تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,579 |
تعداد مقالات | 71,071 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,680,236 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,910,838 |
تأثیر سیلاژ ذرت تلقیح شده با باکتریهای مختلف بر عملکرد گاوهای شیرده هلشتاین | ||
علوم دامی ایران | ||
دوره 55، شماره 4، دی 1403، صفحه 753-768 اصل مقاله (1.43 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijas.2024.371311.653997 | ||
نویسندگان | ||
علی بیات1؛ فردین هژبری* 1؛ داریوش علیپور2 | ||
1گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران | ||
2گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. | ||
چکیده | ||
ذرت علوفهای با 28 درصد مادهخشک برداشت، خردشده و پس از اعمال تیمارهای آزمایشی (106 کلنی به ازای گرم علوفه تازه) در کیسههای 30 کیلوگرمی سیلو شدند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1) سیلاژ بدون تلقیح میکروبی(شاهد)، 2) سیلاژ تلقیحشده با لاکتوباسیلوس فرمنتوم تولیدشده در آزمایشگاه، 3) سیلاژ تلقیحشده با مخلوطی از لاکتوباسیلوس فرمنتوم، لاکتوباسیلوس سالیواریوس، پدیوکوکوس اسیدیلاکتیسی و انتروکوکوس فاسیوم، تولیدشده در آزمایشگاه و 4) سیلاژ تلقیحشده با باکتری تجاری حاوی انتروکوکوس فاسیوم، لاکتوباسیلوس برویس و لاکتوباسیلوس پلانتاروم. شانزده رأس گاو هلشتاین در اواسط شیردهی ( 0/10 ± 160 روز شیردهی) بر پایة طرح مربعلاتین ادغام شده 4 ×4 با دورههای 21 روزه استفاده شد. تولید شیر تیمارهای آزمایشی با شاهد تفاوتی نداشت ولی تولید شیر تصحیحشده بر اساس 5/3 درصد چربی در گاوهای دریافتکننده سیلاژ تلقیحشده بیشتر از شاهد بود. درصدهای چربی، پروتئین و مواد جامد بدون چربی شیر در تیمار اول بیشتر از گروههای دیگر بود. گاوهای تغذیهشده با سیلاژهای تلقیحشده آزمایشگاهی، مصرف مادهخشک بالاتری نسبت به شاهد و تیمار سوم داشتند. گوارشپذیری مادهخشک، پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی در تیمارهای تلقیحشده بالاتر از شاهد بود و بیشترین آن مربوط به تیمار دوم بود. غلظت نیتروژن آمونیاکی شکمبه در تیمارهای اول و دوم کمتر از شاهد بود. درصد استات شکمبه در شاهد و تیمار دوم بالاتر و پروپیونات در تیمارهای تلقیح شده بیشتر از شاهد بود. نتایج نشان داد تلقیح باکتریایی سیلاژ ذرت تاثیر معنیداری بر میزان تولید شیر نداشت هرچند شیر تصحیحشده 5/3 درصد چربی، درصدهای چربی و پروتئین شیر و گوارشپذیری مواد مغذی را افزایش داد. | ||
کلیدواژهها | ||
ترکیب شیر؛ تلقیح میکروبی؛ تولید شیر؛ لاکتوباسیلوس فرمنتوم؛ ماده خشک مصرفی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The effect of inoculated corn silage with different types of bacteria on Holstein lactating cows’ performance | ||
نویسندگان [English] | ||
Ali Bayat1؛ Fardin Hozhabri1؛ Daryoush Alipour2 | ||
1Department of Animal Science, Faculty of Science and Agricultural engineering, Razi University, Kermanshah, Iran. | ||
2Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Bu Ali Sina University, Hamadan, Iran. | ||
چکیده [English] | ||
Corn fodder with 28% DM were harvested, chopped and after applying treatments (106 cfu g-1 FM) were ensiled in 30 kg bags. The experimental treatments were: 1) Silage without microbial inoculation (control), 2) silage inoculated with Lactobacillus fermentum produced in the laboratory (Lab), 3) silage inoculated with mixture of Lactobacillus fermentum, Lactobacillus salivarius, Pediococcus acidilactici and Enterococcus faecium (Lab), and 4) silage inoculated with commercial bacteria containing Enterococcus faecium, Lactobacillus brevis and Lactobacillus plantarum. Sixteen Holstein cows in the middle of lactation (160 ± 10 days of lactation) were used based on a 4 x 4 integrated Latin square design with periods of 21 days. The milk production of treatments was not significantly different from the control, but 3.5% fat corrected milk of cows receiving inoculated silage was more than the control. The percentages of milk fat, protein and solids- non-fat were higher in