباشند، مصرف بهینه کود نیتروژن جهت دستیابی به مطلوبترین نتیجه، تا 250 کیلوگرم در هکتار، میباشد و بیش از آن هدررفت نهاده محسوب میشود. افزونبراین، کاربرد بهینه کود نیتروژن همسو با پایش دقیق سایر عوامل مدیریتی بایستی بهکار رود. میانگین مقدار آب مصرفی در شهرستان خشکبیجار طی سالهای 1397 و 1398 بهترتیب 7490 و 7570، شهرستان کوچصفهان 8090 و 8270 و شهرستان سنگر 8820 و 9450 متر مکعب در هکتار بود (شکل 5). عملکرد بالاتر دانه و مصرف آب کمتر در شهرستان خشکبیجار منجر به دستیابی به بیشترین کارایی مصرف آب در این شهرستان شد. پژوهشها نشان میدهد که کاربرد روشهای کمآبیاری، در حدود 38 درصد مصرف آب شالیزار را بدون کاهش عملکرد و سود کشاورزان، کاهش میدهد (Avijit Sen et al., 2020). با اعمال مدیریت مطلوب آبیاری، میتوان بهرهوری آب در بخش کشاورزی را تا حد ممکن افزایش داد.
ns، * و ** بهترتیب بیانگر عدم معنیداری، معنیداری در سطح احتمال پنج و یک درصد هستند.
ns، * و ** بهترتیب بیانگر عدم معنیداری، معنیداری در سطح احتمال پنج و یک درصد هستند.
3-2. تاثیر عوامل مدیریت زراعی بر عملکرد و اجزای عملکرد 3-2-1. تعداد پنجه بر اساس نتایج مقایسه میانگین، بیشترین تعداد پنجه با میانگین 522 عدد به روستای ابراهیمسرا در شهرستان کوچصفهان تعلق داشت. این در حالی بود که روستاهای حشکوا در همان شهرستان، تمام روستاهای خشکبیجار و روستاهای دهبنه، نصرالهآباد و میانده سنگر با روستای ابراهیمسرا دارای حرف مشترک آماری بودند. کمترین تعداد پنجه نیز با میانگین 311 عدد، برای روستای گیلوادشتان شهرستان کوچصفهان ثبت شد (شکل 6). مطابق با پژوهشها با افزایش سن نشا از تعداد پنجه بهطور خطی کاسته میشود. نشاهای 20 روزه بر نشاهای 40 روزه از نظر تعداد پنجه بارور در متر مربع برتری دارند (Sarkar et al., 2011). بنابراین، بیشتر روستاهای مورد مطالعه از نشاهای زیر 30 روز استفاده کردند که باتوجهبه پژوهشها، بهترین سن نشا میباشد (شکل 2). یکی دیگر از موارد مدیریتی مؤثر بر تعداد پنجه، تراکم بوته در متر مربع است (شکل 3). نتایج پژوهشها نشان داد با افزایش تراکم، تعداد پنجه بهطور معنیداری کاهش مییابد؛ زیرا در تراکم کم فاصله کاشت و شرایط تغذیهای مانند نور و هوا برای هر بوته مناسبتر است و رقابت بین گیاهان مجاور با کاهش مواجه میشود (Hasanuzzaman et al., 2009). اما در مطالعه حاضر تراکم بوته در محدوده بین مناسب و بسیار کم قرار داشت. بنابراین، تراکم بین 17 تا 22 بوته در متر مربع بهعنوان بهترین تراکم میتواند معرفی شود. چرا که بیشتر روستاها بدون تفاوت معنیدار در طیف مذکور قرار داشتند. گزارش شده است که بیشترین تعداد پنجه از تراکم 15×15 سانتیمتر با میانگین 519 و کمترین نیز از تراکم 30×30 سانتیمتر با میانگین 335 پنجه در واحد سطح بهدست میآید (Sharma et al., 2011). مقدار کود نیتروژن مصرفی در روستاهای مورد بررسی نیز از عواملی بود که ممکن است بر تعداد پنجه برنج اثرگذار باشد. در روستای ابراهیم سرا میانگین کاربرد کود نیتروژن بیش از 200 کیلوگرم در هکتار بود (شکل 4). در این بررسی، کمتربودن ماده آلی و نیتروژن موجود در خاک مزارع شهرستانهای کوچصفهان و سنگر، این مناطق را مستعد کاربرد کود نیتروژن میسازد و با کاربرد کود تا 250 کیلوگرم در هکتار، افزایش عملکرد برنج مورد انتظار میباشد. دلیل افزایش تعداد پنجه با مصرف بیشتر نیتروژن، تأثیر غیر مستقیم نیتروژن بر سیتوکنین و جیبرلین بیان شده است. بهاینترتیب که سیتوکنین موجب تکثیر و افزایش بخشهای انتهایی شاخهها و برگهای جوان میشود که محل ساخت جیبرلین هستند (Luo et al., 2022). در پژوهشهای دیگری نیز گزارش شده است که با افزایش مصرف نیتروژن، تعداد پنجهها افزایش مییابد (Ma et al., 2021; Zhou et al., 2022).
