تعداد نشریات | 158 |
تعداد شمارهها | 6,232 |
تعداد مقالات | 67,774 |
تعداد مشاهده مقاله | 115,247,314 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 89,990,228 |
ارزیابی وضعیت تغذیهای نیشکر بهروش انحراف از درصد بهینه (DOP) در استان خوزستان | ||
تحقیقات آب و خاک ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 14 اسفند 1402 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijswr.2024.371718.669657 | ||
نویسندگان | ||
اکبر کریمی* 1؛ نعمت الله زکوی2؛ سعید صفیرزاده3؛ حسین نوروزی1؛ افشین آریز4 | ||
1گروه تحقیقات بهزراعی، مؤسسه تحقیقات و آموزش نیشکر خوزستان، اهواز، ایران، | ||
2گروه تحقیقات بهزراعی، مؤسسه تحقیقات و آموزش نیشکر خوزستان، اهواز، ایران | ||
3کشت و صنعت حکیم فارابی، خوزستان، ایران | ||
4شرکت کشت و صنعت میرزا کوچک خان، خوزستان، ایران | ||
چکیده | ||
تعادل تغذیهای گیاه یکی از مهمترین فاکتورهای مؤثر در عملکرد کمی و کیفی گیاهان است. روش انحراف از درصد بهینه (DOP) یکی از روشهای مناسب در تفسیر نتایج آنالیز عناصر غذایی در گیاه، نیازهای عناصر غذایی و وضعیت تعادل تغذیهای در گیاهان میباشد. هدف از این مطالعه ارزیابی وضعیت تغذیهای نیشکر با روش انحراف از درصد بهینه در 25 مزرعه کشت جدید (پلنت)، 72 مزرعه بازرویی (راتون) اول و 44 مزرعه بازرویی دوم در کشت و صنعت نیشکر حکیم فارابی خوزستان بود. نمونههای برگ از مزارع مورد مطالعه جمعآوری شده جمعآوری و غلظت عناصر غذایی نیتروژن (N)، فسفر (P)، پتاسیم (K)، کلسیم (Ca)، منیزیم (Mg)، آهن (Fe)، منگنز (Mn)، روی (Zn) و مس (Cu) اندازهگیری شد. برای تفسیر دادههای غلظت عناصر غذایی و ارزیابی وضعیت تغذیهای نیشکر، مزارع به دو گروه با عملکرد بالا و پایین تقسیم شدند. سپس نُرمهای عناصر غذایی، شاخصهای DOP برای هر یک از عناصر غذایی و شاخص تعادل تغذیهای (∑DOP) محاسبه شد. نتایج نشان داد در همه مزارع با عملکرد پایین، از میان عناصر غذایی پرمصرف، پتاسیم و فسفر و از میان عناصر کم مصرف آهن و روی بهترتیب بیشترین شاخصهای منفی را داشتند. بر اساس شاخصهای DOP اولویتبندی نیاز عناصر غذایی پرمصرف در مزارع با عملکرد پایین کشت جدید، K>P>Mg>Ca>N. در مزارع بازرویی اول K>P>N>Mg>Ca و در مزارع بازرویی دوم P>K>N>Mg>Ca بود. بهطور کلی شاخص تعادل تغذیهای محاسبه شده برای مزارع نیشکر با عملکرد پایین، نشان دهنده عدم تعادل عناصر غذایی در نیشکر و کوددهی نامتعادل در این مزارع میباشد. بنابراین نیاز است در مزارع نیشکر کوددهی متعادل و بهینه با کاربرد تلفیقی کودهای شیمیایی، آلی و زیستی مورد توجه قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
تعادل تغذیهای؛ آنالیز گیاه؛ عملکرد؛ نیشکر | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Evaluation of sugarcane nutritional status by deviation from optimum percentage (DOP) method in Khuzestan province | ||
نویسندگان [English] | ||
Akbar Karimi1؛ Nematallah Zakavi2؛ Saeed Safirzadeh3؛ Hossein Noroozi1؛ Afshin Ariz4 | ||
1Department of Agronomy, Khuzestan sugarcane research and training institute, Ahvaz, Iran. | ||
2Department of Agronomy, Khuzestan sugarcane research and training institute | ||
3Hakim Farabi Agro-Industry CO., Khuzestan, Iran | ||
4Mirza Kochuk Khan Agro-Industry CO., Khuzestan, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Nutritional balance of plants is one of the most important factors which affect the quantitative and qualitative yield of plants. The method of deviation from optimum percentage (DOP) is one of the suitable methods in interpret the results of the nutrients analysis in plants, the nutrients requirements and the nutritional balance status in plants. The objective of this study was to evaluate the nutritional status of sugarcane by the DOP methods in 25 plant fields, 72 first ratoon fields and 44 second ratoon fields in Hakim Farabi Agro-Industry in Khuzestan. Leaf samples collected from studied fields and concentration of nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), iron (Fe), manganese (Mn), zinc (Zn) and copper (Cu) were measured. In order to interpret the nutrient concentration data and assess the nutritional status of sugarcane, the fields were divided into two groups with high and low yield. Then nutrient norms, nutrient DOP indices and nutritional balance index (∑DOP) were calculated. The results indicated that in the low-yield fields, among macronutrients K and P had the greatest negative indices and among the micronutrients Fe and Zn the greatest negative indices. Based on DOP indices, the order of plant nutrients requirement in low-yield plant fields were as K>P>Mg>Ca>N, in the first ratoon were as, K>P>N>Mg>Ca and in the second ratoon were as P>K>N>Mg>Ca. In general, the nutritional balance index calculated for low-yield sugarcane fields indicated that the imbalance of nutritional in sugarcane fields and imbalance fertilizer application in these fields. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Nutritional balance, Plant analysis, Yield, Sugarcane | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 38 |