تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,117,489 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,223,073 |
تأثیر تیمار آب گرم و بستهبندی نانو بر خواص کیفی میوه شلیل رقم سانگلو در طول انبارداری | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 20، دوره 18، شماره 4، اسفند 1395، صفحه 1001-1015 اصل مقاله (726.87 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2017.56634 | ||
نویسندگان | ||
فاطمه حسین پور* 1؛ ولی ربیعی2؛ محمداسماعیل امیری2؛ علی سلیمانی3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه زنجان | ||
2دانشیار دانشگاه زنجان-گروه علوم باغبانی | ||
3استادیار دانشگاه زنجان-گروه علوم باغبانی | ||
چکیده | ||
باتوجه به عمر ماندگاری کوتاه میوه شلیل و اهمیت فیزیولوژی پسازبرداشت آن، پژوهشی به منظور مطالعه اثر کاربرد بستهبندی نانو به همراه تیمار آب گرم بر حفظ خواص کیفی و افزایش عمر انبارمانی میوه شلیل رقم سانگلو، در سال 1393 اجرا گردید. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار صورت گرفت و خواص کیفی میوه هر 10 روز یکبار طی 40 روز نگهداری در دمای 1-0 درجه سانتیگراد با رطوبت نسبی 95-90 درصد اندازهگیری شد. نتایج نشان داد بستهبندی نانو سبب حفظ ویتامین ث، میزان اسید آلی و میزان کل مواد جامد محلول گردید و از طرف دیگر، بستهبندی نانو در مقایسه با بستهبندی معمولی بر کاهش وزن، کیفیت رنگ و میزان افزایش قهوهای شدن اثر معنیداری نداشته است. میزان pH در طی 30 روز انبارمانی روند کاهشی داشت، سپس تا 40 روز این روند افزایشی بود. میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز با گذشت زمان روند افزایشی داشت، اما این روند در بستهبندی نانو نسبت به تیمار شاهد کمتر بود. میزان شاخص طعم و کاروتنوئید با گذشت زمان روند افزایشی داشت، ولی این روند در کاروتنوئید طی 40 روز انبارمانی کاهش معنیداری پیدا کرد. کاهش سفتی بافت میوه با گذشت زمان طی 30 روز نگهداری در تیمارهای با بستهبندی نانو کمتر بود. نتایج نشان داد که ظروف بستهبندی نانو میتواند بهعنوان روشی مناسب برای افزایش عمر انبارمانی و حفظ کیفیت میوه شلیل رقم سانگلو مورد استفاده قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
انبارمانی؛ پراکسیداز؛ پس از برداشت؛ تیمار گرمایی؛ قهوه ای شدن | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Influence of hot water treatment and nano-packaging on qualitative characterestics of nectarine fruit cv. ‘Sunglo’ during storage | ||
نویسندگان [English] | ||
fatemeh hosseinpoor1؛ vali rabiei2؛ mohammadesmaeil amiri2؛ ali soleimani3 | ||
چکیده [English] | ||
By considering short shelf life time of nectarine fruit and the importance of postharvest physiology, In order to study the effect of nano-packaging with hot water treatment to maintain qualitative characterestics and increase the storage life of nectarines cv. ‘Sunglo‘ an experiment was carried out in 2014. The experiment was designed in a CRBD (completely randomized block design) based on factorial with three replications and fruits qualitative characterestics every 10 days, during 40 days storage with 0-1C0 temperature, 90-95 percent RH were measured. The results showed that nano-packaging caused to maintain the vitamin C, titratable acidity and total soluble solids, and also nano-packaging compared to conventional packaging on weight loss, color quality and increasing browning was not significant effect. The amount of pH was decreased during 30 days of storage, then was