شکل 1. میانگین تاریخ نشاکاری در مزارع مورد بررسی شهرستانهای مورد مطالعه
شکل 2. میانگین سن نشاء در مزارع مورد بررسی شهرستانهای مورد مطالعه
شکل 3. میانگین تراکم بوته در متر مربع در مزارع روستاهای مورد مطالعه
شکل 4. میانگین مقدار کود نیتروژن مصرفی در مزارع روستاهای مورد مطالعه
شکل 5. میانگین حجم آب مصرفی در مزارع روستاهای مورد بررسی
3-2-2. تعداد خوشه همانگونه که در شکل مقایسه میانگین (شکل 7) مشاهده میشود، در سال اول آزمایش میانگین تعداد خوشه در تمام محیطها فاقد تفاوت معنیدار بود. بااینحال بیشترین و کمترین تعداد با میانگین 538 و 319 عدد، بهترتیب به میانده سنگر و بلسبنه کوچصفهان تعلق داشت. میانگین تعداد خوشه در تمامی مزارع در سال دوم کمتر از سال اول بود. بیشترین تعداد خوشه در سال 1398 با میانگین 351 عدد برای روستای نصراله آباد سنگر ثبت شد که با تمامی روستاهای شهرستان سنگر و دو روستای امین آباد و جیرسرویشکا شهرستان خشکبیجار فاقد تفاوت معنیدار بود. کمترین تعداد خوشه در سال 1398 با 55 درصد کاهش نسبت به نصراله آباد در روستای جورکویه خشکبیجار مشاهده شد. در مجموع، تعداد خوشه تمامی مزارع در سال 1398 نسبت به سال 1397 کاهش یافت. گزارش شده است که با افزایش تراکم، تعداد ساقه اصلی و تعداد خوشه در متر مربع افزایش مییابد
شکل 6. میانگین تعداد پنجه در متر مربع در مزارع مورد بررسی شهرستانهای مورد مطالعه. میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک در هر ستون فاقد تفاوت معنیدار آماری در سطح پنج درصد میباشند. Kh1: امینآباد، Kh2: جورکویه، Kh3: جیرسر ویشکا، Kh4: پیرعلیده، K1: ابراهیم سرا، K2: حشکوا، K3: گیلوادشتان، K4: بلسبنه، S1: ده بنه، S2: نصراله آباد، S3: بنکده، S4: میان ده.
شکل 7. میانگین تعداد خوشه در متر مربع در مزارع روستاهای مورد مطالعه درسالهای 1397 و 1398. میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک در هر ستون فاقد تفاوت معنیدار آماری در سطح پنج درصد میباشند. Kh1: امینآباد، Kh2: جورکویه، Kh3: جیرسر ویشکا، Kh4: پیرعلیده، K1: ابراهیم سرا، K2: حشکوا، K3: گیلوادشتان، K4: بلسبنه، S1: ده بنه، S2: نصراله آباد، S3: بنکده، S4: میان ده.
3-2-3. طول خوشه مطابق با شکل 8، میانگین طول خوشه در روستاهای مورد بررسی با یکدیگر فاقد اختلاف معنیدار آماری بود. بااینحال، بیشترین مقدار با میانگین 30 سانتیمتر در روستاهای میانده و بنکده سنگر، روستاهای جورکویه و پیرعلیده خشکبیجار مشاهده شد. کمترین مقدار با میانگین 28 سانتیمتر به روستاهای گیلوادشتان و بلسبنه در شهرستان کوچصفهان تعلق یافت. سن نشاء و تراکم بوته از عوامل مدیریتی هستند که میتوانند بر طول خوشه مؤثر باشند. بهطوریکه نشاهایی با سن 20 تا 25 روز بهتر میتوانند خودشان را با شرایط تطبیق دهند (Latif Virk et al., 2021). در پژوهش حاضر، بیشتر روستاهای مورد بررسی از نشاهایی با سن 20 تا 25 روزه استفاده کردند. بنابراین، عدم معنیداری طول خوشه در تمامی مکانهای مورد بررسی میتواند بهدلیل کاربرد نشاهایی با سن مطلوب باشد. افزونبراین، تراکم بوته بهعنوان دیگر عامل مدیریتی کشاورز نیز در بین مزارع اختلاف زیادی نداشت.
