
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,623 |
تعداد مقالات | 71,544 |
تعداد مشاهده مقاله | 126,894,905 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 99,942,087 |
Oxytetracycline residues in eggs from commercial poultry farms in Ilorin, Nigeria | ||
Iranian Journal of Veterinary Medicine | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 14 مهر 1403 اصل مقاله (756.69 K) | ||
نوع مقاله: Original Articles | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijvm.2024.374041.1005536 | ||
نویسندگان | ||
Ibraheem Ghali-Mohammed1؛ Shukrah Omotayo Ghali2؛ Ismail A Odetokun* 1؛ Ismail Adewuyi Adeyemo3؛ Isaac O Olatoye4 | ||
1Department of Veterinary Public Health and Preventive Medicine, Faculty of Veterinary Medicine, University of Ilorin, Ilorin, Nigeria | ||
2Department of Veterinary Public Health & Preventive Medicine, University of Ilorin | ||
3Department of Veterinary Microbiology, University of Ilorin, Ilorin, Nigeria | ||
4Department of Veterinary Public Health and Preventive Medicine, University of Ibadan, Ibadan, Nigeria | ||
چکیده | ||
Background: The risks posed by indiscriminate oxytetracycline use in Nigeria are high and of serious public health implications. Objective: The study investigates oxytetracycline residues in eggs from commercial poultry farms in Ilorin, Nigeria. Methods: Samples were randomly collected from poultry farms in Ilorin and analysed using high-performance liquid chromatography (HPLC). Results: Out of 20 pooled egg samples from 200 eggs collected from poultry farms (n = 20), 15 contained oxytetracycline residues. Overall prevalence is 70% with a mean concentration of 398.30±186.73 µg/kg. Five samples exceeded the recommended maximum residue limit of 400µg/kg. Standard curve analysis showed linearity (r2 = 0.98). Conclusions: The study underscores the need for better regulation and oversight of antibiotic use in poultry farming to mitigate health risks associated with antibiotic residues and antimicrobial resistance. Improved veterinary practices and surveillance systems are crucial for safeguarding food safety and public health. These findings contribute to ongoing efforts to address the global challenge of antibiotic resistance in food-producing animals. | ||
کلیدواژهها | ||
Food safety؛ antibiotics؛ public health؛ tetracycline؛ laying birds | ||
عنوان مقاله [English] | ||
بقایای اکسی تتراسایکلین در تخم مرغ از مزارع مرغداری تجاری در ایلورین، نیجریه | ||
نویسندگان [English] | ||
ابراهیم غالی محمد1؛ شکراه اماتیو غالی2؛ اسماعیل اودتوکون1؛ اسماعیل ادووی ادیه مو3؛ ایساک اولاتویه4 | ||
1گروه بهداشت عمومی دامپزشکی و پزشکی پیشگیری، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ایلورین، ایلورین، نیجریه | ||
2گروه دامپزشکی بهداشت عمومی و پزشکی پیشگیری، دانشگاه ایلورین | ||
3گروه میکروبیولوژی دامپزشکی، دانشگاه ایلورین، ایلورین، نیجری | ||
4گروه بهداشت عمومی دامپزشکی و پزشکی پیشگیری، دانشگاه ایبادان، ایبادان، نیجریه | ||
کلیدواژهها [English] | ||
ایمنی مواد غذایی, آنتی بیوتیک ها, بهداشت عمومی, تتراسایکلین, مرغ های تخمگذار | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 50 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 91 |