
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,693 |
تعداد مقالات | 72,239 |
تعداد مشاهده مقاله | 129,231,583 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 102,065,548 |
وراثت پذیری و تنوع ژنتیکی صفات زراعی، عملکرد و کیفیت میوه در 650 لاین نسل F6 گوجه فرنگی | ||
علوم باغبانی ایران | ||
دوره 55، شماره 3، مهر 1403، صفحه 475-494 اصل مقاله (1.8 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2024.373756.2160 | ||
نویسندگان | ||
مهناز حاتمی فرد1؛ محمود لطفی2؛ حسین رامشینی* 3 | ||
1گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. | ||
2گروه علوم باغبانی، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران | ||
3گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات - دانشکدگان ابوریحان- دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. | ||
چکیده | ||
این مطالعه بهمنظور ارزیابی عملکرد و اجزای آن، همچنین صفات کیفی میوه روی 650 لاین نسل ششم حاصل از خودگشنی ارقام تجاری به همراه چهار رقم شاهد (هیبرید تجاری) طی سال زراعی 1401 به صورت آگمنت بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام شد. ضرایب تغییرات فنوتیپی و مقادیر بیشینه و کمینه صفات نشان داد که تنوع بالایی در صفات آفتابسوختگی، کاسبرگ باقیمانده بر روی میوه، ماندگاری، اسیدیته کل، تعداد میوه در هر بوته، عملکرد تک بوته و تعداد حفره میوه در بین لاینهای این مطالعه وجود دارد، بنابراین امکان گزینش با کارایی بالا در بین این مواد ژنتیکی برای به نژادگران فراهم میباشد. در بین لاینهای مورد مطالعه، لاینهای شماره 242، 495، 17 و 85 با عملکرد بالای 6 کیلوگرم در بوته نسبت به لاینهای دیگر و ارقام شاهد برتری داشتند. صفات آفتاب سوختگی، درصد کاسبرگ باقیمانده بر روی میوه و تعداد حفره کمترین اثر پذیری را از محیط داشتند و بیشترین واریانس ژنتیکی را دارا بودند. همچنین، تجزیه به مولفههای اصلی براساس صفات مورفولوژیک نشان داد که شش مولفه اصلی اول، در مجموع 32/69 درصد از تنوع فنوتیپی کل در بین دادهها را توجیه کردند. تجزیه و تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که تعداد میوه در بوته و وزن تک میوه، 96 درصد از تغییرات عملکرد تک بوته را توجیه میکنند. در مجموع در بین صفات مورفولوژیکی، صفات تعداد میوه در بوته، وزن تک میوه، تعداد گلآذین در هر بوته و تعداد میوه در هر گلآذین شاخصهای مهمتری برای گزینش لاینهای گوجهفرنگی با عملکرد بالا هستند. | ||
کلیدواژهها | ||
تجزیه خوشهای؛ آمارههای توصیفی؛ وراثتپذیری؛ تجزیه به مولفههای اصلی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Heritability and genetic diversity of agronomic traits, yield and fruit quality of 650 F6 generation lines in tomato | ||
نویسندگان [English] | ||
Mahnaz Hatamifard1؛ Mahmoud Lotfi2؛ Hossein Ramshini3 | ||
1Department of Agronomy and Plant breeding, Agricultural College of Abouraihan, University of Tehran, Pakdasht, Iran. | ||
2Department of Horticulture Sciences, Agricultural College of Abouraihan, University of Tehran, Pakdasht, Iran | ||
3Department of Agronomy and Plant breeding Sciences, Agricultural College of Abouraihan, University of Tehran, Pakdasht, Iran | ||
چکیده [English] | ||
This study aimed to evaluate the yield and its components as well as fruit quality traits of 650 tomato inbred lines resulting from self-fertilization of commercial cultivars. The lines were evaluated along with four commercial hybrid control cultivars in 2022 as augmented in a randomized complete block design. The coefficients of phenotypic variation and the maximum and minimum values of the studied traits showed that there was a high variation for the traits of Sunscald (%), persistent calyx in fruits (%), shelf life, titratable acidity (TA), the number of fruits per plant, single-plant yield and the number of fruit locules among the lines, so it is possible to select the best lines with high efficiency for breeding purposes. Among the lines, “242”, “495”, “17” and “85” were superior to other lines and control cultivars with a yield of over 6 kg per plant. Sunscald (%), persistent calyx in fruits (%) and the number of locules were least influenced by the environment and had the highest genetic variance. Also, principal component analysis based on morphological traits showed that the first six main components explained 69.32% of the total phenotypic variation. Stepwise regression analysis showed that number of fruit per plant and single fruit weight explained 96% of the single-plant yield variation. Overall, among the morphological characteristics, the traits of the number of fruits per plant, single fruit weight, number of inflorescences per plant, and number of fruits per inflorescence are more important indicators for selecting high-yielding tomato lines. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Descriptive statistics, Cluster analysis, Principal component analysis, Heritability | ||
مراجع | ||
دفتریان، فرانک و گل آبادی، مریم. (139۷). ارزیابی عملکرد و کیفیت میوه در برخی از ژنوتیپ های گوجه فرنگی گلخانه ای. مجله تولید و فرآوری گیاهی، 8 (1)، 113-126. گلچشمه، ساسان؛ کیانی، غفار؛ کاظمی تبار، سید کمال و نواب پور، سعید. (1401). بررسی تنوع مورفولوژیکی و ارزیابی عملکرد لاینهای گوجه فرنگی با استفاده از تجزیه آماری چند متغیره. مجله علوم باغبانی، 36 (2)، 415-427. محسنی فرد؛ احسان، فارسی، محمد؛ نعمتی، سید حسین و ملکزاده، خلیل. (۱۳۹۰). ارزیابی تنوع ژنتیکی 16 لاین گوجهفرنگی (Lycopersicon esculentum) با استفاده از نشانگر مولکولی SSR و بررسی همبستگی آن با هتروزیس. مجله علوم باغبانی ایران، ۴۲ (4)، ۱۸۵-۱۹۲. نظامی، سمیه؛ نعمتی، سید حسین؛ آرویی، حسین و کافی، محمد. (1399). تجزیه و تحلیل نیمه دی آلل صفات مرتبط با عملکرد و کیفیت میوه در لاین های گوجه فرنگی. مجله علوم باغبانی ایران، 52 (4)، 1011-1025.