شکل 8. میانگین طول خوشه در مزارع روستاهای مورد مطالعه درسالهای 1397 و 1398. میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک در هر ستون فاقد تفاوت معنیدار آماری در سطح پنج درصد میباشند. Kh1: امینآباد، Kh2: جورکویه، Kh3: جیرسر ویشکا، Kh4: پیرعلیده، K1: ابراهیم سرا، K2: حشکوا، K3: گیلوادشتان، K4: بلسبنه، S1: ده بنه، S2: نصراله آباد، S3: بنکده، S4: میان ده.
3-2-4. تعداد دانه در خوشه بر اساس نتایج مقایسه میانگین، بیشترین تعداد دانه در خوشه بدون اختلاف معنیدار آماری، به دو روستای پیرعلیده در شهرستان خشکبیجار با میانگین 105 عدد و میانده در شهرستان سنگر با میانگین 103 عدد اختصاص داشت. درحالیکه روستاهای امینآباد و جورکویه خشکبیجار، ابراهیمسرا و حشکوا کوچصفهان و بنکده و نصرالهآباد سنگر با دو روستای ذکرشده در سطح آماری یکسانی قرار داشتند. کمترین تعداد دانه در خوشه نیز با میانگین 75 عدد در روستای دهبنه شهرستان سنگر مشاهده شد (شکل 9). مطابق با پژوهشها، افزایش تعداد خوشه در بوته منجر به افزایش تعداد دانه در خوشه میشود (Latif Virk et al., 2021).
شکل 9. میانگین تعداد دانه در خوشه در مزارع روستاهای مورد بررسی. میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک در هر ستون فاقد تفاوت معنیدار آماری در سطح پنج درصد میباشند. Kh1: امینآباد، Kh2: جورکویه، Kh3: جیرسر ویشکا، Kh4: پیرعلیده، K1: ابراهیم سرا، K2: حشکوا، K3: گیلوادشتان، K4: بلسبنه، S1: ده بنه، S2: نصراله آباد، S3: بنکده، S4: میان ده.
3-2-5. تعداد دانه پر در خوشه همانگونه که در شکل 10 مشاهده میشود، بیشترین تعداد دانه پر در خوشه با میانگین 100 عدد به دو روستای پیرعلیده واقع در شهرستان خشکبیجار و میانده در شهرستان سنگر اختصاص داشت. از سوی دیگر، روستاهای جورکویه خشکبیجار، ابراهیمسرا و حشکوا کوچصفهان و نصرالهآباد و بنکده سنگر با دو روستای بیانشده دارای حرف مشترک آماری بودند. کمترین تعداد، با میانگین حدود 69 عدد، بدون معنیداری آماری به دو روستای دهبنه سنگر و گیلوادشتان کوچصفهان تعلق یافت. بین تعداد دانههای پر و طول خوشه همبستگی مثبتی گزارش شده است (Talcukdar et al., 2002)، در این پژوهش طول خوشه در دو روستای پیرعلیده و میانده بیشترین مقدار و برای روستای گیلوادشتان با 94 درصد کاهش نسبت به دو روستای مذکور، کمترین مقدار ثبت شد. بهنظر میرسد، افزایش تأمین مواد فتوسنتزی بیشتر منجر به پرشدن دانهها در نتیجه تقسیط بیشتر شیره پرورده به دانه در گیاهانی با طول خوشه بلندتر شده است (Hussain et al., 2022). افزایش معنیدار عملکرد و اجزای عملکرد برنج با افزایش مصرف نیتروژن از صفر تا 90 کیلوگرم در هکتار گزارش شده است. در پژوهشی دیگر گزارش شد که بالاترین عملکرد دانه با مصرف سه نوبت نیتروژن (یکسوم 15 روز بعد از نشاکاری، یکسوم 30 روز پس از نشاکاری و یکسوم در مرحله ظهور خوشه) با مقدار 105 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن بهدست میآید (Talcukdar et al., 2002). نتایج پژوهشهای بیانشده در مغایرت با نتایج حاضر بود. بهگونهای که روستای گیلوادشتان کوچصفهان با 300 کیلوگرم در هکتار بیشترین مقدار مصرف نیتروژن را در بین مزارع مورد بررسی بهخود اختصاص داد. ازاینرو، همانگونه که پیش از این نیز ذکر شد در روستاهای شهرستان کوچصفهان و سنگر که در مقایسه با خشکبیجار از کربن آلی و نیتروژن کمتری برخوردار میباشند، مصرف بهینه کود نیتروژن جهت دستیابی به مطلوبترین نتیجه، تا 250 کیلوگرم در هکتار، میباشد و بیش از آن هدررفت نهاده محسوب میشود. افزونبراین، کاربرد بهینه کود نیتروژن همسو با پایش دقیق سایر عوامل مدیریتی بایستی بهکار رود. در تفسیر این نتایج میتوان بیان کرد که در مقادیر بالای نیتروژن، تولید پنجه و توسعه سطح برگ افزایش مییابد که منجر به سایهاندازی برگها روی یکدیگر شده و در نتیجه، مقدار فتوسنتز خالص کاهش مییابد. روند کاهشی سرعت جذب خالص در سطوح بالاتر نیتروژن شدیدتر میباشد که علت این امر تسریع تولید برگ و زودتر بستهشدن پوشش گیاهی است. چرا که تشعشع خورشیدی کمتری به هریک از برگها رسیده و در نتیجه میزان فتوسنتز خالص مربوط به هر برگ کمتر میشود (Hussain et al., 2022).