the first treatment than other groups (P<0.05). Cows fed with laboratory inoculated silages had a higher (P<0.05) DMI than control and third treatment. The digestibility of DM, CP and ADF was higher (P<0.05) in the inoculated treatments than control and the highest was related to the second treatment. The rumen ammonia nitrogen in the first and second treatments was lower (P<0.05) than control. The rumen percentage of acetate was higher (P<0.05) in control and the second treatment, and propionate was higher (P<0.05) in the inoculated treatments than control. The overall conclusion showed that the bacterial inoculation of corn silage had no significant effect on milk production, although it increased 3.5% fat corrected milk, percentages of milk fat and protein as well as digestibility of nutrients. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Dry matter intake, Lactobacillus fermentum, Microbial inoculation, Milk composition, Milk yield | ||
مراجع | ||
آقامحمدی، ناهید، هژبری، فردین و علیپور، داریوش (1400). پایداری هوازی سیلاژ ذرت تلقیح شده با جدایههای جدید باکتری اسید لاکتیک جدا شده از منابع مختلف. نشریه پژوهش های علوم دامی ایران، 14 (3)، 377-359.
REFERENCES Aghamohamadi, N., Hozhabri, F., & Alipour, D. (2022). Aerobic stability of corn silages inoculated with novel isolate of lactic acid bacteria separated from various sources. Iranian Journal of Animal Science Research, 14(3), 359-377. https://doi.org/10.22067/ijasr.2021.68168.1003. (In Persian). Andrade, F. L., Rodrigues, J. P. P., Detmann, E., Campos Valadares Filho, S., Castro, M. M. D., Trece, A. S., Silva, T. E., Fischer, V., Weiss, K., & Marcondes, M. I. (2016). Nutritional and productive performance of dairy cows fed corn silage or sugarcane silage with or without additives. Tropical Animal Health & Production, 48,747–753. https://doi.org/10.1007/s11250-016-1020-y. AOAC (2000). Official Methods of Analysis. Vol. I. 17th Ed. AOAC International, Arlington. Arriola, K. J., Oliveira, A. S., Jiang, Y., Kim, D., Silva, H. M., Kim, S. C., Amaroand, F. X., & Adesogan, A. T. (2021). Meta-analysis of effects of inoculation with Lactobacillus buchneri, with or without other bacteria, on silage fermentation, aerobic stability, and performance of dairy cows. Journal of Dairy Science, 104, 7653–7670. https://doi.org/10.3168/jds.2020-19647. Bayatkouhsar, J., Tahmasebi, A. M. & Naserian, A. A. (2011) The effects of microbial inoculation of corn silage on performance of lactating dairy cows. Livestock Science. 142:170–174. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2011.07.007. Ben-Meir, Y. A., Jami, E., Portnik, Y., Yaacoby, S., Chen, Y., Ogunade, I. M., Adesogan, A. T. & Weinberg, Z. G. (2018). Effect of silage inoculants on the quality of baled whole-crop wheat silages and milking cow performance, Grassland Science. 64:207–214. https://doi.org/10.1111/grs.12196. Bernardi, A., Harter, C. J., Silva, A. W. L., Reis, R. A. & Rabelo, C. H. S. (2019). A meta-analysis examining lactic acid bacteria inoculants for maize silage: Effects on fermentation, aerobic stability, nutritive value and livestock production, Grass Forage Science. 74:596–612. https://doi.org/10.1111/gfs.12452. Broderick, G. A. & Kang, J. H. (1980). Automated simultaneous determination ammonia and total acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science, 63:64-65. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302 (80)82888-8. Ellis, J. L., Hindrichsen, I. K., Klop, G., Kinley, R. D., Milora, N., Bannink, A. & Djikstra, J. (2016) Effects of lactic acid bacteria silage inoculation on methane emission and productivity of Holstein Friesian dairy cattle. Journal of Dairy Science, 99:7159–7174. https://doi.org/10.3168/jds.2015-10754. Fellner, V., Phillip, L. E., Sebastian, S., Idziak, E. S. (2001). Effects of a bacterial inoculant and propionic acid on preservation of high moisture ear corn, and on rumen fermentation, digestion and growth of beef cattle. Canadian Journal of Animal Science. 