تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,117,626 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,223,204 |
بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و ترکیبات آنتیاکسیدانی میوه ژنوتیپهای مختلف کُنار هندی استان هرمزگان | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 17، دوره 18، شماره 4، اسفند 1395، صفحه 965-975 اصل مقاله (424.12 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2017.56860 | ||
نویسندگان | ||
حسین میغانی* 1؛ محمود قاسمنژاد2؛ ابوذر هاشمپور3 | ||
1استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت - ایران | ||
2دانشیار گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، ایران. | ||
3دانشآموخته دوره دکتری گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
چکیده | ||
در این پژوهش، خصوصیات پومولوژی و ترکیبات آنتیاکسیدانی میوه 13 ژنوتیپ کُنار هندی جمعآوری شده از استان هرمزگان بررسی شد. میوههای کُنار در مرحله بلوغ تجاری برداشت شدند و ویژگیهای کمی و کیفی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین وزن میوه و وزن گوشت، قطر میوه و درصد گوشت میوه مربوط به ژنوتیپ G3 بود. کشیدهترین میوهها و بذرها متعلق به ژنوتیپ G11 بود. میزان مواد جامد محلول (TSS)، اسیدیته قابل تیتر (TA) و نسبت TSS/TA به ترتیب در ژنوتیپهای G9، G3 و G10 بیشتر از سایر ژنوتیپها بود. نتایج اندازهگیری ترکیبات بیوشیمیایی نشان داد که میزان فنل و فلاونوئید کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی در میوههای ژنوتیپ G5 بیشتر است، درحالیکه بالاترین میزان ویتامین ث از ژنوتیپ G4 بهدست آمد. میزان فلاونوئیدهای کاتچین و کوئرستین اندازهگیری شده به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا بهترتیب در ژنوتیپهای G3 و G10 حداکثر بود. همبستگی مثبت و معناداری بین ظرفیت آنتیاکسیدانی با میزان ویتامین ث، فنل و فلاونوئید کل میوه ژنوتیپهای کُنار مشاهده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که ژنوتیپ G10 از ویژگیهای حسی و ژنوتیپ G3 از خصوصیات کمی و ترکیبات آنتیاکسیدانی بالاتری برخوردار است و کُنار میتواند به عنوان میوهای باارزش غذایی بالا، در مناطق مستعد مورد کشت و کار قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
فلاونوئیدکل؛ فنل کل؛ کاتچین؛ کُنار هندی؛ کوئرستین | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Evaluation of physico-chemical properties and antioxidant compounds of different genotypes ber fruit grown in Hormozgan province | ||
نویسندگان [English] | ||
Hossein Meighani1؛ Mahmood ghasemnezhad2؛ Abouzar Hashempour3 | ||
1Assistant Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Jiroft, Iran | ||
2Associate Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, University of Guilan, Rasht, Iran. | ||
3PhD Student, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Guilan, Rasht, Iran | ||
چکیده [English] | ||
In this study the pomological characteristics and antioxidant compounds of 13 genotypes of ber fruit collected from the Hormozgan province were evaluated. Ber fruits harvested at commercial maturity stage and their quantitative and qualitative characteristics were studied. The results showed that there is a significant difference between ber genotypes for these traits. The highest fruit and flesh weight, fruit diameter and fruit flesh percentage was related to genotype G3. The highest fruits and seeds were belonged to genotype G11. The level of total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA) and TSS/TA ratio were higher respectively in the G9, G3 and G10 genotypes than others. Biochemical measurement results showed that the total phenolics and flavonoids content and antioxidant capacity of fruits is the highest in the genotype G5, while the highest amount of vitamin C obtained from genotype G4. Amount of catechin and quercetin of flavonoids were maximum, respectively in the genotypes G3 and G10. Positive correlation was observed between the amount of antioxidant activity with vitamin C, total phenolics and flavonoids content of ber fruit genotypes. Overall, the results of this study demonstrated that sensory attributes in the G10 and quantitative properties and antioxidant compounds in G3 genotype were higher and ber could be cultivated as a fruit with high nutritional values in the appropriate areas. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Ber (Indian jujube), Catechin, quercetin, Total flavonoids, total phenolics | ||
مراجع | ||
1 . بینام (1392) آمارنامه کشاورزی. وزارت جهاد کشاورزی، دفتر فناوری و اطلاعات، تهران، ایران.