شکل 10. میانگین تعداد دانه پر در خوشه در مزارع روستاهای مورد بررسی. میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک در هر ستون فاقد تفاوت معنیدار آماری در سطح پنج درصد میباشند. Kh1: امینآباد، Kh2: جورکویه، Kh3: جیرسر ویشکا، Kh4: پیرعلیده، K1: ابراهیم سرا، K2: حشکوا، K3: گیلوادشتان، K4: بلسبنه، S1: ده بنه، S2: نصراله آباد، S3: بنکده، S4: میان ده. 3-2-6. وزن هزار دانه بر اساس شکل 11، میانگین وزن هزار دانه در مناطق مختلف در سال اول از نظر آماری بدون اختلاف معنیدار مشاهده شد. این در حالی بود که در سال دوم وزن هزار دانه در سطح یک درصد معنیدار شد. پژوهشها نشان میدهند که وزن هزار دانه بیشتر تحت تأثیر ژنتیک میباشد. افزونبر عوامل ژنتیکی، از عوامل مدیریتی که در افزایش وزن هزار دانه نقش دارد، کود نیتروژن مصرفی است. بهطوریکه افزایش کود نیتروژن تا 180 کیلوگرم در هکتار در افزایش وزن هزار دانه مؤثر دانسته شده است. هرچند که برخی پژوهشها عدم تأثیر معنیدار مقادیر نیتروژن را بر وزن هزار دانه گزارش کردهاند (Goncharova et al., 2020). کمبود شدید نیتروژن میتواند به کاهش اندازه دانه منتهی شود و افزایش نیتروژن معدنی خاک تا یک حد معین با افزایش اندازه دانه همراه است و پس از آن تأثیری بر اندازه دانه ندارد (Jiang et al., 2021). در مطالعه حاضر، میانگین کاربرد کود نیتروژن در مناطق مورد بررسی در سال اول حدود 215 و در سال دوم 217 کیلوگرم در هکتار بود. همچنین، در هر سال مناطق تفاوت معنیداری در کاربرد کود نیتروژن با یکدیگر نداشتند. بنابراین، میتوان نتیجه گرفت بهدلیل کاربرد کود نیتروژنه یکسان در همه مناطق، عدم معنیداری وزن هزار دانه که بیشتر در کنترل عوامل ژنتیکی است، منطقی میباشد.
شکل 11. میانگین وزن هزاردانه در مزارع روستاهای مورد بررسی. میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک در هر ستون فاقد تفاوت معنیدار آماری در سطح پنج درصد میباشند. Kh1: امینآباد، Kh2: جورکویه، Kh3: جیرسر ویشکا، Kh4: پیرعلیده، K1: ابراهیم سرا، K2: حشکوا، K3: گیلوادشتان، K4: بلسبنه، S1: ده بنه، S2: نصراله آباد، S3: بنکده، S4: میان ده. 3-2-7. عملکرد دانه مطابق با نتایج مقایسه میانگین، بیشترین عملکرد دانه با میانگین 4500 کیلوگرم در هکتار برای دو روستای جورکویه خشکبیجار و ابراهیمسرا کوچصفهان ثبت شد. روستای امینآباد خشکبیجار نیز با دو روستای بیانشده فاقد تفاوت معنیدار آماری بود. کمترین مقدار نیز برای روستای گیلوادشتان شهرستان کوچصفهان با میانگین 3000 کیلوگرم در هکتار ثبت شد (شکل 12). عملکرد دانه یکی از صفات مهم گیاه برنج میباشد، بر پایه اطلاعات پرسشنامهای و مشاهدهای مستقیم صورتگرفته از مزارع، علت عملکرد پایین بسیاری از مزارع مدیریت ضعیف مزرعه بود که سبب شد گیاه در طول دوره رشد با تنشهای غیر زنده (نیتروژن و خشکی) و زنده (آفات و علف هرز) مواجه شود. در مزارعی که عملکرد بالا تولید کردند تاریخ کشت زودتر، دور آبیاری کمتر و مصرف نهادهها بهطور بهینه بود. وقوع تنشهای مختلف منجر به کاهش عملکرد گیاه میشود. در این میان آب نقش مهمی در دستیابی به بیشترین عملکرد دارد (Cerioli et al., 2021). تاریخ کشت