تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,037 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,517,539 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,777,793 |
تأثیر دما، زمان و بکارگیری امواج فراصوت بر فرآیند رطوبتدهی خرمای دیری خوزستان | ||
مهندسی بیوسیستم ایران | ||
دوره 54، شماره 4، دی 1402، صفحه 29-46 اصل مقاله (2.35 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijbse.2024.376685.665549 | ||
نویسندگان | ||
مائده بنیطرفیزاده1؛ یعقوب منصوری* 2؛ احمد مستعان3 | ||
1گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران. | ||
2گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران | ||
3پژوهشکدة خرما و میوههای گرمسیری کشور، اهواز، ایران. | ||
چکیده | ||
در تحقیق حاضر، تأثیر فرآیند رطوبتدهی با آب گرم (در دمای30 ، 40، 50، 60 و 70 درجه سلسیوس) و زمان غوطهوری (40، 50، 70، 85 و 100 دقیقه) به کمک امواج فراصوت (در دو سطح با فراصوت و بدون فراصوت) بر نرم کردن و کیفیت خرمای دیری مورد بررسی قرار گرفت. ویژگیهای کیفی همچون درصد رطوبت، شاخص های رنگی L, a, b, ∆E، قند کل، قند احیاء، ویژگیهای بافتی نظیر سفتی بافت، قابلیت جویدگی، همچسبی و فنریت بررسی شد. برای طرح ریزی آزمایش و تجزیه و تحلیل نتایج از روش سطح پاسخ (RSM) با طرح آزمایش مرکب مرکزی (CCD) در محیط نرم افزار Design Expert 10 استفاده شد. نتایج نشان داد مدل رگرسیونی پیشنهادی در تعیین اثر فرآیند رطوبتدهی بر درصد رطوبت، قند احیاء، قند کل، شاخصهای رنگی L و E∆، سفتی، قابلیت جویدگی، همچسبی و فنریت نمونههای تحت تیمار معنیدار بود. درصد رطوبت و قند احیاء نمونههای تحت تیمار رطوبت دهی با فراصوت نسبت به تیمار بدون فراصوت به ترتیب 47/7 درصد و 34/1 برابر بیشتر بود که بیان کننده تأثیر تیمار فراصوت بر نمونهها است. شاخصهای رنگی a, b در سطح 05/0 غیر معنیدار بودند. براساس بهینهیابی انجام شده، دمای 4۰ درجه سلسیوس و زمان 85 دقیقه با اعمال فراصوت را میتوان به عنوان شرایط بهینه فرآیند رطوبتدهی میوة خرمای دیری تحت آزمایش، اعلام نمود. باید توجه داشت که استفاده از امواج فراصوت با وجود تأثیر بر برخی صفات، باید از نظر اقتصادی نیز توجیهپذیر باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
خرما؛ دیری؛ رطوبت دهی؛ روش سطح پاسخ؛ فراصوت | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The effect of temperature, time and the use of ultrasonic waves on the process of Deiri dates hydration in Khuzestan | ||
نویسندگان [English] | ||
Maedeh Benitorfizadeh1؛ Yaghoob Mansoori2؛ Ahmad Mostaan3 | ||
1Department of Biosystems Engineering, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran | ||
2Department. Of Biosystems Engineering, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran | ||
3. Date Palm and Tropical Fruits Research Institute, Ahvaz, Iran. | ||
چکیده [English] | ||
This study investigates the impact of the hydration process on the softening, desirability, and quality of Deiri dates under the influence of ultrasound waves. The experimental setup included two ultrasound application conditions (with ultrasound and without ultrasound), five water temperatures (30, 40, 50, 60, and 70 degrees Celsius), and five soaking durations (40, 55, 70, 85, and 100 minutes). The qualitative parameters examined were moisture content, color indices L, a, b, ∆E, total sugar, and reduced sugar. Textural characteristics such as firmness, chewability, gumminess, and springiness were also evaluated. The response surface methodology (RSM) with a central composite design (CCD) was employed for data analysis using the Design Expert 10 software.The results demonstrated that the proposed regression models were significant in determining the effects of hydration on moisture content, reduced sugar, total sugar, color indices L and ∆E, firmness, chewability, cohesiveness, and springiness of the treated samples. Specifically, the moisture content and reduced sugar of samples treated with ultrasonic hydration were 7.47% and 1.34 times higher, respectively, compared to those treated without ultrasound, indicating a pronounced effect of ultrasound. However, the color indices a and b were not significant at the 0.05 level. Optimization results indicated that the optimal conditions for the hydration process of Deiri date fruits involved a temperature of 40 degrees Celsius and a duration of 85 minutes with the application of ultrasound. While ultrasound had a significant effect on several traits, its economic justification must also be considered. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Date, Deiri, Hydration, Response surface method, Ultrasound | ||
مراجع | ||
