تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,525 |
تعداد مقالات | 70,444 |
تعداد مشاهده مقاله | 123,998,038 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,117,398 |
ارزیابی رقیق کننده های مختلف دست ساز منی برای بهبود کیفیت اسپرم زنبورعسل پس از انجماد | ||
علوم دامی ایران | ||
مقاله 1، دوره 47، شماره 3، آذر 1395، صفحه 329-335 اصل مقاله (480.31 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijas.2016.59788 | ||
نویسندگان | ||
فاطمه دادخواه1؛ غلامعلی نهضتی* 2؛ مهدی ژندی2؛ مجتبی اماموردی3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
2استادیار، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
3دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
چکیده | ||
هدف از انجام این پژوهش، گردآوری، انجماد اسپرم زنبورعسل Apis mellifera و ارزیابی چندین رقیقکننده برای بهبود کیفیت اسپرم پس از انجماد- ذوب برای نخستین بار در ایران بود. گردآوری اسپرم از زنبورهای نر بالغ انجام شد. از سه رقیقکنندۀ مختلف که رقیقکنندۀ اول شامل بافر و زردۀ تخممرغ (TEY)، رقیقکنندۀ دوم بافر و 5/0 درصد لستین سویا (TSL0.5) و رقیقکنندۀ سوم بافر و 2 درصد لستین سویا (TSL2)، استفاده شد. نمونهها رقیق و بهتدریج تا دمای 5 درجۀ سلسیوس سرد و بیدرنگ درون پایوت کشیده و منجمد شد. دادهها با استفاده از رویۀ GENMODنرمافزار SAS تجزیه و نتایج بهصورت میانگین حداقل مربعات بیان شد. نتایج نشان داد که میانگین جنبایی اسپرم تازه در رقیقکنندههای TEY (14/0±75/4) و TSL2 (2/0±5/4) بهطور معنیداری (05/0P˂) بالاتر از TSL0.5 (12/0±12/4) بود. میانگین جنبایی اسپرم پس از سردسازی نیز در TEY (2/0±5/4) و TSL2 (12/0±62/4) بهطور معنیداری بالاتر از TSL0.5 (24/0±87/3) بود. همچنین میانگین جنبایی اسپرم پس از انجماد- ذوب در TEY (24/0±6/3) بهطور معنیداری بالاتر از دو رقیقکننده بر پایۀ لستین سویا بود. بنابراین، با توجه به نتایج بهدستآمده به نظر میرسد ذخیرهسازی و انجماد اسپرم زنبورعسل در رقیقکنندۀ زردۀ تخممرغ و سطح 2 درصد لستین سویا برای استفادۀ تلقیح مصنوعی ملکۀ زنبورعسل برای تسریع برنامههای اصلاح نژادی، مناسب خواهد بود. | ||
کلیدواژهها | ||
اسپرم؛ انجماد؛ رقیق کننده؛ زنبورعسل؛ لستین سویا | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Evaluation of different hand-made semen extenders for improving sperm quality of honey bee after freezing | ||
نویسندگان [English] | ||
Fatemeh Dadkhah1؛ Gholamali Nehzati Paqhaleh2؛ Mahdi Zhandi2؛ Mojtaba Emamverdi3 | ||
1M.Sc. Student, Department of Animal Science , University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
2Assistant Professor, Department of Animal Science , University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
3Ph.D. Candidate, Department of Animal Science , University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
چکیده [English] | ||
The aim of this research was the collection and freezing of honey bee sperm, Apis mellifera, as a trail and evaluating different semen extenders to improve sperm quality after freeze-thawing process as a first trail in Iran. Semen was collected using artificial insemination device. In this experiment three different extenders including; egg yolk (TEY), buffer and 0.5% soybean lecithin (TSL0.5) and buffer and 2% soybean lecithin (TSL2), were used. Collected semen samples were evaluated using microscope and then were diluted with extenders. Diluted samples were gradually cooled in a refrigerator to 5°C and immediately loaded into straws and then frozen in liquid nitrogen. Data were analyzed using the GENMOD procedure of SAS software and results were expressed as least square means. The results demonstrated higher (P<0.05) fresh sperm motility in extenders containing egg yolk (4.75±0.14) and 2% soybean lecithin (4.5±0.2) in comparison to 0.5% soybean-lecithin based extender (4.12±0.12). Also, the average of cooled motile spermatozoa in TEY and TSL2 based extenders (4.5±0.2 and 4.62±0.12, respectively) was significantly higher than TSL0.5 based extender (3.87±0.24). Post-thawed sperm motility in TEY (3.6±0.24) was significantly (P<0.05) higher than soybean-lecithin based extenders. According to the results of this study, it seems that semen storage of honey bee using egg yolk and 2% soybean-lecithin based extenders would be an appropriate extender for artificial insemination in order to accelerate breeding programs. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
extender, Freezing, honey bee, soybean lecithin, Sperm | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,316 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,480 |