زودتر در شهرستان خشکبیجار منجر به بیشترین مقدار عملکرد در دو روستا از چهار روستای مورد مطالعه شد که میتواند بهدلیل شرایط آب و هوایی مناسب بهویژه در زمان گلدهی و پرشدن دانه باشد. همچنین، در نشاکاری زودهنگام درجه حرارت مناسب بیشتری در زمان پنجهدهی در مقایسه با نشاکاری دیرتر دریافت میشود که این امر تعداد بیشتر خوشه در متر مربع و به تبع آن عملکرد بالاتر دانه را بهدنبال خواهد داشت (Avijit Sen et al., 2020). عملکرد بالاتر دانه و مصرف آب کمتر در شهرستان خشکبیجار منجر به دستیابی به بیشترین کارایی مصرف آب در این شهرستان شد. بهطور کلی، تغییرپذیری زیاد عملکرد در بین مزارع مختلف مورد مطالعه حاکی از وجود خلأ عملکرد قابل توجه در استان گیلان میباشد که لازم است مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
شکل 12. میانگین عملکرد دانه برنج در مزارع روستاهای مورد بررسی. میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک در هر ستون فاقد تفاوت معنیدار آماری در سطح پنج درصد میباشند. Kh1: امینآباد، Kh2: جورکویه، Kh3: جیرسر ویشکا، Kh4: پیرعلیده، K1: ابراهیم سرا، K2: حشکوا، K3: گیلوادشتان، K4: بلسبنه، S1: ده بنه، S2: نصراله آباد، S3: بنکده، S4: میان ده.
بر اساس نتایج پژوهش حاضر، عوامل مدیریت زراعی نقش بسیار مهمی در عملکرد و اجزای عملکرد برنج دارد. بهطوریکه روستاهایی با تاریخ کشت زودتر (روستاهای شهرستان خشکبیجار)، تراکم بوته مناسب (17 تا 22 بوته در متر مربع)، سن نشا جوانتر (20 تا 30 روزه)، مصرف نیتروژن در محدوده 200 تا 250 کیلوگرم در هکتار و با تقسیط، از رشد و عملکرد بهتری در مقایسه با تاریخ کاشت دیرهنگام، تراکم بوته زیاد، استفاده از نشاهای مسن و مصرف کمتر نیتروژن برخوردار بودند. همچنین، در این مطالعه، تغییرپذیری عملکرد در بین مزارع مختلف زیاد بود که حاکی از وجود خلأ عملکرد قابل توجه برنج در استان گیلان میباشد. از جمله دلایل کاهش عملکرد برنج میتوان بهدلیل تغییر اندازه مزارع در مناطق مختلف نیز اشاره کرد که شامل تغییر کاربری زمین کشاورزی به شهر (ویلاسازی)، تغییر الگوی کشت به سمت صیفی و سبزیجات، خردهمالکی، نزدیکی به مرکز شهرستان و افزایش قیمت و در نتیجه افزایش در خرید و فروش و قطعهبندی میباشد که کاهش اندازه مزارع را بهدنبال دارد. کوچکشدن اندازه مزارع ممکن است از رغبت کشاورزان برای افزایش دانش فنی و اهمیت مکانیزاسیون کاسته و بر اهمیت نیروی کار انسانی بیافزاید. در استان گیلان، باتوجهبه اینکه برنج بهعنوان گیاه اصلی در منطقه کشت میشود و همچنین، باتوجهبه محدودیت طول فصل بهدلیل بارندگیهای انتهای فصل در منطقه، در صورت مساعدبودن شرایط آب و هوایی، تاریخ کشت مطلوب تا 15 اردیبهشتماه میباشد. در طی انجام مصاحبه، کشاورزان از جمله دلایل تأخیر در کاشت برنج را تعداد کم ماشینآلات خاکورزی، کمبود آب (رهاسازی دیرهنگام آب به منطقه) و کمبود نیروی کارگر جهت نشاکاری عنوان کردند. افزونبراین، نسبت کم ادوات کشاورزی به سطح زیر کشت در استان موجب تأخیر در انجام عملیات زراعی بهموقع و مناسب میشود. بنابراین، مجموع این عوامل تأخیر در تاریخ نشاکاری و کاهش عملکرد در سطح استان را بهدنبال داشت.
