تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,117,717 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,223,455 |
بررسی ریختشناسی برخی از نژادگانهای برانجیر (Ficus carica var. caprificus) در استان فارس | ||
علوم باغبانی ایران | ||
دوره 55، شماره 2، تیر 1403، صفحه 241-256 اصل مقاله (1.02 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2024.361584.2115 | ||
نویسندگان | ||
اردشیر نادی کرم زاده1؛ حسینعلی اسدی قارنه* 2؛ حمید زارع3 | ||
1گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران | ||
2گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران. | ||
3ایستگاه تحقیقات انجیر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، استهبان، ایران | ||
چکیده | ||
بررسی ویژگیهای گوناگون ژنوتیپها و ارقام گام نخست در پژوهشهای اصلاحی بهشمار میرود. در این پژوهش به بررسی 41 ویژگی ریختشناسی و صفات فیزیولوژیک برانجیرهای سیبی، خاکستونی، آتشی، پوزدنبالی، دانه سفید و کوهی، در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار، پرداخته شد. نتایج نشان داد که عادت رشد درخت به دو صورت نیمهافراشته (خاکستونی، آتشی، پوزدنبالی، دانه سفید و کوهی) و گسترده (سیبی) بود. ارقام بر اساس تیپ غالب برگ سه گروه را تشکیل دادند که شامل برگ کامل (بدون لوب) (خاکستونی)، سه لوبی (دانهسفید، پوزدنبالی و کوهی) و پنج لوبی (آتشی و سیبی) بود. شکل غالب میوه گلابی شکل بود که در ارقام آتشی، دانهسفید و کوهی مشاهده شد. بیشترین طول و عرض میوه در رقم آتشی ( بهترتیب 33/21 میلیمتر و 33/22 میلیمتر) بود. بیشترین طول گردن میوه در رقم آتشی، در حالیکه بیشترین وزن میوه در رقم سیبی بهدست آمد. رنگ زمینه پوست میوه دارای تنوع بالایی بود که شامل سبز– زرد در ارقام سیبی، دانهسفید و پوزدنبالی، بنفش در خاکستونی و ارغوانی رنگ در کوهی و آتشی بود. در تمامی ارقام بهجز رقم کوهی تعداد میوه در شاخه کم بود. مقدار گرده درون میوه دارای تنوع بالایی بود که شامل کم در ارقام آتشی و سیبی، متوسط در ارقام خاکستونی و دانه سفید و زیاد در پوزدنبالی و کوهی بود. بیشترین تعداد زنبور بلاستوفاگای نر و ماده در رقم خاکستونی وجود داشت. این مطالعه تنوع صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک زیادی را در میان ارقام برانجیر نشان داد که باعث میشود این ارقام منابع ژنتیکی با ارزشی بهمنظور گنجاندن در برنامههای اصلاحی علاوه بر استفاده از آنها برای بردهی باشند. | ||
کلیدواژهها | ||
برنامه اصلاحی؛ تجزیه خوشهای؛ زنبور بلاستوفاگا | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Morphological Evaluation of Some Caprifig (Ficus carica var. caprificus) Genotypes in Fars Province | ||
نویسندگان [English] | ||
Ardeshir Nadikaramzadeh1؛ Hossein Ali Asadi-Gharneh2؛ Hamid Zare3 | ||
1Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch, Isfahan, Iran | ||
2Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran. | ||
3Fig Research Station, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Training Center, AREEO, Estahban, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Since the investigation of characteristics of genotypes and cultivars is the first step in breeding projects, this study was conducted to evaluate 41 morphological and physiological characteristics and 7 qualitative characteristics of caprifig cultivars (Sibi, Khakestooni, Atashi, Pouzdonbali, Daneh-Sefid, and Koohi), based on a completely randomized block design with three replications. The results showed that tree growth habit was in two forms of semi-erect (Khakestooni, Atashi, Pouzdonbali, Daneh-Sefid, and Koohi) and spread (Sibi). Cultivars formed three groups based on the dominant type of leaves, that included entire (without lobes) (Khakestooni), three-lobed (Pouzdonbali, Daneh-Sefid, and Koohi) and five-lobed (Atashi and Sibi). The fruit shape was predominantly pyriform, which was observed in Atashi, Daneh-Sefid and Koohi cultivars. The maximum fruit length and width were in Atashi cultivar (21.33 mm and 22.33 mm, respectively). The fruit neck length was long in Atashi cultivar and the fruit weight was the highest in Sibi cultivar. The Fruit skin ground colour showed strong diversity, including green-yellow in Sibi, Daneh-Sefid and Pozdenbali cultivars, purple in Koohi and Atashi cultivars, and violet in Khakestooni cultivar. The fruit number per branch was low in all cultivars except Koohi. The number of pollens inside the fruit was highly variable among cultivars, including low in Atashi and Sibi, moderate in Khakestooni and Daneh-Sefid, and high in Pouzdonbali and Koohi. There was the highest number of male and female Blastophaga wasp in Khakestooni cultivar. Our study demonstrated great morphological and physiological variation among the caprifig cultivars, which makes them valuable genetic resources to incorporate into breeding programs in addition to their use for caprification. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Blastophaga wasp, Breeding program, Cluster analysis | ||
