تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,102,048 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,208,599 |
اثر پودر نعناعفلفلی و بادرنجبویه بر عملکرد و قابلیت هضم پروتئین و چربی در جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 11، دوره 18، شماره 1، فروردین 1395، صفحه 119-128 اصل مقاله (540.27 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2016.54748 | ||
نویسندگان | ||
زهرا امیری قنات سامان1؛ امید علی اسماعیلی پور* 2؛ روح اله میرمحمودی2؛ مژگان مظهری2 | ||
1کارشناس ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران | ||
2استادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران | ||
چکیده | ||
تأثیر پودر نعناعفلفلی و بادرنجبویه بر عملکرد، قابلیت هضم ظاهری، و فاکتورهای خونی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 200 قطعه جوجۀ گوشتی نر یکروزه سویۀ رأس با پنج تیمار و چهار تکرار بررسی شد. تیمارها شامل: 1. جیرۀ پایه بدون مادۀ افزودنی، 2. جیرۀ پایه + 5/0 درصد نعناعفلفلی، 3. جیرۀ پایه + یکدرصد نعناعفلفلی، 4. جیرۀ پایه + 2/0درصد بادرنجبویه، و 5. جیرۀ پایه + 4/0درصد بادرنجبویه بودند. جوجهها تا 25روزگی با جیرۀ یکسان تغذیه شدند. از 25روزگی جوجهها روزانه هشتساعت در دمای 2 ± 34 درجۀ سانتیگراد قرار گرفتند. اثر سطوح پودر نعناعفلفلی و بادرنجبویه بر مصرف خوراک معنیدار نبود، اما پرندگانی که جیرههای حاوی این دو ترکیب را مصرف کردند، افزایش وزن روزانۀ بیشتر و ضریب تبدیل کمتری داشتند (05/0>P). بیشترین افزایش وزن روزانه و بهترین ضریب تبدیل در جوجههای تغذیهشده با یکدرصد نعناعفلفلی مشاهده شد. قابلیت هضم ظاهری مادۀ خشک و چربی تحتتأثیر تیمارها قرار نگرفت، اما قابلیت هضم پروتئین در پرندگان تغذیهشده با یکدرصد نعناعفلفلی بیشتر از پرندگان گروه شاهد بود (05/0>P). صفات بیوشیمیایی خون تحتتأثیر سطوح گوناگون پودر نعناعفلفلی و بادرنجبویه قرار نگرفت. براساس نتایج حاصل، مصرف پودر نعناعفلفلی به میزان یکدرصد جیره در شرایط تنش گرمایی، قابلیت هضم پروتئین را افزایش میدهد و عملکرد رشد جوجههای گوشتی را بهبود می بخشد. | ||
کلیدواژهها | ||
بادرنجبویه؛ تنش گرمایی؛ جوجه گوشتی؛ عملکرد؛ نعناع فلفلی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effect of Mentha piperita and Melissa officinalis powder on performance and digestibility of fat and protein of broilers subjected to heat stress | ||
نویسندگان [English] | ||
Zahra Amiri Ghanatsaman1؛ Omidali Esmaeilipour2؛ Rouhollah Mirmahmoudi2؛ Mozhgan Mazhari2 | ||
1M.Sc., Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Jiroft, Iran | ||
2Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Jiroft, Iran | ||
چکیده [English] | ||
This study was conducted to investigate the effect of Mentha piperita (PP) and Melissa officinalis (MP)powder on performance, apparent digestibility of fat and protein and blood parametersof broiler chicks subjected to heat stress. 200-day-old male Ross broiler chicks were assigned to a completely randomized design with five dietary treatments and four replicates. The experimental treatments were: 1. Control group (diet without feed additive), 2. Diet supplemented with 0.5 percent PP, 3. Diet supplemented with 1 percent PP, 4. Diet supplemented with 0.2 percent MP and 5. Group supplemented with 0.4 percent MP. The experimental diets were offered to the chicks from 25 to 42 day of age. During the experiment, the birds were kept at 34°C ± 2 for 8 hours (9.00 to 17.00). The diets supplemented by Mentha piperita and Melissa officinalis powder had not significant effect on feed intake, but higher body weight gain (BWG) and lower feed conversion ratio (FCR) observed in the birds fed diet supplemented with one percent of PP. Apparent digestibility of dry matter and crude fat were not affected by the dietary treatments, but the digestibility of protein was increased (P<0.05) in birds fed on diet supplemented with one percent of PP. Dietaryinclusion of PP and MP had no effect on blood parameters. It could be concluded that addition of PP at the level of one percent of broilers diets during heat stress, improve protein digestibility and growth performance. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