Avijit Sen, C., Srivastava, V.K., Sankar, A., & Sahoo, M. (2020). Effect of planting dates on dry weight, flowering and yield of different rice varieties. Journal of Pharmacognosy and Phaytochemistry, 9(1), 1394-1397. Bhuiyan, M.K.A., Islam, A.K.M., Sarkar, M.A.R., Mamun, M.A.A., Salam, M.U., & Kabir, M.S. (2020). Agronomic management and interventions to increase rice yield in Bangladesh. Bangladesh Rice Journal, 24(2), 161-181. Cerioli, T., Gentimis, T., Linscombe, S.D., & Famoso, A.N. (2021). Effect of rice planting date and optimal planting widow for Southwest Louisiana. Agronomy Journal, 113, 1248-1257. Hasanuzzaman, M., Nahar, K., Roy, T.S., Rahman, M.L., Hossain, M.Z., & Ahmed, J.U. (2009). Tiller dynamics and dry matter production of transplanted rice as affected by plant spacing and number of seedling per hill. Academic Journal of Plant Science, 2(3), 162-168. Goncharova, Y., Bragina, O., Goncharov, S., Kharitonov, E., & Svinaryev, S. (2020). Locus determining 1000 grains weight at high temperatures (Russian rice varieties). Materials Science and Engineering Conference, International Scientific and Practical Conference Environmental Risks and Safety in Mechanical Engineering (ERSME-2020), 20-22 Oct., Rostov-on-Don, Russia. Pp. 1-8. Hajarpour, A., Soltani, A., Zinali, A., Kashiri, H.A., Aieneband, A., & Nazeri, M. (2017). Evaluation of wheat (Triticum aestivum L.) yield gap in Golestan province of Iran using comparative performance analysis method. Iranian Journal of Crop Sciences, 2(19), 86-101. (In Persian) Hussain, T., Hussain, N., Ahmed, M., Nualsri, C., & Duangpan, S. (2022). Impact of nitrogen application rates on upland rice performance, planted under varying sowing times. Sustainability, 14, 1-17. Hasanuzzaman, M., Fujita, M., Islam, M.N., Ahamed, K.U., Nahar, K. (2009) Performance of four irrigated rice varieties under different levels of salinity stress. Int. J. Integr Biol., 6, 85–90. Jiang, S., Du, B., Wu, Q., Zhang, H., & Zhu, J. (2021). Increasing pit-planting density of rice varieties with different panicle types to improves sink charicteristics and rice yield under alternate wetting and drying irrigation. Food and Energy Security, 3, 1-16. Kumar, N., Chhokar, R.S., Meena, R., Gill, S.C., Tripathi, S.C., Gupta, O.P., Mangrauthia, S.K., Sundaram, R.M., Sawant, C.P., & Gupta, A. (2021). Challenges and opportunities in productivity and sustainability of rice cultivation system: A critical review in Indian perspective. Springer Nature In Cereal Research Communication, 3, 1-17. Latif Virk, A., Shahbaz Farooq, M., Ahmad, A., Khaliq, T., Ishaq Asif Rehmani, M., Haider, F.U., & Ejaz, I. (2021). Effect of seedling age on growth and yield of fine rice cultivars under alternate wetting and drying system. Journal of Plant Nutrition, 44(1), 1-15. Liaghat, A., Pourgholam Amiji, M., & Mashhori Nejad, P. (2018). The effect of surface and subsurface irrigation with saline water and mulch on corn yield, water productivity and solute distribution in the soil. Journal of Water and Soil, 32(4), 661-674. (In Persian) Luo, Z., Song, H., Huang, M., Zhang, Z., Peng, Z., Yang, Z., Shen, T. & Luo, G. (2022). Dense planting with reducing nitrogen rate increased nitrogen use efficiency and translocated nitrogen in grains in double-cropped rice. Agronomy, 12(1090), 1-17. Ma, P., Lan, Y., Lv, X., Fan, P., Yang, Z., Sun, Y., Zhang, R., & Ma, J. (2021). Reasonable nitrogen fertilizer management improves rice yield and quality a rapeseed/wheat-rice rotation system. Agriculture, 11(490), 1-14. Melkie Tilahun, Z. (2019). Effect of row spacing and nitrogen fertilizer levels on yield and yield components of rice varieties. International Scientific Journal, 116, 180-193. Ministry of Jihad-e Agriculture (2021). Agricultural statistics. Volume I: Agricultural Crop Years 2019-2020, Deputy Director of Planning and Economic Affairs, Center for Information and Communication Technology. (In Persian) Mohidem, N.A., Hashim, N., Shamsudin, R., & Che Man, H. (2022). Rice for food security: Revisiting its production, diversity, rice milling process and nutrient