REFERENCE Agong, S.G., Schittenhelm, S., & Friedt, W. (2001). Genotypic variation of Kenyan tomato (Lycopersicon Cappetta, E., Andolfo, G., Di Matteo, A., Barone, A., Frusciante, L., & Ercolano, M. R. (2020). Accelerating tomato breeding by exploiting genomic selection approaches. Plants, 9(1), 12–36. https://doi.org/10.3390/plants9010012 Daftarian, F., & Golabadi, M. (2017). Evaluation of fruit yield and quality in some greenhouse tomato genotypes. Journal of Crop Production and Processing, 8(1), 113-126. https://civilica.com/doc/1220046. (In Persian). de Souza, L. M., Melo, P. C. T., Luders, R. R., & Melo, A. M. T. (2012). Correlations between yield and fruit quality characteristics of fresh market tomatoes. Horticultura Brasileira, 30(4), 627–631. https://doi.org/10.1590/S0102-05362012000400011 Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2022). FAOSTAT. Retrieved July 30, 2024,from https://www.fao.org/faostat/en/#home Feyissa, G.F., & Bessie, S. (2019). Major types of risk sources perceived by tomato producing small holder farmers the case of Dugda district, east Shewa zone, Oromia. Ethiopia. Journal of Economics and Sustainable Development, 10(13), 9-17. https://doi.org/10.7176/JESD. Ghorbanpour, A., Salimi, A., Tajick Ghanbary, M.A., Pirdashti, H., & Dehestani, A. (2017). Relationship between fruit yield and its components in tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) cultivars using multivariate statistical methods. Journal of Crop Breeding, 24(9), 22-29. doi: 10.29252/jcb.9.24.22. GolCheshmeh, S., Kiani, G., Kazemi Tabar, S.K., & Navabpour, S. (2022). Investigation of morphological diversity and evaluation of tomato lines yield using multivariate statistical analysis. Journal of Horticultural Science, 36(2), 415-427. doi: 10.22067/JHS.2021.70173.1048. (In Persian). Hamidi, H., Ahmadi, M. & Soltani Idaliki J. (2023). Investigating the genetic diversity of sugar beet half-sib families under natural infection conditions to cyst nematode and rhizomania diseases. Journal of Plant Production Research, 30(3), 177-195. doi: 10.22069/JOPP.2023.21005.3004 Henareh, M., Dursun, A., & Mandoulakani, B. A. (2015). Genetic diversity in tomato landraces collected from Turkey and Iran revealed by morphological characters. Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus, 14(2), 87–96. https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/asphc/ Islam, B., Ivy, N., Rasul, M., & Zakaria, M. (2010). Character association and path analysis of exotic tomato (Solanum lycopersicum L.) genotypes. Bangladesh Journal of Plant Breeding and Genetics, 23(1), 13–18. https://doi.org/10.3329/BJPBG.V23I1.9313 International Union for the Protection of New Varieties of Plants. (2001). Tomato (Lycopersicon lycopersicum L.). UPOV Code: TG/44/10. Geneva, Switzerland. Retrieved July 30, 2024, from https://www.upov.int/portal/index.html.en Knapp, S. (2002). Tobacco to tomatoes: A phylogenetic perspective on fruit diversity in the Solanaceae. Journal of Experimental Botany, 53(377), 2001–2022. https://doi.org/10.1093/jxb/53.377.2001 Kumar, N., Bhardwaj, M.L., Sharma, A., & Kumar, N. (2017). Assessment of genetic divergence in tomato (Solanum lycopersicum L.) through clustering and principal component analysis under Mid Hills conditions of Himachal Pradesh, India. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 6(5), 1811 1819. https://doi.org/10.20546/ijcmas.2017.605.197. Kumari, S., & Gowda, P. H. (2016). Estimation of heterosis and combining ability in tomato for fruit shelf life and yield component traits using line x tester method. International Journal of Agronomy and Agricultural Research, 9(3), 10–19. https://doi.org/10.5555/20173103564 Mohsenifard, E., Farsi, M., Nemati, H., & Malekzade, K. (2011). An SSR-based assessment of genetic diversity in 16 tomato (Lycopersicon esculentum) lines and its correlation with heterosis. Iranian Journal of Horticultural Science, 42(2), 185-192. (In Persian) Mukul, S., Sandhya, Kumar, M., & Agarwal, R. K. (2022). Principal component analysis based on yield and its attributing