broiler, heat stress, Melissa officinalis, Mentha piperita, performance | ||
مراجع | ||
1. طاهرپور ک و قاسمی ح (1393) بررسی اثر جیرههای حاوی نعناع بر سامانۀ ایمنی جوجههای گوشتی. ششمین کنگرۀ علوم دامی ایران، تبریز. 2. کلانتر نیستانکی م، ساکی ع، زمانی پ و عربی ح ع (1390) تأثیر مصرف اسانس آشامیدنی آویشن بر عملکرد، بازده انرژی و پروتئین جوجههای گوشتی. پژوهش و سازندگی. 92: 67-59. 3. نوبخت ع و اقدم شهریار ح (1389) اثرات مخلوط گیاهان دارویی پنیرک، خارشتر و نعناع بر عملکرد، کیفیت لاشه و متابولیتهای خون در جوجههای گوشتی. علوم دامی. 3: 51-63.
4 . Akbari M and Torki M (2014) Effects of dietary chromium picolinate and peppermint essential oil on growth performance and blood biochemical parameters of broiler chicks reared under heat stress conditions. International Journal of Biometeorology. 58(6): 1383-1391 (Abst.). 5 . Al-Ankari AS, Zaki MM and Al-Sultan SI (2004) Use of habek mint (Menthe longfolia) in broiler chicken diets. International Journal of Poultry Science. 3(10): 629-634. 6 . AOAC (2000) Official methods of analysis, 16th Edition. Association of official analytical chemists (Washigton, DC. USA). 7 . Brown KI and Nedcor KE (1973) Some physiological responses of turkeys selected for high and low adrenal response to cold stress. Poultry Science. 52(5): 1948-1954. 8 . Brunit JC, Ćetković G, Djilas S, Tumbas V, Bogdanović G, Mandić A, Markov S, Cvetković D and Čanadanović V (2008) Radical scavenging, antibacterial, and antiproliferative activities of Melissa officinal L. Extracts. Medicinal Food March. 11(1): 133-143. 9 . Bruskov VI, Malakhova LV, Masalimov ZK and Chernikov AV (2002) Heat-induced formation of reactive oxygen species and 8-oxoguanine, a biomarker of damage to DNA. Nucleic Acids Research. 30(6): 1354-1363. 10 . Coates ME, Fuller R, Harrison GF and Suffolk SF (1963) A comparison of the growth of chicks in the Gustafsson germ-free apparatus and in a convencional environment, with and without dietary supplements of penicilin. British Journal of Nutrition. 17(1): 141-151. 11 . Cross DE, McDevitt RM, Hillman K and Acamovic T (2007) The effects of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. British Poultry Science. 48(4): 496-506. 12 . Dorman HJ, Kosar M, Kahlos K, Holm Y and Hiltunen R (2003) Antioxidant propertiesand composition of aqueous extract of Mentha Species, hybrids, varieties and cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 51(16): 4563-4569. 13 . Durrani FR, Abidullah N, Chand Z and Akhtar S (2008) Hematological, biochemical, immunomodulatory and growth promoting effect of feed added wild mint (Mentha longifolia) in broiler chicks. Sarhad Journal Agriculture. 24(4): 661-664. 14 . Fang YZ and Yang S (2002) Free radicals, antioxidants and nutrition. Nutrition. 18(10): 872-879. 15 . Galib AM, Al-Kassi and Noor MV (2010) A comparative study on diet supplementation with a mixture of herbal plants and dandelion as a source of probiotices on the performance of broilers. Pakistan Journal of Nutrition. 9(1): 67-71. 16 . Gorelik S, Ligumsky M, Kohen R and Kanner J (2008) The stomach as a “Bioreactor”: When red meat meets red wine. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 56(13): 5002-5007. 17. Kennedy D, Wendy Little BSC and Andrew B (2004) Attenuation of laboratory-Induced stress in humans after acute administration of Melissa officinal is (Lemon Balm). Psychosomatic Medicine. 