content. Agriculture, 12 (741), 1-28. Rao, E.V.S.P., Satyanarayana, R., & Sankara. Reddy, G.H. (1997). Studies on effect of time of nitrogen application on growth and yield of direct-seeded Sona (IET 1991) rice under conditions. Andhra Agric. J., 27, 181-186. Rajput, P., Singh, A.K., Kumar Rajput, K., & Singh, A. (2020). Effect of nitrogen levels on yield and yield attributes of rice (Oryza sativa) grown under different planting geometry. International Journal of Agronomy, 65(2), 235-237. Sarkar, M.A., Paul, S.K., & Hossain, M.A. (2011). Effect of row arrangement, age of tiller seedling and number of tiller seedling per hill on performance of transplant Aman rice. Journal of Agicultural Science, 3, 1-12. SAS Institute. (2008). The SAS system for windows, release 8.0. Carry, NC: Statistical Analysis System Institute. Sharma, A., Dhaliwal, L.K., Sandhu, S.K., & Singh, S.P. (2011). Effect of plant spacing and transplanting time on phenology, tiller production and yield of rice (Oryza sativa L.). International Journal of Agricultural Science, 7(2), 249-253. Talcukdar. A.S., Sufian, M.A., Meisner, C.A., Duxbury, J.M., Lauren, J.G., & Hossain, A.B. (2002). Rice, wheat and mungbean yield in response to N levels and management under a bed plating system. WCSS, Thailand, 1256- 1267. Yousefan, M., Soltani, A., Dastan, S., & Ajamnoroozie, H. (2021). Yield gap assessment in rice-grown fields using CPA and BLA approaches in North Iran. International Journal of Plant Production, 10, 1-16. Zhang, G., Zhang, J., Xu, L., Zhou, Y., Hou, P., Yang, F., Li, W., Liu, Z., Ding, Y., & Li, G. (2022). Study on the nutrient optimal management strategy of high and stable annual yield in the rice-wheat system: A 10-year term experiment. Agronomy, 12(698), 1-17. Zuo, Z.W., Zhang, Z.H., Huang, D.R., Fan, Y.Y., Yu, S.B., Zhuang, J.Y., & Zhu, Y.J. (2021). Control of thousand-grain weight by OsMADS56 in rice. International Journal of Molecular Sciences, 23(125), 1-15. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
References: Avijit Sen, C., Srivastava, V.K., Sankar, A., & Sahoo, M. (2020). Effect of planting dates on dry weight, flowering and yield of different rice varieties. Journal of Pharmacognosy and Phaytochemistry, 9(1), 1394-1397.
Bhuiyan, M.K.A., Islam, A.K.M., Sarkar, M.A.R., Mamun, M.A.A., Salam, M.U., & Kabir, M.S. (2020). Agronomic management and interventions to increase rice yield in Bangladesh. Bangladesh Rice Journal, 24(2), 161-181. Cerioli, T., Gentimis, T., Linscombe, S.D., & Famoso, A.N. (2021). Effect of rice planting date and optimal planting widow for Southwest Louisiana. Agronomy Journal, 113, 1248-1257. Hasanuzzaman, M., Nahar, K., Roy, T.S., Rahman, M.L., Hossain, M.Z., & Ahmed, J.U. (2009). Tiller dynamics and dry matter production of transplanted rice as affected by plant spacing and number of seedling per hill. Academic Journal of Plant Science, 2(3), 162-168. Goncharova, Y., Bragina, O., Goncharov, S., Kharitonov, E., & Svinaryev, S. (2020). Locus determining 1000 grains weight at high temperatures (Russian rice varieties). Materials Science and Engineering Conference, International Scientific and Practical Conference Environmental Risks and Safety in Mechanical Engineering (ERSME-2020), 20-22 Oct., Rostov-on-Don, Russia. Pp. 1-8. Hajarpour, A., Soltani, A., Zinali, A., Kashiri, H.A., Aieneband, A., & Nazeri, M. (2017). Evaluation of wheat (Triticum aestivum L.) yield gap in Golestan province of Iran using comparative performance analysis method. Iranian Journal of Crop Sciences, 2(19), 86-101. (In Persian) Hussain, T., Hussain, N., Ahmed, M., Nualsri, C., & Duangpan, S. (2022). Impact of nitrogen application rates on upland rice performance, planted under varying sowing times. Sustainability, 14, 1-17. Hasanuzzaman, M., Fujita, M., Islam, M.N., Ahamed, K.U., Nahar, K. (2009) Performance of four irrigated rice varieties under different levels of salinity stress. Int. J. Integr Biol., 6, 85–90. Jiang, S., Du, B., Wu, Q., Zhang, H., & Zhu, J. (2021). Increasing pit-planting density of rice varieties with different panicle types to improves