![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,578 |
تعداد مقالات | 71,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,695,443 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,924,684 |
مدل سنجش رشد بهرهوری در صنعت پرورش طیور با استفاه از شاخص بهرهوری کل مالم کوِئیست (مورد مطالعاتی: مرغداریهای گوشتی استان زنجان) | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 8، دوره 25، شماره 2، تیر 1402، صفحه 215-227 اصل مقاله (542.12 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2023.340758.623684 | ||
نویسندگان | ||
علی منصوری* 1؛ محمد حسین نعمتی2 | ||
1دانشگاه زنجان،- دانشکده علوم انسانی - گروه مدیریت و حسابداری | ||
2مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان | ||
چکیده | ||
در این پژوهش از رویکرد علی – مقایسهای برای ارزیابی عملکرد واحدهای مرغداری فعال استفاده شد. از میان مدلهای مختلف س÷نجش عملکرد، شاخص بهرهوری کل مالم کوئیست به دلیل اثربخشی بیشتر آن در سنجش رشد انتخاب شد. به منظور دستیابی به یک الگوی جامع کلیه مرغداریهای گوشتی استان زنجان برای مطالعه مورد توجه قرار گرفت؛ لیکن به دلیل فقدان دادههای مورد نیاز در برخی مرغداریها، تنها 30 واحد مرغداری گوشتی شاخص، برای ارزیابی عملکرد انتخاب شد. در این پژوهش تعداد جوجهریزی اولیه، دان مصرفی، هزینه انرژی، هزینه پرسنلی و هزینه بهداشت و درمان به عنوان متغیرهای ورودی و وزن کشتار نهایی و وزن کود تولیدی به عنوان متغیر خروجی انتخاب شد. بررسی بهره-وری کل نشان داد که از میان واحدهای تصمیمگیری موجود، در دوره اول به ترتیبAL12 با 34/9 درصد رشد از بیشترین رشد بهره وری و AL14با افتی14/4 درصدی از بیشترین افت بهرهوری برخوردار هستند.همچنین نتیجه حاصل از ارزیابی اهمیت ورودیها و خروجیها در بهرههوری کل نشان داد، استفاده بهینه از دان مصرفی و مدیریت هزینههای نیروی انسانی در بین متغیرهای ورودی بیشترین تاثیر را بر بهروی کل واحدهای مرغداری گوشتی دارد و از سوی دیگر در میان متغیرهای خروجی نیز وزن کشتار نهایی که بطور ضمنی نرخ تلفات جوجه و بهرهمندی از تغذیه مناسب واحد مرغداری را نشان می دهد، در افزایش بهروری کل واحدهای مورد مطالعه از بیشترین تاثیر برخوردار است. | ||
کلیدواژهها | ||
ارزیابی بهرهوری؛ استان زنجان؛ جوجه گوشتی؛ رشد بهرهوری کل؛ شاخص مالمکوئیست | ||
عنوان مقاله [English] | ||
productivity growth model Measuring in the poultry industry using the Malmquist total productivity index (case study: meat poultry farms in Zanjan province) | ||
نویسندگان [English] | ||
Ali Mansouri1؛ Mohammad Hossein Nemati2 | ||
1Management and accounting department, Zanjan university, | ||
2Agricultural and Natural Resources Research Center of Zanjan Province | ||
چکیده [English] | ||
Performance appraisal is the most important focal points of production units. In this study, the Casual Comparative approach applied to measure the performance of active poultry units in Zanjan province. Among the various performance measurement models, total productivity index of Malmquist Index was selected because of its greater effectiveness in measuring growth. In order to achieve a comprehensive model, all poultry farms in Zanjan province were considered for study; However, due to the lack of data required, only 30 poultry farms were selected for performance evaluation. In this study, the amount of initial hatching, feed consumption, energy costs, personnel costs and healthcare costs were selected as input variables and final slaughter weight and fertilizer weight were selected as output variables. Specialized software GAMS.34.1.0 and DEA SOLVER (V8) were used for data analysis. The result showed that among the existing decision units (DMUs), in the first period AL12 with 34.9% growth had the highest total productivity growth and AL14 with a decrease of 14.4% Has had the highest productivity decline. Meanwhile, AL14 with the changes in the method of feeding poultry in the second period has had the highest growth of total productivity. On the other hand, although the AL12 unit has had the highest growth in the first period, but due to lack of attention to costs Energy and non-optimal use of grain consumed in the second period are classified as low-growth decision-making units. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Broiler, Malmquist Total factor index, Productivity evaluation, Productivity growth, Zanjan province | ||
مراجع | ||
Augère-Granier, M.L. (2019).The EU poultry meat and egg sector: Main features, challenges | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 173 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 232 |