مراجع | ||
احمدی، کریم.، عبادزاده، ح.، حاتمی، فرشاد.، و عبدشاه، هلدا. (1401). آمارنامه کشاورزی، محصولات باغبانی. مرکز فنآوری اطلاعات و ارتباطات وزارت جهاد کشاورزی. REFERENCESAljane, F., & Ferchichi, A. (2007). Characterization and evaluation of six cultivars of caprifig" Ficus carica" L.) in Tunisia. Plant Genetic Resources Newsletter, (151), 22-26. Almajali, D. A., Abdel-Ghani, A. H., & Migdadi, H. (2012). Evaluation of genetic diversity among Jordanian fig germplasm accessions by morphological traits and ISSR markers. Scientia Horticulturae, 147, 8-19. Aradhya, M. K., Stover, E., Velasco, D., & Koehmstedt, A. (2010). Genetic structure and differentiation in cultivated fig (Ficus carica L.). Genetica, 138, 681-694. Bilgin, N. A., Misirli, A., Belge, A., & Özen, M. (2020). The pollen and fruit properties of Ficus carica Caprificus. International Journal of Fruit Science, 20(3), 1696-1705. Çalişkan, O., & Polat, A. A. (2008). Fruit characteristics of fig cultivars and genotypes grown in Turkey. Scientia horticulturae, 115(4), 360-367. Çalişkan, O., & Polat, A. A. (2012). Morphological diversity among fig (Ficus carica L.) accessions sampled from the Eastern Mediterranean Region of Turkey. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 36(2), 179-193. Caliskan, O., Bayazit, S., Ilgin, M., & Karatas, N. (2017). Morphological diversity of caprifig (Ficus carica var. caprificus) accessions in the eastern Mediterranean region of Turkey: Potential utility for caprification. Scientia Horticulturae, 222, 46-56. Caliskan, O., Bayazit, S., Ilgin, M., & Karatas, N. (2018). Characterization of caprifig (Ficus carica var. caprificus) accessions selected from various locations in the eastern Mediterranean region of Turkey. Journal of Agricultural, Food and Environmental Sciences, JAFES, 72(1), 203-207. Chatti, K., Salhi-Hannachi, A., Mars, M., Marrakchi, M., & Trifi, M. (2004). Analyse de la diversité génétique de cultivars tunisiens de figuier (Ficus carica L.) à l'aide de caractères morphologiques. Fruits, 59(1), 49-61. Del Caro, A., & Piga, A. (2008). Polyphenol composition of peel and pulp of two Italian fresh fig fruits cultivars (Ficus carica L.). European Food Research and Technology, 226, 715-719. Essid, A., Aljane, F., & Ferchichi, A. (2017). Morphological characterization and pollen evaluation of some Tunisian ex situ planted caprifig (Ficus carica L.) ecotypes. South African Journal of Botany, 111, 134-143. Fatahi, S., Cheghamirza, K., Arji, I., & Zarei, L. (2017). Evaluation of genetic variation of common fig (Ficus carica L.) in West of Iran. Journal of Medicinal plants and By-product, 6(2), 229-240. Food and Agriculture Organization of the United Nations. )2022(. FAOSTAT Database. Rome, Italy. FAO. Retrieved from: https://www.fao.org/faostat/en/#data Gaaliche, B., Saddoud, O., & Mars, M. (2012). Morphological and pomological diversity of fig (Ficus carica L.) cultivars in northwest of Tunisia. International Scholarly Research Network, Agronomy, 1-9. Giraldo, E., López-Corrales, M., & Hormaza, J. I. (2010). Selection of the most discriminating morphological qualitative variables for characterization of fig germplasm. Journal of the American Society for Horticultural Science, 135(3), 240-249. Hiscox, J. D., & Israelstam, G. F. (1979). A method for the extraction of chlorophyll from leaf tissue without maceration. Canadian Journal of Botany, 57(12), 1332-1334. Hssaini, L., Charafi, J., Razouk, R., Hernández, F., Fauconnier, M. L., Ennahli, S., & Hanine, H. (2020a). Assessment of morphological traits and fruit metabolites in eleven fig varieties (Ficus carica L.). International Journal of Fruit Science, 20(2), 8-28. Hssaini, L., Hanine, H., Razouk, R., Ennahli, S., Mekaoui, A., Guirrou, I., & Charafi, J. (2020b). Diversity screening of fig (Ficus carica L.) germplasm through integration of morpho-agronomic and biochemical traits. International Journal of Fruit Science, 20(4), 939-958. Jamali, B., & Amin, H. (2022). Comparison of 18 Iranian caprifig cultivars based on some morphological and biochemical parameters. Advances in Horticultural Science, 36(4), 