81: 273–280. https://doi.org/10.4141/A00-112. Gerlach, K., Daniel, J. L. P., Jobim, C. C. & Nussio, L. G. (2021). A data analysis on the effect of acetic acid on dry matter intake in dairy cattle. Animal Feed Science and Technology, 272. Article 114782 https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2020.114782. Han, H., Ogata, Y., Yamamoto, Y., Nagao, S., & Nishino, N. (2014). Identification of lactic acid bacteria in the rumen and feces of dairy cows fed total mixed ration silage to assess the survival of silage bacteria in the gut. Journal of Dairy Science, 97: 5754–5762. https://doi.org/10.3168/jds.2014-7968. Huhtanen, P., Nousiainen, J. I., Khalili, H., Jaakkola, S., Heikkila, T. (2003). Relationships between silage fermentation characteristics and milk production parameters: analyses of literature data. Livestock Production Science, 81: 57–73. https://doi.org/10.1016/S0301-6226 (02)00195-1. Kung, L., Taylor, C. C., Lynch, M. P. & Neylon, J. M. (2003) The effect of treating alfalfa with Lactobacillus buchneri 40788 on silage fermentation, aerobic stability, and nutritive value for lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 86:336–343. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302 (03)73611-X. NRC. (2001). National Research Council. Nutrient Requirements of Dairy Cattle, 7th revised ed., National Academic Press, Washington, DC. Oliveira, A. S., Weinberg, Z. G., Ogunade, I. M., Cervantes, A. A. P., Arriola, K. G., Jiang, Y., Kim, D., Li, X., Goncalves, M. C. M., Vyas, D. & Adesogan, A. T. (2017). Meta-analysis of effects of inoculation with homofermentative and facultative heterofermentative lactic acid bacteria on silage fermentation, aerobic stability, and the performance of dairy cows. Journal of Dairy Science, 100:4587–4603. https://doi.org/10.3168/jds.2016-11815. Ottensin, D. M. & Butler, D. A. (1971). Improved gas chromatography separation of feed acids C2-C5 in solution. Analytical Chemistry, V43:P.952-955. Rabelo, C. H. S, Basso, F. C., Lara, E. C., Jorge, L. G. O., Härter, C. J., Mesquita, L.G., Silva, L. F. P. & Reis, R. A. (2018). Effects of Lactobacillus buchneri as a silage inoculant and as a probiotic on feed intake, apparent digestibility and ruminal fermentation and microbiology in wethers fed low‐dry‐matter whole‐crop maize silage. Grass and Forage Science, 73, 67–77. https://doi.org/10.1111/gfs.12303. Santos, W. P., Ávila, C. L. S., Pereira, M. N., Schwan, R. F., Lopes, N. M. & Pinto, J. C. (2017). Effect of the inoculation of sugarcane silage with Lactobacillus hilgardii and Lactobacillus buchneri on feeding behavior and milk yield of dairy cows Journal of Animal Science, 95:4613–4622. https://doi.org/ 10.2527/jas2017.1526. Van Keulen, J. V. & Young, B. A. (1977). Evaluation of acid insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science, 44 (2), 282-287. https://doi.org/10.2527/jas1977.442282x. Van Soest, P. J., Robertson, J. & Lewis, B. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302 (91)78551-2. Zhang, Y., Zhao, X., Chen, W., Zhou, Z., Meng, Q. & Wu, H. (2019). Effects of adding various silage additives to whole corn crops at ensiling on performance, rumen fermentation, and serum physiological characteristics of growing-finishing cattle. Animals, 9: 695-707. https://doi.org/10.3390/ani9090695. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 133 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 85 |