Abdelkarim, D. O., Mohamed Ahmed, I. A., Ahmed, K. A., Younis, M., Yehia, H. M., Zein El-Abedein, A. I., & Alhamdan, A. (2022). Extending the shelf life of fresh Khalal Barhi dates via an optimized postharvest ultrasonic treatment. Plants, 11(2029). https://doi.org/10.3390/plants11152029 AlYammahi, J., Hai, A., Krishnamoorthy, R., Arumugham, T., Hasan, S. W., & Banat, F. (2022). Ultrasound-assisted extraction of highly nutritious date sugar from date palm (Phoenix dactylifera) fruit powder: Parametric optimization and kinetic modeling. Ultrasonics Sonochemistry, 88. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2022.106107 Anonymous (2022). Agricultural statistics of 2022. Volume III: Report of Horticultural Crops, Mushrooms and Greenhouse Crops. Ministry of Agriculture Jahad. Statistics deputy of Information and Communication Technology Center, 401 p, (In Persian). Berrebeuh, M.H., Boubekri, A., Balti, M.A., Chouicha, S., Mennouche, D. and Kechaou, N. (2017), Optimized Processing Parameters in Post-Harvest Treatments of Algerian Dry Dates using Hot Water and Hot Vapor Successive Operations. Journal of Food Process Engineering, 40: e12459. https://doi.org/10.1111/jfpe.12459 Bhargava, N., Mor, R. S., Kumar, K., & Sharanagat, V. S. (2021). Advances in application of ultrasound in food processing: A review. Ultrasonics Sonochemistry, 70. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2020.105293 Boubekri A., Benmoussa H., Courtois F., & Bonazzi C., 2010. Softening of Overdried ‘Deglet Nour’ Dates to Obtain High-Standard Fruits: Impact of Rehydration and Drying Processes on Quality Criteria. Drying Technology, 28, 222–231. Entezari, M. H., Hagh Nazary, S., & Haddad Khodaparast, M. H. (2004). The direct effect of ultrasound on the extraction of date syrup and its micro-organisms. Ultrasonics Sonochemistry, 11(6), 379-384. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2003.10.005 Eshraghi, A., Maqsoodlou, Y., Kashaninejad, M., Biraqi Toosi, Sh., & Alami, M. 2012. Investigating the effect of ultrasound pretreatment on the drying of kiwifruit leaves. Iranian Food Science and Technology Research Journal, 7(4), 273-279, (In Persian). FAO (2022). Crops and livestock products. Available on https://www.fao.org/faostat/en/#data/TCL and https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL Keramat Jahromi, M., Rafiee, S., Jafari, A., Ghasemi, M., Mirasheh, R., Mohtasebi, S. 2008. Some physical properties of date fruit (cv. Dairi). International Agrophysiology., 22(3), 221-224. Li, J., Hussain, I., Azam, M.; Khan, M.A., Akram, M.T., Naveed, K.; Asif, M., Anjum, N.; Zeng, J., Zhang, J. 2023. HotWater Treatment Improves Date Drying and Maintains Phytochemicals and Fruit Quality Characteristics of Date Palm (Phoenix dactylifera). Foods, 12, 2405. https://doi.org/10.3390/ foods12122405 Mehryar E., Sadeghi M., Razavi SJ., & Forghani E. 2015. Qualitative Indices of Istamaran Date Variety Affected by Various Drying Methods. Journal of Crop Production and Processing, 16 (5), 305-313, (In Persian). Mohammed, M., Alqahtani, N. K., & Ali, S. A. (2024). Development, RSM-based modeling, and process optimization of an ultrasonic coating system for extending the storage life of fresh fruits. Frontiers in Sustainable Food Systems, 8, 1403164. https://doi.org/10.3389/fsufs.2024.1403164 Mostaan A., Latif al-Tajjar S., & Madrasi F. 2012. Effects of steaming on textural properties of dates paste (Etamaran cultivar). The 8th National Congress of Agricultural Machinery Engineering (Biosystem) and Mechanization, Ferdowsi University of Mashhad: 6 p, (In Persian). Mostaan A., Latifian M., Tarahi A., Amani M., Mohibi AA., & Ali Houri M. 2016. Technical guide for planting, growing and harvesting dates. Publication of Agricultural Education, 282 p, (In Persian). Mousavi A. & Hojjati M. 2010. Investigation on the quality characteristics, energy content and mineral elements of four commercial date varieties of Khuzestan province: 7 p. Iranian Journal of Food Science and Technology, 8(1), 31-37. SID. https://sid.ir/paper/71939/en (In Persian). Rakesh Reddy, S.V., Singh, R.S., Meena, R., Berwal, M.K.; Sarolia, D.K., Palpandian, P. 2023 Impact of Hot Water Pre-Treatments on the Drying Efficiency and Quality of Dates cv. Medjool. Horticulturae, 9, 784. https://doi.org/10.3390/horticulturae9070784 Rygg, L. G ., 1975. Data Development, Handling, and packing in the united state. Agricultural Research Service, United state Department of Agriculture , 61p. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 89 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 95 |