sink charicteristics and rice yield under alternate wetting and drying irrigation. Food and Energy Security, 3, 1-16. Kumar, N., Chhokar, R.S., Meena, R., Gill, S.C., Tripathi, S.C., Gupta, O.P., Mangrauthia, S.K., Sundaram, R.M., Sawant, C.P., & Gupta, A. (2021). Challenges and opportunities in productivity and sustainability of rice cultivation system: A critical review in Indian perspective. Springer Nature In Cereal Research Communication, 3, 1-17. Latif Virk, A., Shahbaz Farooq, M., Ahmad, A., Khaliq, T., Ishaq Asif Rehmani, M., Haider, F.U., & Ejaz, I. (2021). Effect of seedling age on growth and yield of fine rice cultivars under alternate wetting and drying system. Journal of Plant Nutrition, 44(1), 1-15. Liaghat, A., Pourgholam Amiji, M., & Mashhori Nejad, P. (2018). The effect of surface and subsurface irrigation with saline water and mulch on corn yield, water productivity and solute distribution in the soil. Journal of Water and Soil, 32(4), 661-674. (In Persian) Luo, Z., Song, H., Huang, M., Zhang, Z., Peng, Z., Yang, Z., Shen, T. & Luo, G. (2022). Dense planting with reducing nitrogen rate increased nitrogen use efficiency and translocated nitrogen in grains in double-cropped rice. Agronomy, 12(1090), 1-17. Ma, P., Lan, Y., Lv, X., Fan, P., Yang, Z., Sun, Y., Zhang, R., & Ma, J. (2021). Reasonable nitrogen fertilizer management improves rice yield and quality a rapeseed/wheat-rice rotation system. Agriculture, 11(490), 1-14. Melkie Tilahun, Z. (2019). Effect of row spacing and nitrogen fertilizer levels on yield and yield components of rice varieties. International Scientific Journal, 116, 180-193. Ministry of Jihad-e Agriculture (2021). Agricultural statistics. Volume I: Agricultural Crop Years 2019-2020, Deputy Director of Planning and Economic Affairs, Center for Information and Communication Technology. (In Persian) Mohidem, N.A., Hashim, N., Shamsudin, R., & Che Man, H. (2022). Rice for food security: Revisiting its production, diversity, rice milling process and nutrient content. Agriculture, 12 (741), 1-28. Rao, E.V.S.P., Satyanarayana, R., & Sankara. Reddy, G.H. (1997). Studies on effect of time of nitrogen application on growth and yield of direct-seeded Sona (IET 1991) rice under conditions. Andhra Agric. J., 27, 181-186. Rajput, P., Singh, A.K., Kumar Rajput, K., & Singh, A. (2020). Effect of nitrogen levels on yield and yield attributes of rice (Oryza sativa) grown under different planting geometry. International Journal of Agronomy, 65(2), 235-237. Sarkar, M.A., Paul, S.K., & Hossain, M.A. (2011). Effect of row arrangement, age of tiller seedling and number of tiller seedling per hill on performance of transplant Aman rice. Journal of Agicultural Science, 3, 1-12. SAS Institute. (2008). The SAS system for windows, release 8.0. Carry, NC: Statistical Analysis System Institute. Sharma, A., Dhaliwal, L.K., Sandhu, S.K., & Singh, S.P. (2011). Effect of plant spacing and transplanting time on phenology, tiller production and yield of rice (Oryza sativa L.). International Journal of Agricultural Science, 7(2), 249-253. Talcukdar. A.S., Sufian, M.A., Meisner, C.A., Duxbury, J.M., Lauren, J.G., & Hossain, A.B. (2002). Rice, wheat and mungbean yield in response to N levels and management under a bed plating system. WCSS, Thailand, 1256- 1267. Yousefan, M., Soltani, A., Dastan, S., & Ajamnoroozie, H. (2021). Yield gap assessment in rice-grown fields using CPA and BLA approaches in North Iran. International Journal of Plant Production, 10, 1-16. Zhang, G., Zhang, J., Xu, L., Zhou, Y., Hou, P., Yang, F., Li, W., Liu, Z., Ding, Y., & Li, G. (2022). Study on the nutrient optimal management strategy of high and stable annual yield in the rice-wheat system: A 10-year term experiment. Agronomy, 12(698), 1-17. Zuo, Z.W., Zhang, Z.H., Huang, D.R., Fan, Y.Y., Yu, S.B., Zhuang, J.Y., & Zhu, Y.J. (2021). Control of thousand-grain weight by OsMADS56 in rice. International Journal of Molecular Sciences, 23(125), 1-15. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 313 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 200 |