تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,504 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,122,577 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,230,598 |
طراحی، ساخت، و ارزیابی دستگاه اندازهگیری مقاومت و امپدانس الکتریکی میوه | ||
مهندسی بیوسیستم ایران | ||
مقاله 3، دوره 44، شماره 1، اردیبهشت 1392، صفحه 17-25 اصل مقاله (545.53 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijbse.2013.36160 | ||
نویسندگان | ||
فاطمه حاج حیدری1؛ جعفر مساح* 2؛ محمدعلی حداد درفشی3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه | ||
2دانشیار، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
3دانشیار، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران | ||
چکیده | ||
اندازهگیری مقاومت الکتریکی و امپدانس الکتریکی روشی نو در ارزیابی کیفیت مواد غذایی است. روشهای الکتریکی علاوه بر تشخیص عوامل کیفی، نسبت به تغییرات غلظت و وضعیت آب در بافتهای گیاهی حساس هستند. بنابراین، از این روش برای تشخیص رسیدگی، آسیبدیدگی، رسیدن بیش از حد، پوسیدگی یا عوامل کیفی دیگر استفاده میشود. در تحقیقات گذشته، الکترود استفادهشده در آزمایشهای اندازهگیری مقاومت الکتریکی و امپدانس الکتریکی در بافت میوه فرو برده میشد و مقاومت الکتریکی بافت بین دو الکترود اندازهگیری میشد. الکترودها معمولاً سوزنیشکل هستند و به میوه آسیب میرسانند. به همین دلیل در بررسی تغییرات مقاومت الکتریکی و امپدانس الکتریکی، نیاز به تعویض نمونۀ آزمایشی بود. هدف این تحقیق طراحی، ساخت، و ارزیابی دستگاه اندازهگیری مقاومت و امپدانس الکتریکی میوه و بررسی امکان استفاده از الکترود صفحهای مخصوص، بدون آسیبرساندن به بافت میوه برای اندازهگیری مقاومت الکتریکی میوه بود. الکترودها دو صفحه مسیاند که میوه در بین این دو صفحه در حالیکه نیروی ثابتی به آن وارد میشد قرار میگرفت. وسایل و قطعات اصلی بهکاررفته در این دستگاه عبارتاند از: LCRمتر، مبدل نیرو، نمایشگر، پایۀ اصلی، قاب، فک.آزمایش با این وسیله روی سیب قرمز انجام شد. آزمایشهای اندازهگیری مقاومت الکتریکی در دو بسامد جریان kHz1 و Hz120 انجام شد. نتایج آزمایشها نشان داد که با کاهش رطوبت میوه و در نتیجه افزایش غلظت یونی، مقاومت الکتریکی میوه کاهش مییابد. همچنین، در صورت نگهداری سیب در دمای محیط و در نتیجۀ ادامهیافتن فرایند رسیدن میوه، تغییرات مقاومت الکتریکی برحسب زمان، به فرم تابع درجۀ سوم تغییر میکند، و وزن محصول برحسب زمان، بهصورت کاملاً خطی کاهش مییابد. | ||
کلیدواژهها | ||
آسیبدیدگی میوه؛ امپدانس الکتریکی میوه؛ الکترود صفحهای؛ مقاومت الکتریکی میوه؛ نگهداری سیب | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Design, development and test of apparatus to measurement of electrical resistance and impedance of fruit | ||
نویسندگان [English] | ||
Fatemeh Hajiheydari1؛ Jafar Massah2؛ Mohammadali Haddad Derafshi3 | ||
1Former Graduate Student, Agricultural Faculty, Urmia University, Iran | ||
2Associate Professor, College of Abouraihan, University of Tehran, Iran | ||
3Associate Professor, Agricultural Faculty, Urmia University, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Electrical properties of fruits are accepted indicators for detecting fruit quality. Electrical resistance one reluctance can detect quality factors and are sensitive to variations in the concentration and state of water. Therefore, these properties can be associated with maturity, damage, overripe condition, decay or other quality factors. In most of previous research on electrical resistance and impedance of fruits, sensors pushed into the fruit to measure electrical resistance of the sample between two electrodes. Needle type electrodes usually are used which results in damages to the fruit. Thus in every tests, samples should change. In this experiment, especial electrodes for measuring electrical resistance were developed and used which did not damage the fruit. Electrical sensors for electrical resistance measurement consisted of two copper plates. Fruit sets between two plate electrodes where constant force was applied on it. The overall construction of the apparatus was made up of the following main components: LCR Meter, Load cell, Indicator, Base, Frame, and Probes. Red apples were used in this experiment. Electrical resistance measurements were performed at two frequencies; 120 Hz and 1 kHz. Water loss of the whole fruit also contributed in decreasing the mobilization of ions, thus, increasing of electrical resistance of the ripen fruit. The results indicated that the relationship between the electrical resistance and the weight loss, during the storage period, was also investigated. The results indicated that, the electrical resistance decreases by third degree equation and the weight of apple decreases linearly with increase in storage period. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
damage of fruits, electrical impedance of fruits, electrical resistance of fruits, plate electrode, storage of apple | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,911 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,545 |