66(4): 607-613. 18. Khodambashi Emami N, Samie A and Rahmani HR (2012) Effect of a prebiotic (Fructomix) and peppermint essential oil on growth performance, digestibility, and gut cell morphology of male broilers. Animal Feed Science and Technology. 175(2): 57-64 (Abst.). 19 . Koreleski J and Świątkiewicz S (2007) Dietary supplementation with plant extracts, xantophylls and syntetic antioxidants: Effect on fatty acid profile and oxidative stability of frozen stored chicken breast meat.Journal of Animal and Feed Sciences. 16: 463-471. 20 . Lahucky R, Nuernberg K, Kovac L, Bucko O and Nuernberg G (2010) Assesment of the antioxidant potential of selected plant extracts – in vitro and in vivo experiments on pork. Meat Science. 85(4): 779-784 (Abst.). 21 . Madrid J, Hernandez F, Garcia V, Orengo J, Megias MD and Sevilla V (2003) Effects of plant extracts on ileal apparent digestibility and carcass yield in broilers at level of farm. Proceeding of the 14th European Symposium on Poultry Nutrition, August, Lillehammer, Norway. PP: 187. 22 . Manzanillo EG, Baucelis F, Kamel C, Morales J, Perez JF and Gass J (2001) Effects of plant extracts on the performance and lower gut microflora of early weaned piglets. Journal of Animal Science. 1: 473-476. 23 . Marcinčák S, Cabadaj R, Popelka P and Šoltýsová L (2008) Antioxidative effect of oregano supplemented to broilers on oxidative stability of poultry meat. Slovenia Veterinary Research. 45: 61-66. 24 . Mashaly MM, Hendricks GL, Kalama MA, Gehad AE, Abbas AO and Patterson PH (2004) Effect of heat stress on production parameters and immune responses of commercial laying hens. Poultry Science. 83(6): 889-894. 25. Nickels CHF (1996) Antioxidants improve cattle immunity following stress. Animal Feed Science and Technology. 62: 59-68. 26.. Nobakht A, Hussein N and Nezhady M (2012) Effect of Melissa officinalis L., Tanacetum balsamita L. and Ziziphora clinopodioides L. on performance, blood biochemical and immunity parameters of laying hens. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances. 7(1): 74-79. 27 . Sayago-Ayerdi SG, Brenes A, Viveros A and Goni I (2009) Antioxidative effect of dietary grape pomace concentrate on lipid oxidation of chilled and long-term frozen stored chicken patties. Meat Science. 83(3): 528-533 (Abst.). 28 . Schuhmacher A, Reichling J and Schnitzler P (2003) Virucidal effect of peppermint oil on the enveloped herpes simplex virus type 1 and type 2 in vitro. Phytomedicine. 10(6-7): 504-510. 29 . Temim S, Chagneau A, Peresson M and Tesseraud S (2000) Chronic heat exposure alters protein turnover of three different skeletal muscles in finishing broiler chickens Fed 20 or 25% protein diets. The American Society for Nutritional Sciences. 130(4): 813-819. 30 . Toghyani M, Gheisari AA, Ghalamkari GH and Mohammadrezaei M (2010) Growth performance, serum biochemistry, and blood hematology of broiler chicks fed different levels of black seed (Nigella sativa) and peppermint (Mentha piperita). Livestock Science. 129(1-3): 173-178 (Abst.). 31 . Tschirch H (2000) The use of natural plants extracts as production enhancers in modern animal rearing practices. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej Wroclaw, Zootechnika, XXV. (376): 25-39 32 . Yalcin S, Ozkan S, Turkmut L and Siegel PB (2001) Responses to heat stress in commercial and local broiler stocks. 1. Performance traits. British Poultry Science. 42(2): 149-152. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,533 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 758 |