increased to 40 days. The peroxidase enzyme activity increased with time, but this process in nano-packaging less than control treatment. The flavor index and carotenoids increased with time, but this process was significant decrease in carotenoids during 40 days of storage. Decrease in fruit firmness over time within 30 days of treatment with nano-packaging is lower. The results showed that nano packaging can be a suitable method to increasing the shelf life and maintain quality of nectarine fruit cv. ‘Sunglo‘. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Browning, Hot treatments, Peroxidase, postharvest, storage | ||
مراجع | ||
1 . اصغری م ر و شهامت م (1392) تأثیر تیمار آب گرم بر فعالیت آنزیم پلیفنل اکسیداز و برخی خواص کیفی و عمر انباری میوه انگور رقم بیدانه سفید. پژوهشهای صنایع غذایی. 23(4): 520-511. 2 . توحیدیان م، اصغری م و واعظی س (1392) بررسی تأثیر بستهبندی نانو کامپوزیت نقره و سیلیکا بر میزان فعالیت آنتیاکسیدانی و فنل کل میوه هلو. اولین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار. 3 . جلیلی مرندی ر (1384) میوه های ریز. انتشارات جهاد دانشگاهی ارومیه. 297 ص. 4 . خالقی ص، عالمزاده انصاری ن و راحمی م (1390) اثرات تیمارهای آب گرم و محلول کلرید سدیم بر عمر انباری و کیفیت سه رقم میوه گوجهفرنگی (Lycopersicun esculentum L.). همایش ملی مدیریت کشاورزی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم. 5 . خوشخوی م، شیبانی ب، روحانی ا و تفضلی ع (1387) اصول باغبانی. تالیف انتشارات دانشگاه شیراز. 596 ص. 6 . ربیعی و و جزقاسمی س (1393) روشهای آزمایشگاهی در علوم باغی و زراعی. انتشارات آذربایجان غربی. 264 ص. 7 . رحمانی ع، صیقلی ن و ابراهیمزاده ح (1392) بررسی تغییرات فعالیت پراکسیداز در غلظتهای مختلف H2O2و مقادیر مختلف pH در بنههای زعفران مزروعی در دو دوره خواب و بیداری. تازههای بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی. 10(3): 81-77. 8 . رنجبر ح، حسن پور م، عسگری سرچشمه م، سمیعزاده لاهیجی ح و بنیاسدی ع (1386) بررسی تأثیر تیمارهای کلرید کلسیم، آب گرم و پوشش پلی اتیلن بر روی عمر انبارمانی و کیفیت میوه انار (رقم ملس ساوه). علوم و صنایع غذایی ایران. 4(2): 9-1. 9 . روحی ز، اصغری م، رسمی ی و اصلانی ز (1390) تأثیر کاربرد پسازبرداشت تیمارگرمایی بر عمر انباری، فعالیت آنتیاکسیدانی میوه کیوی رقم هایوارد. هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران. دانشگاه صنعتی اصفهان. صص. 2228-2226. 10 . ساینی ش و دانکار ک (1384) روشهای آزمایشگاهی تجزیهای در علوم باغبانی. ترجمه مستوفی ی و نجفی ف. انتشارات دانشگاه تهران. 136 ص. 11 . طاهرنژاد ش، صادقی ح و قنبری ع (1392) اثر کلسیم و پتاسیم بر کیفیت و عمر انباری میوه هلو و شلیل. اولین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار. 12 . فرحناکی ع، عسگری ح و مصباحی غ (1388) تحلیل تغییرات رنگ رطب در طی خشک کردن با خشک کن کابینی با استفاده از روش عکس برداری دیجیتالی. علوم و صنایع غذایی. 6(2): 52-43. 13 . کوششصبا م، ارزانی ک و برزگر م (1393) بررسی تغییرات فعالیت ضداکسایشی میوه زردآلو L.)(Prunus armeniaca در شرایط نگهداری در سردخانه. علوم و صنایع غذایی. 44(11): 21-11. 14 . لیاقتی ل، عزیزی م و جوکار م (1391) کاربرد نانوکامپوزیتها در صنایع بستهبندی و موادغذایی. فناوری نانو. 10: 18-14. 15 . واعظی س، اصغری م و فرخزاد ع (1392) تأثیر بستهبندی نانوکامپوزیت نقره و سیلیکا بر خواص کیفی و ماندگاری میوه تازه بریده شلیل رقم (رد گلد). اولین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار.