2 . Azam-Ali S, Bonkoungou E, Bowe C, DeKock C, Godara A and Williams JT (2006) Ber and other jujubes (Ziziphus species). In: Williams JT Smith RW Haq N and Dunsigaer Z (Eds.), Fruits for the Future 2 – Revised Edition. University of Southampton. International Centre for Underutilised Crops, Southampton, UK.3 . Bakhshi D and Arakawa O (2006) Induction of phenolic compounds biosynthesis with light irradiation in the flesh of red and yellow apples. Journal of Applied Horticulture. 8: 101-104.4 . Brand-Williams W, Cuvelier ME and Berset C (1995) Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT Food Science and Technology. 28: 25-30.5 . Capocasa F, Scalzo J, Mezzetti B and Battino M (2008) Combining quality and antioxidant attributes in the strawberry: the role of genotype. Food Chemistry. 111: 872-878.6 . Du G, Li M, Ma F and Liang D (2009) Antioxidant capacity and the relationship with polyphenol and Vitamin C in Actinidia fruits. Food Chemistry. 113: 557-562.7 . Gao QH, Wu PT, Liu JR, Wu CS, Parry JW and Wang M (2011) Physico-chemical properties and antioxidant capacity of different jujube (Ziziphus jujuba Mill.) cultivars grown in loess plateau of China. Scientia Horticulturae. 130: 67-72.8 . Hashempour A, Ghazvini RF, Bakhshi D, Ghasemnezhad M, Sharafti M and Ahmadian H (2010) Ascorbic acid, anthocyanins, and phenolics contents and antioxidant activity of ber, azarole, raspberry, and cornelian cherry fruit genotypes growing in Iran. Horticulture, Environment, and Biotechnology. 51: 83-88.9 . Koley TK, Kaur C, Nagal S, Walia S and Jaggi S (2011) Antioxidant activity and phenolic content in genotypes of Indian jujube (Zizyphus mauritiana Lamk.). Arabian Journal of Chemistry. 4: 1-9.10 . Meighani H, Ghasemnezhad M and Bakhshi D (2015) Effect of different coatings on post-harvest quality and bioactive compounds of pomegranate (Punica granatum L.) fruits. Journal of Food Science and Technology. 52: 4507-4514.11 . Memon AA, Memon N, Bhanger MI and Luthria DL (2013) Assay of phenolic compounds from four species of ber (Ziziphus mauritiana L.) fruits: Comparison of three base hydrolysis procedure for quantification of total phenolic acids. Food Chemistry. 139: 496-502.12 . Memon AA, Memon N, Luthria DL, Pittafi AA and Bhanger MI (2012) Phenolic compounds and seed oil characterization composition of Ziziphus mauritiana L. fruit. Polish Journal of Food and Nutrition Science. 62: 15-21.13 . Muchuweti M, Genda G, Ndhlala AR and Kasiyamhuru A (2005) Sugar, organic acid and phenolic compound of Zizyphus mauritiana Lamk. fruit. European Food ResearchandTechnology. 221: 570-574.14 . Nyanga LK, Gadaga THb, Nout MJR, Smid EJ, Boekhout T and Zwietering MH (2013) Nutritive value of masau (Ziziphus mauritiana) fruits from Zambezi Valley in Zimbabwe. Food Chemistry. 138: 168-172.15 . Obeed RS, Harhash MM and Abdel-Mawgood AL (2008) Fruit properties and genetic diversity of five ber (Ziziphus mauritiana Lamk) cultivars. Pakistan Journal of Biological Sciences. 11: 888-893.16 . Shobha D and Baharati P (2007) Value addition to ber (Zyziphus mauritiana Lamk.) through preparation of pickle. Karnataka Journal of Agricultural Sciences. 20: 353-355.17 . Singleton VL, Orthofer R and Lamuela-Ranventos RM (1999) Analysis of total phenols other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent. Methods Enzymology. 299: 152-178.18 . Wang H, Cao G and Prior RL (1996) Total antioxidant capacity of fruits. Journal of Agricultural and FoodChemistry. 44: 701-705.19 . Wu CS, Gao QH, Guo XD, Yu JG and Wang M (2012) Effect of ripening stage on physicochemical properties and antioxidant profiles of a promising table fruit ‘pear-jujube’ (Zizyphus jujuba Mill.). Scientia Horticulturae. 148: 177-184.20 . Yousef MI, Awad TI, Elhag FA and Khaled FA (2007) Study of the protective effect of ascorbic acid against the toxicity of stannous chloride on oxidative damage, antioxidant enzymes and biochemical parameters in rabbits. Toxicology. 235: 194-202.21 . Zhang H, Jiang L, Ye S, Ye Y and Ren F (2010) Systematic evaluation of antioxidant capacities of the ethanolic extract of different tissues of jujube (Ziziphus jujube Mill.) from China. FoodandChemical Toxicology. 48: 1461-1465.22 . Zozio S, Servent A, Hubert O, Hiol A, Pallet D and Mbéguié-A-Mbéguié D (2014) Physicochemical and biochemical characterization of ripening in jujube (Ziziphus mauritiana Lamk) fruits from two accessions grown in Guadeloupe. Scientia Horticulturae. 175: 290-297. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,949 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 861 |