303-314. Jiménez-Gómez, C. P., Cecilia, J. A., Durán-Martín, D., Moreno-Tost, R., Santamaría-González, J., Mérida-Robles, J., & Maireles-Torres, P. (2016). Gas-phase hydrogenation of furfural to furfuryl alcohol over Cu/ZnO catalysts. Journal of Catalysis, 336, 107-115. Khadivi-Khub, A., & Anjam, K. (2014). Characterization and evaluation of male fig (caprifig) accessions in Iran. Plant Systematics and Evolution, 300, 2177-2189. Khadivi-Khub, A., & Anjam, K. (2016). The relationship of fruit size and light condition with number, activity and price of Blastophaga psenes wasp in caprifigs. Trees, 30, 1855-1862. Khan, M. R., Khan, M. A., Habib, U., Maqbool, M., Rana, R. M., Awan, S. I., & Duralija, B. (2022). Evaluation of the characteristics of native wild Himalayan fig (Ficus palmata Forsk.) from Pakistan as a potential species for sustainable fruit production. Sustainability, 14(1), 468. Kim, D. O., Jeong, S. W., & Lee, C. Y. (2003). Antioxidant capacity of phenolic phytochemicals from various cultivars of plums. Food Chemistry, 81(3), 321-326. Kokaj, T. (2021). Investigation and value of qualitative and quantitative characteristics 10 of genotypes of figs. International Journal of Food Science and Agriculture. 5(3), 448-454. Koşar, D. A., Koşar, M. B., & Ertürk, Ü. (2022). Effect of pollen sources on fruit set and quality of edible fig (Ficus carica L.) cv. ‘Bursa Siyahı’. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 50(3), 12831-12831. Mirheidari, F., Khadivi, A., Moradi, Y., & Paryan, S. (2020). Phenotypic variability of naturally grown edible fig (Ficus carica L.) and caprifig (Ficus carica var. caprificus Risso) accessions. Scientia Horticulturae, 267, 109320. Papadopoulou, K., Ehaliotis, C., Tourna, M., Kastanis, P., Karydis, I., & Zervakis, G. (2002). Genetic relatedness among dioecious Ficus carica L. cultivars by random amplified polymorphic DNA analysis, and evaluation of agronomic and morphological characters. Genetica, 114(2), 183-194. Paul, V., Singh, A., and Pandey, R. (2010). Determination of Titrable acidity (TA). Post-Harvest Physiology of Fruits and Flowers, 44-45. Pereira, C., Serradilla, M. J., Martín, A., del Carmen Villalobos, M., Pérez-Gragera, F., & López-Corrales, M. (2015). Agronomic behaviour and quality of six fig cultivars for fresh consumption. Scientia Horticulturae, 185, 121-128. Podgornik, M., Vuk, I., Vrhovnik, I., & Mavsar, D. B. (2010). A survey and morphological evaluation of fig (Ficus carica L.) genetic resources from Slovenia. Scientia Horticulturae, 125(3), 380-389. Rodrigues, M. G. F., Santos, T. P. D., Ferreira, A. F. A., Monteiro, L. N. H., Nakanishi, E. S., & Boliani, A. C. (2019). Morphological characterization of active germoplasm bank fig tree accessions. Revista Brasileira de Fruticultura, 41, e-074.Salimpour, A., Shamili, M., Dadkhodaie, A., Zare, H., & Hadadinejad, M. (2019). Evaluating the salt tolerance of seven fig cultivars (Ficus carica L.). Advances in Horticultural Science, 33(4), 553-566. Sánchez, M. J., Melgarejo, P., Hernández, F., & Martínez, J. J. (2003). Chemical and morphological characterization of four fig tree cultivars (Ficus carica L.) grown under similar culture conditions. Acta Horticulturae, 605, 33-36. Simsek, E., Kilic, D., & Caliskan, O. (2020). Phenotypic variation of fig genotypes (Ficus carica L.) in the Eastern Mediterranean of Turkey. Genetika, 52(3), 957-972. Simsek, M., & Yildirim, H. (2010). Fruit characteristics of the selected fig genotypes. African Journal of Biotechnology, 9(37), 6056-6060. Solomon, A., Golubowicz, S., Yablowicz, Z., Grossman, S., Bergman, M., Gottlieb, H. E., & Flaishman, M. A. (2006). Antioxidant activities and anthocyanin content of fresh fruits of common fig (Ficus carica L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(20), 7717-7723. Teleb, S. S., & Salah-El-din, R. M. (2014). Pollen morphology of some species of genus Ficus from Egypt. Egyptian Journal of Botany, 54(1), 87-102. Trad, M., Gaaliche, B., Renard, C. M. G. C., & Mars, M. (2013). Plant natural resources and fruit characteristics of fig (Ficus carica L.) change from coastal to continental areas of Tunisia. Journal of Agricultural Research and Development, 3(2), 022-025. Zare H. (2008). Comparison of fig caprification vessels, period and caprifig cultivar usable in Iran. Acta Horticulture 798, 233-240. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 153 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 109 |