16 . Arnon AN (1967) Method of extraction of chlorophyll in the plants. Agronomy Journal. 23: 112-121. 17. Çandir EE, Temizyürek F and Özdemir AE (2009) The effects of hot water dip treatments on the cold storage of Big Top nectarines.Journal of applied botany and food quality. 82: 136-140. 18 . Dragovic-Uzelac V, Levaj B, Mrkic V, Bursac D and Boras M (2007) The content of polyphenols and carotenoids in three apricotcultivars depending on stage of maturity and geographical region. Food chemistry. 102: 966-975. 19 . Emamifar A, Kadivar M, Shahedi M and Soleimanian-Zad S (2010) Evaluation of nanocomposite packaging containing Ag and ZnO on shelf life of fresh orange juice. Innovative Food Science and Emerging Technologies. 742-748. 20 . Hu Q, Fang Y, Yang Y, Ma N and Zhao L (2011) Effect of nanocomposite-based packaging on postharvest quality of ethylene-treated kiwifruit (Actinidia deliciosa) during cold storage. Food Research International. Pp. 1589-1596. 21 . Kazemi-asl V, Aboutalebi A, Shirzadi MH and Hassanzadeh Khankahdani H (2014) Effect of rosemary and indian clove essence, putrescin, hot water treatment and thiabendazol fungicide on post-harvest life of Mango (Mangifera indica c.v Langra). Scientia Agriculturae. Pp. 46-48. 22 . Koca N, Burdurlu H and Karadeniz F (2007) Kinetics of colour changes in dehydrated carrots. Journal of Food Engineering. 78: 449-455. 23 . Li HM, Li F and Wang L (2009) Effect of nano-packing on preservation quality of Chinese jujube (Ziziphus jujuba Mill. var inermis (Bunge) Rehd). Food Chemistry. 114: 547-552. 24 . Li X, Li W and Jiang Y (2011) Effect of nano-ZnO-coated active packaging on quality of fresh-cut “fugi”apple. Journal of food science and technology. 46: 1947-1955. 25 . Lurie S (1998) Postharvest heat treatments. Postharvest Biology and Technology. Pp. 257-269. 26 . Mart.nez-Romero DN, Alburquerqu J, Valverde M, Guilln F, Castillo S, Valero D and Serrano M (2006) Postharvest sweet cherry quality and safety maintenance by Aloe vera treatment, a new edible coating. Postharvest Bio Technology. 39: 93-100. 27 . Serrano M, Martinez-Romero D, Castillo S, Guillen F and Valero D (2004) Role of calcium and heat treatments in alleviating physiological changes induced by mechanical damage in plum. Postharvest biology and technology. 34: 155-157. 28 . Sozzi GO, Cascone O and Fraschina AA (1996) Effect of a high temperature stress on endo-ß-mannanase and α-and ß- Galactosidase activities during tomato fruit ripening. Postharvest Bio Technology. 9: 49-53. 29 . Spadoni A, Neri F, Bertolini P and Mari M (2013) Control of Monilinia rots on fruit naturally infected by hot water treatment in commercial trials. Postharvest Biology and Technology. Pp. 280-284. 30 . Yaman O and Bayoindirli L (2002) Effects of an edible coating and cold storage on shelf life and quality of cherries. Lebensmittel- Wissenchaft and Technologie. 35: 146-150. 31 . Yang F, Li H, Li F and Hu Q (2010) Effect of nano-packing on preservation quality of fresh Strawberry (Fragaria ananassa Duch.cv.Fengxiang) during storage at 40c. Journal of food science. 75: c236-c240. 32 . Zambrano-Zaragoz ML, Mercado-Silva E, Del Real LA, Gutiérrez-Cortez E, Cornejo-Villegas MA and Quintanar-Guerrero D (2014) The effect of nano-coatings with α-tocopherol and xanthan gum on shelf-life and browning index of fresh-cut “Red Delicious” apples. Innovative Food Science and Emerging Technologies. Pp. 188-196. 33 . Zandi k, Naseri N, Weisany W, Esmaiili M and Bazargan I (2012) Effects of nano-composites packaging and calcium chloride containers on quality characteristics and storage life of Siah Mashhad cherry cultivar. Technical journal of engineering and applied sciences. 10: 346-353. 34 . Zhou L, Lv s and He G (2011) Effect of PE/AG2O nano-packaging on the quality of apple slices. Journal of Food Quality. 34: 171-176. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,788 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,112 |