traits in tomato (Solanum lycopersicum L.) genotypes. The Pharma Innovation Journal, 11(1), 1836–1841. Retrieved from http://www.thepharmajournal.com Mustafa, M., Syukur, M., Sutjahjo, S. H., & Sobir. (2016). Estimation of genetic parameters, correlation, and genetic relationship of tomatoes genotype in lowland. Agrotech Journal ATJ, 1(1), 19–25, ISSN: 2548-5121. Retrieved from http://usnsj.com/index.php/ATJ/article/view/ATJ004 Nezami, S., Nemati, H., Arouiee H., & Kafi, M. (2020). Half diallel analysis of related traits to yield and fruit quality in tomato lines. Iranian Journal of Horticultural Science, 52(4), 1011-1025. DOI: 10.22059/ijhs.2020.296125.1759. (In Persian) Nankar, A. N., Tringovska, I., Grozeva, S., Ganeva, D., & Kostova, D. (2020). Tomato phenotypic diversity determined by combined approaches of conventional and high-throughput tomato analyzer phenotyping. Plants, 9(2), 197. https://doi.org/10.3390/plants9020197 Osei, M.K., Bonsu, K.O., Agyeman, A., & Choi, H.S. (2014). Genetic diversity of tomato germplasm in Ghana using morphological characters. International Journal of Plant & Soil Science, 3(3), 220-231. https://doi.org/10.9734/IJPSS/2014/6466. Ovalles, F.A., & Collins, M.E. (1988). Variability of northwest Florida soils by principal component analysis. Soil Science Society of America Journal, 52(5), 1430-1435. https://doi.org/10.2136/sssaj1988.03615995005200050042x. Pradhan, A. M., Nanadeshwar, B. C., Sarkar, K. K., & Konar, A. (2011). Estimation of genetic parameters and association of traits related to yield in potato (Solanum tuberosum L.). Journal of Crop and Weed, 7(2), 229–231. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/361844304 Prakash, M. O., & Vijay, B. (2017). Principal component and cluster analysis of indigenous tomato genotypes based on morphological indicators. Research Journal of Biotechnology, 12(7), 50–58. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/328717389 Research and Markets. (2022). Tomato seeds global market report. Retrieved July 30, 2024,from https://www.researchandmarkets.com/ Samadia, D. K., Aswani, R. C., & Dhandar, G. (2006). Genetic analysis for yield components in tomato land races. Haryana Journal of Horticultural Science, 35(1–2), 116–119. Retrieved from https://books.google.com/books/about/Haryana_Journal_of_Horticultural_Science.html?id=-TxMAAAAYAAJ Srivastava, K., Kumari, K., Singh, S., & Kumar, R. (2013). Association studies for yield and its component traits in tomato (Solanum lycopersicum L.). Plant Archives, 13(1), 105–112. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/257410511 Shukla, S., Bhargava, A., Chatterjee, A., Pandey, A. C., & Mishra, B. K. (2010). Diversity in phenotypic and nutritional traits in vegetable amaranth (Amaranthus tricolor L.), a nutritionally under-utilized crop. Journal of the Science of Food and Agriculture, 90(1), 139–144. https://doi.org/10.1002/jsfa.3797 Terzopoulos, P.J., & Bebeli, P.J. (2008). DNA and morphological diversity of selected Greek tomato (Solanum lycopersicum L.) landraces. Scientia Horticulturae, 116(4), 354-361. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2008.02.010. Tembe, K.O., Chemining'wa, G., Ambuko, J., & Owino, W. (2018). Evaluation of African tomato landraces (Solanum lycopersicum) based on morphological and horticultural traits. Agriculture and Natural Resources, 52(6), 536-542. https://doi.org/10.1016/j.anres.2018.11.014. Tsagaye, D., Gedebo, A., & Aklilu, Sh. (2019). Multivariate studies for fruits yield and quality components in diverse tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) genotypes. International Journal of Research in Agricultural Sciences, 6(6), 2348–3997. https://www.researchgate.net/publication/349162344 Yap, T. C., & Harvey, B. L. (2013). Inheritance of yield components and morpho-physiological traits in barley, Hordeum vulgare L. Crop Science, 12(3), 283–286. https://doi.org/10.2135/cropsci1972.0011183X001200030008x | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 193 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 160 |