تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,111,590 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,215,270 |
اثرات تعادل کاتیون- آنیون جیره بر توان پرواری ‘ خصوصیات لاشه و استخوان گوساله های نر هلشتاین | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 16، دوره 4، شماره 0 - شماره پیاپی 1223، تیر 1377 اصل مقاله (1.01 M) | ||
نویسندگان | ||
علی نیکخواه؛ محمدعلی جعفری؛ پرویز جامعی* | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی اثر سطوح متفاوت تعادل کاتیونی – آنیون جیره (DCAB) بر توان تولید‘ قابلیت هضم جیره های غذایی‘ خصوصیات فیزیکی وشیمیایی لاشه و استخوان‘ تعداد 24 رأس گوساله نر هلشتاین با وزن اولیه 28/56 ±03/217 کیلوگرم و به مدت 150 روز تحت آزمایش قرار گرفتند. در این آزمایش از طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار جیره‘ 6 گروه (بلوک) وزنی (در داخل هر گروه 4 گوساله با وزن مشابه قرارداشت ‘ وهر گوساله به یک جیره غذایی اختصاص داده شد) استفاده گردید. گوساله ها در طی آزمایش با چهار جیره غذایی حاوی سطوح 0‘150‘30و45 DCAB [میلی اکی والان –CI(Na++K+) در 100 گرم ماده خشک جیره] به صورت کاملا مخلوط (TMR) و بطور انفرادی تغذیه شدند. جیره های غذایی حاوی 70% مواد غیر علوفه ای (کنسانتره) و 30% مواد علوفه ای بودند و از نظر درصد اجزای تشکیل دهنده جیره و غلظت مواد مغذی به جز عناصر معدنی سدیم ‘ پتاسیم وکلر تقریبا مشابه بودند. برای تعیین قابلیت هضم جیره ها از روش استفاده از معرف اکسید کروم (Cr2O3)استفاده شد و در انتهای آزمایش پس از انجام آزمون ترقیق اوره‘ نسبت به ذبح گوساله ها‘ تجزیه لاشه‘ تفکیک بافتی وتعیین ترکیبات شیمیایی گوشت بدون استخوان ناحیه دنده های 9‘10‘11 وهمچنین دنده 12 و نیز تعیین خواص مکانیکی و شیمیایی استخوان اقدام گردید. داده های حاصله نشان داد که میانگین افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی گوساله های تغذیه شده با سطوح متفاوت DCAB تفاوت معنی داری را نشان می دهند(01/0>P) و گوساله های تغذیه شده با DCAB15 ‘ بالاترین افزایش وزن روزانه و بهترین ضریب تبدیل غذایی را (28/1 کیلوگرم و 78/5) دارا بودند . قابلیت هضم ظاهری ماده خشک جیره ها ‘ تحت تاثیر DCAB واقع نشد.اما از نظر عددی ‘ گوساله های تغذیه شده با DCAB 0 و15به ترتیب پایین ترین (87/63) و بالاترین (03/67) درصد قابلیت هضم را دارا بودند. PH خون در کل دوره با افزایش DCAB تمایل به افزایش داشت و در روز 90 آزمایش د رمحدوده 4/7-33/7 و در روز آخر دوره آزمایش درمحدوده 41/7-38/7 قرار داشت و غلظت عناصرمعدنی پلاسما به جز کلسیم تحت تأثیر DCAB قرار نگرفت . مقایسه درصد قطعات لاشه و تفکیک بافتی و ترکیبات شیمیایی ناحیه دنده های 9‘10و11 به جز وزن لاشه گرم ‘ وزن چربی داخلی نسبت به وزن دنده‘ سطح مقطع ماهیچه راسته‘ عمیق ترین و عریض ترین قسمت ماهیچه راسته اختلاف معنی دری را نشان ندادند. همچنین درصد مواد معدنی فسفر ‘ منیزیم ‘ سدیم و پتاسیم موجوددرخاکستر تحت تأثیر سطوح DCAB قرار نگرفت و فقط درصد کلسیم کاهش خطی را نسبت به افزایش DCAB نشان داد(05/0>P) مقایسه خصوصیات مکانیکی استخوان‘ کاهش خطی را برای ممان خمشی ونیرو وعکس العمل درجه دومی را برای تنش ومدول الاستیسیتی نشان داد. بطوریکه جیره یک دارای بالاترین ممان خمشی (9675 کیلوگرم در سانتی متر) ومقاومت (1935 کیلوگرم)‘ جیره دو دارای بالاترین تنش (2437 کیلوگرم برسانتی متر مربع) و جیره سه دارای مدول الاستیسیتی (53633 کیلوگرم بر سانتی متر مربع) بودند. همچنین نتایج ترقیق اوره همبستگی بالایی را باترکیبات شیمیایی مثلا چربی (89/0-) و برخی قطعات لاشه مثل چربی(67/0-) داشت و بنابراین ترقیق اوره می تواند برای تعیین ترکیبات بدن دام زنده بکار رود. | ||
کلیدواژهها | ||
استخوان وهلشتین؛ پرواری؛ تعادل آنیون-کاتیون؛ خصوصیات لاشه؛ کاتیون | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
In order to investigate the effects of varying dietary cation - anion balance (DCAB) levels on performance,. diet dry matter digestibility, characteristics of carcass and bone, 24 Holstein male calves with initial live weight of 217.03 ± 56.28 Kg were used. The experimental design was complete randomized blocks with four diets and six groups of calves with equal weights. The diets contained 0, 15, 30 and 45 meq [(Na + Ki - CL/100 gr dry matter. Diets were given as total mixed ration (TMR), ad-libitum for 150 days, to the calves individually Digestibilites were determined using chromic oxide (Cr203). Blood pH and plasma minerals concentration were measured on days 90 and 150. At the end of the experiment blood urea space on the live calves were. measured by injection of urea solution and blood samples were colected after 9, 12 minutes through the jugular vein of the calves, then the calves were slaughtered and carcass cuts, chemical composition of the 9, 10, 11th and 12th boneless ribs and mechanical and chemical characteristics of metacarpus bone were measured. The results indicated that calves fed diet with level of 15 DCAB had the highest average daily weight gain and the best feed efficiency. However differences between diets for average daily dry matter intake and apparent digestibility of nutrients were not significant (P<0.05). Blood pH and plasma Ca concentration were affected by DCA]3 (P <0.05). The differences among means of carcass cuts and chemical composition of the 9. 10, 11 and 12th ribs were not statistically significant. Where as, carcass weight and internal fat to live weight ratio were affected by DCAB (P <0.05). The mineral content of bones were not affected by diets, but Ca concentration was decreased with increasing DCAB (P<0.05). The comparison between mechanical properties of bones indicated that calves fed with 0 DCAB had the highest moment bending (9675 Kg in cm) and strengh (1935 Kg), and differences among the diets for stress and modulus of elasticity of bones were significant (P <0.05). The results of urea dilution tehnique indicated high correlation between urea space and chemical composition and some of carcass cuts, on the basis of this data, urea dilution technique can be used for determination of live body compositions of the Holstein male calves. Generally, the results of this experiment showed that levels of 15 and 30 DCAB improved the fattening performance of the Holstein male calves. This improvement can be due to acid - base balance in the body of the animals. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Bone & Holstein, Cation- Anion Balance, Fatlening Carcass Characteristics | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,378 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,003 |